30x Bizarre Feiten over het Menselijk Lichaam

menselijk-lichaam

Wist je dat 206 botten het menselijk skelet vormen? Het is slechts een van de vele leuke weetjes die je nog niet eerder gehoord hebt. Sommige feitjes zijn niet echt shockerend, maar andere zijn echt bizar! Dit moet je aan je collega’s vertellen.

Hier komen ze, de 30 bizarre feitjes op een rij!

1. Je haar is dood

Het haar leeft alleen als het nog in de opperhuid zit. Haar bestaat voor 50% uit koolstof, 21% uit zuurstof, 17% uit stikstof, 6% uit waterstof en 1% uit zwavel. De kleur beïnvloed de hoeveelheid haar je hebt: blondines hebben het meeste haar, terwijl roodharige de minste haren hebben. Hoewel het haar dood is bevat het informatie over alles wat door een mens zijn/haar bloed is gegaan, inclusief drugs. Daarom wordt het gebruikt bij dopingcontroles.

2. Je ogen knipperen ongeveer 20 keer per minuut. Dat is meer dan tien miljoen keer per jaar!

3. Je vingernagels groeien sneller dan je teennagels.

Nagelgroei varieert afhankelijk van leeftijd, geslacht, gezondheid en genetica. In feite groeien de vingernagels sneller dan de teennagels omdat onze handen fysiek dichter bij ons hart zijn. Ze krijgen uiteindelijk een betere toevoer van zuurstof en voedingsstoffen, getransporteerd door kleine haarvaten die zich net onder onze nagels bevinden. Ongeacht de groeisnelheid hebben de nagels van de handen en voeten hetzelfde groeimechanisme, voornamelijk bestaande uit keratine, een stof die ook in de huid en het haar wordt aangetroffen, evenals in de hoorns en hoeven van dieren.

4. Je oren stoppen nooit met groeien!

5. Oorsmeer is eigenlijk een soort zweet!

6. De tong is een van de sterkste spieren in het lichaam

tong

Het menselijk lichaam heeft meer dan 600 spieren. De tong is een van de sterkste en meest flexibele spieren in het menselijk lichaam. Het is ook een van de gebieden van ons lichaam met de meeste micro-organismen: 1 ml speeksel bevat ongeveer 1 miljoen bacteriën. De tong helpt bij het produceren van bepaalde geluiden, laat mensen eten proeven en kan aanwijzingen geven over de algemene gezondheid van mensen.

7. De tong is bedekt met ongeveer 8.000 smaakpapillen, elk met tot 100 cellen die je helpen je eten te proeven!

8. Je produceert in je leven zo’n 40.000 liter spuug. Of om het anders te zeggen, genoeg spuug om zo’n vijfhonderd badkuipen te vullen – bah!

9. Déjà vu is echt

Déjà vu heeft een ongeloofwaardige reputatie. Maar het gevoel dat je al een situatie van het heden hebt meegemaakt terwijl deze zich voordoet, treedt op wanneer de hersenen signalen sturen om te zien of er een soort “geheugenfout” was. Met andere woorden, het fenomeen is dat onze hersenen controleren of er enige inconsistentie is tussen wat we werkelijk leven en wat we denken te leven. Een déjà-vu hebben is een goed teken, omdat het laat zien dat het “geheugencontrole” -systeem goed werkt en je minder snel situaties uit het verleden met huidige zult verwarren.

10. De gemiddelde neus produceert elke dag ongeveer een kopje neusslijm!

11. Je bent ‘s ochtends ongeveer 1 cm langer als je net opstaat dan wanneer je naar bed gaat. Dit komt omdat gedurende de dag het zachte kraakbeen tussen je botten wordt geplet en samengedrukt.

12. Vlinders in je maag als je verliefd bent

De maag wordt gestimuleerd door een zenuw. Verliefd worden of geïnteresseerd zijn in iemand wekt het pleziersysteem op dat reacties in het lichaam veroorzaakt. Het gevoel van vlinders in je buik is slechts een teken van lichamelijke stress. Dopamine is de eerste neurotransmitter die zich manifesteert als je iemand aantrekkelijk vind. De afgifte van verschillende hormonen zorgt ervoor dat de hartslag versnelt, de temperatuur van het gezicht stijgt en de kleurverandering in de wangen veroorzaakt.

13. Als je 12 uur per dag zou wandelen, zou de gemiddelde persoon 690 dagen nodig hebben om de wereld rond te lopen.

14. De enige spier die nooit moe wordt, is het hart.

15. Kinderen hebben meer botten in hun lichaam dan volwassenen

Deze botten smelten samen tijdens de menselijke groei, en als resultaat heeft het skelet van een volwassen mens 206 botten in verschillende vormen en maten. In de schedel van de baby denken we bijvoorbeeld dat er zes botten zijn, die dan in elkaar passen en één worden. Het overgrote deel van de botten komt pas samen na het einde van de groeifase. Het dijbeen is het langste in het menselijk lichaam en het sterkste bot. Ondanks dat het hol is, ondersteunt het meer gewicht dan beton. Het kleinste bot in het menselijk lichaam is de stijgbeugel, een van de drie botten die we in onze oren hebben.

16. Het hele oppervlak van je huid wordt elke maand vervangen, wat anders gezegd betekent dat je ongeveer 1.000 verschillende huiden in je leven hebt!

