Een mediterraan dieet omvat de traditionele gezonde leefgewoonten van mensen uit landen die aan de Middellandse Zee grenzen, waaronder Frankrijk, Griekenland, Italië en Spanje.
Het mediterrane dieet varieert per land en streek, dus het heeft een scala aan definities. Maar in het algemeen is het rijk aan groenten, fruit, peulvruchten, noten, bonen, granen, vis, en onverzadigde vetten zoals olijfolie. Het omvat meestal een lage inname van vlees en zuivelproducten.
Het mediterrane dieet is in verband gebracht met een goede gezondheid, waaronder een gezonder hart. Zo zijn er nog veel meer voordelen van het mediterrane dieet en wij hebben ze voor je op een rij gezet.
Lees verder voor 12 voordelen van het mediterrane dieet.
1. Je hart zal je dankbaar zijn
Zoals we al verklapte in de inleiding draagt het mediterrane dieet bij aan een gezond hart. Bijna alles in dit dieet is goed voor je hart. Olijfolie en noten helpen het “slechte” cholesterol te verlagen. Fruit, groenten en bonen helpen de slagaders vrij te houden. Vis helpt triglyceriden en bloeddruk verlagen. Zelfs een dagelijks glas wijn kan goed zijn voor je hart! Ben je nieuwsgierig naar welke voedingsmiddelen nog meer gezond zijn voor je hart? Lees dan dit artikel.
2. Vet is niet verboden
Je moet alleen de goede soort zoeken. Je vindt het in noten, olijven, en olijfolie. Deze vetten (niet de verzadigde en transvetten die in bewerkte voedingsmiddelen verborgen zitten) geven smaak en helpen ziekten bestrijden van diabetes tot kanker. Basilicum Pesto is een smakelijke manier om wat in je dieet te krijgen.
3. Je kunt brood nemen
Zoek een brood gemaakt met volkoren granen. Het bevat meer eiwitten en mineralen en is over het algemeen gezonder dan de soort met wit meel. Probeer ook eens volkoren pita brood gedoopt in olijfolie, humus, of tahin (een eiwitrijke pasta van gemalen sesamzaad).
4. Het is gemakkelijk te maken
Griekse maaltijden bestaan vaak uit kleine, gemakkelijk in elkaar te zetten bordjes die mezzes heten. Voor je eigen serve-it-cold ongedwongen maaltijd zou je bordjes met kaas, olijven en noten kunnen neerzetten.
5. Het eten is echt vers
Je hoeft niet door de diepvriesgangen te zwerven of naar een fast-food drive-thru te gaan. De nadruk ligt op seizoensgebonden voedsel dat op eenvoudige, verrukkelijke manieren wordt klaargemaakt. Maak een lekkere salade van spinazie, komkommers en tomaten. Voeg klassieke Griekse ingrediënten toe zoals zwarte olijven en feta kaas. Je kunt ook een kleurrijke, met groenten gevulde partij gegrilde tomaten Gazpacho in elkaar flansen.
6. Je kunt wijn drinken
Een glas bij de maaltijd is gebruikelijk in veel mediterrane landen, waar dineren vaak ontspannen en sociaal is. Sommige studies suggereren dat voor sommige mensen tot één glas per dag voor vrouwen en twee voor mannen goed kan zijn voor je hart. Praat met je arts om te zien of het een goed idee voor je is.
7. Je blijft langer scherper
De voedingsmiddelen die je hart beschermen, zijn ook goed voor je hersenen. Je eet geen slechte vetten en bewerkte voedingsmiddelen, die ontstekingen kunnen veroorzaken. In plaats daarvan maken antioxidantrijke voedingsmiddelen deze eetstijl tot een hersenvriendelijke keuze.
8. Geen calorieën tellen
Voor dit maaltijdplan heb je geen rekenmachine nodig. In plaats van getallen op te tellen, verwissel je slechte vetten voor hart-gezonde. Ga voor olijfolie in plaats van boter. Probeer vis of gevogelte in plaats van rood vlees. Geniet van vers fruit en sla suikerrijke, fancy desserts over.
Eet je vol met smaakvolle groenten en bonen. Noten zijn goed, maar houd het bij een handvol per dag. Je mag volkorenbrood en wijn hebben, maar in matige hoeveelheden.
9. Je kunt afvallen
Je zou denken dat er een wonder voor nodig is om wat kilo’s af te vallen als je noten, kaas en oliën eet. Maar die mediterrane basisprincipes (en de tragere eetstijl) laten je een vol en voldaan gevoel hebben. En dat helpt je om je aan een dieet te houden. Regelmatige lichaamsbeweging is ook een belangrijk onderdeel van de levensstijl.
10. Het menu is enorm
Het is meer dan alleen de Griekse en Italiaanse keuken. Zoek naar recepten uit Spanje, Turkije, Marokko, en andere landen. Kies voedsel dat bij de basis blijft: weinig rood vlees en volvette zuivel, met veel vers fruit en groenten, olijfolie, en volle granen.
11. Je zult geen honger hebben
Je krijgt de kans om rijk smakend voedsel te eten, zoals geroosterde zoete aardappelen, humus, en bijvoorbeeld een lekkere bonen spread. Je verteert dit eten langzaam, zodat je langer een vol gevoel hebt. Honger is geen probleem als je op noten, olijven, of hapjes magere kaas kunt kauwen als je trek krijgt. Feta en halloumi zijn vetarmer dan cheddar maar nog steeds rijk en smakelijk.
12. De kruiden zijn heerlijk
Laurierbladeren, koriander, rozemarijn, knoflook, peper en kaneel voegen zoveel smaak toe dat je niet meer naar het zoutvaatje hoeft te grijpen. Sommige kruiden hebben ook voordelen voor de gezondheid. Koriander en rozemarijn, bijvoorbeeld, hebben ziekte bestrijdende antioxidanten en voedingsstoffen.