20 Voordelen van Fietsen naar je Werk

vrouw-fietsen-stad

Ondanks enorme verbeteringen in de fietsinfrastructuur in veel steden over het hele continent, fietst de meerderheid van de Noord-Amerikanen nog steeds niet naar het werk. Hoewel de voordelen van fietsen naar het werk bijna ontelbaar zijn, slaagden we er toch in ze terug te brengen tot slechts tien, zodat we niet te weinig ruimte op het internet zouden hebben. Van de Momentum Mag medewerkers, hier onze top 10 redenen om met de fiets naar het werk te gaan:

1. Je hoeft geen parkeerplaats te zoeken

parkeerplaats-autos

Dit geldt vooral voor forenzen in grote steden, maar veel forenzen hebben het moeilijk om een parkeerplaats te vinden. Er is ook de mogelijkheid om je fiets met een sterk fietsslot in een rek te zetten of aan een paal vast te ketenen. Er zijn zelfs vouwfietsen die je in een tas kunt stoppen en dan naar je kantoor kunt brengen, waar je ze onder een bureau of in een kast kunt opbergen.

2. Geen last meer van verkeersopstoppingen 

Als je in een gebied woont waar het ‘s morgens en ‘s avonds druk is in het woon-werkverkeer, hoef je je daar geen zorgen over te maken als je op de fiets zit. Je kunt alle automobilisten voorbij suizen terwijl ze in hun auto’s zitten en met hun duimen op het stuur trommelen. Afhankelijk van hoe erg het verkeer is en hoe ver je van je werk woont, kun je merken dat je woon-werkverkeer sneller gaat als je op de fiets zit.

3. Fysieke Gezondheidsvoordelen

Naar je werk fietsen is goed voor je. Hoewel het precieze aantal calorieën dat je tijdens een rit verbrandt per persoon, snelheid en topografie verschilt, verbrandt fietsen gemiddeld evenveel calorieën als joggen, met aanzienlijk minder negatieve gevolgen voor de gewrichten. Fietsen verbetert de cardiovasculaire en aërobe conditie, verlaagt de bloeddruk, geeft meer energie, bouwt spieren op en verbetert de coördinatie. De gezondheidsvoordelen van fietsen stiekem in je dagelijkse woon-werkverkeer opnemen is zo gemakkelijk dat het bijna als vals spelen aanvoelt!

4. Vrijheid

fietsen

Voor de meeste kinderen voelt het moment dat ze voor het eerst de zijwieltjes kwijtraken en op hun fiets over de weg gaan vliegen als vrijheid. Het is een bepalend moment van vele gelukkige kinderjaren. Dan komen de tienerjaren aanrollen en komt de auto een nieuw gevoel van vrijheid definiëren. Maar na een paar jaar en veel te veel uren verspild in files of rondjes rijden om een stadsblok op zoek naar een parkeerplaats, begint de auto meer als een gevangenis te voelen. Gooi de ketenen af en vind dat gevoel van vrijheid terug. Verken de stad in je eigen tempo, probeer een nieuwe route, stop voor koffie op weg naar je werk en bekijk een nieuwe buurt op weg naar huis. Fietsen opent wegen, zowel letterlijk als figuurlijk, om je stad op een heel nieuwe manier te zien. Het is jouw gemeenschap, ga erin wonen!

5. Je zult een betere slaapkwaliteit hebben

Met de hedendaagse stress, veel schermtijd, is loskoppelen en in slaap vallen voor veel mensen een strijd. Het antwoord zou fietsen kunnen zijn – regelmatige matige cardiovasculaire lichaamsbeweging zoals fietsen bevordert de conditie en maakt het gemakkelijker om in slaap te vallen en te blijven.

