Je Wi-Fi verbinding verbeteren en Internet sneller maken (13 tips)

internet-sneller-maken

OF je nu thuis aan het werk bent, Netflix aan het kijken bent of gameplay streamt op Twitch, er is niet zoiets als te snel internet. Zelfs als je gigabyte glasvezel in je router hebt, kan iedereen hulp gebruiken om sneller internet rond het huis te krijgen. 

Het maakt niet uit of je de best mogelijke draden buiten je huis hebt-het elimineren van ondermaatse snelheden en Wi-Fi dode zones ligt grotendeels aan jou. Om je te helpen hebben we een aantal suggesties samengesteld over manieren waarop je problemen kunt oplossen en, hopelijk, de kwaliteit van je Wi-Fi binnen en buiten je huis kunt verbeteren.

1. Werk firmware en software regelmatig bij

Je router/modem heeft zijn eigen software die je regelmatig moet bijwerken. Je kunt op je modem inloggen door de aanwijzingen van je merk te volgen.

Voor een NETGEAR-modem ga je bijvoorbeeld naar http://routerlogin.com waar je je instellingen kunt bijwerken en aanpassen. 

Je moet ook overwegen de desktopversie van je computer, het besturingssysteem, enz. bij te werken, want vaak worden de draadloze instellingen na verloop van tijd minder compatibel.

2. Gebruik een ethernetkabel

Ethernetkabel 3m UTP Cat.5e wit - Cablematic

Ethernet. Het werkt nog steeds. We vergeten soms: draden bestaan nog steeds! Je hebt geen wifi nodig. Een bedrade verbinding met je router is meestal te verkiezen boven een draadloze. Hij is sneller en stabieler, en kan niet beïnvloed worden door andere apparaten of grote visvijvers. Het nadeel is dat het beperkt waar je apparaten kunnen zijn, en dat het over het algemeen minder handig is.

Toch is het voor hardware die het snelst mogelijke internet nodig heeft – een spelcomputer, desktop PC, of een streaming box, bijvoorbeeld – vaak de moeite waard om een draad aan te leggen. De router zal een handvol Ethernet poorten over hebben, dus je hebt alleen een kabel nodig. Om echt netjes te werk te gaan en te voorkomen dat er draden over je vloer slingeren, moet je wat kabelbeheer toepassen. Muurbeugels houden de Ethernet kabel vast aan de muren. 

3. Verander het kanaal

Het Wi-Fi signaal is verdeeld in kanalen. Je router gebruikt een bepaald Wi-Fi kanaal om te communiceren met de apparaten in je huis, en als je buren hebt die heel dichtbij wonen en die routers hebben die hetzelfde Wi-Fi kanaal gebruiken, dan kan alles snel overbelast raken. Overschakelen naar een ander kanaal kan dit probleem oplossen.

Elke router zal hier anders mee omgaan. Raadpleeg de documentatie ervan of zoek de instructies online op als je het niet zeker weet, maar je moet de optie ergens in de apparaat instellingen kunnen vinden. Je kunt het beste de kanalen 1, 6 en 11 proberen, omdat daar de minste storing optreedt als er meerdere apparaten op aangesloten worden.

De meeste routers gebruiken nu dual-band technologie, waarbij ze uitzenden op de 2.4-GHz en 5-GHz frequenties. Als de instellingen van je router het toelaten, kun je voor bepaalde apparaten de voorkeur geven aan de ene of de andere – de 5-GHz band geeft je een snellere verbinding met het internet, maar heeft een korter bereik dan 2.4 GHz. Het is aan te raden beide frequenties ingeschakeld te laten omdat oudere apparaten vaak alleen op 2.4 GHz zullen werken.

4. Verplaats je router

Router VPN - Installatiehandleiding | Private Internet Access

Staat je router in de kast? Geen goed idee. Muren, kasten, zelfs boekenplanken kunnen je Wi-Fi-signaal mogelijk dempen. Het fysiek verplaatsen van de router kan een echt verschil maken voor de snelheden die je krijgt en hoe ver zijn draadloze transmissies kunnen reiken. De perfecte plek hangt af van je woning, maar probeer je router niet in een hoek, onder een kast of in een lade te verstoppen – hoe centraler en prominenter hij staat, hoe beter. 

Misschien moet je wat creatieve bekabeling toepassen om je router op een betere plek te krijgen, maar het zal de moeite waard zijn voor het eindresultaat. Het doel is om je belangrijkste apparaten -soles, laptops, enzovoort- zo dicht mogelijk bij je router te krijgen. Apparaten die niet zo veel bandbreedte nodig hebben, zoals slimme thermostaten, hoeven geen prioriteit te zijn wat fysieke nabijheid betreft.

Als je geen plat oppervlak in de buurt van de beste plek hebt, kun je je router halverwege een muur monteren. Houd hem zo veel mogelijk uit de buurt van andere apparaten die elektromagnetische golven gebruiken; dat zijn onder andere babyfoons, draadloze toetsenborden, en zelfs magnetrons.

5. Upgrade je router

Routers variëren sterk in functionaliteit en prijs, maar in dit geval is de upgrade die je moet doen over het algemeen in termen van hoe ver je Wi-Fi uitzendt. Als je een groot huis hebt, ben je waarschijnlijk beter af met een router die kan koppelen met “repeaters” die signalen uitzenden tot in de verste uithoeken van je huis. Kleinere huizen en appartementen kunnen zich meestal redden met een eenvoudiger systeem. Voor grotere huizen is een mesh netwerk aan te raden, waarbij je meerdere router nodes rond je huis installeert.

