50x Handige Feiten over Fitness

fitness

Sommige mensen worden gek als ze niet elke dag naar de sportschool kunnen, terwijl anderen moeite hebben om maar één keer per week te trainen. Aan welke kant je hier ook van staat, het leren van een aantal nieuwe fitnessfeiten kan je helpen om je trainingstijd beter te benutten (en misschien zelfs meer plezier te hebben terwijl je het doet).

We hebben hieronder enkele van onze favoriete gezondheids- en fitnessfeiten verzameld. Je zult misschien verrast zijn om de vele voordelen van een regelmatige trainingsroutine te leren kennen. We hebben ook enkele veelvoorkomende mythes ontkracht die veel mensen over lichaamsbeweging geloven. Klaar om je fitnesskennis bij te spijkeren? Laten we maar gelijk beginnen!

Algemene fitness feiten

 1. Meer dan de helft van Nederlanders voldoet aan Beweegrichtlijnen. In 2020 voldeed 52,9% van de Nederlanders van 18 jaar en ouder aan de Beweegrichtlijnen. Dit percentage is het hoogst onder 18-34-jarigen en neemt af met de leeftijd. Doe minstens 150 minuten per week aan matig intensieve inspanning, verspreid over diverse dagen. Langer, vaker en/ of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel.
 2. Rustdagen inplannen helpt je om je fitnessdoelen te behalen. Het is geen slechte zaak om af en toe de sportschool over te slaan – rustdagen zijn zelfs een belangrijk onderdeel van elk succesvol fitnessplan. Je lichaam heeft af en toe tijd nodig om te herstellen. Overmatige inspanning veroorzaakt blessures, gewrichtspijn en spierpijn, samen met vermoeidheid en verlies van productiviteit tijdens de training.
 3. Het kost tenminste 12 weken van regelmatige training om in vorm te komen. Hoewel je waarschijnlijk binnen 6-8 weken resultaten zult zien, zoals vetverlies en spiergroei, zullen de meeste mensen pas na 3 tot 4 maanden meetbare veranderingen in hun fitnessniveau ervaren. Als je niet meteen resultaat ziet, raak dan niet ontmoedigd! Houd vast en de goede veranderingen zullen komen.
 4. Een pond spier verbrandt drie keer zoveel calorieën vergeleken met een pond vet. Hoewel het een mythe is dat een pond spier 50 calorieën per dag verbrandt, zijn de voordelen van het opbouwen van spieren nog steeds aanzienlijk. Hoe meer spieren je hebt, hoe meer calorieën je verbrandt, zelfs als je niet aan het sporten bent.
 5. Je workout afwisselen zal je helpen om meer gewicht te verliezen. Als je elke dag dezelfde workout doet, past je lichaam zich aan en zul je vaak een gewichtsverliesplateau bereiken. Een combinatie van oefeningen met verschillende intensiteiten is een betere manier om te trainen en vermindert ook de kans op blessures door herhaalde stress.

Leuke fitness feiten

dumbbell-vrouw-sporten

 1. Muziek helpt je echt om beter te sporten. Luisteren naar muziek leidt je geest af van je training en verbetert zowel je humeur als je uithoudingsvermogen. Snelle muziek kan zelfs je prestaties verbeteren en je aanmoedigen om sneller te rennen of trappen dan je anders zou doen.
 2. Je zal je sneller aan je workout-plan houden als je met een partner sport. Uit een onderzoek van de Universiteit van Aberdeen blijkt dat mensen met een ‘gymbuddy’ vaker sportten dan mensen die alleen trainden. De aanmoediging en emotionele steun waren de belangrijkste factoren.
 3. Sporten kan je beter in bed maken. Mensen die sporten hebben over het algemeen een hoger gevoel van eigenwaarde, en dat maakt ze minder zelfbewust in de slaapkamer. Het kan ook je uithoudingsvermogen verbeteren, je meer energie geven en de afgifte van geslachtshormonen stimuleren.
 4. Dansen is een excellente vorm van sporten. De beste training is er een waarbij je jezelf kunt motiveren om het regelmatig te doen. Voor veel mensen is dat makkelijker met iets als dansen. Het verbetert tevens je cardiovasculaire gezondheid net zo veel als joggen of fietsen.

