Top 6 Watersporten (van Makkelijk naar Moeilijk)

watersporten-makkelijk-naar-moeilijk

Voor sommige vakantiegangers is een uitstapje naar het strand het moment voor een luie dag. Voor anderen is een uitstapje naar de zee een unieke gelegenheid om zich uit te leven in adrenalineverhogende watersporten.

Watersporten zijn een van de meest avontuurlijke activiteiten. Watersporten zijn niet alleen leuk, maar helpen je ook om fit en gezond te blijven.

Wie zichzelf tot deze groep sensatiezoekers rekent, heeft genoeg keuzer. Zeilen, boarden, duiken en meer – het water biedt voor elk wat wils, ongeacht je niveau of ervaring. Je hoeft alleen maar te ontdekken welke activiteit je het meest interesseert.

Niet elke watersport is hetzelfde. Sommige zijn gemakkelijk voor de beginnende watersporter, terwijl andere voorbehouden zijn aan de ruige hardcore types. Hier hebben we 10 watersporten gerangschikt, van makkelijkste tot moeilijkste. Geen oordeel als je maar tot nummer drie wilt gaan.

1. Zwemmen in zee

zwemmen-zee-water-sport

Zwemmen in de zee is een gelegenheid om het fysieke uithoudingsvermogen te testen. Triatleten zien het als een van de grootste uitdagingen tijdens hun evenementen.

Zwemmen in de zee is niet alleen voor topsporters. Het is niet te vergelijken met zwemmen in een zwembad – zwemmen in de zee is veel interessanter dan staren naar de tegels van een overdekt zwembad. Met de zon in je rug en de rand van een continent dichtbij, krijg je een uniek uitzicht waar niet iedereen van kan genieten.

Het is ook goed voor je huid, je beseft niet dat je eigenlijk aan het sporten bent, je krijgt elke keer een andere ervaring en het is gratis. Er is geen speciale uitrusting voor nodig, dus iedereen kan een duik plannen voor zo ongeveer elk moment.

2. Kanoën

Er zijn veel manieren om het water op te gaan, maar misschien wel de meest duurzame is kanoën. Het is misschien wel de beste manier om meren te verkennen. Mee kunnen peddelen, comfortabel zitten en alles om je heen in je opnemen is heerlijk.

Tochten kun je maken met vrienden of je kunt georganiseerde tochten maken om mensen bij elkaar te brengen die een passie delen voor het kajakken op de meren. Ga kamperen en maak er een onvergetelijke tocht van.

3. Suppen

suppen-water-sport

Als je nog nooit op een supboard (stand up paddle board) hebt gestaan, kan het moeilijk zijn om de aantrekkingskracht te begrijpen.

Suppen is een manier om het water op te gaan zonder er bedreven in te zijn. In plaats van te proberen te leren surfen, klimmen suppers op hun board en bewegen zich voorzichtig door het water. Eerst is op de knieën zitten en peddelen een gemakkelijkere manier om in evenwicht te blijven, totdat ze zich daarin op hun gemak voelen. Dan is opklimmen om helemaal te gaan staan de volgende moeilijkheidsgraad. Beide benaderingen zijn aanvaardbaar.

Suppen is altijd leuker met een buddy. Op het water ben je dichter bij de natuur dan ooit tevoren en er gaat niets boven het delen van die sensatie met een goede vriend.

Een toenemende trend is iSUP, het opblaasbare stand up paddleboard. Deze opblaasbare vinyl of nylon boards zijn zacht, om verwondingen voor beginnende berijders te beperken. De boards zijn ook stevig, zodat ze dezelfde gevaren kunnen weerstaan als traditionele harde boards.

Stand up paddling is een ongelooflijke trainingsroutine. Je kunt gemakkelijk grote afstanden afleggen en 200-500 calorieën per uur verbranden, alleen al onder recreatieve omstandigheden. Je traint verschillende spiergroepen en verbetert je kernkracht en balans. Het beste van alles is dat dit een low-impact sport is, zodat je gewrichten beschermd zijn. Het is een full body workout die de meeste andere sporten niet kunnen bieden.

Bovendien is het een hele toegankelijke sport, na één begeleid lesje heb je het meestal al goed onder de knie en kun je al alleen of met een vriend(in) gaan.

Als je het ontspannend wilt houden, kun je op je knieën of billen zitten en net zo veel plezier hebben.

4. Zeilen

Sommigen zien zeilen misschien als een wateractiviteit voor oude mannen. Deze mensen vergissen zich schromelijk. Zeilen is een zeer actieve bezigheid die fysieke inspanning vraagt van de deelnemers. Voor degenen die er echt zin in hebben kan het een geweldige vorm van lichaamsbeweging zijn.

Tegelijkertijd zijn er mogelijkheden om je op het water te ontspannen. Met de juiste boot kun je een paar gasten vermaken. Neem een paar drankjes of een maaltijd, en geniet van de sereniteit van het buiten zijn op het open water.

Zeilen is een verkwikkende sport die vele voordelen biedt, waarvan niet de minste is dat het gewoon zo leuk is. Stel je witte zeilen voor tegen een heldere hemel, het frisse gevoel van de wind in je gezicht, en de zachte bewegingen van de boot als die netjes door het water snijdt. Zeilliefhebbers zeggen vaak dat zeilen meer is dan een sport – het is een levensstijl.

5. Waterskiën & wakeboarden

wakeboarden-water-sport

Waterskiën en wakeboarden maken beide gebruik van boten om mensen met hoge snelheid voort te trekken. Zoals de namen al aangeven, moet je bij waterskiën ski’s dragen, terwijl je bij wakeboarden een wakeboard gebruikt (vergelijkbaar met snowboarden).

Beide activiteiten vereisen kracht en coördinatie. De bedrevene kan stunts en trucs uithalen terwijl hij deelneemt – sprongen, flips, bochten en meer.

Als je van waterskiën, surfen of snowboarden houdt, is wakeboarden een geweldige zomersport die veel verschillende gezondheids- en fitnessvoordelen biedt. En het mooiste is dat je zoveel plezier hebt op het water dat je niet eens doorhebt dat je aan het sporten bent!

6. Surfen & Bodyboarden

Beide zijn old school watersportklassiekers. Zowat iedereen heeft wel eens een video gezien van surfers die monumentale golven trotseren alsof het een fluitje van een cent is. Ze hebben waarschijnlijk ook gezien hoe minder ervaren surfers op gênante wijze het loodje leggen op babygolven.

Surfen is zeer verslavend. Het is een van de populairste boardsporten ooit uitgevonden. Er zijn meer dan 20 miljoen surfers in de wereld, en dat aantal blijft groeien naarmate meer mensen met de sport in aanraking komen, meestal tijdens een vakantie.

Zowel surfen als bodyboarden vereist een zekere mate van talent om het goed te doen.

Total
0
Shares
Schrijf een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gerelateerde berichten