Waarom investeren in Rolex een Goed Idee is (Hulpgids)

waarom-investeren-in-rolex

De laatste jaren zijn de gewoonten van horlogekopers enigszins veranderd. De tijd is voorbij dat mensen uitsluitend luxe uurwerken kochten om ze te dragen en ervan te genieten. Tegenwoordig kopen sommige mensen luxe horloges van merken als Rolex en Audemars Piguet als investering, met de bedoeling ze later met winst door te verkopen.

Omdat Rolex horloges over het algemeen als een duur artikel worden beschouwd, wil je er zeker van zijn dat je de beste begeleiding krijgt, en de situatie waarin je terechtkomt zo goed mogelijk begrijpt.

In dit artikel wordt besproken of Rolex horloges eigenlijk een goede investering zijn en wat ze de moeite waard zou kunnen maken om in te investeren, evenals hulp bij het vinden van de beste Rolex voor investering, ongeacht je budget.

Inhoudsopgave

Zijn Rolex horloges echt een goede investering?

feiten-over-rolex

In het algemeen houden Rolex horloges hun waarde beter vast dan veel andere merken luxe horloges. Maar net als bij elke andere vorm van investering is het belangrijk dat je, als je overweegt een Rolex-horloge te kopen om het eventueel met winst te verkopen, je onderzoek doet naar de fijne kneepjes van Rolex-investeringen.

Sinds de jaren vijftig is de gemiddelde prijs van een nieuw Rolex-horloge gestaag gestegen. Als merk dat over de hele wereld een alomtegenwoordige erkenning geniet, is er geen teken dat dit verandert. Het lijkt erop dat mensen bereid zijn elk jaar meer en meer te betalen in reële termen voor een Rolex horloge.

Maar dit betekent niet dat elke Rolex die je koopt noodzakelijkerwijs in waarde zal stijgen. Hoewel het waar is dat Rolex horloges hun waarde goed houden – mits je ze beschermt tegen onnodige slijtage – hebben sommige horloges meer kans om in waarde te stijgen dan andere.

Zoals elke investering is het kopen van een Rolex niet iets waar je blindelings op in moet gaan, en je moet het stuk dat je wilt kopen grondig onderzoeken. Dat gezegd hebbende, zijn er enkele algemene trends die de neiging hebben om waar te blijven. De volgende aanwijzingen moeten je in de juiste richting leiden bij je beslissing in welk horloge je gaat investeren.

Waarom Rolex een goede investering is

Als het gaat om investeren in Rolex, zijn er een paar belangrijke redenen waarom je het zou willen overwegen. Deze omvatten de relatieve schaarste van enkele van de meest gewilde en exclusieve stukken, waardoor de verkoopprijs stijgt, en de jaarlijkse prijsverhogingen die het bedrijf doorvoert.

Rolex Prijsverhogingen

Een strategie die Rolex als bedrijf toepast om de waarde van hun horloges te beschermen is het instellen van een jaarlijkse prijsverhoging. Deze strategie van het heroverwegen van hun prijzen stelt het bedrijf in staat om over te schakelen op de toegenomen marktvraag en waarde te bieden aan hun huidige klanten.

Zeldzame Rolex Horloges: Het schaarsteprincipe

Een van de sterkste indicatoren voor het potentieel van een Rolex horloge om in waarde te stijgen, en het daarom tot een geschikt beleggingsobject te maken, is hoe zeldzaam het is. In de studie van de economie is schaarste nauw verbonden met waarde, en dat blijkt steeds weer op grote horlogeveilingen. Als een product schaars is, zijn kopers bereid meer te betalen.

Zeldzame en moeilijk te vinden horloges trekken op veilingen altijd de hoogste biedingen aan, omdat ze door verzamelaars als de meest begeerlijke stukken worden beschouwd. Dit punt wordt geïllustreerd door een korte blik op de top drie van duurste Rolex horloges ooit verkocht.

De duurste Rolex horloges ter wereld

Als het beroemdste merk van luxe horloges zou het logisch zijn dat enkele van de meer zeldzame en gewilde modellen in de gewaardeerde geschiedenis van het merk voor hoge prijzen zouden verkopen. De duurste Rolex horloges ter wereld zouden de Paul Newman Rolex Cosmograph Daytona, de Unicorn Daytona Reference en de Bao Dai reference zijn.

