Welke parfum past het beste bij mij? (20 Tips)

parfum-kiezen-tips

Parfum beschrijvingen zijn nutteloos om te bepalen of een geur bij je past. Als je niet weet wat Chypre is of het verschil niet kunt zien tussen Curious en Chanel No.5, dan ben je niet de enige.

Daarom zijn hier 20 eenvoudige tips om je neus te leren vertrouwen, je instinct te volgen, en je te verbinden aan een signatuur geur.

1. Hou rekening met je lichaamstemperatuur

Je kalm houden en op je stemming letten kan je drastisch helpen om te weten wanneer je parfum moet dragen en wanneer niet. Je lichaamswarmte is ook een factor om rekening mee te houden. Een warmere basale lichaamstemperatuur betekent dat de pay-off van je parfum geconcentreerder zal zijn, en omgekeerd. Dus op warme dagen of dagen waarop je intensiever beweegt, kan je parfum intenser ruiken.

2. Begin eerst met lichtere geuren

welk-parfum-past-bij-mij

Het is beter om eerst met meer waterige of muskusachtige geuren te beginnen. Muskusachtige geuren zijn meer schoon-was-type geuren; waterige zijn frisser (denk aan Acqua di Gio). Ga van muskusachtig naar citrus naar fruitige bloemen naar zwaardere houtsoorten.

3. Polsen zijn niet altijd de beste plek om parfums uit te proberen

Metalen sieraden kunnen vaak veranderen hoe een parfum ruikt. Spuit in plaats daarvan op de bovenkant van je armen, rol je mouwen op, en draag het parfum de rest van de dag. Zo kan de geur de hele dag door naar je toe komen.

4. Vloeipapier eerst laten drogen

Als je vloeipapiertjes gebruikt, wacht dan tot het parfum helemaal droog is voor je eraan ruikt.

Door het parfum te laten drogen krijgt het de tijd om alle noten tot ontwikkeling te laten komen. Nog beter is het om het vloeipapiertje in je tas te gooien en er later op terug te komen. Als je later je tasje opent, zou de geur je echt moeten betoveren.

5. Probeer slechts drie geuren per keer uit

In het begin, vooral als je niet echt een idee hebt van wat je lekker vindt, ruik je aan alles. Maar beperk je verkenningen tot het ruiken van slechts drie geuren per bezoek. Je reukorgaan krijgt anders teveel geuren binnen en kan de geuren niet goed meer onderscheiden. Spray ook niet te veel met elke geur.

6. Geef je reuk een reset

Stop je neus in je eigen elleboog die geen geur heeft. Het werkt echt. Iets aan je eigen geur en pH herkalibreert je neus.

7. Probeer te begrijpen wat je ruikt

mannen-parfum-uitkiezen

Dit helpt je om meer van hetzelfde te vragen of te verwoorden wat je niet lekker vindt.

  • Muskus: Dit klinkt misschien als de bezweette oksel van een universiteitsworstelaar, maar muskus is eigenlijk een schone-wasgeur.
  • Rokerig: Het kan ruiken naar een brandend kampvuur, geurige cederhoutsnippers, of een uitgeblazen lucifer.
  • Citrusachtig: Limoen, citroen, sinaasappels. Het voelt vaak een beetje als een kuuroord met een leuke yogastudio.
  • Houtachtig: Deze geuren kunnen variëren van een romige notensmaak (als pralines-en-roomijs), tot sandelhout, tot kruidig en bedompt als een muskusachtige oude kast (patchoeli), tot een oud No. 2 potlood (cederhout).
  • Groen: Omvat de kalkachtige nasmaak van een tarwegrasshot zowel als bedauwd mos op een lentemorgen.
  • Floraal: Floraal omvat alles van witte bloemen (gardenia, lelies, ylang, enz.), tot rozen, tot viooltjes, tot pioenrozen.
  • Aquatisch: Waar 7-Up en bubbelbad elkaar ontmoeten.
  • Oriëntaals: Wierookstokjes. Het kan licht poederig zijn met een vleugje kruidigheid of zoetheid.

