Waar Citroen Goed voor is (16 doeleinden)

ecologische-schoonmaakmiddelen-voordelen

Moet je je potten en pannen een glans geven, je eetkamertafel oppoetsen, of een roestvlek verwijderen? Pak er gewoon wat citroenen bij! Citroen werkt geweldig om schoon te maken. De zure kwaliteit en de frisse geur kunnen wonderen doen rond het huis, en het kan op dezelfde manier werken als een bleekmiddel. Je kunt zelfs de schillen gebruiken om een beetje glans te geven en alles er spic en span uit te laten zien. Van de keuken tot het washok, tot elk ander deel van je huis, ontdek alle manieren om citroenen buiten het koken te gebruiken.

Tip
Om het meeste uit elke citroen te halen, leg je de ongesneden citroen op een aanrecht en rol je hem onder je handpalm om hem iets zachter te maken. Zo krijg je elke druppel sap beter te pakken.

1. Verwijder hardnekkige toiletpot vlekken

Om waterlijnen en roestvlekken uit toiletpotten te verwijderen, maak je een pasta van boorzuur en citroensap. Breng de pasta op de vlekken aan en laat het minstens twee uur inwerken voor je het weg schrobt.

2. Citroensap en zout om vlekken te verwijderen

Roest- en schimmelvlekken zijn ontsierend, maar citroensap en zout verwijderen de vlekken vaak uit witte of ecru stoffen. Bestrooi de bevlekte plek met zout en knijp er wat vers citroensap over uit. Spreid de stof uit in de zon om te drogen, waar de ultraviolette stralen helpen het werk af te maken.

3. Een citroen gebruiken om een pan schoon te maken

citroen-gebruiken-om-pannen-schoon-te-maken

Om doffe aluminium pannen op te fleuren, snij je een citroen doormidden en wrijf je met de gesneden kant over de binnenkant en buitenkant van de pan. Spoel niet af. Poets op met een zachte doek. Bewaar de schil om chromen kranen en kastbeslag op te poetsen. Wrijf de schil over het metaal, spoel af met koel water, en droog met een zachte doek. Om roestvrijstalen en koperen potten te laten glanzen, snijd je een citroen doormidden en doop je hem in zout. Wrijf over de metalen oppervlakken om aanslag en vuil te verwijderen. Spoel goed af en droog met een zachte doek.

4. Koffiezetapparaten en theeketels ontkalken

Een koffiezetapparaat schoonmaken met citroenen, het kan! Minerale afzettingen uit water kunnen koffiezetapparaten en theeketels verstoppen en zelfs je drankjes funky doen smaken. Maak de mineralen maandelijks schoon door een half kopje citroensap aan het apparaat toe te voegen, samen met wat kokend water. Laat een volledige verwarmingscyclus lopen en dan nog een met gewoon water.

5. Herstel uitgeharde verfkwasten

verfkwasten-kweken-in-een-kom-citroensap
Om verharde verfkwasten zacht te maken voor je volgende schilderproject, verwarm je citroensap tot het kookpunt in een magnetronbestendige kom. Haal uit de magnetron en dompel er de haren van het penseel in onder. Laat minstens 15 minuten intrekken en was dan in een sopje.

6. Citroenen als luchtverfrisser gebruiken

Gekookte vis of broccoli, open haard as, verfdampen, en kattenbakken kunnen een huis niet zo fris laten ruiken. Maak een natuurlijke luchtverfrisser door enkele schijfjes citroen of citroenschillen aan een pan met water toe te voegen. Laat ongeveer een uur sudderen en je huis zal spoedig fris ruiken.

7. Vlekken verwijderen van marmeren aanrechtbladen

citroen-gebruiken-om-marmer-schoon-te-maken

Marmer is mooi, maar omdat de steen poreus is, kunnen er gemakkelijk vlekken op komen met koffie, thee, of voedsel op basis van tomaten. Snijd een citroen doormidden en doop hem in zout. Wrijf de vlekken stevig in en spoel dan goed na. Laat het citroensap nooit te lang op de vlek zitten, anders kan het zuur het marmeren oppervlak aantasten.

