De Grootste landen van Europa (naar Grootte en aantal Inwoners)

de-grootste-landen-van-europa-vlag

Wil je weten wat het grootste land van Europa is? Hier is een bijgewerkte lijst van de grootste landen in Europa naar grootte en inwonertal (2020).

De meest gebruikelijke manier om dit te meten is door de totale bevolking te nemen om de grootste landen in Europa te rangschikken. Het kan echter ook interessant zijn om te weten wat het grootste land van Europa is op basis van bevolkingsomvang.

Hoe de grootste landen in Europa worden gemeten, kan ook door andere factoren worden beïnvloed, zoals waar de lijn moet worden getrokken van waar Europa begint en eindigt, aangezien er geen natuurlijke grens is. Zowel Rusland als Turkije hebben een landoppervlak binnen Europa, maar het grootste deel van hun grondgebied ligt in Azië.

Voorts zijn er landen zoals Cyprus, dat cultureel Europees is, maar geografisch volledig in Azië ligt. Armenië, Georgië, Azerbeidzjan en Kazachstan zijn enkele andere landen die als Europees kunnen worden beschouwd.

De dichtstbevolkte landen in Europa

Rusland

rusland-vlag

Rusland is met ongeveer 146 miljoen inwoners het grootste land van Europa. Ongeveer 110 miljoen van de Russische bevolking woont in het Europese deel van het land, bijvoorbeeld in Moskou en Sint-Petersburg.

Ongeveer 25% van de totale oppervlakte van Rusland ligt in Europa, maar desondanks woont zo’n 77% van de bevolking van het land binnen datzelfde gebied.

Duitsland

duitsland-vlag

Als je alleen de landen meerekent die volledig binnen Europa liggen, dan is Duitsland het dichtstbevolkte land van Europa. Het land telt in totaal 82,8 miljoen inwoners, waarvan er 3,7 miljoen in Berlijn wonen, de grootste stad van Duitsland.

Duitsland heeft lange tijd een grote invloed gehad en is een van de grootste landen van Europa geweest. Vanaf de jaren 1100 en verder tot de 17e eeuw heerste de Hanze over grote gebieden en was ongelofelijk rijk. Tegenwoordig wordt Duitsland vaak de Europese motor genoemd als het gaat om economie en handel.

Turkije

turkije-vlag

Istanboel is altijd een scheidslijn geweest tussen West en Oost. Dat geldt ook nu nog, en een kleiner deel van de stad ligt op het Europese continent, en het andere deel in Azië.

In totaal wonen er zo’n 15 miljoen mensen in Istanbul, en de meesten van hen wonen in het deel dat geografisch gezien binnen Europa wordt geacht te liggen. Ongeveer 5% van de totale oppervlakte van Turkije ligt binnen Europa, waardoor het twijfelachtig is of het al dan niet moet worden opgenomen.

Frankrijk

frankrijk-parijs

Frankrijk is een ander Europees land met een lange geschiedenis en een invloed die zich tot ver buiten de eigen grenzen uitstrekt. Vandaag de dag is Frankrijk qua grootte het grootste land van Europa dat volledig binnen Europa ligt.

Parijs is de grootste stad van Frankrijk en ook de hoofdstad, en elk jaar stromen miljoenen bezoekers naar Parijs, dat een van de meest bezochte steden ter wereld is.

Verenigd Koninkrijk

verenigd-koninkrijk

Het Verenigd Koninkrijk, ook bekend als de U.K. bestaat uit verschillende landen die een unie hebben gevormd, hoewel het Verenigd Koninkrijk officieel de enige erkende soevereine staat is.

Schotland, Wales, Engeland en Noord-Ierland zijn leden van de unie waar ongeveer 65 miljoen mensen wonen. Ongeveer 9 miljoen mensen wonen in Londen, dat de hoofdstad en de grootste stad van het Verenigd Koninkrijk is.