Sportfeiten 

 1. Je sportprestatie kan worden beïnvloed door dehydratatie. Water is erg belangrijk voor je lichaam. Het reguleert je lichaamstemperatuur, bloedvolume en spiercontracties. Deze zijn allemaal erg belangrijk voor effectief sporten. Als je traint zonder te hydrateren, word je sneller moe en zul je niet zoveel winst van je inspanning zien.
 2. Het duurt maar 2.5 uur van matige lichaamsbeweging om de cadiovasculaire voordelen terug te zien. Dat komt neer op minder dan 30 minuten per dag – iets waar iedereen tijd voor heeft. Welke activiteit telt als matig? Alles waar je hart sneller van gaat kloppen, zoals een stevige wandeling of zelfs zware schoonmaak. Een goede vuistregel is dat je nog moet kunnen praten, maar niet mag zingen.
 3. Mensen die niet regelmatig sporten kunnen 80% van hun kracht hebben verloren wanneer ze 65 zijn. Spierverlies als gevolg van veroudering staat bekend als sarcopenie en begint van nature te gebeuren zodra je de leeftijd van 30 bereikt. Zonder oefening verlies je 3 tot 5% van uw spiermassa per decennium.
 4. Stevig doorwandelen verbrandt bijna evenveel calorieën als joggen. Je hoeft niet snel te gaan om voordelen te zien. Terwijl hardlopen nog steeds de beste calorieverbrander is, met een verbranding van meer dan 500 calorieën per uur, verbrand je als je langzaam jogt bijna net zoveel calorieën als wanneer je een stevige wandeling maakt. Als je je zorgen maakt over oefeningen met een hoge impact en de staat van je gewrichten, is het verhogen van de helling voor je wandeling een betere keuze dan het tempo opvoeren.
 5. Mensen die single zijn sporten meer dan getrouwde mensen. In een onderzoek onder meer dan 13.000 Amerikanen besteedden momenteel getrouwde mannen ongeveer de helft zoveel tijd aan lichaamsbeweging per week als degenen die alleenstaand waren. Getrouwde vrouwen trainden ook minder dan hun alleenstaande tegenhangers, maar niet met zo’n groot verschil.

Gezondheids- en fitnessfeiten

 1. Maar 10% van de mensen verliest succesvol gewicht door middel van een dieet. Als gewichtsverlies je doel is, is het combineren van een trainingsregime met een uitgebalanceerd dieet de beste manier om kilo’s kwijt te raken – en ze er af te houden. Volgens de National Weight Control Registry verloor 89% van de mensen die een dieet en lichaamsbeweging combineerden met succes gewicht en behielden hun nieuwe gewicht een jaar lang, vergeleken met 10% van de mensen die alleen dieetveranderingen doorvoerden.
 2. Mensen die regelmatig sporten hebben een hoger niveau van vitamine D in hun bloed. Dit wordt mogelijk niet veroorzaakt door de oefening zelf, maar het heeft er zeker mee te maken. Zij die regelmatig sporten, hebben ook de neiging om meer tijd buitenshuis door te brengen.
 3. Door actief te blijven verklein je het risico op vele kankersoorten. Sporten helpt om op een gezond gewicht te blijven en je hormonen te reguleren. Zij die regelmatig sporten, lopen een lager risico op het ontwikkelen van vele soorten kanker, waaronder colorectale, baarmoeder- en borstkanker.
 4. Je bent nooit te oud om te profiteren van sporten. Sommige mensen denken dat sporten alleen voor jongeren is, maar de waarheid is dat het nog belangrijker wordt naarmate je ouder wordt. Ongeveer 62% van de ouderen in Nederland krijgt te weinig lichaamsbeweging en dit draagt bij aan een reeks gezondheidsproblemen die samenhangen met veroudering.

