15x Voedingsmiddelen voor Gezonde Darmen

voedingsmiddelen-gezonde-darmen

Wist je dat je darmen een belangrijke rol spelen als het gaat om je gezondheid? Ze maken belangrijke vitamines aan en dragen bij aan je weerstand en welzijn. Alle reden dus om je darmen goed te verzorgen. Dit zijn vijftien voedingsmiddelen waarmee je dat kunt doen:

1. Yoghurt

yoghurt-ontbijt-eten-gezond

Yoghurt bevat probiotica, oftewel gunstige bacteriën voor je darmen. Deze dragen bij een aan gezonde darmflora en daarmee aan gezonde darmen. Kies naturel yoghurt die vrij is van suiker en andere ongezonde toevoegingen.

2. Kefir

Deze gefermenteerde melkdrank is rijk aan gunstige bacteriën voor je darmen. Hij komt oorspronkelijk uit de berggebieden van Rusland en Centraal Azië. Kefir kun je gemakkelijk zelf thuis maken met kefirkorrels en melk.

3. Tempeh

Tempeh wordt gemaakt van gefermenteerde sojabonen. Het is een soort koek die je kunt snijden en kunt toevoegen aan allerlei gerechten. De probiotica hierin dragen bij aan een gezonde darmflora, waarmee je je darmen zeker een plezier doet.

4. Aardperen

Je darmen zijn gek op aardperen, want deze knolletjes bevatten vezels die als voedsel dienen voor de gunstige darmbacteriën. Het gaat om vezels met de naam inuline. De koolhydraten in aardperen bestaan voor maar liefst 80 procent uit deze vezelsoort.

Je kunt aardperen eten in plaats van aardappels of ze verwerken tot een lekkere soep.

5. Prei

Deze veelzijdige groente is rijk aan fructanen, waar je darmbacteriën van smullen. Vooral rauwe prei bevat deze voedingsstoffen. Voeg prei daarom als laatste toe aan een maaltijd of verwerk de groente rauw in gerechten.

6. Uien

uien-eten-koken

Uien zitten vol voedingsstoffen voor je darmbacteriën. Ze bevatten niet alleen inuline, maar ook fructo-oligosachariden (FOS). Zo vormen deze voedingsmiddelen een rijke maaltijd voor de kleine helpers in je darmen.

7. Frambozen

Deze heerlijke vruchtjes bevatten weer andere voedingsstoffen voor je darmen. Het gaat om polyfenolen, waar je darmbacteriën niet genoeg van kunnen krijgen. Strooi frambozen over je ontbijt of eet je zó uit je hand.

8. Bonen

Denk je bij bonen aan winderigheid? Eigenlijk is dit een teken dat je darmen goed aan het werk zijn. Bonen bevatten namelijk vezels die intact blijven totdat ze je dikke darm bereiken. De bacteriën die daar leven, voeden zich ermee. Hierbij kan natuurlijkerwijs wat gas ontstaan.

9. Miso

Miso is een geurige pasta van gefermenteerde sojabonen. Het is een geliefd voedingsmiddel uit de Japanse keuken en het bevat gunstige bacteriën en enzymen voor de darmen.

10. Zuurkool

Zuurkool is gefermenteerde witte of rode kool. Je kunt het gemakkelijk zelf maken. Vooral de huisgemaakte versie is rijk aan probiotica. Probeer het eens!

11. Kimchi

Deze Koreaanse lekkernij levert probiotica, samen met vitamines en vezels. Al deze voedingsstoffen zijn waardevol voor de darmen.

12. Spruitjes

Spruitjes leveren het soort vezels waar de bacteriën in je darmen gek op zijn. Bovendien bevatten ze zwavelverbindingen die potentieel schadelijke bacteriën in je darmen onder controle houden.

13. Bananen

bananen-fruit

Bananen zijn rijk aan kalium, magnesium en vezels waar de gunstige bacteriën in je darmen van houden. De bacteriën voeden zich ermee, waardoor ze in aantal toenemen. Dat heeft een positief effect op je darmflora en daarmee op je darmen.

14. Knoflook

Knoflook, vooral de verse variant, kan helpen om de potentieel schadelijke bacteriën in je darmen in het gareel te houden en schimmels en gisten in je darmen te beteugelen. Bovendien is knoflook een lekkernij voor de gunstige bacteriën in je darmen.

15. Gember

Verse gember helpt de darmen een handje door de spijsvertering te stimuleren, waardoor het voedsel gemakkelijk door deze spijsverteringsorganen gaat.

1 waarschuwing

Fructanen zijn perfect voor gezonde darmen. Je darmen kunnen er echter ook gevoelig voor zijn. Let dus op of je last krijgt van je darmen als je voedsel met fructanen eet. In dat geval kun je fructanen betere vermijden.

Total
0
Shares
Gerelateerde berichten