Top 20 Vieste Plekken in je Huis die je Vergeet Schoon te Maken

vieste-plekken-huis

Zelfs als je je huis regelmatig schoonmaakt, zijn er plekken die je maar al te gemakkelijk over het hoofd ziet. Van de vaatwasser tot de open haard, ook deze hardwerkende plekken hebben een grondige schoonmaakbeurt nodig om te voorkomen dat schimmel, stof, schimmel en andere onaangename stoffen uit de hand lopen.

Om je huis en goed schoon te maken, moet je eerst weten waar de meest vieze plekjes zitten! Daarom hebben we deze lijst samengesteld met de top 20 van de meest over het hoofd geziene vieze plekken om schoon te maken.

1. Schoonmaakmiddelen

essentiele-schoonmaak-spullen-huishouden

Klinkt het schoonmaken van je schoonmaakspullen als overkill? Misschien een beetje, maar het is nog steeds een belangrijke (en vaak gemiste) stap in het schoonmaakproces. Van het weggooien van oude sponzen tot het desinfecteren van je wc-borstels, het schoonhouden van je benodigdheden voorkomt de verspreiding van gevaarlijke ziektekiemen.

2. Plinten

Plinten omringen waarschijnlijk je hele huis, maar je staat er waarschijnlijk nooit bij stil! Voor een grondige schoonmaakbeurt stof je ze grondig af met een droge microvezeldoek en schrob je vervolgens het vuil weg met een mengsel van afwasmiddel en warm water.

3. Meubels voor buiten

Meubels die buiten staan en buiten speelgoed als je kinderen hebt, worden elke dag blootgesteld aan de elementen van het weer en kunnen na verloop van tijd gemakkelijk aangekoekt raken met stof en vuil. We raden aan om buitenmeubels af te spoelen met water en daarna afwasmiddel en microvezeldoekjes te gebruiken om het vuil voorzichtig te verwijderen.

4. Koelkastlade

De groentelade in je koelkast ziet er misschien schoon en doorzichtig uit, maar er kunnen bacteriestammen op de loer liggen. Omdat e. coli vaak op het oppervlak van vers fruit en groenten zit, is het belangrijk om je koelkastlades vaak schoon te maken.

5. Vaatwasser

Je vaat blinkt er misschien van, maar je vaatwasser is niet zelfreinigend. Als het al een tijdje geleden is dat je je vaatwasser hebt schoongemaakt, moet je misschien wat tijd besteden aan het reinigen van de filters en het losmaken van oud voedsel en vuil. Zet je draaiknop op de heetste wasstand en voeg een sterk schoonmaakmiddel toe, zoals zuiveringszout.

6. Lampenkappen

lampen-kappen

Lampenkappen zijn een magneet voor stof en vuil. Maar omdat de meeste mensen er niet aan denken om ze schoon te maken, kan al dat opgehoopte stof de kwaliteit van je licht en lucht aantasten. Afhankelijk van de stof van je lampenkap, kan het zijn dat je er heel specifieke schoonmaakmethoden voor moet gebruiken.

7. Deurknoppen en handgrepen

Onze handen raken altijd deurknoppen en handgrepen aan, dus het is belangrijk om ze vaak schoon te wrijven! Veeg ze af en toe grondig af met vochtige microvezeldoekjes en allesreiniger om ze sprankelend te houden.

8. Afstandsbediening

Nog zo’n voor de hand liggend voorwerp dat de meeste mensen vergeten schoon te maken: De afstandsbediening, die bijna elke dag wordt aangeraakt (en soms met boterachtige popcornvingers).

9. Kussens

Van vlekken van huisdieren tot etensresten, hoofdkussens trekken na verloop van tijd veel nare geurtjes en bacteriën aan. Zorg ervoor dat je de hoezen ongeveer elke drie weken in de wasmachine gooit, en als je sierkussens niet in de wasmachine kunnen, probeer dan een zachte handreiniging met speciale bekledingsshampoo.