Sportschool feiten 

 1. Meer dan 60% van alle sportschoolabonnementen wordt niet gebruikt. Duizenden mensen hebben een nieuwjaarsvoornemen om meer te bewegen – en helaas verspillen de meesten van hen gewoon hun geld. Er zijn niet zo 1, 2, 3 cijfers te vinden als het gaat over Nederlanders die geen gebruik maken van hun sportschoolabonnement, maar wel Amerikanen. Ongeveer 20% van de Amerikaanse volwassenen heeft een lidmaatschap van een sportschool en maar liefst 63% van deze abonnementen is volledig ongebruikt. Zelfs de volwassenen die wel gebruik maken van hun abonnement, gaan niet vaak – ongeveer 82% van de sportschoolleden gaat één keer per week of minder.
 2. De gemiddelde afstand naar een sportschool voor een Nederlander is 1,5 kilometer. Als het lijkt alsof er op elke hoek van de wijk een sportschool is, heb je het niet fout. In 2018 telde Nederland 26 510 duizend sportclubs.
 3. De helft van nieuwe sportschoolleden stopt binnen zes maanden. De redenen waarom mensen stoppen met de sportschool variëren, maar de belangrijkste reden is dat het gewoon te duur is. Anderen zeggen hun lidmaatschap op omdat ze beseffen dat ze het niet gebruiken, zich niet op hun plaats voelen bij de andere leden of hun motivatie om te sporten verliezen.
 4. De helft van de mensen die naar de sportschool gaan, sport daar niet. In een recent onderzoek zei 50% van de 2.000 deelnemers dat ze zelfs nooit sporten als ze daar zijn. In plaats daarvan komen ze opdagen om met vrienden rond te hangen of het andere geslacht te bekijken.

Feiten over sportvoordelen 

Nfl Working Out GIF by Bose
 1. Regelmatig sporten bevordert je mentale gezondheid. Regelmatig bewegen vermindert psychische klachten, zoals depressiviteit en angstgevoelens. Dit geldt zowel voor mensen met milde psychische klachten, als voor mensen met een psychische stoornis. Bij de laatste groep zijn de positieve effecten zelfs groter.
 2. De endorfines die tijdens het sporten vrijkomen, geven je een energieboost. Logischerwijs zou je kunnen denken dat je je vermoeider zou voelen na het sporten. Lichamelijk is dat vaak waar, maar iedereen die een runner’s high heeft meegemaakt, kan je vertellen dat het je ook een boost geeft. Dit komt door endorfines, chemische stoffen in de hersenen die pijnperceptie verminderen en positieve gevoelens verhogen, waardoor je je over het algemeen energiek voelt.
 3. Je bent productiever als je actief bent. Samen met de energietoename van endorfines, verhoogt lichaamsbeweging de productie van serotonine door je hersenen. Dat geeft je een betere mentale helderheid en focus, waardoor je uiteindelijk productiever wordt. Als je energie halverwege de middag wegvalt, kan een stevige wandeling meer doen dan nog een kop koffie.
 4. Regelmatig sporten kan ziekte vermijden. En we hebben het niet alleen over chronische ziekten zoals diabetes, hoewel het daar ook bij helpt. Wanneer je sport, worden bacteriën uit je longen gespoeld. Regelmatig sporten verbetert ook je antilichaam-productie en verhoogt je lichaamstemperatuur, waardoor je lichaam infecties door virussen en bacteriën beter kan bestrijden.
 5. Aerobisch sporten/ duursport is gerelateerd aan een beter geheugen. Wanneer je aerobe training doet, neemt het hippocampusvolume in je hersenen toe. Dit kan cognitieve stoornissen verminderen bij oudere volwassenen met een risico op de ziekte van Alzheimer en dementie.

Fitness feiten en mythes

 1. Vet verandert niet in spier als je sport. Dit zijn twee verschillende soorten weefsel. Vet is opgeslagen energie, die wordt afgebroken en wordt verbrand als je meer calorieën gebruikt dan je binnenkrijgt. Spieren worden opgebouwd uit eiwitten als reactie op herhaaldelijk trainen. Je hebt misschien het gevoel dat je vet omzet in spieren als je aan het trainen bent, maar de waarheid is dat je de eerste verbrandt en de tweede opbouwt.
 2. Hartslagmonitoren zijn geen goede meetlat voor je workout intensiteit. Hoewel je hartslag een geweldige manier is om de intensiteit van je training te meten, geven de monitoren op de meeste machines je geen echte meting. Dit komt omdat ze om je vinger klippen in plaats van je arteriële hartslag meten. Gebruik voor een echte meting een monitor die aan je borst wordt vastgemaakt.
 3. Ab workouts alleen geven je geen six pack. Crunches en sit-ups verhogen je buikspierspanning, maar je zult nooit een buikdefinitie zien als deze spieren bedekt zijn met een laag vet. Cardio-oefeningen die vet verbranden, zijn een belangrijk onderdeel van het opbouwen van een zichtbare spierspanning. Het is ook belangrijk om een uitgebalanceerd dieet te volgen met veel eiwitrijk voedsel. 
 4. Een mager person is niet perse gezonder dan een groter persoon. Het associëren van gewicht met gezondheid is een gevaarlijke mythe waar we cultureel van zijn doordrongen. Hoewel obesitas vaak verband houdt met gezondheidsproblemen zoals diabetes en hartaandoeningen, is de waarheid dat er niet voor iedereen een juiste BMI is. Je kunt je lichaam net zo veel schade berokkenen door te dun te zijn als je kunt door overgewicht. Echte gezondheid is het resultaat van een evenwichtige voeding en voldoende beweging, niet het getal op de weegschaal.
 5. Zitten is niet het nieuwe roken. Deze trendy slogan was gebaseerd op een enkele onderzoek uit 2010 die een hogere mortaliteit suggereerde voor degenen die meer dan 6 uur per dag zitten. De realiteit is echter complexer. Een te sedentaire levensstijl kan het risico op chronische ziekten verhogen, maar lang niet zo veel als roken. Wat je doet terwijl je zit, is ook van belang. Werken op een computer verbrandt meer calorieën en houdt je stofwisseling beter op gang dan bijvoorbeeld alleen maar tv kijken.