Verder maakt ook Gibraltar deel uit van het Verenigd Koninkrijk, hoewel het naast Spanje ligt.

Italië

italië-auto-vlag

Italië is een van de grootste landen van Europa met een bevolking van 60 miljoen mensen. Tijdens zijn gloriedagen, toen het Romeinse Rijk op zijn hoogtepunt was, heerste het land over grote landgebieden die zich ver buiten de huidige grenzen van Italië uitstrekten.

Sindsdien is er veel gebeurd, maar er zijn nog steeds veel historische steden zoals Rome, Florence, Milaan, Napels en Venetië, om er maar een paar te noemen. Bovendien is Italië een van de meest bezochte landen ter wereld en is het ook beroemd geworden om zijn wijn.

Spanje

spanje-madrid

In Spanje wonen zo’n 46 miljoen mensen en alleen in Madrid wonen er al 3,2 miljoen. Er zijn verschillende grote steden in Spanje met Barcelona als een ander voorbeeld met 1,6 miljoen inwoners.

Spanje is ook een land dat rijk is aan geschiedenis, en het heeft een gevarieerde cultuur en natuur. Net ten oosten van het vasteland kan men ook de beroemde eilanden Mallorca, Menorca, Ibiza, en Formentera bezoeken.

Oekraïne

oekraine-vlag

Oekraïne telt 42 miljoen inwoners, waarvan er 3 miljoen in de Oekraïense hoofdstad Kiev wonen. Het is een van de grootste landen van Europa, zowel qua grootte als qua bevolking, ondanks het feit dat Rusland een paar jaar geleden de Krim heeft geannexeerd.

Polen

polen

Polen is een ander groot land in Europa met een rijke geschiedenis en veel inwoners. In totaal wonen er ongeveer 38 miljoen mensen in Polen, verspreid over het hele land.

In Warschau, de Poolse hoofdstad, wonen ongeveer 1,7 miljoen mensen. Krakau, Poznan, Gdansk, en Wroclaw zijn enkele van de grootste steden in Polen naast de hoofdstad.

Roemenië

roemenie

Last but not least, Roemenië, waar ongeveer 19 miljoen mensen wonen. Boekarest is de hoofdstad van Roemenië en ongeveer 10% van de totale bevolking woont in de stad.

Roemenië is ook het op een na grootste land in Oost-Europa, na Oekraïne, als je Rusland niet meetelt.

Meer over de grootste landen in Europa

De meeste van de grootste landen van Europa zijn groot in termen van zowel grootte als bevolking. Er zijn echter enkele uitzonderingen, zoals Noorwegen, Zweden en Finland in Scandinavië, die allemaal een enorm landoppervlak hebben maar relatief weinig inwoners.

Zweden, bijvoorbeeld, is vol natuur en bossen en heeft een kouder klimaat in het noorden, waar de steden minder dichtbevolkt zijn. Hetzelfde geldt voor Noorwegen en Finland en vaak is de infrastructuur in deze gebieden ook beperkt.

De trend om naar grote steden te verhuizen blijft in alle grote landen van Europa toenemen, en veel van de Europese hoofdsteden breiden zich uit en groeien naar de buitenwijken toe.

De meeste banen en opleidingsmogelijkheden zijn te vinden rond de grote steden, waardoor het platteland minder dichtbevolkt wordt. Bovendien daalt het geboortecijfer in de meeste Europese landen, men zegt als gevolg van een langere levensduur en het feit dat velen hun carrière verkiezen boven kinderen.

Ondanks het feit dat de grootste steden in Europa in omvang en bevolking toenemen, verwachten de meeste deskundigen de komende jaren een daling van de bevolking in het hele land. Tenzij er migranten bijkomen die uit niet-Europese gebieden komen.

Wat is het grootste land in de Europese Unie?

Duitsland is het dichtstbevolkte land binnen de EU en Frankrijk is qua grootte het grootste land binnen de EU.

Total
0
Shares
Gerelateerde berichten