Wat heb je nodig om EHBO te kunnen Verlenen bij Noodgevallen?

wat-nodig-ehbo-verlenen-noodgevallen

Ongelukken en medische noodsituaties kunnen overal plaatsvinden. Ook thuis, in de sportschool en op het werk. Het liefst wil je in zo’n geval op een adequate manier EHBO kunnen verlenen. Maar dat gaat niet vanzelf, hoe graag je ook in staat zou zijn om in een handomdraai precies de benodigde hulp te verlenen. Wat heb je nodig om EHBO te kunnen verlenen bij noodgevallen? We bespreken vier belangrijke zaken.

Kennis van zaken

We kunnen allemaal wel een pleister plakken op een wondje, maar bij ergere zaken ontbreekt het velen van ons aan specifieke kennis. Het is erg belangrijk om die kennis wel op te doen als je adequaat EHBO wilt kunnen verlenen wanneer er in je nabijheid een medische noodsituatie ontstaat. Het volgen van een EHBO cursus is daarbij een heel belangrijk instrument. Zo’n training leert je de basisprincipes van eerste hulp en levensreddende technieken, zoals reanimatie, zodat je weet hoe te handelen bij situaties zoals hartaanvallen, beroertes, verstikking, bloedingen, botbreuken en andere noodgevallen. Deze kennis kan in potentie helpen om levens te redden.

EHBO-kit

Je hebt hem bij een noodgeval op straat begrijpelijkerwijs niet bij je, maar een goed uitgeruste EHBO-kit is wel een belangrijk hulpmiddel bij het verlenen van EHBO. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten en kunnen afgestemd worden op de omgeving waarvoor ze bedoeld zijn. In ieder geval zitten er zaken zoals pleisters, verband, antiseptische doekjes, een pincet, een digitale thermometer, pijnstillers en wegwerphandschoenen in. Het is belangrijk dat je vertrouwd raakt met de inhoud van je EHBO-kit, zodat je alles snel kunt vinden én weet hoe het te gebruiken. Ook is het cruciaal dat je zorgt dat je de EHBO-kit regelmatig controleert en ervoor zorgt dat hij goed gevuld blijft.

EHBO

Noodnummers paraat hebben

EHBO is niet voor niets éérste hulp. Vaak is professionele medische hulp zo snel mogelijk nodig. Daarom is één van je taken om hulpdiensten in te schakelen. Dat kan 112 zijn, maar het kan bijvoorbeeld ook ‘gewoon’ je huisarts zijn of misschien een andere arts waarbij iemand onder behandeling staat. Zorg dat je alle relevantie noodnummers paraat hebt, zodat je er niet op het moment suprême nog naar moet zoeken. Tijd is immers schaars bij een medisch noodgeval.

Rustig blijven

Ook met de juiste kennis en een EHBO-kit en lijst met noodnummers paraat kan het misgaan als je in paniek raakt. Een van de meest cruciale aspecten van het verlenen van eerste hulp is rustig blijven onder stressvolle omstandigheden. Jouw paniek of angst kan de situatie verergeren. Het is van cruciaal belang om je emoties onder controle te houden, zodat je je volledig kunt richten op de stappen die je hebt geleerd tijdens je EHBO-cursus. Het regelmatig herhalen van die cursus kan je meer routine en zelfvertrouwen geven, wat kan helpen om rustig te blijven.

Als je dus in staat wilt zijn om op een adequate manier EHBO te verlenen, is het belangrijk dat je een relevante cursus EHBO volgt en zorgt dat je beschikt over de basismaterialen die nodig zijn voor het verlenen van eerste hulp. Daarnaast moet je je ervan bewust blijven dat je slechts eerste hulp aan het verlenen bent en geen arts bent, en dat het inschakelen van medische professionals dus ook belangrijk is.

Total
0
Shares
Gerelateerde berichten