In 2017 werd Paul Newman’s persoonlijke Rolex Cosmograph Daytona voor een ongelooflijke €17m verkocht bij Phillips in New York, waarmee het het duurste horloge ooit werd.

Het enorme bedrag dat het horloge van Paul Newman verzamelde maakt het verreweg de duurste Rolex. Natuurlijk hebben Newmans iconische status en historische band met het merk sterk bijgedragen aan zijn wenselijkheid. Maar het schaarste principe is ook van toepassing. Er is immers maar één horloge dat de legendarische Paul Newman vijftien jaar lang elke dag droeg.

Het op één na duurste Rolex-horloge ooit werd in vergelijking daarmee voor een relatief bescheiden € 6 miljoen verkocht – een Daytona Reference 6265 ‘Unicorn’ in witgoud. Ook hier geldt het schaarste principe. Vintage Daytona horloges werden gemaakt in staal of 18 kt geel goud. De witgouden referentie 6265 is het enige bekende exemplaar in zijn soort ter wereld.

Het derde duurste Rolex horloge is nog een one-off. De Bao Dai referentie 6062 uit 1954 werd speciaal gemaakt in opdracht van Bao Dai, de laatste keizer van Vietnam. De keizer vroeg om het zeldzaamste en kostbaarste ooit gemaakt, en wat hij kreeg was een Rolex referentie 6062 in geelgoud, met een zwarte wijzerplaat en diamanten indexen. Het werd in 2017 geveild voor meer dan € 5 miljoen.

Beste Rolex horloges voor investeringen

rolex-horloge-namaak-herkennen

Hoewel er extreem weinig one-of-a-kind Rolex horloges zijn die er zijn, zijn er toch een aantal modellen zeer schaars en veelgevraagd. Van de Paul Newman Daytona, tot de Rolex Milgauss en verder, als het gaat om Rolex horloges voor investeringen, zijn er een aantal modellen die de moeite waard zijn om in de gaten te houden.

Hier zijn enkele van de meest begeerde modellen van dit moment.

Paul Newman Daytona

De zeldzaamste Rolex Daytona’s onderscheiden zich door een zogenaamde ‘exotische’ of ‘Paul Newman’ wijzerplaat. Deze wijzerplaten hebben een aantal subtiele kenmerken die hen onderscheiden en die gemakkelijk gemist worden door minder kritische kopers. Deze modellen uit de jaren 1960 en 1970, waarvan er ooit maar zo’n twee- of drieduizend zijn geproduceerd, trekken veel belangstelling van verzamelaars en leveren op veilingen wel zes cijfers op.

Vintage Rolex Horloges

Een andere weg die potentiële beleggers kunnen verkennen is de diverse categorie van Vintage Rolex horloges. Vooral in het laatste decennium is de vraag naar vintage modellen merkbaar toegenomen, omdat verzamelaars een stukje Rolex-geschiedenis willen bezitten. De schaarste van echte vintage Rolex modellen suggereert dat de vraag zal blijven groeien.

Rolex Milgauss

De Rolex Milgauss, het ‘wetenschappershorloge’, is een horloge met een interessant verhaal. Naast zijn subtiel onderscheidende esthetiek – waaronder een oranje elektriciteitsbout secondewijzer en groen saffierglas – is de belangrijkste eigenschap van de Milgauss zijn weerstand tegen magnetische velden. De Milgauss werd in 1988 voor bijna twee decennia stopgezet en tegenwoordig is er een relatief tekort aan horloges in omloop. Hoewel de productie in 2007 weer op gang kwam, betekent het feit dat er in die periode heel weinig Milgauss-horloges werden geproduceerd, dat bepaalde modellen van de Milgauss nog steeds gewild zijn.

Rolex Sporthorloges

Als algemene regel geldt dat stalen Rolex sporthorloges betrouwbaar in waarde blijven of stijgen. Hieronder vallen met name de GMT-Master II met zijn beroemde tweekleurige lunette, de Cosmograph Daytona en de altijd populaire Submariner 16610.

De “Hulk” Submariner met zijn groene bezel is de laatste tijd bijzonder gewild, samen met de GMT-Master II “Batman” met zijn zwarte en blauwe bezel. Natuurlijk trekken zeldzame en uit productie genomen exemplaren van Rolex’s sporthorloges consequent de meeste aandacht.

