Succesvol voor jezelf Beginnen (Beste 21 Tips)

succesvol-ondernemen

Zelfstandig ondernemerschap is zeker niet voor iedereen weggelegd, maar voor degenen onder ons die ervoor gekozen hebben, is het de ultieme vrijheid. 

Doen wat je wilt, wanneer je wilt en hoe je het wilt is geweldig, maar het komt ook met de verantwoordelijkheid dat je de enige bent die de schuld krijgt als het misgaat. 

Dat gezegd zijnde, zijn er zeker enkele tips en trucs die de nieuwe zelfstandigen (en soms zelfs veteranen) kunnen helpen zich aan te passen aan hun nieuwe levensstijl. Als je serieus van je kleine bedrijf een succesverhaal wilt maken, bekijk dan deze tips voor succes als zelfstandige.

1. Denk na over een merk(naam)

koffie-mok

Tenzij je al bekend bent of een ongewone en direct te onthouden naam hebt, is het belangrijk dat je een merk of identiteit creëert voor je business. De mogelijkheden zijn hier in eindeloos, maar neem de tijd voor een goede pakkende naam. In sommige gevallen is het belangrijk de merknaam ook te registreren

2. Weet wat je wil

Dat je hard kan werken en verschillende benodigde vaardigheden hebt is fantastisch, maar zonder een overkoepelende strategie voor je bedrijf, zul je nooit in staat zijn om je volledige potentie te realiseren. 

Zorg ervoor dat je weet waar je naartoe wilt, en onderzoek elke stap die je zet om er zeker van te zijn dat deze in lijn is met je einddoel. Als dat niet het geval is, kan dat een teken zijn dat je die stap opnieuw moet evalueren en een andere richting moet inslaan.

3. Zet een website op

Of je nu een bouwvakker of een bankier bent, er zijn maar weinig eenmanszaken die geen aanwezigheid op het internet hebben. Het is namelijk enorm belangrijk om ook vindbaar te zijn op het internet, dus ga met de tijd mee!

Je hebt waarschijnlijk al een computer en een internetverbinding, dus dat is al betaald.

Je kunt jezelf aanleren hoe je een website opzet, maar het is niet al te duur om er een te laten ontwerpen.

4. Wees jezelf

lachende-werknemers

Als klein bedrijf is het soms verleidelijk om je groter voor te doen dan je in werkelijkheid bent, of om te proberen zakelijk over te komen terwijl je eigenlijk maar een one-person show bent. 

Hoewel dit een tactiek kan zijn die voor sommigen werkt, is het veel gemakkelijker om gewoon jezelf te zijn, en het zal je waarschijnlijk geen moeite kosten. Het hele punt van zelfstandige zijn is dat je jezelf en je vaardigheden verkoopt, dus het is veilig om te zeggen dat je persoonlijkheid deel uitmaakt van dat pakket.

5. Sla nooit werk af

Of denk er in ieder geval heel lang en goed over na voordat je dat doet. Een klant die wordt afgewezen, komt misschien niet meer terug met een tweede aanbod. 

Bedenk waarom je het afwijst: levert het te weinig op? Onderhandel dan. Is het de aard van het werk? Nou ja, niet alles past precies in je vaardighedengebied, maar het kan de deur openen naar nieuwe mogelijkheden. 

6. Stel grenzen aan je tijd

Het is niet zo dat je 24/7 beschikbaar moet zijn, nu je een kantoor aan huis hebt of een gsm als telefoonnummer. Of dat je verplicht bent om tot diep in de nacht door te werken. 

Net als bij een normale baan moet je jezelf en je klanten een schema geven, en je daaraan houden. Als je om 18.00 uur stopt, sluit dan je e-mail af en zet je telefoon uit en zet hem pas ‘s ochtends weer aan. 

Overweeg ook om een aparte mobiele telefoon voor je werk te nemen, zodat klanten je persoonlijke nummer niet voortdurend bombarderen.

7. Bedenk waar je prettig zelfstandig kunt werken

zelfstandig-werken

Na een aantal jaren in een kantoor of fabriek te hebben gewerkt, zal het werken in een kamer thuis of vanuit je auto heel anders aanvoelen. 

Sommige mensen vinden het heerlijk, maar anderen worden er gek van. Als je tot die laatste categorie behoort, zijn er opties zoals het delen van een kantoorruimte met andere zelfstandigen of het gebruik van work-hubs. Zelfs cafés en bibliotheken zijn een goede mogelijkheid.