6. Geluk & Mentale Gezondheidsvoordelen

vrouw-blij-beter

Met de fiets naar je werk gaan maakt je gelukkiger. Terwijl de meeste mensen het zitten in het verkeer, het navigeren door een overvolle stad, of het rijden in overvol openbaar vervoer niet zouden aanmerken als activiteiten die hen kalmeren of gelukkig maken, kan fietsen naar het werk je dagelijkse woon-werkverkeer in feite veranderen in een gematigde vorm van therapie.

Talrijke studies hebben aangetoond dat dagelijkse lichaamsbeweging stress kan verminderen, symptomen van depressie kan verlichten, het slaappatroon van mensen met slapeloosheid kan verbeteren, en angstgevoelens kan verminderen.

Bovendien is bewezen dat lichaamsbeweging in de buitenlucht – zowel in stedelijke als landelijke context – het zelfvertrouwen versterkt en de algemene stemming verbetert.

7. Plezier

Fietsen naar het werk is leuk en eenvoudig. Veel mensen kijken weemoedig terug op dierbare jeugdherinneringen aan het fietsen door hun buurt, en wensen dat ze nog steeds zo zorgeloos konden zijn te midden van de ontberingen van het werkende leven. Met de fiets naar het werk kun je dat eenvoudige gevoel van opwinding in je dagelijkse sleur integreren. Observeer je omgeving, luister naar de vogels en zwaai naar passerende fietsers terwijl je rijdt. Al gauw zul je wensen dat je woon-werkverkeer langer was.

8. Hersenkracht

Op de fiets naar je werk maakt je slimmer. Hoewel het je misschien niet van de ene dag op de andere in een astrofysicus verandert, heeft onderzoek bewezen dat matige, dagelijkse lichaamsbeweging cognitieve achteruitgang kan voorkomen, geheugen en leren kan aanscherpen, en de algemene hersenprestaties kan verbeteren. 

9. Geld besparen

briefgeld

Oké het is vanzelfsprekend dat je geld bespaard zonder een auto met alle bijbehorende dure kosten daarvan. Maar met fietsen naar je werk bespaar je op nog meer gebieden geld. Behalve dat het je helpt gezonder te zijn, zal je merken dat je kosten voor de gezondheidszorg omlaag gaan. Je hebt minder kans om een dokter nodig te hebben, ziek te worden, of hartproblemen te krijgen door je dagelijkse lichaamsbeweging en de voordelen die daaruit voortvloeien. Zelfs als je nu niet vaak naar de dokter gaat, zal fietsen je helpen gezond te blijven en je jong te voelen.

10. Fietsen als je zin hebt

Je hoeft niet “all in” te zijn. Als je voor het eerst uitprobeert op de fiets naar je werk te gaan, hoef je je niet vast te leggen om het de rest van je leven elke werkdag te doen. Als je dit weet, vermindert dat je angst en kun je er gemakkelijker aan wennen. Misschien begin je door een deel van de weg naar je werk te rijden en dan de rest van de weg op de fiets af te leggen. Of begin met slechts een of twee dagen per week. Er is geen druk om het allemaal in één keer te doen. Het is even wennen, en je hebt meer kans op succes als je het de tijd geeft.

11. Schonere lucht inademen

Ook al zit je in je auto, studies hebben uitgewezen dat je in een auto meer kans hebt om schadelijke lucht en vluchtige organische stoffen in te ademen dan wanneer je op de fiets zit. Dit geldt vooral voor wie vastzit in het verkeer, waar bestuurders vlak achter de uitlaatpijp van een andere auto zitten.

12. Het zal tijd besparen

Voor sommigen kan fietsen vaak een snellere manier zijn om je te verplaatsen dan reizen met de auto of het openbaar vervoer. Als je in een stad woont en werkt, of in dichtbevolkte gebieden reist, kun je merken dat fietsen naar je werk je tijd bespaart.

13. Bijdragen aan het milieu

greenlife-blaadje-vrouw-milieu

Je vermindert je CO2 uitstoot door te fietsen, zo help je de lucht voor iedereen beter te maken. Hoe meer mensen met de fiets naar het werk gaan in plaats van met de auto, hoe minder koolstofuitstoot de lucht in gaat. 