17. Je hebt 160 duizend km aan bloedvaten

De omvang van de bloedsomloop is ongelooflijk. De bloedvaten van een volwassene zijn meer dan 160 duizend kilometer lang, dit is genoeg om vier keer het land rond te gaan.

De aorta wordt beschouwd als de grootste slagader in het lichaam, hij verlaat het hart, gaat door de borstkas en gaat naar de buik, waar hij zich splitst om bloed naar de benen te brengen. Aan de andere kant zijn haarvaten extreem klein en zijn ze ongeveer 5 micrometer groot , hoewel haarvaten de kleinste bloedbuizen zijn, vormen ze ongeveer 80% van deze gehele lengte.

18. Het lichaam heeft 2,5 miljoen zweetporiën.

19. Elke minuut verlies je meer dan 30.000 dode huidcellen.

20. De hersenen kunnen geen pijn voelen

Er zijn geen pijnsensoren direct aan de hersenen bevestigd. Maar er zijn sensoren in de vliezen en de huid die de schedel en de hersenen bedekken. De pijnen die we voelen wanneer we worden geraakt of tijdens een simpele hoofdpijn worden uitgezonden door deze sensoren. 

De hoofdpijn die gepaard gaat met een kater is meestal het gevolg van uitdroging veroorzaakt door alcoholgebruik, wat pijn in de bloedvaten in het hoofd veroorzaakt.

21. Als je 70 wordt, zal je hart ongeveer 2,5 miljard keer hebben geklopt!

22. De huid is het grootste orgaan in het menselijk lichaam.

Een volwassen mens draagt ongeveer 3,6 kilo huid en in deze fase is het orgaan ongeveer twee vierkante meter lang. De huid wordt voortdurend vernieuwd en dient als bescherming. De huid op de vingertoppen heeft een speciaal merkteken: vingerafdrukken, ze zijn uniek voor ieder mens en helpen ons om voorwerpen gemakkelijker vast te houden. Patiënten met het Nagali-syndroom hebben geen vingerafdrukken.

23. Wij zijn water

Het lichaam bestaat voor 70% uit water, wat overeenkomt met de helft van ons gewicht. Bij een pasgeborene is het aantal nog hoger: 78%. Elk deel van het lichaam heeft water, inclusief onze botten. Longen en lever zijn de organen met het meeste water, zelfs meer dan het bloed zelf. Water speelt een belangrijke rol bij het transport van voedingsstoffen en het reguleren van de lichaamstemperatuur. Desondanks is ons lichaam niet in staat om water op te slaan, na consumptie wordt het water door ons lichaam verdeeld. Een glas water heeft ongeveer 30 tot 60 minuten nodig om helemaal te reizen, een deel ervan blijft in het bloed en wordt vervolgens verspreid naar alle organen en spieren.

24. Verspreid over hun leven brengen de meeste mensen gemiddeld een heel jaar op het toilet door.

25. Je hebt 2 meter DNA in elke cel

De intensiteit van DNA-verdichting is extreem. Zo extreem dat als alle stukjes DNA van elk menselijk chromosoom van begin tot eind aan elkaar zouden worden gekoppeld en vervolgens uitgerekt, we 2 meter genetisch materiaal zouden hebben. Deze hoeveelheid komt overeen met het genetisch materiaal van een enkele cel. Een ander merkwaardig feit is dat bonobo-apen en mensen 98,7% van dezelfde genetische kaart delen, hetzelfde percentage dat mensen delen met chimpansees. Bonobo’s, chimpansees en mensen deelden ongeveer 6 miljoen jaar geleden één gemeenschappelijke voorouder, maar die gemeenschappelijke voorouder blijft onbekend.

26. Gemiddeld laat je op één dag genoeg scheten om een ​​feestballon te vullen.

27. Het hart klopt gemiddeld 100 duizend keer per dag

mensen-hart

Het hart van een volwassene klopt 60 tot 100 keer per minuut. Dat wil zeggen, er zijn ongeveer 100 duizend keer per dag, 35 miljoen hits in één jaar – en bij kinderen is dit aantal nog hoger. Het hart heeft zijn eigen elektrische systeem, waardoor het orgaan buiten het lichaam kan functioneren, zolang je maar voldoende zuurstof hebt. Het menselijk hart is zo sterk dat de samentrekkingen voldoende druk hebben om bloed te spuiten over een afstand van bijna 10 meter.

28. We hebben elke maand genoeg plas om een ​​bad mee te vullen!

29. Het menselijk oog kan tot 10 miljoen verschillende kleuren onderscheiden

Het netvlies heeft 120 miljoen cellen die gespecialiseerd zijn in het detecteren van kleuren en lichtintensiteiten, de kegeltjes en staafjes. Kleurenblindheid is een ziekte waarbij de persoon moeite heeft met het zien van kleuren zoals rood of groen. Daarnaast worden de door de ogen vastgelegde beelden ondersteboven op het netvlies (onderkant van het oog) geprojecteerd! De hersenen keren ze echter om, zodat we de perceptie hebben dat ze zich in de normale positie bevinden.

30. Er zijn meer bacteriën in je mond dan mensen in de wereld

Ongeveer 50 miljard bacteriën bewonen de mond van elk mens! Deze micro-organismen leven overzichtelijk en zijn niet allemaal slecht voor je gezondheid. Sommige zijn zelfs essentieel voor het behoud van een goede gezondheid.

Total
0
Shares
Gerelateerde berichten