Waarom stijgt de waarde van een Rolex-horloge in de loop der tijd?

Bij het investeren in welk voorwerp dan ook, van aandelen en cryptocurrency tot een luxe horloge, is het belangrijk om stil te staan bij waarom dat voorwerp precies in waarde zou kunnen stijgen. Als het gaat om Rolex horloges, kan de belangrijkste oorzaak van hun waardestijging worden toegeschreven aan het feit dat Rolex eenvoudigweg de meest erkende naam in de horlogerie is.

In theorie zou je denken dat deze alomtegenwoordige erkenning een probleem zou zijn voor een luxemerk als Rolex. De paradox van een groeiend luxemerk als Rolex is dat een groot deel van zijn aantrekkingskracht ligt in zijn exclusiviteit. Mensen genieten van luxemerken vanwege hun verheven status. Het feit dat Rolex horloges onbetaalbaar zijn draagt bij aan hun wenselijkheid. Dus wanneer een merk als Rolex razend populair wordt, zou het merk in theorie in waarde moeten dalen.

De werkelijkheid is heel anders. Ondanks het feit dat meer mensen dan ooit een Rolex bezitten, blijft het merk groeien, en blijft de waarde van Rolex horloges in reële termen stijgen, zoals een uitstekend onderzoeksartikel van ablogtowatch aantoont.

Laten we eens kijken naar de Rolex Submariner. Ten tijde van de uitgave in 1957, toen de Submariner € 145 kostte, kon je met het gemiddelde Amerikaanse salaris elf Submariners per jaar kopen. Zelfs als we rekening houden met de inflatie, zou je met het gemiddelde Amerikaanse salaris in 2014 niet meer dan zes Submariners kunnen kopen.

Anders gezegd, als we de oorspronkelijke prijs van €145 van een Submariner in 1957 nemen en die aanpassen aan de inflatie, zou hij vandaag €1.223 moeten kosten. Maar in werkelijkheid werden Submariners in 2014 verkocht voor €7.250. De gemiddelde waarde van een Submariner is dus drastisch gestegen boven het inflatiepercentage.

Gouden Rolex Horloges

redenen-waarom-rolex-horloges-duur-zijn

Is een gouden Rolex horloge een goede investering? Hoewel de prijs van goud volatiel kan zijn, geloven sommige mensen dat omdat het zijn waarde op lange termijn behoudt, het een goede optie is voor een Rolex beleggingshorloge. Hoewel gouden Rolex horloges om te beginnen vaak duurder zijn, lijkt dat niet de belangrijkste factor te zijn bij het bepalen van de kans dat een horloge in waarde zal stijgen.

Je Rolex in goede staat houden

Als je een Rolex koopt als investering, is het belangrijk dat je hem in uitstekende staat houdt. Ja, Rolex horloges zijn gemaakt van slijtvaste materialen die ontworpen zijn om lang mee te gaan, maar tekenen van zichtbare slijtage kunnen de uiteindelijke verkoopprijs van je uurwerk sterk beïnvloeden.

De materialen die een Rolex maken, zoals Oysterstaal en kristal, zijn ontworpen voor een lange levensduur, maar de staat van een tweedehands horloge is een belangrijke factor in de waarde ervan. Een ongebruikt horloge wordt over het algemeen voor meer verkocht dan een gebruikt horloge, en zichtbare slijtage haalt zeker wat waarde van je horloge af.

Maar vergeet niet dat, hoewel het belangrijk is om je Rolex goed te onderhouden, deze horloges ontworpen zijn om gedragen te worden. Het aantal mensen dat een Rolex koopt zonder de bedoeling hem ooit te dragen is relatief klein. Het simpele feit is dat de meeste mensen die een Rolex kopen als investering het niet kunnen laten om ze te dragen. En waarom zou jij?

De juiste Rolex-investering doen

Het is belangrijk dat je weet wat je doet voordat je investeert in een Rolex. Zoals elke investering is het een risico. Niemand weet echt welke kant de markt op zal gaan. Maar als je je onderzoek doet, dan plaats je jezelf in een sterke positie om een weloverwogen beslissing te nemen.

Total
0
Shares
Gerelateerde berichten