14. Gemak

Een van de meest voorkomende misvattingen over fietsen naar het werk is dat het ongemakkelijk is. Maar wat is er ongemakkelijker dan elke ochtend 10 minuten naar een parkeerplaats zoeken of onderweg vast komen te zitten in een onverwachte wegversperring? Als je op de fiets naar je werk gaat, is parkeergelegenheid zoeken zo eenvoudig als het dichtstbijzijnde paaltje zoeken, afsluiten en weglopen. Fietsers komen niet vast te zitten in files en zijn niet gevoelig voor de gebruikelijke vertragingen van de auto of het openbaar vervoer, waardoor woon-werkverkeer met de fiets voor de meeste stedelijke verplaatsingen even snel of sneller is dan met de auto. Fietstassen en fietstassen maken het meenemen van je werkmateriaal gemakkelijk, en veel werkplekken voorzien nu in beveiligde fietsenstallingen, douches, en andere voorzieningen om het werknemers die naar het werk fietsen nog gemakkelijker te maken.

15. Veiligheid

Hoe meer fietsers er op de wegen zijn, hoe veiliger ze zijn. Naarmate meer mensen in een bepaalde stad fietsen, neemt het aantal botsingen tussen automobilisten en fietsers in die stad in absolute zin af. En dat komt niet alleen omdat er minder auto’s zijn. Het gedrag van automobilisten verandert daadwerkelijk in veiliger rijpraktijken wanneer het aantal fietsers en voetgangers toeneemt. Omdat de perceptie van de relatieve veiligheid van fietsen verbetert met een afname van het aantal botsingen, beginnen dan meer mensen te fietsen. 

16. Je versterkt je immuunsysteem

fietsen-gezond-voordelen-man-fiets

Werknemers die naar het werk fietsen zijn gemiddeld een dag per jaar minder ziek dan niet-fietsers.

Behalve dat je fitter bent, verhoog je door buiten te komen op je rit naar het werk ook je vitamine D gehalte, met voordelen voor je immuunsysteem, hersenen, botten en bescherming tegen talloze ziekten en aandoeningen.

17. Openbaar vervoer kunnen combineren met fietsen

Als je te ver weg woont om helemaal naar je werk te fietsen, overweeg dan het woon-werkverkeer te combineren met het openbaar vervoer. Openbare bussen hebben fietsenrekken voorin, en je kunt fietsen meenemen in de trein. Als dat niet werkt, kun je ook een e-bike overwegen, die elektrische aandrijving combineert met trappen om je sneller te laten gaan en je pendel tijd te verkorten.

18. Je vermindert het risico op besmetting met covid-19 

Er is vanzelfsprekend een grotere luchtcirculatie en minder risico dat je in contact komt met anderen als je naar je werk fietst.  

19. Je leert je omgeving beter kennen 

De kans is groot dat je dag na dag dezelfde reis maakt met de auto of als je de bus neemt. Door naar je werk te fietsen geef je jezelf de gelegenheid om een andere route te nemen en om je omgeving te verkennen. Misschien vind je een nieuw mooi plekje, of misschien zelfs een sluiproute. Op de fiets reizen geeft je veel meer de gelegenheid om te stoppen en foto’s te maken, om te draaien en terug te kijken, of zelfs een interessante zijstraat in te verdwijnen.

20. Mindfulness

mediteren-vrouw

Doe het rustig aan en kijk om je heen. Voor de meeste mensen is fietsen waarschijnlijk een tragere en meer bezadigde manier van reizen. Omarm het, neem de kans waar om rond te kijken en je omgeving in je op te nemen. Of het nu de straten van de stad zijn of een route op het platteland, fietsen is een gelegenheid om meer te zien van wat er gebeurt. Geniet van het langzamere tempo, zie meer van de wereld om je heen en waardeer je omgeving. Fietsen helpt je om meer in het moment te leven. 

Total
0
Shares
Gerelateerde berichten