Zijn Autosleutels Waterdicht? (En wat te doen als ze nat worden)

zijn-autosleutels-waterdicht

Stel dat je vergeten bent je autosleutels uit je zwembroekzak te halen voor je in het zwembad sprong, of misschien zijn ze in een plas gevallen op een bijzonder regenachtige dag. Je vraagt je misschien af of je sleutels het nog zullen doen of dat ze onmiddellijk vervangen moeten worden. Zijn autosleutels eigenlijk waterdicht?

Zoals veel elektronica zijn autosleutels niet waterdicht. Terwijl een traditionele, machinaal uitgesneden sleutel die in oudere auto’s gebruikt wordt een ontmoeting met water ongedeerd kan overleven, kan een nieuwere elektronische sleutel zoals een transpondersleutel, smart-key of afstandsbedieningssleutel ernstig beschadigd of zelfs helemaal vernield worden als hij onder water komt.

Maar maak je geen zorgen, in deze gids bespreken we wat je moet doen als je sleutels nat worden, hoe je ze kunt vervangen als dat nodig is, en meer. Lees gewoon verder!

Inhoudsopgave

Wat gebeurt er met je sleutelhanger als hij nat wordt?

water

Als je sleutelhanger in het water valt of je beseft dat je vergeten bent hem uit de zak van je broek te halen voor je de wasmachine start, moet je hem onmiddellijk uit het water halen. Hoe langer de sleutelhanger onder water ligt, hoe waarschijnlijker het is dat je sleutelhanger niet meer werkt. Je zult dan waarschijnlijk een mogelijk dure vervanging moeten kopen.

Er zijn verschillende manieren waarop je sleutelhanger beschadigd kan raken. De problemen beginnen zodra de printplaat binnen in de sleutelhanger nat wordt. Delen van de printplaat kunnen kortsluiting krijgen of roest en corrosie kunnen sneller intreden. In ernstiger gevallen kan de batterij afsterven, lekken of ontploffen.

Wat doe je als je sleutelhanger nat wordt?

Als je de sleutelhanger meteen uit het water hebt gehaald, heb je een paar opties. Je kunt proberen hem zelf te repareren of een vervanger te halen. We bespreken beide opties in detail verderop in dit artikel. Het is mogelijk dat de fabrikant van je auto een traditionele mechanische sleutel in de sleutelhanger verstopt heeft die je intussen kunt gebruiken.

Onderzoek de sleutelhanger op eventuele grendels of hendels. Als je er een ziet, duw er dan op en trek dan de mechanische sleutel uit de sleutelhanger. Als je in je auto zit, zoek je een plastic kapje bij het stuur. Verwijder het en je ziet een sleuf voor de sleutel. 

Deze autosleutel is niet zo handig als een sleutel met afstandsbediening of een slimme sleutel. Je kunt je auto echter nog steeds ontgrendelen en starten tot je beslist of je de sleutelhanger wilt vervangen of niet.

Hoe repareer je een door water beschadigde sleutelhanger?

auto-autosleutels-dashboard

Zoals we besproken hebben, is het altijd een riskante onderneming als je sleutelhanger nat wordt. Het is het beste om voorzichtigheid te betrachten en te voorkomen dat het in de eerste plaats gebeurt. Maar als je sleutelhanger toch nat wordt, is er misschien een kans dat je hem kunt redden.

  • Stap één

Nadat je hem onmiddellijk uit het water hebt gehaald, houd je de sleutelhanger met de knop-kant naar beneden. Schud er een beetje mee om zo veel mogelijk water uit de binnenkant te krijgen. Leg de sleutelhanger met de knop-kant naar beneden op een schone, droge handdoek of doek en laat hem daar een paar minuten op rusten. Gebruik dan de handdoek of doek om zoveel mogelijk water uit de spleten te krijgen als je kunt.

  • Stap twee

Vervolgens moet je de sleutelhanger openmaken, want er kan wat water in gekomen zijn. Gebruik de methode die we eerder beschreven om dat te doen. Verwijder de batterij en gebruik een schone doek om hem, het binnenwerk van de sleutelhanger en de printplaat droog te maken. Als de batterij lekt of beschadigd is, gooi hem dan veilig weg en haal een vervangende. Ook als er geen zichtbare schade is, kun je je batterij beter vervangen, want elk ernstig contact met water kan hem beschadigen.

  • Stap drie

Doop een wattenstaafje in isopropyl-alcohol en veeg de printplaat en het binnenwerk van de sleutelhanger schoon om restjes accuzuur of andere verontreiniging te verwijderen. Laat alle onderdelen zitten tot ze helemaal droog zijn. Dan kun je de nieuwe batterij plaatsen en de sleutelhanger weer in elkaar zetten.

