Verf Verwijderen Zonder Terpentine (4 Natuurlijke Afbijtmiddelen)

Verf-Verwijderen-Zonder-Terpentine

Het verwijderen of afbijten van verf van welk soort oppervlak dan ook is zelden een gemakkelijke klus. Elk oppervlak neemt verf anders op en elke soort verf reageert anders op het oppervlak. Voeg daarbij de omgevingsomstandigheden toe en verf verwijderen vergt wat studie om het voor elkaar te krijgen.

Jarenlang hebben de meeste professionele schilders en doe-het-zelvers een beroep gedaan op verfafbijtmiddelen op chemische basis. Hoewel ze goed werk kunnen leveren, zijn vele ook zeer giftig voor mens en milieu. Verkeerd gebruik van chemische afbijtmiddelen kan schade veroorzaken aan de ademhalingswegen, de hersenen, het zenuwstelsel en de huid.

Een van de ergste overtreders en potentieel dodelijke chemicaliën in verfafbijtmiddelen is methyleenchloride. Grote bouwmarkten hebben producten die de chemische stof bevatten uit de schappen gehaald, maar het is nog steeds gemakkelijk verkrijgbaar.

Neem de tijd om de etiketten op commerciële verfafbijtmiddelen te lezen voor je een verfklus aanpakt. Behalve methyleenchloride zijn ook tolueen, methanol en aceton actieve bestanddelen die mogelijk gevaarlijk zijn voor je gezondheid.

Er zijn minder giftige verfafbijtmiddelen op de markt. Als je een afbijtmiddel op chemische basis kiest van verfhuysbreda.nl, kies dan een pasta-formule, omdat die minder dampen produceert dan een vloeibare formule. Lees de gebruiksaanwijzing zorgvuldig en draag altijd beschermende kleding, waaronder een veiligheidsbril, handschoenen en een masker.

Inhoudsopgave

Gel-verfverwijderaars op basis van soja

verfpot

Verfverwijderaars op sojabasis bevatten methylsoaat, een methylester gedistilleerd uit sojaolie. Dit oplosmiddel op bio-basis is veel duurzamer en milieuvriendelijker dan producten op basis van aardolie. Het is laag in vluchtige organische stoffen (VOS), heeft een lage ontvlambaarheid, en geen ozonafbrekende chemicaliën.

Deze gels op sojabasis zijn veilig voor hout, beton en metaal en werken doeltreffend, maar het duurt wat langer voor ze de verf van het oppervlak losmaken. Het product wordt met een verfkwast aangebracht en kan enkele uren op het verfoppervlak blijven zitten omdat het niet verdampt of druppelt. Hoe langer een afbijtmiddel op sojabasis op de verf blijft, hoe gemakkelijker de uiteindelijke verwijdering zal zijn.

Verfafbijtmiddelen op basis van citrusvruchten

Afbijtmiddelen op basis van citrusvruchten bevatten terpenen, organische verbindingen die afkomstig zijn van planten, meestal sinaasappels. Een ander voorbeeld van een terpeen dat bij verfverwijdering wordt gebruikt is terpentijn die uit dennenhars wordt gemaakt.

Afbijtmiddelen op basis van citrusvruchten hebben meestal een sinaasappel- of citrusgeur en werken, net als gels op basis van soja, langzamer bij het verwijderen van verf dan sterkere chemicaliën. Ze zijn veilig te gebruiken op elk geverfd of gevernist oppervlak. Hoewel deze afbijtmiddelen biologisch afbreekbaar zijn, bevatten ze toch nog enkele schadelijke chemicaliën en moeten ze op de juiste manier worden weggegooid.

Handmatig verf verwijderen

schoonmaken-chemicalien

Het overslaan van elk soort verfafbijtmiddel lijkt misschien de meest niet-toxische methode om verf te verwijderen. Helaas zijn er nog steeds enkele gevaren van de verf zelf, vooral loodverf in oudere huizen.

Als je ervoor kiest verf met de hand te verwijderen, draag dan altijd een masker, een veiligheidsbril, en andere beschermende uitrusting.

Er zijn verschillende methoden die je kunt toepassen om verf handmatig te verwijderen.

  • Schraap verf weg: Een plastic of metalen verfkrabber gebruiken is effectief om afbladderende verf te verwijderen, maar moet voorzichtig gebruikt worden om te voorkomen dat je het oppervlak onder de verf beschadigt.
  • Gebruik een warmtepistool: Een warmtepistool kan gebruikt worden om verf los te maken tot een punt waar het uiteindelijk gaat bubbelen waardoor schrapen gemakkelijker wordt.
  • Schuur weg: Met een elektrische schuurmachine of met de hand verf verwijderen met schuurpapier vergt geduld en vaardigheid. Pas op dat je niet te diep schuurt of de oppervlakken zullen blijvend ontsierd worden.

Hoe verf van metaal verwijderen

Als je kleine metalen voorwerpen hebt die met verf bedekt of bespat zijn, zoals deur-, kast- of meubelbeslag of afdekplaatjes voor stopcontacten, kun je met zuiveringszout en kokend water de verf eenvoudig verwijderen. Als de voorwerpen verhit worden, zetten het metaal en de verf met verschillende snelheid uit, waardoor de hechting verbroken wordt.

LET OP: Gebruik voor verfverwijdering een grote pan die niet meer voor koken gebruikt zal worden.

Wat je nodig hebt

De benodigdheden en gereedschappen die nodig zijn om verf van metaal te verwijderen zijn voorwerpen die je in de meeste huishoudens kunt vinden.

  • Water
  • Bakpoeder (baking soda)
  • Papieren handdoeken
  • Grote pan
  • Tang
  • Borstel met harde haren
  • Flexibele schraper

1. Meng de reinigingsoplossing

How to Clean Pans With Baking Soda

Giet minstens een kwart water of genoeg om de geverfde metalen voorwerpen helemaal te bedekken in de pot en voeg een kwart kopje zuiveringszout toe.

2. Verwarm water en voeg het beslag toe

Breng het water aan de kook. Voeg met een tang de beschilderde voorwerpen toe en zorg ervoor dat ze elkaar niet overlappen of de zijkanten van de pan raken. Zet het vuur laag en laat de voorwerpen minstens 15 minuten in het sudderende water blijven.

3. Van het vuur halen

Gebruik de tang om de hete voorwerpen eruit te halen om af te koelen op wat krantenpapier of wegwerphanddoeken.

4. Schraap overtollige verf weg

Als ze koel genoeg zijn om te hanteren, gebruik je een oude tandenborstel of een borstel met stijve haren om achtergebleven verf te verwijderen. Misschien moet je het proces herhalen met een verse partij water en zuiveringszout.

Overtollige verf wegschrapen van plastic

Verf verwijderen van hard plastic voorwerpen gaat op dezelfde manier als verf verwijderen van metalen voorwerpen. Voor hard plastic voorwerpen zoals stopcontactdeksels die met verf bedekt zijn, breng je het mengsel van water en zuiveringszout aan de kook en haal je het dan van het vuur. Voeg de plastic voorwerpen toe, maar laat ze slechts vijf minuten weken. Haal uit het water en schraap voorzichtig de verfresten weg met een flexibele schraper.

Total
0
Shares
Gerelateerde berichten