Zo ga je om met de vraagstukken rondom het levenseinde 

vraagstukken-rondom-levenseinde

Het kan oncomfortabel zijn om na te denken over het levenseinde. Toch is het belangrijk dat je soms de tijd neemt om erbij stil te staan. Het kan je namelijk juist veel rust bieden als je van tevoren weet dat alles goed geregeld is. Denk bijvoorbeeld aan de kosten voor de uitvaart. Niet alleen de kosten spelen een belangrijke rol, maar ook de wensen en verwachtingen die jij hebt bij je eigen uitvaart zijn essentieel. In dit artikel gaan we een aantal zaken behandelen die je eigenlijk moet regelen voordat je komt te overlijden.

Denk na over de uitvaart

Een mooie uitvaart is belangrijk. Tijdens de uitvaart, waar jouw leven wordt herdacht en geëerd, krijgen je nabestaanden de gelegenheid om op een liefdevolle manier afscheid te nemen. Maar wat kost een uitvaart ongeveer? Je zit al snel op een bedrag van €7000. Niet iedereen heeft dat geld zomaar liggen. Op het moment dat de overledene (nog) niet voldoende spaargeld heeft om de kosten van een uitvaart op te vangen zijn de nabestaanden verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart. Als jij niet voldoende spaargeld hebt, kan het je rust bieden om te kiezen voor een uitvaartverzekering. De verzekeringsmaatschappij kan met je meekijken en de mogelijkheden in kaart brengen. Op het moment dat je verzekerd bent, zal de verzekeringsmaatschappij de kosten van de uitvaart vergoeden. Sommige verzekeringsmaatschappijen helpen de nabestaanden zelfs met het regelen van de uitvaart.

Schrijf jouw wensen op

begrafenis-kist-levenseinde

Jouw stem is en blijft belangrijk, ook wanneer je er niet meer bent. Daarom is het essentieel dat je jouw wensen op papier zet. Misschien heb je wel een bepaalde wens voor jouw uitvaart. Dan is het van belang dat je dit opschrijft. Zo kunnen je nabestaanden altijd teruglezen wat jouw wensen zijn. Daarnaast kan het ook prettig zijn om een testament op te stellen. Dit is een document waarin je vaststelt wat er gebeurt met je bezittingen nadat je bent overleden. Je bent niet verplicht om een testament op te stellen. Als je ervoor kiest om het wel te doen, moet je de hulp van een notaris inschakelen. De notaris zorgt ervoor dat het testament wettelijk geldig is. Zo ben je ervan verzekerd dat de juiste spullen bij de juiste personen terecht komen.

Praat erover met dierbaren

Naast dat je wensen opschrijft, kan het ook heel nuttig zijn om het onderwerp bespreekbaar te maken. Het moeilijke hieraan is dat het vaak een gevoelig onderwerp blijft waar niet iedereen graag over praat. Als jouw dierbaren ervoor openstaan, kunnen jullie erover praten. Misschien heb je bepaalde wensen die je liever niet opschrijft, maar wel graag bij iemand neerlegt. Probeer er ook open voor te staan wanneer een dierbare graag zijn of haar wensen met jou wil bespreken.

Total
0
Shares
Schrijf een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gerelateerde berichten