  • Stap vier

Test elk knopje op de sleutelhanger. Als ze allemaal werken, dan is de sleutelhanger zo goed als nieuw! Als sommige knoppen wel werken maar niet allemaal, herhaal dan het schoonmaakproces en test de sleutelhanger opnieuw als je klaar bent. Als geen van de knoppen werkt, moet je de sleutelhanger opnieuw laten programmeren of helemaal vervangen.

Wat je ook doet, probeer je sleutelhanger niet te drogen met een föhn of een magnetron. De eerste optie zal het circuit van je sleutel verbranden en ervoor zorgen dat hij nooit meer werkt, terwijl de tweede brand kan veroorzaken. Je moet ook weten dat zelfs als je deze methode nauwkeurig volgt, er nog steeds een kans is dat je sleutel niet meer werkt en dat je een vervangende moet kopen.

Hoe ontgrendel je een autosleutel?

autosleutel-ontgrendelen

Als je auto sleutelhanger doorweekt raakt, moet je hem misschien openmaken om te zien of er al dan niet water in het apparaat terechtgekomen is.

Als je sleutelhanger met schroeven is vastgezet, gebruik dan een geschikte kruiskop of platte-neus schroevendraaier om hem te openen. En als je sleutelhanger geen schroeven heeft, gebruik dan een platte-neus schroevendraaier of een ander klein, plat voorwerp om hem voorzichtig open te wrikken. Je zou op je sleutelhanger een gleuf moeten zien die voor dit doel bestemd is.

Hoeveel kost een sleutelhanger? 

Het slechte nieuws is dat naarmate de technologie van autosleutels voortschreed, de vervangingskosten drastisch gestegen zijn. Het goede nieuws is dat je de vervangingskosten misschien kunt beperken of zelfs helemaal kunt vermijden. Dit hangt af van de garantie van je voertuig, je autoverzekering, of je nieuwe autodealer verloren of beschadigde sleutelhangers dekt. 

Als algemene regel geldt echter dat een vervangende sleutelhanger tussen de 50 en 100 euro kost. De kosten van vervanging hangen ook af van het voertuig, het arbeidsloon, en het type sleutelhanger zelf. 

Waar kun je een vervangende sleutelhanger programmeren?

Als je een vervangende sleutelhanger wilt programmeren, kun je naar je autohandelaar gaan, naar een plaatselijke monteur, of het zelf proberen.

Autohandelaar

man-auto-rijden-stuur

Het is aan te raden naar de dealer te gaan om een nieuwe sleutelhanger te kopen als je auto minder dan vijf jaar oud is of gemaakt is door een Europese fabrikant. Je hebt de dealer nodig om de versleuteling van de sleutelhanger voor deze voertuigen te programmeren. Het hele proces kan, afhankelijk van het merk, van 50 tot 500 euro kosten.

Als je geld wilt besparen door een aftermarket sleutelhanger te kopen voor je hem naar de dealer brengt om te programmeren, kan dat, maar er zijn enkele risico’s aan verbonden. Sommige dealers weigeren met een aftermarket sleutelhanger te werken, terwijl anderen wel zullen proberen hem te programmeren maar geen garantie kunnen bieden of garanderen dat hij werkt als ze klaar zijn.

Plaatselijke monteur

Als je auto tien jaar of ouder is, is de kans groter dat je ermee wegkomt een aftermarket sleutelhanger te kopen en je plaatselijke monteur of een autoslotenmaker in te huren om hem te programmeren. Bel ze wel van tevoren om er zeker van te zijn dat ze de juiste apparatuur hebben om de sleutelhanger te programmeren voor het type auto dat je rijdt. Sommige winkels zijn beter uitgerust dan andere. Als je voertuig bijvoorbeeld een keyless-entry gebruikt, vraag dan de monteur of hij die soorten sleutelhangers kan programmeren.

Als je een ouder voertuig hebt en je plaatselijke monteur kan je sleutelhanger programmeren, dan kun je misschien wat geld besparen in vergelijking met het kopen van een nieuwe sleutelhanger bij je dealer. Sommige slotenmakers kunnen ook aanbieden om naar je huis of waar je auto ook staat te rijden en de klus daar uit te voeren, wat je wat tijd bespaart.

Zelf oplossen

Als alternatief kun je zelf een aftermarket sleutelhanger kopen en programmeren en geen slotenmaker inhuren. Ga alleen na of er bij je aankoop al dan niet eenvoudig te volgen aanwijzingen zitten om dat te doen. In de handleiding van je auto staan misschien instructies voor het programmeren van sleutelhangers voor je auto. Je hebt twee werkende sleutelhangers nodig om dit zelf te doen, dus dit is niet mogelijk als je geen extra sleutelhangers meer hebt.

Total
0
Shares
Gerelateerde berichten