20x Manieren van Werken Tegen Kost en Inwoning tijdens het Reizen

laptop-vrouw-werk-reizen

Sommige mensen reizen voor hun werk, anderen werken om te reizen. Als je van reizen houdt, zal je verbaasd zijn hoeveel verschillende banen kost en inwoning met zich meebrengen. 

Wanneer kost en inwoning vooraf geregeld is door je werkgever, kun je gewoon je koffers pakken en gaan. Naar de volgende plaats, en de volgende plaats, en de volgende, reizen op deze manier zo lang als je wilt. Je hoeft geen huurcontracten te tekenen of ingewikkeld op zoek te gaan naar huisgenoten. 

De bedrijven die het meest waarschijnlijk werknemers huisvesting aanbieden zijn in het toerisme en de klantenservice industrieën in geïsoleerde, in the middle of nowhere- locaties. Er zijn echter ook andere soorten bedrijven en non-profits die hun werknemers huisvesten.

Hieronder vind je enkele van de manieren waarop je, met welk ervaringsniveau dan ook, kunt doorbreken in de werknemershuisvesting scene.

Inhoudsopgave

Klantenservice Banen

klantenservice-werken-op-reis

1. Nationale Park Lodges

Hoewel je voor het nationale park zelf kunt werken, zijn banen als parkwachter aanzienlijk concurrerender dan hun neven in de horeca. 

Om in een park te mogen werken, moet een bedrijf een aanvraag indienen om een officiële park concessiehouder te worden. Uiteraard zijn deze bedrijven afgelegen toeristische hotspots, een perfect recept voor seizoensgebonden banen met werknemershuisvesting.

Als je halfweg fatsoenlijk bent in het schrijven van cv’s en het voeren van sollicitatiegesprekken, is het gemakkelijk om een baan op instapniveau te krijgen in een parklodge. Banen variëren van huishoudelijk werk, inchecken en voorbereidend koken (allemaal vrij gemakkelijk te krijgen), tot jachthaven- en campingpersoneel, watersportgidsen en restaurantmanagement. 

Er is iets voor elk ervaringsniveau, en werknemers variëren van middelbare schoolleeftijd tot gepensioneerde senioren.

2. Lodges in de wildernis

De meeste wildernis lodges zijn kleiner dan hun National Park lodge tegenhangers. Deze lodges huren een kleinere staf, maar het betekent dat huisvesting soms erg gezellig en persoonlijk kan zijn.

Lodges in de wildernis zijn er in vele smaken: kano-uitrusting, jacht, visvangst, of gewoon vredige en heilzame familie retraites

Het personeel kan multi-inzetbaar zijn, en doen wat er gedaan moet worden die dag. Ze werken in een aantal klantenservice- of operationele functies. Het kan zijn dat je de ene dag kamers schoonmaakt en gasten incheckt, en de volgende dag kunstlessen geeft en een picknick organiseert. 

3. Afgelegen eiland resorts

eiland-resort

Ver weg van alles en gericht op massa’s toeristen, hebben resorts op eilanden (niet altijd tropisch!) vaak huisvesting nodig om voldoende werknemers in dienst te kunnen nemen. Op dit soort plaatsen vind je het hele scala aan banen in de horeca en klantenservice. 

Om resort banen op eilanden te vinden, helpt het om specifiek te zoeken op google. Bijvoorbeeld, “Washington eiland resorts,” is een veel betere zoekopdracht dan “eiland banen.”. Als je een resort hebt gevonden dat goed klinkt, ga dan naar hun werkgelegenheidspagina om te zien of ze huisvesting aanbieden. Deze informatie is misschien niet op veel plaatsen online beschikbaar, behalve op de werkgelegenheidspagina.

4. Retraite centra

retraite-centra-werken-buitenland

Net als banen op een eiland, liggen veel retraite centra ver van de stad en moeten ze voor huisvesting zorgen om voldoende personeel aan te trekken. Dit is een heel eigen soort instelling; als je ooit in een retraitecentrum bent geweest of er hebt gewerkt, weet je dat de “vibe” er heel anders is.

Noem het spiritueel, hippie, bohemien, ontspannen, chill – wat het ook is, retraite centra zijn meestal zeer gastvrije en inclusieve plaatsen om te werken. Je ontmoet er allerlei verschillende mensen op verschillende levenspaden.

5. Paarden ranches

Ranches huren herders in, maar net als bij lodges en retraite centra, zijn het grootste deel van hun werknemers hosts en klantenservice werknemers. Sommige ranches huren ook personeel speciaal voor het organiseren van activiteiten en evenementen voor de gasten.