6. Neem een Wi-Fi Extender

Draadloze Wifi Repeater Wifi Extender Ultraboost Wifi Versterker Lange Bereik Repiter 300M Wifi Booster Wi fi Repeater Access Point|wifi repeater 300mbps|repeater 300mbpsrange extender - AliExpress

Als rommelen met de instellingen van je router te ontmoedigend lijkt, en je hebt een paar dollar over, investeer dan in een Wi-Fi extender of repeater. Deze apparaten steken hun stekker in een vrij stopcontact, maken verbinding met het draadloze internet dat door je router uitgestraald wordt, en breiden het dan verder uit.

Ze zijn (meestal) eenvoudig in te stellen, gemakkelijk te gebruiken, en kunnen meteen van Wi-Fi dode zones in je huis afkomen. De verlengde of herhaalde draadloze signalen zullen echter niet zo sterk zijn als die welke rechtstreeks van je router komen, dus ook hier is plaatsbepaling belangrijk. Probeer deze apparaten te gebruiken om gadgets aan te sluiten die niet enorm veel bandbreedte nodig hebben.

7. Gebruik je elektrische bedrading

Een alternatief voor extenders is een powerline kit. Digitale signalen kunnen door elektrische bedrading, en powerline apparaten zijn ontworpen om hiervan te profiteren. 

Het werkt als volgt: Je sluit een powerline stekker aan op je router, en steekt de stekker dan in een stopcontact. Voeg een andere powerline stekker toe in een andere kamer in je huis, en deze kan dan een bekabelde of draadloze verbinding naar die kamer verzorgen. Er zal wat snelheidsverlies zijn, maar het is een eenvoudige en effectieve optie. Tenzij je huis bijzonder oud is, moet het elektrische bedrading hebben die dit ondersteunt, maar het is het beste om je kit te kopen bij een winkelier met een stevig retourbeleid, voor het geval dat.

8. Voeg een wachtwoord toe aan je wifi

Dit is waarschijnlijk niets nieuws, maar je hebt een wachtwoord nodig voor je Wi-Fi netwerk. Het is goed om hackers op afstand te houden en om te voorkomen dat buren van je bandbreedte gaan Netflixen, wat je internet zeker zal vertragen. Zorg ervoor dat je AES-versleuteling gebruikt, dat is zowel de meest veilige als de meest snelheidsvriendelijke beveiligingsoptie.

9. Herstart je je router?

Regelmatig je router opnieuw opstarten klinkt als een uitbreiding van de eeuwenoude pseudo-oplossing voor alles wat digitaal is: Herstart hem. Ja, het herstarten van je router kan soms dood internet verhelpen, maar helpt het regelmatig herstarten van je router om sneller te werken? Het korte antwoord is waarschijnlijk van niet.

Er is geen reden om regelmatig opnieuw op te starten, zoals sommige mensen denken. Als je problemen hebt, dan kan het de moeite waard zijn om je router opnieuw op te starten, maar hou je voor het grootste deel aan onze andere tips.

10. Sluit ongebruikte apparaten af

Het helpt ook om het aantal apparaten op je netwerk te verminderen. Tientallen dingen tegelijk op het Wi-Fi laten tikken kan problematisch zijn. Sluit alles wat je kunt aan op Ethernet, en koppel alles los wat je wel aangesloten hebt maar niet meer nodig hebt. Zorg ervoor dat alleen de dingen die internet nodig hebben internet krijgen.

Goede routers bieden regelaars om een bepaald apparaat of een bepaalde dienst voorrang te geven. Het is een handige manier om ervoor te zorgen dat je spelletjes nooit onderbroken worden door iemand anders die video’s op Facebook streamt.

11. Controleer je PC

HKC AIO24P1-64GB 24 inch All in one PC 4GB Ram 64GB SSD | HKC-eu.com | HKC Europe B.V.

Deze tip is specifiek voor computers: Als het internet op je PC of laptop eeuwig traag is, maar andere apparaten lijken in orde, open dan je Taakbeheer of Activiteitenmonitor en kijk welke programma’s er op de achtergrond draaien. Bepaalde programma’s kunnen ingesteld zijn op automatisch bijwerken die dat niet hoeven te zijn. Als ze steeds op de achtergrond updaten, kan dat de oorzaak zijn van je trage internet. Kijk het na en pas de instellingen aan.

12. Gebruik een snelle VPN

Veel mensen gebruiken een VPN-dienst omdat je daarmee je privacy kunt beschermen, informatie veilig kunt houden, en censuur kunt omzeilen. Zodat ze bijvoorbeeld toegang kunnen hebben tot de Netflix van andere landen. Wie wil dat niet?

Maar veel VPN-diensten vertragen je internetverbinding. Daarom moet je een VPN kiezen die de bandbreedte en de infrastructuur heeft om snellere verbindingen te ondersteunen.

13. Bel je internetprovider

Als je alles geprobeerd hebt en nog steeds problemen hebt, kun je altijd naar je internetprovider stappen om te zien of die suggesties heeft. Misschien willen ze een servicemonteur op pad sturen. Misschien kunnen ze een over het hoofd gezien probleem aanwijzen dat jou en snelle Wi-Fi in de weg staat. Als geen van de rest van deze tips je probleem oplost, is het tijd om naar je provider te gaan om wat vragen te stellen.

Total
0
Shares
Schrijf een reactie

Your email address will not be published.

Gerelateerde berichten