8. Verwijder vlekken van borden en voorraadbussen

Sommige etenswaren kunnen vlekken achterlaten op plastic vaatwerk, melamine borden en zelfs keramische borden. Om de vlekken te verwijderen, vul je een grote bak of de gootsteen met kokend water. Knijp er het sap van twee of drie citroenen in en gooi er de schilletjes bij. Doe de borden erbij en laat ze drie tot vier uur weken. Was af zoals gewoonlijk.

9. Dood bacteriën op snijplanken en houten keukengerei

citroensap-gebruiken-om-snijplanken-meeschoon-te-maken

Citroensap heeft antibacteriële eigenschappen die helpen bacteriën te doden die kunnen blijven hangen in kleine inkepingen op pizzastenen, plastic en houten snijplanken, en houten keukengerei. Bestrijk na het afwassen het oppervlak met citroensap en laat vijf tot 10 minuten intrekken. Spoel af met heet water en droog goed af.

Tip
Hoewel citroen geweldig is om schoon te maken en antibacteriële eigenschappen heeft, is het geen ontsmettingsmiddel. Als je echt bacteriën van een oppervlak moet verwijderen, zul je je tot een sterker schoonmaakmiddel moeten wenden.

10. Reinig en verwijder geurtjes uit de magnetron

Magnetrons kunnen smerig worden van spetters en morsen. Maak het schoonmaken veel gemakkelijker door een kwart kopje citroensap toe te voegen aan twee kopjes water in een glazen pot voor de magnetron. Zet in de magnetron en verwarm tot het kookt en de magnetron gevuld is met stoom. Laat de stoom ongeveer vijf minuten zitten, haal dan de container eruit en veeg de rommel weg met keukenpapier of een zachte doek.

11. Een vuilnisbak schoonmaken met citroenen

vuilnisbak-schoonmaken-citroensap

Gooi citroenschillen nooit in de vuilnisbak. Doe ze met veel water in de vuilnisbak. De citroenoliën zullen helpen opgehoopt vet door te snijden zodat het weggespoeld kan worden en een frisse, schone geur achterlaten. Als alternatief kun je water met citroensap koken en het door de afvoer gieten om geurtjes te helpen verdrijven.

Tip
De afvoer is niet de enige plek waar citroensap vet kan aanpakken. Het zuur van citroensap kan ook op fornuizen en aanrechtbladen door vet snijden.

12. Citroensap gebruiken op okselvlekken

Sommige antitranspiratie middelen reageren met lichaamszouten en veroorzaken zo gele vlekken op witte kleren en verkleuringen op gekleurde hemden. Om de vlekken te verwijderen meng je een deel zuiveringszout, een deel citroensap, en een deel water. Gebruik een borstel met zachte haren om de oplossing op de vlekken te wrijven en laat het mengsel minstens 30 minuten zitten. Was zoals gewoonlijk.

13. Citroensap gebruiken om stof witter te maken

Citroensap is een natuurlijk bleekmiddel dat veel minder hard is dan chloorbleekmiddel. Voeg een kopje citroensap toe aan het waswater bij het wassen van witte kleren om ze helder te helpen houden. Voor groezelige witte katoenen sokken doe je citroenschijfjes in een grote pan kokend water. Voeg de sokken toe en laat ze een nacht weken voor ze gewassen worden.

14. Doe-het-zelf poetsmiddel met citroensap

schoonmaken-schoonmaakmiddel

Meng een deel citroensap en twee delen olijfolie om meubel polish te maken. Schud goed voor elk gebruik en breng aan met een zachte doek en poets dan tot een hoogglans.

15. Citroenen gebruiken om insecten te verjagen

Spinnen, mieren en vlooien zijn erg gevoelig voor geur, en ze houden niet van de geurige citroen. Spuit citroensap of laat reepjes citroenschil achter op vensterbanken, deurdrempels en langs plinten om deze insecten af te schrikken.

16.Citroensap gebruikt als glasreiniger

Maak je eigen glas- en ruitenreiniger door drie eetlepels citroensap per kopje water te mengen. Doe het in een spuitfles om het gemakkelijk schoon te maken. Voor hardnekkige watervlekken of vlekken op glas, gebruik je een sponsje dat in zuiver citroensap gedoopt is.

Total
0
Shares
Gerelateerde berichten