Wat is het Verschil tussen Strooizout en Onthardingszout?

verschil-tussen-strooizout-en-onthardingszout

Zout is in voeding de belangrijkste bron van natrium. Door teveel zout te eten, kun je last van een hoge bloeddruk krijgen. Ook is het mogelijk om dat je door teveel zout eten last van hart- of vaatziekten krijgt. Je kunt echter méér met zout dan alleen eten.

Dit komt onder meer doordat er veel soorten zout bestaan. Wat te denken van strooizout en onthardingszout? Dit zijn slechts twee voorbeelden van de vele zoutsoorten. Deze zoutsoorten lijken in de basis op elkaar, maar verschillen ook op bepaalde zaken. Het verschil tussen strooizout en onthardingszout uit zich op onderstaande punten.

Wat is strooizout precies?

ZOUT

Strooizout is de zoutsoort die gebruikt wordt om de weg mee te strooien. Met deze zout is het mogelijk om de weg minder glad te maken, waardoor tal van ongelukken voorkomen kunnen worden. Je kunt strooizout in je tuin gebruiken, terwijl ook Rijkswaterstraat dit zout gebruikt voor het strooien van de wegen.

Wat is onthardingszout precies?

Onthardingszout gebruik je met name in je woning. Met deze zout is het namelijk mogelijk om water te ontharden. Wist je dat er van nature de nodige kalkdeeltjes in water aanwezig zijn? Des te meer kalkdeeltjes, des te harder het water is. Hard water is echter minder goed voor je gezondheid en smaakt ook minder fijn.

Door gebruik van onthardingszout te gebruiken, kun je dus veel lekkerder water uit de kraan krijgen. Daarnaast is dit zout goed voor de machines in je woning. Onder meer een koffiemachine kan behoorlijk aangetast worden door het harde water.

Wat zijn de belangrijkste verschillen?

Bovengenoemde omschrijvingen laten al zien dat deze zoutsoorten significant anders zijn. Dat is onder meer op onderstaande punten het geval:

  • Gebruikstoepassing. Strooizout is een zoutsoort die je met name buitenshuis gebruikt. Je kunt met deze zout bijvoorbeeld de stoep of het looppad in je tuin minder glad maken. Onthardingszout gebruik je daarentegen in je woning. Dit zout doet dienst als waterontharder, waardoor je met dit zou makkelijk het water minder hard kunt maken.
  • Werking. De werking van beide zoutsoorten is hierdoor ook significant anders. Onthardingszout gaat de kalk in het water tegen, terwijl strooizout de gladheid tegengaat.
  • Behandeling. Strooizout wordt bij het bereidingsproces niet geperst, maar wordt wel behandeld. Door deze behandeling is het mogelijk om klontering te voorkomen, terwijl dit bij onthardingszout niet wordt gedaan.

Naar welke zoutsoort gaat jouw voorkeur uit? Om dit te kunnen bepalen, is het belangrijk om goed naar je wensen te gebruiken. Waar wil je het zout voor gebruiken? Wat is de reden dat je het zout überhaupt wilt gebruiken? Op basis van de antwoorden op deze vragen vind je snel de juiste zoutsoort.

Total
0
Shares
Gerelateerde berichten