Verrassende fitness feiten 

hardlopen-sporten

 1. De druk op je voeten wanneer je rent is 4 keer zo hoog als je lichaamsgewicht. Dat is veel impact en belasting voor je voeten, vooral als je bedenkt dat de meeste mensen tijdens het hardlopen ongeveer 180 passen per minuut nemen. Diezelfde druk heeft invloed op de gewrichten van je enkels en knieën, wat kan leiden tot langdurige gezondheidsproblemen. Aandacht besteden aan je pas en hoe de druk wordt uitgeoefend, is de beste manier om dit tegen te gaan.
 2. Je gebruikt elke stap 200 spieren. Wandelen lijkt misschien niet de meest intense vorm van lichaamsbeweging, maar het is nog steeds een training voor het hele lichaam. Elke keer dat je een stap zet, gebruik je ongeveer 1/3 van de spieren in je lichaam – en niet allemaal in je benen. Hoewel de meeste van de gebruikte spieren in je dijen, kuiten en billen liggen, gebruik je ook je buik- en bekkenspieren voor balans en gebruik je mogelijk zelfs je schouderspieren, vooral als je aan het powerwalken bent.
 3. Vrouwen verbranden meer vet dan mannen tijdens het sporten. Omgekeerd hebben mannen de neiging om na de training meer vet te verbranden dan vrouwen. Hoewel onderzoeken nog steeds uitzoeken waarom dit zo is, heeft dit waarschijnlijk te maken met de verhouding tussen vet en spieren in elk geslacht. Vrouwen hebben over het algemeen meer vet, maar hun lichaam kan het beter gebruiken voor energie. Mannen daarentegen hebben ongeveer 60% meer mager spierweefsel, dat in rust meer energie verbruikt.
 4. Regelmatig sporten verbetert je botdichtheid. Je botten zijn levend weefsel, net als al het andere in je lichaam. Zowel gewichtdragende aërobe oefeningen als krachttrainingsoefeningen kunnen de effecten van osteoporose omkeren, het risico op fracturen verminderen en de botmassa vergroten. Deze effecten worden gezien bij mensen van alle leeftijden, hoewel ze vooral belangrijk zijn voor oudere volwassenen.
 5. Als je geconstipeerd bent kan sporten helpen. Wanneer je traint, neemt de bloedstroom in je spieren toe, zelfs de spieren die je niet actief gebruikt. Dit kan helpen om voedsel door je darmen te verplaatsen en je stoelgang regelmatig te houden. Lichaamsbeweging heeft ook andere positieve effecten op de spijsvertering en verlicht brandend maagzuur, gas en maagkrampen.