8. Neem een pauze

Neem vakantie. Gun jezelf ziekteverlof. Neem minstens één dag per week vrij, zelfs als dat niet in het weekend kan zijn.

9. Omarm het evenwicht tussen werk en privéleven

Profiteer van je nieuwe flexibiliteit: je hoeft niet meer van 9.00 tot 17.00 uur te werken. Je kunt werken op de uren die je wilt, aangepast aan je verantwoordelijkheden en interesses, dus doe er je voordeel mee. 

Als je voorheen een lange reistijd naar je baan had, heb je waarschijnlijk al twee uur bespaard. Begin dus om 8.30 uur te werken en eindig om 15.30 uur, en je zult evenveel werk doen als je op kantoor zou hebben gedaan.

10. Zorg voor je financiële (en mentale) gezondheid

Het is saai om je er in te verdiepen, maar als je eenmaal bent losgekoppeld van een pensioen- en ziektekostenregeling, moet je wat geld opzij zetten voor je pensioen en tijden van slechte gezondheid. 

En probeer nogmaals grenzen te stellen, zodat je niet steeds door blijft werken. Dit is vooral gevaarlijk als je vanuit huis werkt of je huis als uitvalsbasis gebruikt.

Maak ruimte vrij voor ontspanning en houd privé gescheiden van werk!

11. Schuldgevoel uitbannen

mok-vrouw

Als je aan het werk bent, voel je dan niet schuldig tegenover (bijvoorbeeld) je partner, die thuis zit en je aandacht wilt. Als je niet aan het werk bent, voel je dan niet schuldig dat je jouw werk niet doet. 

Het is een klassieke lose-lose situatie, en zo voelen velen het. Stop ermee. Als je werkt, werk dan. Als je dat niet doet, doe het dan niet.

12. Zorg voor de juiste prijs 

Dit is waarschijnlijk de moeilijkste uitdaging: bepaal de prijs van een opdracht te laag en je hebt het gevoel dat je voor niets werkt; stel de prijs te hoog in en je inbox droogt op. 

Geef bij nieuwe klanten altijd je tarief aan en als ze meteen gaan twijfelen, zie dat dan als een waarschuwing. Zorg er ook voor dat je betaald krijgt als je de opdracht binnengehaald hebt – laat betalingsachterstanden niet uit de hand lopen.

13. Laat je betalen

Het werk gedaan krijgen is het leuke gedeelte. Er daadwerkelijk voor zorgen dat je betaald krijgt voelt altijd als een extra klus. Pas op voor onbetaalde rekeningen. Het bijhouden van onbetaalde rekeningen en achter mensen aanzitten voor geld kan enorm vermoeiend zijn, en je kan het al gauw vergeten.

Laat dit jou niet overkomen. Noteer al het werk dat je doet en vink het pas af als je betaald bent. Je hebt geen dure spreadsheet nodig om dit te doen, hoewel dat het wel makkelijker maakt.

14. Krijg opslag

briefgeld

Naarmate je ervaring toeneemt (en daarmee ook je vaardigheden en werkniveau), moet dit tot uiting komen in je loon. In een werknemersfunctie zou je regelmatig beoordelingsgesprekken hebben met je baas, waarbij je om de zoveel tijd om loonsverhoging zou vragen.

Zelfstandigen kunnen, en moeten, hetzelfde doen. Inflatie is echt en je inkomen moet dit weerspiegelen, dus verkoop jezelf niet te weinig. Hoe kun je je anders de 400 euro per week kostende cafeïneverslaving van zelfstandigen veroorloven?

15. Vraag om deskundige ondersteuning

Sommige dingen kunnen beter door professionals worden gedaan. Betaal een boekhouder om je belastingaangifte en je boekhouding samen te stellen (tenzij je natuurlijk een freelance accountant bent). 

Behoud je vakbondslidmaatschap als je er een had op je werk, want ze kunnen nog steeds voor je optreden als freelancer als je je contributie betaalt. Dat kan handig zijn als het gaat om geschillen over betalingen. Kijk of er een beroepsvereniging of -vereniging voor jouw sector bestaat. Als je eenmaal als freelancer aan de slag bent gegaan, vind je daar anderen zoals jij.

16. Leer nee zeggen

Zelfstandigen wijzen zelden werk af en onze werkgevers weten dat. Daarom behandelen ze ons vaak als wanhopige, kwijlende marionetjes die ons op het laatste moment dringend werk toewerpen en dat onmiddellijk opeisen.

