Zo Bereid je je voor op een MRI-scan van je Hersenen

voorbereiden-mri-scan-hersenen

Bij een MRI-scan van je hoofd onderga je een onderzoek waardoor een beeld wordt gevormd van je hersenen. Dit wordt dus gedaan met een MRI-scan, waarvoor krachtige magneten en radiogolven gebruikt worden. Op die manier kunnen er namelijk afbeeldingen worden gemaakt van je brein en het omliggende zenuwweefsel. Het apparaat dat hiervoor zorgt, maakt geen gebruik van straling, wat bij röntgenfoto’s bijvoorbeeld wel het geval is. Hieronder lees je meer over een MRI-scan van je hoofd en hoe je je er het beste op kunt voorbereiden.

De procedure

MRI-hersenen-scan-onderzoek-ziekenhuis

Meestal wordt een MRI-scan van je hersenen uitgevoerd in een ziekenhuis, maar een MRI-scan hoofd kan ook gedaan worden in een kliniek. In beide gevallen neem je plaats op een behandeltafel, waarna je in een tunnelvormig apparaat wordt geschoven. Dit klinkt eng, maar het apparaat blijft gelukkig aan beide kanten open. Weet je van jezelf dat je claustrofobisch aangelegd bent? Dan kan het helpen om in alle rust naar de procedure toe te leven. Slaap goed en kom op tijd, zodat je rustig het apparaat ingaat. Vervolgens zal de MRI-scan gemaakt worden. Het zou kunnen dat je eerst nog een speciale kleurstof toegediend krijgt. Dit is een contrastmateriaal waardoor bepaalde gebieden beter zichtbaar te zijn op de gemaakte afbeeldingen van je hersenen. Via een ader krijg je de kleurstof voor de scan toegediend. Vaak duurt een MRI-scan van je hoofd minstens een half uur. Je zult dus wel een tijdje geduld moeten hebben, al mag je ondertussen gelukkig naar muziek luisteren.

Voorbereiding

Het zou kunnen dat je vier tot zes uur voor de MRI-hoofd niets mag eten of drinken. In sommige gevallen is dit echter geen probleem; overleg dit dus met de behandelaar zodat je weet waar je aan toe bent. Verder mogen er geen metalen onderdelen de MRI-scan in. Daarom wordt aangeraden om kleden te dragen zonder metalen onderdelen, zoals een ritssluiting of metalen knoopjes. De reden hiervan is dat sommige metalen kunnen namelijk wazige beelden veroorzaken. Zorg er nogmaals voor dat je goed uitgerust bent; je moet een tijdje stil kunnen liggen. Wanneer je niet goed hebt geslapen of spanning in je lijf voelt kan dit lastiger zijn.

Veilig en pijnloos

Veel mensen zien op tegen een MRI-scan, maar dit is niet nodig. Van de MRI-scan zelf merk je namelijk vrij weinig. Je hoort wel geluid, maar je zult geen pijn voelen. Het kan wel wat oncomfortabel voelen om relatief lang stil moet liggen tijdens het onderzoek. Vooral als je zenuwachtig bent, kan dit lastig zijn. Als je te veel beweegt tijdens het scannen, worden de afbeeldingen namelijk onscherp en daardoor is het lastig voor de arts om een diagnose te stellen. Daarom is het een prettige gedachte dat er in de meeste MRI-scans een intercom of alarmknopje aanwezig is die je kunt gebruiken als je het niet prettig meer vindt.

Total
0
Shares
Schrijf een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gerelateerde berichten