Je Woning Verduurzamen in 10 Stappen

woning-verduurzamen-stappen

De herfst staat weer voor de deur. Hoewel veel mensen houden van dit jaargetijde, heeft het bij velen de afgelopen jaren een beetje een nare bijsmaak gekregen. De reden? Het is kouder buiten. En dat betekent dat de verwarming weer aan moet. En dat houdt weer in dat veel mensen hun energierekening gaan vrezen.

Met de hoge gasprijzen afgelopen jaren durfden sommigen niet eens meer de verwarming aan te zetten. Niet echt comfortabel. Wil jij er wel warmpjes bij zitten, ook tijdens de koudere seizoenen? Volg dan onderstaand stappenplan om je woning te verduurzamen!

1. Dakisolatie

dak-daken-huizen

Wist je dat zo’n twintig procent van de woningen nog geen dakisolatie heeft, en een heel groot gedeelte slechts matig geïsoleerd is? En dat, terwijl het dak een van de grootste energieverspillers in huis is. Dit maakt goede dakisolatie door een professional een van de meest rendabele investeringen in je woning.

2. Vloerisolatie

Om te voorkomen dat kou via de vloeren omhoog trekt, mag vloerisolatie niet ontbreken. Met kruimruimte isolatie of bodemisolatie kun je wel honderden kuub gas jaarlijks besparen. Niet alleen heel rendabel, maar ook nog eens veel meer comfort in huis!

3. Gevelisolatie

Ook een goede isolatie van gevels voorkomt veel warmteverlies. Heb je spouwmuren, dan kun je deze na-isoleren door ze te laten vullen met een isolatiemateriaal. Heeft je woning geen spouwmuren, dan kun je de gevels aan de binnen- of buitenzijde laten voorzien van extra isolatiemateriaal.

4. Nieuwe ramen en kozijnen

Heb je nog enkel of dubbel glas? Laat dit dat snel vervangen voor nieuwe kozijnen met minimaal HR++-ramen.

5. Kieren en naden dichten

voorkomen-ongedierte-huis

Luchtlekken vooroorzaken niet alleen hinderlijke tocht, maar ook onnodig warmteverlies. Plaats tochtstrips bij ramen en deuren en deurborstels onder buitendeuren, en dicht naden met kit of purschuim.

6. Zorg voor goede ventilatie

Nu je woning goed geïsoleerd is, is het tijd om te zorgen voor een goed binnenklimaat. Nu er immers minder frisse lucht binnenkomt, is de kans op schimmelvorming groter en het fijnstofniveau hoger. Zet kiepraampjes of ventilatieroosters open, en laat mechanische of balansventilatie plaatsen.

7. Warmteterugwinsysteem

Met een ventilatiesysteem verlaat warme lucht je woning. Bovendien verdwijnt er dagelijks warm water richting riolering, bijvoorbeeld tijdens het douchen. Wil je de warmte van lucht of water dat afgevoerd wordt handig hergebruiken? Laat dan een warmteterugwinsysteem plaatsen, of kies bijvoorbeeld voor balansventilatie met wtw.

8. Vloerverwarming

Je woning hoeft door alle maatregelen nu veel minder verwarmd te worden. Vloerverwarming heeft slechts water nodig met een temperatuur van maximaal veertig graden Celsius.

9. Zonnepanelen

Met zonnepanelen wek je zelf groene, duurzame elektriciteit op. Houd wel rekening met de waarschijnlijk toekomstige afbouw van de salderingsregeling, dus laat niet méér panelen plaatsen dan nodig is voor je eigen gebruik.

10. Andere verwarmingsbron

Je woning is nu helemaal klaar om over te gaan op een andere verwarmingsbron. In veel stedelijke gebieden zullen de komende decennia warmtenetten aangelegd of uitgebreid worden. Daarbuiten zullen cv-ketels vervangen moeten gaan worden door warmtepompen.

Succes met verduurzamen! Goed voor het milieu en klimaat, en voor je portemonnee!

Total
0
Shares
Gerelateerde berichten