Outdoor avontuur banen

kamperen-wildernis-outdoor-avontuur

1. Ski resort banen

Dit zijn enkele van de gemakkelijkste banen om te vinden. Ski resorts nemen elk winterseizoen een groot aantal werknemers aan. (Maar kies je skioord met wijsheid- de grotere hebben een slechte reputatie). 

Beginnende skiërs kunnen gemakkelijk een baan vinden als liftbediende (lifties). Zij die kunnen skiën of snowboarden kunnen een betaalde opleiding volgen om instructeur te worden. 

Ski-resorts hebben bovendien ook vaak veel vacatures in de huishouding, klantenservice, en eten en drinken.

2. Behoud natuurbescherming

Natuurbeschermingsfuncties zijn vaak meer vrijwilligerswerk. De meeste grote organisaties zijn non-profits (ACE, SCA) en geven stipendia en opleidingsprijzen. 

Het onderhoud van wandelpaden is zwaar lichamelijk werk, dat meestal door jongeren en studenten wordt gedaan. Banen als ploegleider vereisen wat meer ervaring. 

Sommige bedrijven voorzien alleen in huisvesting tijdens de “on” shifts – de weken waarin je echt aan het werk bent. Anderen bieden of helpen vrijwilligers bij het vinden van huisvesting tussen de diensten door.

3. Scuba

scuba-duiker-werken-op-reis

Duikinstructeurs zijn het meest gevraagd in tropische gebieden die toeristen aantrekken. Scuba is een subcategorie van de “remote island jobs” die we later zullen bespreken. Deze jobs zijn niet echt gemakkelijk te krijgen; het behalen van brevetten en ervaring vergt heel wat tijd en geld. Maar het PADI-brevet is zeker een goede investering. 

4. Wildwater rafting

Als je een baan krijgt als raftgids, moet je een zeer uitgebreide opleiding volgen. Het is een potentieel gevaarlijk werkterrein, maar de opwinding is wat mensen aantrekt. 

Net als veel andere bedrijven die outdoor-avonturen aanbieden, opereren bedrijven die wildwater rafting tours aanbieden meestal in wildernisgebieden. Het feit dat er weinig locals zijn om deze bijzonder intensieve posities in te vullen betekent dat de bedrijven de reizigers kost en inwoning moeten bieden.

5. Fiets/voertuig tochten

Uiteraard moeten bedrijven hun werknemers een veilige slaapplaats bieden terwijl ze rondreizen leiden. Als potentiële werknemer moet je veel ervaring hebben met fietsen/fietsonderhoud. Dit is geen baan op instapniveau.

6. Groepsreizen

groepsreis-werken-tegen-kost-inwoning

Reisleiders voor groepsreizen krijgen comfortabele accommodatie en maaltijden in dezelfde hotels als de klanten. 

Als reisgids hoef je niet even fit te zijn of evenveel interesse in het buitenleven te hebben als fietsgidsen. Reis tourgroepen bestaan over de hele wereld. Velen van hen zijn sightseeing en begeleide avontuur thema’s, hoewel de avonturen meestal uitbesteed zijn aan andere bedrijven. (Denk aan ziplinen, kajakken, snorkelen, enz.) 

Er zijn honderden van deze tour bedrijven (op zijn minst), dus een zoekopdracht op Google zal je al snel tal van opties brengen.

7. Wildernis Therapie veldgidsen

Wilderens therapie kan een zeer lonende baan zijn. Het combineert de uitdaging van het buiten zijn met de uitdaging van het helpen van mensen met mentale, emotionele, gedrags, en andere problemen. 

Deze job is voor de meer ervaren mensen. Je hebt minstens enkele leidinggevende functies nodig, en idealiter een opleiding in een aanverwant vakgebied.

Verzorgende banen

1. Au pair

De eerste job op onze lijst waarbij je werkgever geen bedrijf zal zijn. Au pairs zijn inwonende kindermeisjes voor gezinnen over de hele wereld. Jonge mensen kiezen ervoor om au pair te worden omdat dit een uitstekende kans is voor culturele uitwisseling en avontuur. 

Au pairs krijgen een vast loon, een eigen kamer en mogen soms gratis mee-eten met het gezin. De meeste gezinnen met au pairs behandelen hen als familie en nemen hen mee op vakantie, uitjes en sociale evenementen. 

2. Residentiële kampen met overnachting

Zomerkampen zijn slechts het topje van de ijsberg in deze categorie. Er zijn natuurlijk veel traditionele zomerkampen met de gebruikelijke activiteiten (zwemmen, kunst, kampvuurliedjes). Op deze kampen worden de bunk counselors toegewezen aan een kampgroep en slapen met hen in de slaapzaal. Activiteitenbegeleiders kunnen een eigen kamer krijgen of delen met andere medewerkers. Maaltijden zijn inbegrepen.