Soms zijn enthousiasme en efficiëntie essentieel. Maar af en toe niet beschikbaar zijn heeft vaak het magische effect dat je meteen aantrekkelijker wordt voor potentiële werkgevers, waardoor je op de lange termijn meer werk krijgt. Probeer het eens. Zeg gewoon “nee, ik heb deadlines te halen, dus ik kan het vandaag niet doen. Maar ik kan het morgen wel doen.”

17. Gebruik ‘werktaal’

Wat je omstandigheden ook zijn, zorg ervoor dat je altijd ‘werktaal’ spreekt! Het zal je professionele leven onmiddellijk verbeteren. Dit geldt voor iedereen, wat je situatie ook is, maar het is vooral van toepassing op werkende ouders, wier privé- en beroepsleven de verschrikkelijke gewoonte hebben elkaar tegen te komen.

Hier zijn wat voorbeelden:

  • Zeg niet: “Ik moet mijn dochter ophalen van school”, maar zeg: “Ik heb een vergadering van 3.30-4.30”.
  • Zeg niet: “Mijn zoon is ziek en kan drie dagen niet naar school”, maar zeg: “Ik ben 3 dagen met vakantie”.
  • Zeg niet: “Ik kan nu niet antwoorden, ik ben even lunchen”, maar zeg: “Ik zal het mijn assistente vragen, als ze terug is van de lunch”.

Spreek als een professional en je zult ook zo behandeld worden.

18. Gedraag je alsof je aan het werk bent

Omdat je dat ook bent. 

Dit klinkt vanzelfsprekend, maar weinigen zelfstandigen doen het. Ze slenteren rond in de keuken in hun pyjama tijdens de lunch en sturen e-mails vol fouten terwijl ze een omeletje bakken. 

Ze bellen vanaf het toilet en doen de belastingaangifte online om 23.58 uur op 31 januari, terwijl ze gin drinken en aan de telefoon huilen tegen het aardige meisje van de Belastingdienst.

Word niet die persoon. Hou je zoveel mogelijk aan vaste werktijden en verzorg en kleed je ook alsof je naar je werk zou gaan. Dit geeft je meteen een professionele en actieve werkhouding.

19. Stop nooit met leren

Als je niet voortdurend leert en jezelf verbetert, zul je niet waardevol of relevant blijven als technologieën veranderen en updaten. 

Het gebied van SEO is een goed voorbeeld. Google is voortdurend bezig met het updaten van hoe hun zoekmachine sites rangschikt en dingen die zelfs een paar jaar geleden werkten zouden vandaag nutteloos kunnen zijn, of zelfs een negatief effect kunnen hebben. 

Als je vandaag aan iemand dezelfde diensten zou proberen te verkopen die je vijf jaar geleden verkocht, zouden ze lachen en de telefoon ophangen. Je moet voortdurend bijleren en je aanpassen om jezelf het beste voordeel te geven, in welk werkveld je ook zit.

20. Wees een goede baas

De meest schadelijke valkuil waar veel zelfstandigen in trappen, is zichzelf niet goed behandelen. 

Het is duidelijk waarom; alles kost, en je moet zelf betalen voor alles. 

Er is geen kantoorboekhandel om te plunderen, geen technisch team dat een computer kan repareren of een kapotte mobiele telefoon kan vervangen.

Dus probeer je bij elke gelegenheid de kantjes eraf te lopen. Je bezuinigt, verhongert en ontzegt jezelf van de basisbehoeften die je nodig hebt om je werk goed te doen.

Wees dus een goede baas en behandel jezelf op de manier zoals je ook van een werkgever zou verwachten. Als je voor je werk reist, reis dan goed. Huur geen koude, vochtige kamer zonder bureau of goede verlichting. Verblijf in een hotel. Neem een lekker ontbijt. Je verdient het – het is geen luxe en je hoeft het niet goed te praten of je schuldig te voelen.

21. Vier je succes, maar ook de feestdagen!

Kerstmis kan een deprimerende tijd van het jaar zijn voor zelfstandigen. Kantoor Kerstfeestjes schieten overal uit de grond, met glitterjurken, cocktails en katers die ieders agenda wekenlang vullen. En wat heb jij? Niets.

Dus geef jezelf een feestje. Versier je keuken, zet een feestmuts op en geef een dronken toespraak waarin je jezelf bedankt voor je uitstekende werk en toewijding aan koffiedrinken dit jaar en geef jezelf de “Werknemer van het Jaar” trofee. Ga uit je dak. Je verdient het.

Total
0
Shares
Schrijf een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gerelateerde berichten