20 Voordelen van Elektrisch Fietsen

voordelen-van-elektrisch-fietsen

De omschakeling naar elektrische auto’s mag dan meer media-aandacht krijgen, maar in de nabije toekomst zijn het de elektrische fietsen die voor een renaissance van tweewielers zullen zorgen. E-bikes, die snel in populariteit toenemen, en niet zonder reden, bieden een grotere actieradius en gemakkelijker woon-werkverkeer dan scooters, motorfietsen of auto’s die op gas rijden. 

Voor bewoners van binnensteden kunnen elektrische fietsen de toekomst van het vervoer zijn. De eigenschappen en voordelen die ze bieden maken ze een aantrekkelijke optie voor studenten, pendelaars en iedereen die zich wil inspannen om van punt A naar B te komen. En niet te vergeten: het is een kosteneffectieve en milieuvriendelijke oplossing voor voertuigen die op fossiele brandstoffen rijden. Zo zijn er nog een hoop andere voordelen, dus lees snel verder.

1. Perfect voor langere afstanden

elektrische-fiets-vrouw-op-de-weg

E-bikes zijn geschikt voor langere afstanden. Vooral voor afstanden tot 50 kilometer zijn elektrische fietsen perfect. Stel je voor dat je die afstanden zou moeten afleggen met een gewone fiets. De kans is groot dat je behoorlijk uitgeput zou zijn. Maar door een elektrische fiets te gebruiken zijn die afstanden geen probleem.

2. Stil vervoermiddel

Vergeleken met voertuigen die met fossiele brandstoffen rijden, zijn E-bikes ook niet zo lawaaierig. Vooral in grote steden waar geluidshinder een groot probleem is, kan het gebruik van elektrische fietsen op grote schaal het geluidsniveau sterk verlagen en daardoor de levenskwaliteit van veel mensen verhogen.

3. Lage onderhoudskosten in vergelijking met auto’s

E-bikes vergen ook veel minder onderhoud dan motorfietsen of gewone auto’s. Daarom zijn ook de onderhoudskosten veel lager. Door E-bikes te gebruiken kun je dus niet alleen veel tijd maar ook geld besparen aan het onderhoud van je voertuig.

4. Makkelijk boodschappen doen

Omdat elektrische fietsen veel vermogen hebben, zijn ze ook geschikt om boodschappen mee te doen. Je zou een fietsenrek op je fiets kunnen monteren en je boodschappen of andere goederen op je E-bike kunnen vervoeren.

5. Geen rijbewijs nodig

Je hebt geen rijbewijs nodig om een elektrische fiets te kunnen gebruiken. In tegenstelling tot een rijbewijs voor motorfietsen of auto’s kunnen elektrische fietsen dus door iedereen gebruikt worden, ook als hij of zij nog vrij jong is en nog niet de gelegenheid heeft om het rijbewijs aan te vragen. 

6. Vrij goedkope gebruikskosten

elektrische-fiets

Het gebruik van E-bikes impliceert ook slechts lage gebruikskosten. De hoeveelheid energie die nodig is voor E-bikes is over het algemeen vrij laag. De kosten per kilometer bij het gebruik van elektrische fietsen zijn dus ook vrij betaalbaar.

Door elektrische fietsen te gebruiken kun je dus niet alleen je ecologische voetafdruk verbeteren, maar op de lange duur ook wat geld besparen.

7. Minder lichamelijke inspanning nodig

Sommige mensen in onze huidige maatschappij willen ook niet meer op gewone fietsen rijden omdat het te vermoeiend voor ze is. Voor die mensen zijn E-bikes een heel goed alternatief voor motorfietsen of auto’s, omdat E-bikes het meeste werk voor hen zullen doen.

Daarom kunnen elektrische fietsen een heel handig hulpmiddel zijn om je per fiets te verplaatsen zonder grote lichamelijke inspanning te hoeven leveren.

8. Het kan je kinderen motiveren om vaker buiten te spelen

Ook al staan je kinderen misschien niet te trappelen om met gewone fietsen rond te rijden, ze kunnen toch graag E-bikes willen gebruiken omdat die nogal populair zijn en als stoerder worden beschouwd. Dit kan dus een geweldige manier zijn voor je kinderen om te bewegen en buiten te spelen in plaats van de hele dag in huis videospelletjes te zitten spelen.

9. Vermindering van verkeersopstoppingen

Elektrische fietsen kunnen ook bijdragen tot een vermindering van verkeersopstoppingen.

In grote steden komen veel mensen elke dag vast te zitten in het verkeer terwijl ze naar hun werk pendelen. Maar met meer E-fietsen zouden er minder auto’s op onze straten zijn, wat tot minder verkeer zou leiden.

Bijgevolg is de kans groot dat, als we in staat zijn elektrische fietsen vrij populair te maken, de totale hoeveelheid autoverkeer zal afnemen. Dit zou niet alleen het woon-werkverkeer veel gemakkelijker maken, maar ook de hoeveelheid schadelijke gassen die in onze atmosfeer wordt uitgestoten verminderen.

10. E-bikes zijn gezinsvriendelijk

koppel-elektrisch-fietsen

Elektrische fietsen zijn ook een prima manier om je met je gezin te verplaatsen. Stel je voor dat je met het gezin een uitstapje op de fiets wilt maken. Vooral met jonge kinderen kun je het probleem hebben dat ze misschien niet in staat zijn langere afstanden te rijden.

Maar met behulp van elektrische fietsen kunnen zelfs je kleine kinderen vele kilometers afleggen. Zo zijn elektrische fietsen een geweldig hulpmiddel om lichamelijke krachtsbeperkingen te overwinnen en met je gezin een leuke dag buiten in de natuur door te brengen.