8. Het is goed om te rebounden met een geur

In tegenstelling tot rebounden met een slechte ex, als je steeds terugkeert naar een luchtje en het lekker vindt, is er iets aan de geur dat je aantrekt. Vraag een tester van die geur aan en spuit het op jezelf, want de lichaamschemie kan invloed hebben op hoe een geur ruikt. Spuit het luchtje op de bovenkant van je handen of polsen of de holte van je elleboog. Dat zijn plekken die niet voortdurend gewassen worden. Dan kun je om de 20 minuten of het uur kijken of het je nog steeds bevalt.

9. Uitproberen en vergissen

dior-parfum

Net als bij het passen van jurken, schoenen, enz – geen twee stijlzintuigen en geen twee neuzen zijn gelijk. Je vindt misschien dat je heerlijk ruikt, maar anderen kunnen niet genieten van de unieke combinatie van de natuurlijke oliën van je huid en je parfum keuze. Er is geen parfum dat in één geur past. We hebben meer dan 400 reukreceptoren in onze neus, en geen twee zijn precies hetzelfde geprogrammeerd. De sleutel is een parfum te vinden dat ertoe leidt dat mensen je vaak vertellen hoe lekker je ruikt. Probeer zoveel mogelijk uit. Bevalt een luchtje toch niet? Geef hem weg aan familie en ga verder met je zoektocht.

10. Kijk hoe een geur zich na vier uur ontwikkelt

Geuren zijn levende organismen en evolueren in de loop van de tijd. Een topnoot duurt ongeveer 20 minuten en is je eerste indruk van de geur. Een hartnoot duurt het grootste deel van de dag, ongeveer vier uur.

11. Begrijp het prijsverschil

Begrijp waarom sommige geuren 30 euro kosten en andere 300 euro. Goedkopere geuren hebben de neiging topnoten te hebben die aanvankelijk heel, heel sterk zijn. Of voor sommigen ruiken ze een beetje “metaalachtig”. Duurdere geuren hebben de complexiteit van een hartnoot en drogen uit, en hebben ook de neiging langer aan te houden.

12. Probeer een haarparfum

Nee, niet het soort product dat als haarparfum wordt aangeprezen. Als je eindelijk toch een geur vindt die je bevalt, kun je die ook in je haar spuiten (wat misschien geen door de kapper goedgekeurd advies is omdat de meeste parfums alcohol bevatten, maar wel een door de parfumeur goedgekeurd advies is). Je haar golft in het rond en creëert dit nestje. Haar draagt geur heel goed.

13. Ga na wat je huidtype is

france chanel GIF

Het belangrijkste dat van invloed is op hoe een parfum bij je ruikt, is je huidtype. Er is een eenvoudige vuistregel die je kunt volgen: is je huid droog, of vet? Hoe vetter je huid is, hoe minder parfum je nodig hebt om de geur te laten doorwerken, en hoe langer de geur blijft hangen.

  • Vette huid

De talgklieren (microscopisch kleine exocriene klieren in de huid) scheiden talg uit, dat zich via de haarzakjes een weg naar het huidoppervlak baant. Ons dieet, onze levensstijl, ons stressniveau, al deze dingen beïnvloeden hoe deze olieachtige substantie ruikt. Als dit zich mengt met ons zweet en ons parfum, weet je niet wat het resultaat zal zijn. Dus, als je een meer vette huid hebt, zal je lichaam een duidelijker geur aanmaken en zal je aroma zich meer met een parfum vermengen.

  • Droge huid

Een droge huid houdt geur moleculen vast in haar contouren, wat leidt tot een langer aanhoudende geur; op een droge huid verdampt geur extreem snel, waardoor de geur snel dof wordt. Olie is een van de bestanddelen van parfum die zorgt dat het blijft zitten, als je huid olie lekt, zal een parfum minder aroma hebben en minder lang blijven zitten.

