Neppe Mensen Herkennen (En 6 Manieren om Ermee Om te Gaan)

vrouw-neppe-mensen

Ze zeggen dat we het gemiddelde zijn van de vijf personen met wie we de meeste tijd doorbrengen. Denk eens even aan de mensen om je heen. Zijn ze echt de mensen met wie je een “stam” zou moeten vormen of hoe je in de toekomst zou willen worden? Zijn het echt echte mensen die je willen zien slagen? Of zijn het nepmensen die je niet écht gelukkig willen zien?

In dit artikel lees je waarom het belangrijk is om je te omringen met échte individuen – degenen die om je geven, iets naar de tafel brengen en in de eerste plaats alle nepheid achter zich laten.

Hoe herken je neppe mensen? 

Als je al een tijdje in de hulpverlening werkt, wordt het spotten van nepmensen een stuk makkelijker. Er zijn enkele zeer duidelijke tekenen dat de persoon naar wie je kijkt iets verbergt, op de een of andere manier handelt, of gewoon ergens heen wilt. Meestal is er een secundaire winst – misschien aandacht, sympathie of zelfs een promotie. Wat het ook is, je kunt beter achter hun ware aard komen en zo ver mogelijk wegblijven. Hier zijn enkele dingen waar je op moet letten om nepmensen te herkennen.

1. Ze zijn vol van zichzelf

mannen-gesprek-verbazing

Nepmensen houden ervan om te pronken. Ze kijken graag naar zichzelf in de spiegel. Ze verzamelen foto’s en video’s van elke prestatie die ze hadden en elk deel van hun lichaam en beweren de ‘beste te zijn in wat ze doen’.

De meeste van deze mensen zijn eigenlijk niet zo goed in het echte leven. Maar ze gedragen zich alsof ze dat wel ze zijn en zorgen ervoor dat ze er beter uitzien dan de volgende persoon. Het probleem voor jou is dat je je altijd “onder” hen voelt en geïrriteerd bent door hun constante behoefte om in de schijnwerpers te staan.

2 Ze zijn slecht in het uiten van hun emoties 

Heb je ooit geprobeerd een diep en zinvol gesprek te voeren met een neppersoon? Het is bijna onmogelijk. Dat komt omdat ze een beperkte emotionele intelligentie hebben en niet weten hoe ze zich diep van binnen voelen – en deels omdat ze niet willen dat hun ware emoties worden blootgelegd, hoe normaal deze ook zijn. Het is veel moeilijker om te zeggen: “Ik ben de beste in wat ik doe” en tegelijkertijd “gemiddelde” emoties te delen met “gelijke” mensen.

3. Ze hebben nul zelfreflectie 

Om te groeien, moeten we feedback van anderen accepteren. We moeten openstaan voor onze sterke en onze zwakke punten. We moeten accepteren dat we allemaal in verschillende vormen voorkomen en altijd kunnen verbeteren.

Zelfreflectie vereist dat we denken, vergeven, fouten toegeven en leren van onze fouten. Maar om dat te doen, moeten we een niveau van echtheid en diepte kunnen aannemen dat nepmensen niet routinematig doen. Een neppersoon verontschuldigt zich over het algemeen nooit, maar als ze dat doen, wordt dit vaak gevolgd door een “maar” in het volgende zinsdeel.

4. Een onrealistische perceptie 

Nepmensen hebben meestal een onrealistische perceptie van de wereld – dingen die ze aan anderen willen uitbeelden (pseudoprestaties, materialistische winsten of een verzonnen gevoel van geluk) of gewoon hoe ze het leven buiten zichzelf echt beschouwen.

Veel nepmensen verbergen pijn, schaamte en andere onderliggende redenen in hun gedrag. Dit zou kunnen verklaren waarom ze niet authentiek kunnen zijn en/of moeite hebben om hun omgeving te zien zoals deze objectief is (zowel goed als slecht).

5. Ze houden van aandacht 

Zoals ik eerder al zei, kan het grootste teken dat er iets niet klopt met iemands gedrag worden vastgesteld door hoeveel ze van aandacht houden. Word je elke keer dat je spreekt onderbroken door iemand die ervoor wil zorgen dat de schijnwerpers weer op hen worden gericht? Ligt de focus altijd op hen, ongeacht het onderwerp? Zo ja, dan heb je waarschijnlijk te maken met een neppersoon.

6. People Pleaser

Waardering voelt fijn, maar als iedereen van je houdt is dat nog beter. Hoewel het voor de meeste mensen volstrekt onrealistisch is om het iedereen altijd naar de zin te maken, lijken nepmensen altijd te streven naar constante goedkeuring.

Dit is om twee redenen een probleem. Ten eerste zeggen deze mensen gewoon ja tegen dingen voor hun eigen tevredenheid. Ten tweede veranderen ze vaak van gedachten of trekken ze hun aanbod om de een of andere reden in (“Ik had graag gewild, maar mijn grootmoeder werd plotseling ziek.”), waardoor je dit jaar voor de 100e keer in de steek wordt gelaten.

7. Zijn vaak sarcastisch en cynicish

Achter de chronisch geplakte glimlach staan nepmensen bekend om het koesteren van wrok, jaloezie of woede. Dit komt omdat ze achter het ‘ansichtkaartleven’ vaak ongelukkig zijn. Van sarcasme en cynisme is bekend dat ze fungeren als een verdedigingsmechanisme, soms zelfs als een afleidingsmanoeuvre – alles om ervoor te zorgen dat top of the world kunnen blijven voelen, of het nu is door zichzelf een boost te geven of door andere mensen naar beneden te halen.