Dieet en fitness feiten

 1. Cholesterol kan je een effectievere work-out opleveren. Niet alle cholesterol is gelijkwaardig. Hoewel LDL-cholesterol verantwoordelijk is voor de vorming van plaque in de slagaders, heeft je lichaam HDL-cholesterol nodig om hormonen te maken, cellen op te bouwen en je metabolisme te stimuleren. HDL-cholesterol kan zelfs de totale hoeveelheid cholesterol in je bloed verlagen en is nodig voor de productie van testosteron, een van de belangrijkste hormonen die verband houdt met het opbouwen van spieren.
 2. De beste tijd om te sporten is 2-3 uur na het eten. Als je binnen een uur na het begin van je training hebt gegeten, verbrand je niet zoveel vet. In plaats daarvan haalt je lichaam de meeste energie uit de koolhydraten in je maag. Hoewel je voorzichtig moet zijn met trainen op een lege maag om flauwvallen en zwakte te voorkomen, is het een veel beter idee om af te kunnen vallen.
 3. Eiwitten eten voor je workout zorgt voor meer spieropbouw. Weerstandstrainingen zoals gewichtheffen beschadigen je spieren en eiwitten zijn nodig om ze weer op te bouwen. Als je voor je training 20-30 gram eiwit eet, neemt het aantal aminozuren in je lichaam toe. Dit verhoogt de snelheid waarmee je spieren gedurende enkele uren daarna eiwitten synthetiseren.
 4. Bij ongeveer 33% van de gemiddelde persoon zijn de calorieën die ze binnen krijgen afkomstig uit vet. Erger nog, ongeveer 11% van die calorieën is afkomstig uit verzadigd vet. Het meeste van dit vet komt van vlees. Een paar avonden per week geen vlees eten is een makkelijke manier om je totale vetinname te verminderen, en dat kan een positief effect hebben op zowel je gewicht als je algehele gezondheid.
 5. De meeste mensen hoeven geen vitamines te nemen. Als je een uitgebalanceerd dieet volgt, krijg je alle vitamines en mineralen die je nodig hebt uit het voedsel dat je eet. Het belangrijkste onderdeel van deze vergelijking is ervoor zorgen dat je genoeg fruit en groenten eet. Vitaminen en supplementen kunnen nuttig zijn voor mensen met een vitamine- of mineraaltekort, maar voor de meeste volwassenen zijn ze overbodig.

Verassende fitness feiten

Charly Bliss exercise stretch stretching dq GIF

 1. Stretchen voor het hardlopen kan je uithoudingsvermogen eigenlijk verlagen. De meeste mensen stretchen voordat ze gaan hardlopen om hun spieren los te maken en blessures te voorkomen. Een recent onderzoek geeft aan dat dit misschien niet het beste idee is. In een test met getrainde hardlopers verbruikten degenen die zich vóór hun training bezighielden met stretchen meer energie én ervaarden ze een verminderd uithoudingsvermogen. Een beetje wandelen is een betere manier om je gewrichten en spieren los te maken zonder je uithoudingsvermogen op te offeren.
 2. De gemiddelde persoon loopt ruim 110.000 kilometer in z’n leven. De meeste mensen lopen ongeveer 5.000 stappen per dag. Zelfs als je het niet probeert, zal je waarschijnlijk ongeveer 2500 stappen zetten door alleen al je dagelijkse activiteiten uit te voeren. Als je het vaak gestelde doel van 10.000 stappen per dag haalt, loop je uiteindelijk meer dan 200.000 kilometer in je leven.
 3. Zwaardere workouts in de morgen kunnen je immuunsysteem beïnvloeden. Een lichte jog- of yogasessie kan een geweldige manier zijn om je dag te beginnen, maar je moet de serieuze training bewaren voor de late namiddag of vroege avond. Een onderzoek aan de Brunel University toonde aan dat zware trainingen in de vroege ochtend je immuunsysteem kunnen aantasten, terwijl dezelfde training later op de dag het tegenovergestelde effect kan hebben.
 4. Sporten kan je levensduur verlengen. Zelfs 3-5 dagen per week 30 minuten cardio doen, kan je levensduur met 6 jaar verlengen. Dit komt voornamelijk omdat lichaamsbeweging je hart versterkt en veel van de fysieke effecten van veroudering vertraagt.
 5. Als je even lekker zweet, is je bloeddruk maar liefst 16 uur daarna nog lager. Lichaamsbeweging is een belangrijk onderdeel van het verminderen van hoge bloeddruk. Hoewel het een paar maanden van regelmatige lichaamsbeweging kost om een blijvend effect te hebben, kunnen de tijdelijke effecten van zelfs een enkele training tot 16 uur na je sessie aanhouden.

Conclusie

Als je weet wanneer en hoe je het beste kunt trainen om maximale resultaten te behalen, kan je het meeste uit je tijd in de sportschool halen. We hopen dat je iets hebt geleerd over sporten en fit blijven van deze dieet- en fitnessfeiten! Was er iets in de lijst dat je verraste? Of ben je een fitnessexpert die al deze feiten al kende? Laat het ons weten in de reacties!

Total
0
Shares
Gerelateerde berichten