Zes Redenen waarom Particuliere Ouderenzorg het Verschil maakt

zes-redenen-waarom-particuliere-ouderenzorg-het-verschil-maakt

Starten met zoeken naar een nieuwe woonplek voor je naaste met dementie kan een moeilijke keuze zijn. Je wil natuurlijk alleen het allerbeste voor de persoon om wie je geeft. Tijdens deze zoektocht ontdek je de vele verschillende woonvormen die er zijn. Naast verschillende reguliere verzorgingshuizen, kun je ook kiezen voor particuliere zorginstellingen. De kwaliteit van deze particuliere verzorgingshuizen is vaak hoog en er wordt veel persoonlijke aandacht geschonken aan je naaste, maar daar staat tegenover dat de kosten niet volledig worden vergoed.

Er bestaan veel verschillende vormen van dementie, waardoor niet voor iedereen dezelfde leefomgeving de juiste is. Particuliere ouderenzorg houdt hier rekening mee en is afgesteld op de juiste zorg voor ieder individu. In dit artikel delen we zes redenen om deze optie in overweging te nemen bij het besluit over de juiste zorginstelling.

1. Volop leefruimte op prachtige locaties

zes-redenen-waarom-particuliere-ouderenzorg-het-verschil-maakt

Particuliere verzorgingshuizen staan vaak op unieke locaties door heel Nederland. Dat kan een mooi pand betekenen midden in de stad, een bijzonder vertrek midden in de bossen of een huis met een grote tuin. Deze panden worden volledig afgestemd op de behoeften van mensen met dementie en zij hebben hierbinnen vaak een eigen, ruime studio.

Het is belangrijk dat de huizen genoeg leefruimte bieden. Particuliere tehuizen hebben daarom bijna altijd een tuin of bibliotheek die voor iedereen bereikbaar is. Daarnaast zijn er nog verschillende andere ruimtes om te vertoeven, zoals een eetkeuken, woonkamer, atelier, tuinkamer en een terras.

2. Uitgebreid activiteitenprogramma op maat

In particuliere verzorgingshuizen is de juiste dagbesteding erg belangrijk. Elk mens is anders en heeft unieke behoeften en wensen. In de particuliere ouderenzorg wordt er extra aandacht besteed aan een activiteitenprogramma met passende activiteiten voor iedere bewoner. Er wordt altijd gevraagd: waar heeft iemand echt zin in?

Er is vaak veel mogelijk binnen deze instellingen. Denk bijvoorbeeld aan sporten, filmavonden, koken, de bibliotheek induiken met een goed boek of het maken of beluisteren van muziek. Het is van belang dat elke dag er anders uitziet. Een vast activiteitenprogramma is geen aanbeveling, omdat de bewoner dan snel in een sleur raakt. In de particuliere zorg worden activiteiten vaak per persoon gekozen.

3. Ruimte voor privacy en gezelschap

Als je voor een particulier verzorgingshuis kiest, krijgt uw naaste een eigen appartement of studio. De sfeer en inrichting in het appartement verzorg je helemaal zelf. Dit biedt de mogelijkheid om zoveel mogelijk bij het oude te laten, wat een aanbeveling is voor mensen met dementie. Eigen meubels kun je meeverhuizen en ook huisdieren zijn veelal welkom. Bij veel particuliere verzorgingshuizen kunnen ook naasten, zoals een partner, andere familieleden of vrienden blijven eten of logeren.

Als er behoefte is om gezelschap op te zoeken buiten het appartement, dan is er een mogelijkheid om plaats te nemen in een aantal centrale ruimtes, zoals een ruimte waar er gegeten kan worden, een bibliotheek of recreatieruimte. Zo wordt het makkelijk om privacy van het eigen appartement af te wisselen met sociale contacten en gezelligheid in de openbare ruimtes.

4. Persoonlijke aandacht

oudere-vrouw-oma

Een andere veelgehoorde reden om voor particuliere zorg te kiezen, is dat er meer tijd en aandacht aan de bewoners wordt gegeven. Het verdiepen en verplaatsen in de belevingswereld van de bewoners is erg belangrijk. Bewoners en medewerkers kennen elkaar goed en ook familieleden ontwikkelen veelal een band met het personeel. Communicatie onderling gaat daardoor soepel en er hangt een prettige sfeer.

5. Zorg uit handen

Mantelzorgers hebben vaak veel aan hun hoofd. Zeker als het gaat om zorgen voor iemand met dementie. Zodra het besluit valt dat iemand niet langer thuis kan wonen, betekent dat zeker niet het einde van de bergen papierwerk. Integendeel. Het brengt weer veel nieuw papierwerk met zich mee.

Deze praktische zaken, in combinatie met de grote emotionele impact die zo’n beslissing meebrengt, zorgen logischerwijs voor stress. Veel particuliere verzorghuizen nemen daarom het papierwerk van de familie uit handen. Zij begrijpen dat de familie al meer dan genoeg doormaakt.

6. Gespecialiseerde zorg op maat

Particuliere verzorgingstehuizen zijn bedoeld om zoveel mogelijk uit handen te nemen voor de familie van de persoon met dementie. Er wordt samengewerkt met professionals op medisch gebied, zodat er altijd een arts in de buurt is. Het eten wordt verzorgd en is van goede kwaliteit. Kleding, beddengoed, handdoeken en meer worden gewassen en gestreken.

Medewerkers zijn bovendien gespecialiseerd in dementiezorg en vinden ruimte en aandacht voor de persoon belangrijk. Daarbij houden zij rekening met alle elementen die dementie met zich meebrengt. Elk persoon met dementie is anders en beleeft het op een andere manier. Dat vraagt om zorg op maat.

 

Total
0
Shares
Gerelateerde berichten