8. Slechte vriend 

Nepmensen zijn slechte vrienden. Ze luisteren niet naar jou, je gevoelens en wat voor nieuws je ook wilt delen. Je zou zelfs kunnen merken dat je van hen wegtrekt als je opwindend of slecht nieuws te vertellen hebt, wetende dat het altijd op één manier zal eindigen: hun manier. Bovendien kun je merken dat ze niet beschikbaar zijn wanneer je ze echt nodig hebt, of erger nog, afspraken op het laatste moment opzeggen.

Het is niet ongebruikelijk om te horen dat een neppersoon constant achter de rug van mensen om praat. Laten we eerlijk zijn, als ze het anderen aandoen, doen ze het ook bij jou. Als je “vriend” je constant slecht laat voelen, geloof me, hebben ze en zijn ze gewoon geen goed persoon om in de buurt te hebben.

Hoe eerder je deze nepmensen leert herkennen, hoe eerder je weer betekenisvolle individuen kunt ontmoeten.

Hoe kan je omgaan met neppe mensen? 

vrouw-gesprek-twijfel

Het is belangrijk om jezelf eraan te herinneren dat je meer verdient dan wat je krijgt. Je bent waardig, waardevol, kostbaar en net zo belangrijk als de volgende persoon. Er zijn veel manieren om met nepmensen om te gaan. Hier zijn enkele tips.

1. Grenzen

Houd je grenzen heel duidelijk. Zoals uitgelegd in het boek ‘Ontgrendel je veerkracht’, zijn grenzen wat je gezond houdt als de wereld je probeert te verstikken. Wanneer nepmensen emotionele vampieren worden, zorg er dan voor dat je afstand houdt, het contact beperkt en ze gewoon vervangt met waardevollere interacties.

2. Vat hun gedrag niet persoonlijk op 

Helaas hebben ze zich waarschijnlijk al op deze manier gedragen voordat ze je kenden en zullen ze veel langer doorgaan nadat je ze hebt verlaten. Het gaat niet om jou. Het gaat over hun innerlijke behoefte om een leegte op te vullen waarvoor jij niet verantwoordelijk bent. En eerlijk gezegd, tenzij je een getrainde professional bent, is het onwaarschijnlijk dat je het kan verbeteren.

3. Wees direct en eerlijk over hoe je je voelt 

Als je “vriend” kwetsend is geweest of zich bezighoudt met gedrag waar je mee zit, laat het hem dan weten – aardig, stevig, hoe je maar wilt, maar laat hem weten dat hun gedrag je beïnvloedt. Als het werkt, prima. Als dat niet het geval is, zal je je beter voelen en als je klaar bent om verder te gaan, weet je dat je geprobeerd hebt contact te zoeken. Je geweten is zuiver.

4. Vraag om advies 

Als je niet zeker weet wat je ziet of voelt, vraag dan om advies. Misschien heeft een familielid, een goede vriend of een collega misschien een mening over of je overdreven reageert of oprechte zorgen ziet.

Verwar advies vragen niet met roddelen achter de rug van de neppe persoon, want je wilt je natuurlijk niet verlagen tot hun niveau. Een kleine reminder over hoe je op je eigen pad kunt blijven, kan echter nooit kwaad.

5. Graaf nog dieper 

Deze tip bied ik met de nodige voorzichtigheid aan. Als je emotioneel sterk bent, het aankan, kan garanderen dat je er niet nog verder in wordt gezogen, en de vaardigheden hebt om ermee om te gaan, kun je misschien dieper ingaan op de redenen waarom een neppersoon handelt zoals hij doet.

Hebben ze recent trauma opgelopen? Zijn ze hun hele leven afgewezen? Is hun gevoel van eigenwaarde zo laag dat ze kosten wat het kost een goed gevoel willen hebben, op welke manier dan ook? Soms kan het begrijpen van iemands gedrag helpen om het te verwerken.

6. Doe aan Self-Care!

Het is duidelijk dat enige afstand tussen de faker en jezelf waarschijnlijk de beste keuze is. Soms kost het echter tijd om eraan toe te komen. Zorg er in de tussentijd voor dat je voor jezelf zorgt, wees lief voor jezelf en compenseer de situatie met veel positieve dingen!

Zelfzorg kan zo simpel zijn als een warme douche nemen nadat je met ze hebt gepraat of een uitnodiging afslaan als je de uitdaging niet aan durft.

Neppe mensen spotten is niet zo moeilijk. Ze zijn over het algemeen doordrenkt met wanna-be vibes. Meestal zijn er echter redenen waarom ze zo zijn. Het benoemen van hun gedrag kan de eerste stap zijn. Hen ondersteuning bieden is misschien wel de tweede. Maar als deze niet werken, is het tijd om weg te blijven en jezelf te omringen met de positiviteit die je verdient.

Conclusie

Onthoud dat het leven een achtbaan is. Het heeft goede momenten, moeilijke momenten en momenten die je voor geen goud zou willen veranderen. Kijk dus rond en zorg ervoor dat je de tijd neemt om de juiste mensen te kiezen om elk moment mee te delen. We zijn het gemiddelde van de vijf mensen met wie we de meeste tijd doorbrengen, dus kijk goed om je heen en kies verstandig!

Total
0
Shares
Schrijf een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gerelateerde berichten