14. Baseer je mening niet op de beschrijving van de parfum

Een parfum kan honderden ingrediënten bevatten, dus laat je beslissing niet door een paar noten leiden. Je weet misschien dat er een bepaalde geur is waar je niet van houdt, maar dat betekent niet dat je niet van een parfum zult houden waarin die voorkomt, en misschien merk je hem zelfs helemaal niet in het eindproduct.

15. Je zintuigen kunnen overweldigd raken

Om je neus leeg te maken tussen het testen van geuren door, ruik je aan je huid of je hemd. Dit zou wat van de sterke noten die je eerder rook moeten compenseren, en je zintuigen de tijd geven zich aan te passen voor je volgende parfumtest.

16. Shop je parfum niet online

parfemy GIF by NOTINO.CZ

Tenzij je weet dat je van een bepaalde geur houdt, koop hem dan niet online. Als je voor het eerst parfum koopt, kun je er niet op vertrouwen als je alleen de noten herkent, en je moet ook niet iets kopen op basis van hoe het bij iemand anders rook. Bestel het alleen online als je iets gevonden hebt waar je dol op bent, maar koop het niet zonder te weten hoe het samenwerkt met je lichaamschemie. Dat is gewoon vragen om problemen en je zult eindigen met veel ongebruikte flesjes in je medicijnkastje.

17. Neem je tijd

Je kunt je niet overhaasten bij het kiezen van een nieuw parfum. Doe dat, en je zult met de verkeerde geur eindigen. Als je parfum gaat kopen, geef jezelf dan de tijd om te snuffelen. Dit is belangrijk omdat je jezelf ook de tijd moet geven om te ruiken. Als je aan het ene parfum ruikt, kun je niet meteen een ander proberen, want dan vraag je alleen maar om een grote, hoofdpijn veroorzakende olfactorische crash.

18. Wees op de hoogte van de verschillende concentraties

parfum-sprayen-tips

Je moet de verschillende soorten parfum en hun concentraties kennen. Dat is essentieel om te weten hoeveel je moet spuiten en hoe lang je het moet laten bezinken. Laten we dus beginnen met eau de cologne, of eau de toilette. Deze hebben de zwakste concentraties, meestal 3-8 procent. Deze parfums kosten minder, maar je zult misschien meer moeten gebruiken. In het middensegment heb je eau de parfum, dat oliegehaltes heeft van 8-13 procent. Dit is over de hele linie een prima keuze, wat prijs en concentratie betreft. Parfum heeft echter de hoogste concentratie – 15-22 procent – en het hoogste prijskaartje. Het is sterk, duur, maar lang houdbaar. Designer parfums vallen meestal in deze categorie.

19. Start met proefmonsters

Er zijn websites die proefmonsters verkopen. En meestal kun je er ook gewoon om vragen bij je locale parfumerie, als je twijfelt over die ene geur. Of als je bijna zeker bent van een geur kun je er ook een klein flesje van aanschaffen, zodat je hem een tijdje kunt gebruiken. Meestal weet je na een aantal dagen gebruik pas of een parfum echt bevalt. Op deze manier verspil je, zelfs als je een parfum kiest, niet veel geld, maar kun je toch de geur uitproberen om te zien hoe hij zich in je dagelijkse doen en laten ontvouwt.

20. Probeer een keer iets anders

Je weet wat je lekker vindt, en dat is prima. Je moet jezelf alleen niet beperken als je een nieuw parfum uitprobeert. Als je weet dat je bepaalde noten verschrikkelijk vind ruiken of je hoofdpijn bezorgen, is dat één ding – je hoeft niet iets te proberen dat je absoluut haat. Maar als je nog nooit een citrus of bloemig parfum geprobeerd hebt, waarom dan niet een beetje experimenteren?

Total
0
Shares
Schrijf een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gerelateerde berichten