Maar je kunt ook kiezen uit tal van het hele jaar door gespecialiseerde kampen. Sommige daarvan zijn gericht op schoolreisjes met overnachting en zijn educatief van aard. (Space Camp is een van de bekendste in deze categorie.) Er zijn nu zelfs kampen voor volwassenen! 

Tip: beperk je zoekopdracht tot een specifieke plaats en zoek naar residentiële kampen in dat specifieke gebied. 

3. Verzorgers voor senioren

senioren-verzorgen-werken-tegen-kost-inwoning

Veel van deze banen zijn te vinden via gerenommeerde bedrijven. Andere worden vermeld op gemeenschaps- en werkuitwisseling-sites. 

Werken als verzorger is een heel andere ervaring dan de meeste andere jobs op deze lijst. Je hebt dagelijks contact met slechts een klein aantal mensen en misschien heb je geen collega’s. Voor iemand zorgen vergt verantwoordelijkheid en volwassenheid.

4. Internaten

Reizigers zijn meestal niet op zoek naar een baan in een internaat; het is meestal meer een vaste baan voor maatschappelijk werkers en mensen met ervaring in het zorgen voor kinderen. 

Het is een verantwoordelijke baan waarbij je bijvoorbeeld 12 jongens van middelbare schoolleeftijd onder je hoede kunt krijgen. Je bent verantwoordelijk voor het koken van maaltijden, het verstrekken van huiswerk hulp, planning, en over het algemeen begeleiding van de kinderen.

Andere banen met kost en inwoning

werken-jacht-boot-zee

1. Cruise- en charterschepen

Leven op een schip is intens. Je zit constant dicht op je collega’s, krijgt teleurstellend weinig tijd aan land, en verdient niet zo veel geld. Toch zijn er werknemers op cruiseschepen die het een onvergetelijke ervaring vinden. Zelfs als ze niet lang willen blijven.

Het is niet zo moeilijk om een van de honderden banen te krijgen op een groot cruiseschip. Ze hebben net zoveel behoefte aan personeel als een groot resort. Maar het kan uitdagender, en ook leuker zijn om op een klein charterschip te werken.

Deze charters zijn de super dure luxecruises waarover je misschien al gehoord hebt; ze varen op Europese rivieren, of gaan op expeditie naar het Amazonegebied of de Noordpool. Ze vervoeren een veel kleinere lading mensen en zijn kieskeuriger wat betreft het personeel dat ze aannemen. 

2. Privé jacht

De meest luxueuze van alle banen op het water is misschien wel die op een privéjacht. Werken voor een particulier of een familie heeft zo zijn voordelen, net als werken als au pair. Maar het leven op het water kan claustrofobisch zijn, vooral als je dag in dag uit met dezelfde mensen opgescheept zit.

3. Landbouw/fruitplukken

Veel van de landbouwjobs die het gemakkelijkst beschikbaar zijn voor ongeschoolde reizigers zijn onbetaald. Wanneer een vrijwilliger een overeenkomst voor werkuitwisseling aangaat, werkt ze meestal 5 uur per dag, met een paar vrije dagen per week. In ruil daarvoor krijgt ze een gratis verblijfplaats en maaltijden. 

Op sommige andere plaatsen, zoals Australië, zijn er ruime mogelijkheden om betaald fruit te plukken voor reizigers. Het is een veel voorkomende job voor reizigers met een Australisch werkvakantievisum. 

4. TEFL

mok-vrouw-avontuur-werken-buitenland

De TEFL (teach english as a foreign language) wereld is een beetje te gecommercialiseerd en gebureaucratiseerd geworden. Het kan een hele uitdaging zijn om een bedrijf te vinden dat ook echt doet wat ze zeggen: je helpen je certificaat te halen en je op een school in het buitenland te plaatsen. 

Maar ze bestaan wel. Als je het systeem eenmaal doorhebt, is het behalen van een TEFL-certificaat een ticket naar de wereld. Er zijn zo veel mogelijkheden voor leraren Engels, ook op plaatsen die niet veel andere banen voor buitenlanders hebben.

Je kunt jouw specifieke TEFL-pad kiezen wanneer je een certificaat behaalt. Sommige mensen kiezen ervoor om les te geven aan kinderen, terwijl anderen de voorkeur geven aan volwassenen of specifiek aan zakenmensen. Sommige leraren houden van volle klaslokalen, en anderen nemen de één-op-één leerroute (die ook online kan worden gedaan!).

Conclusie

Werken voor bedrijven die kost en inwoning aanbieden is een eenvoudige kortere weg naar reizen op lange termijn. Het is een heel andere levensstijl dan de meeste mensen gewend zijn, en niet zonder uitdagingen zijn. Maar wellicht is het een van de meest ongelooflijke dingen die je ooit zult doen en is het elke ontbering waard geweest.

Total
0
Shares
Gerelateerde berichten