10. Tandenborstelhouder

Dat klopt – zelfs je tandenborstelhouder moet worden schoongemaakt! Je houder en andere badkameraccessoires zijn een broedplaats voor allerlei bacteriën en vuil en moeten regelmatig worden schoongemaakt. Als je houder geschikt is voor de vaatwasser, hoef je hem alleen maar door een cyclus op het bovenste rek te halen.

11. Gordijnen en bekleding

vloer-raam-gordijn-huis-interieur

Wist je dat je gordijnen en vitrage ook schoongemaakt moeten worden? Met de zachte borstel op je stofzuiger kun je stof en pluizen verwijderen terwijl je het huis stofzuigt. Voor een grondiger reiniging kun je ze met de hand wassen met een zeep voor fijne stoffen.

12. Herbruikbare boodschappentassen

Als je herbruikbare boodschappentassen gebruikt, wil je ze misschien in de wasmachine gooien of even schrobben in de gootsteen. Er kan zich namelijk vuil van ongewassen producten op de bodem van de tas verstoppen.

13. Lichtschakelaars

Net als deurknoppen en -hendels hebben lichtschakelaars de neiging om bacteriën van onze handen te verzamelen. Zorg ervoor dat je je allesreiniger eerst op een microvezeldoek spuit en zorg ervoor dat je de verlichtingshardware niet besproeit.

14. Koffiezetapparaat

Mineraalafzetting en watervlekken zijn niet de enige dingen waar je je zorgen over moet maken bij je koffiezetapparaat: Je kunt er ook schimmel en meeldauw in krijgen als je het niet regelmatig goed schoonmaakt. Om deze problemen te verhelpen, laat je een halve koffiezetcyclus lopen met azijn. In plaats van te grijpen naar speciale schoonmaakazijn, kun je gewone azijn uit de supermarkt gebruiken, hetzelfde type dat je in je keuken gebruikt om mee te koken. Laat de azijn ongeveer vijftien minuten in het koffiezetapparaat inwerken en spoel vervolgens grondig af met gewoon kraanwater.

15. De muren

Een andere plek die veel mensen vergeten schoon te maken is het oppervlak van hun muren. Misschien heb je er nog nooit over nagedacht om de muren schoon te maken, maar als je ze ooit hebt afgeveegd voordat je ging schilderen, weet je hoe vies ze kunnen worden.

16. Open haard

openhaard-kachel-vuur

Open haarden kunnen je ruimte gezelliger laten aanvoelen, maar ze kunnen ook as, stof en roet verzamelen en het leven erg moeilijk maken voor mensen met allergieën. De manier waarop je je open haard schoonmaakt, hangt echter af van het type haard dat je hebt.

17. Vuilnisbakken

Eens in de zoveel tijd is het belangrijk om de bodem en zijkanten van je prullenbak te desinfecteren om te voorkomen dat er schimmel en andere verontreinigingen in groeien. In sommige gevallen is het makkelijker om een tuinslang te gebruiken om het vuil los te maken, gevolgd door een desinfecterende spray en een schrobbeurt met een schone wc-borstel.

18. Kamerplanten

Als er lagen stof op de bladeren van je plant zitten, is de kans groot dat ze niet genoeg zonlicht krijgen. Door je planten regelmatig af te vegen met een droge doek kunnen ze goed gedijen. Je moet dit ook doen met nepplanten om een realistisch uiterlijk te creëren en je huis schoner te maken.

19. Kaarsen

Als je open kaarsen gebruikt als decorstukken in je kamer, is het misschien tijd om ze even schoon te vegen met een vochtige doek. Vuil en stof kunnen namelijk aan de was blijven plakken.

20. Bovenkanten van deuren

Een andere plek waar stof zich kan verzamelen is op de bovenkant van je deuren en deurbekleding. Gebruik een vochtige doek of een pluizige stofdoek om deze plek schoon te maken.

Total
0
Shares
Gerelateerde berichten