11. Elektrische fietsen zijn milieuvriendelijk

Hoewel een groot deel van onze wereldwijde energie nog steeds met niet-hernieuwbare hulpbronnen wordt geproduceerd, zijn E-bikes toch milieuvriendelijker omdat ze minder fossiele grondstoffen gebruiken.

Bovendien zal de mensheid in de toekomst op den duur overgaan op een geheel groene energiemix. Op dit moment, nu al onze energie op een groene manier wordt geproduceerd, kunnen E-bikes als veel milieuvriendelijker worden beschouwd dan andere voertuigen die met behulp van fossiele brandstoffen worden aangedreven.

12. Geschikt tegen hinderlijke tegenwind

Ieder van ons die ooit een fiets gebruikte kent het vervelende gevoel van tegenwind die je afremt. Als die wind sterk genoeg is, kan het gebruik van een fiets onder die omstandigheden ook behoorlijk vermoeiend zijn. Om tijd en energie te besparen zijn elektrische fietsen dus perfect als er veel tegenwind is.

13. Vooral nuttig voor oudere mensen

Oudere mensen zijn vaak niet meer in goede lichamelijke conditie. Met gewone fietsen gaan zou dus te vermoeiend voor hen zijn. Voor deze oude mensen zijn E-bikes echter perfect omdat ze de meeste lichamelijke inspanning wegnemen en oude mensen zich vrij gemakkelijk kunnen verplaatsen. 

Veel oude mensen hebben bijvoorbeeld ook geen familieleden die voor hen zouden zorgen. Om boodschappen of andere dingen voor hun dagelijks leven te halen, kunnen ze dus gewoon hun elektrische fiets gebruiken om naar de winkel te gaan en weer terug naar hun huis.

Lees ook: 10 redenen Waarom Mensen Langer Leven

14. Behulpzaam voor mensen met gezondheidsproblemen

elektrische-fiets-stuur

E-bikes zijn niet alleen heel nuttig voor oude mensen, maar ook voor mensen die aan ernstige gezondheidsproblemen lijden. Stel je bijvoorbeeld voor dat je last hebt van gewrichtspijn of andere aandoeningen die je zouden kunnen tegenhouden een gewone fiets te gebruiken. 

E-bikes zouden een geweldig alternatief zijn, want je kunt nog steeds het gevoel hebben dat je met de fiets gaat, maar je hoeft je gewrichten niet al te veel te belasten.

Hetzelfde geldt voor mensen met overgewicht. Voor hen kunnen elektrische fietsen een geweldig alternatief zijn voor een gewone fiets om zich te verplaatsen.

15. Elektrische fietsen stoten geen schadelijke gassen uit

Een ander voordeel van elektrische fietsen is dat ze geen schadelijke gassen in onze atmosfeer uitstoten. Vooral in grote steden is de vorming van smog een groot probleem.

Hoge niveaus van smog en luchtvervuiling in steden worden vaak veroorzaakt door druk verkeer van conventionele auto’s en motorfietsen. Stel je voor dat alle motorfietsen vervangen zouden worden door elektrische fietsen. De lucht in steden zou veel beter zijn, wat de levenskwaliteit van veel mensen zou verhogen en ook het algemene gezondheidsniveau van de plaatselijke bevolking zou verbeteren.

16. Kan geschikt zijn voor woon-werkverkeer

Vooral in grote steden kunnen elektrische fietsen ook een prima manier zijn om naar het werk heen en terug te pendelen. In plaats van elke ochtend en avond in de file te staan, kun je ook gewoon een elektrische fiets gebruiken en die files overslaan.

Vooral voor afstanden van maar een paar kilometer zijn E-bikes een perfect alternatief voor woon-werkverkeer met je auto, en je bent misschien zelfs sneller door je elektrische fiets voor die korte afstanden te gebruiken.

17. Snellere ritten mogelijk

elektrisch-fietsen-vrouw

Vergeleken met het gebruik van gewone fietsen zijn elektrische fietsen ook veel sneller, vooral bij harde wind of andere weersomstandigheden die je met je gewone fiets zouden kunnen tegenhouden.

Als je haast hebt, kun je dus overwegen je elektrische fiets te gebruiken om tijd te winnen en op tijd op je afspraak te komen.

18. Heel prettig bij hellingen

Elektrische fietsen zijn ook heel behulpzaam als het gaat om bergop rijden. Terwijl veel mensen het nogal moeilijk zullen hebben om met een gewone fiets bergop te gaan, is bergop gaan met een E-bike helemaal geen probleem.

Terwijl je misschien zelfs van je gewone fiets moet afstappen omdat het te vermoeiend zou zijn om de heuvel op te komen, kun je met je elektrische fiets handig doorrijden en het zal helemaal niet vermoeiend zijn.

19. Het openbaar vervoer ontlasten

Omdat onze wereldbevolking groeit en steden in de loop van de tijd steeds voller zijn geworden, is ook het openbaar vervoer in veel steden behoorlijk overbelast. Om de last van het openbaar vervoer te verlichten kan het gebruik van elektrische fietsen dus een geweldig hulpmiddel zijn, want als meer mensen E-bikes gebruiken, hoeven minder mensen het openbaar vervoer te gebruiken.

20. Vervanging voor naar de sportschool gaan

Hoewel met een E-bike fietsen niet zo vermoeiend is in vergelijking met een gewone fiets, verbrand je er toch calorieën mee en door langere afstanden met een elektrische fiets af te leggen, hoef je misschien zelfs niet meer naar de sportschool. Daarom, als je een hekel hebt aan de sportschool, kan het gebruik van E-bikes een perfect alternatief voor je zijn.

Total
0
Shares
Gerelateerde berichten