10 veel Voorkomende Problemen van Samenwonen

veel-voorkomende-problemen-samenwonen

Denk je erover om samen te gaan wonen? Dit is wat je moet weten.

Een huis delen met je geliefde vergt veel toewijding en overeenstemming tussen jullie beiden – het is niet altijd gelukkiger dan ooit. Als je overweegt samen te gaan wonen, denk dan na over de voordelen en de gevolgen en weeg ze af voor je die grote stap daadwerkelijk zet. Je weet het misschien niet, maar samenwonen kan moeilijker zijn dan het lijkt.

In dit artikel praten we over de 10 meest voorkomende problemen die stellen ervaren bij het samenwonen, en wat je er aan kunt doen.

1. Samenwonen kan je geïrriteerd doen voelen

In elke relatie kunnen de dommigheden van je partner eerder schattig dan vervelend lijken. Maar als je die dommigheid elke dag van je leven ziet? Dan kan het nog eens heel vervelend gaan worden.

Samenwonen betekent dat je de realiteit moet ervaren – in dit geval de realiteit van de eigenaardigheden van je partner. Als je vindt dat hij/zij er te veel mee bezig is of ermee overdrijft, spreek hem/haar er dan op een respectvolle manier op aan. Vertel hem/haar over de gewoonte(s) die je storen, en stel nieuwe oplossingen voor om in vrede met je partner te leven zonder dat je noodzakelijkerwijs een 180-graden verandering in de persoonlijkheid van je partner teweegbrengt.

2. Samenwonen kan problemen met seks veroorzaken

seks-problemen-samenwonen-koppel-bed

Als je vroeger af en toe met je partner afsprak, is de seksuele spanning intens. Maar hem/haar elke dag zien kan die drang verminderen en problemen veroorzaken met jullie seksuele intimiteit. Als je het type bent dat vaak seks wil hebben, maar je partner is niet zo in voor dat idee, kan dat leiden tot gevoelens van wrok en flinke ruzies. Ook het zien uitvoeren van alledaagse huishoudelijke taken door je partner kan soms de aantrekkingskracht uit je relatie wegzappen.

Net als hoe we adviseren de andere genoemde problemen op te lossen, is de beste manier om dit op te lossen er eerlijk over te zijn. Praat over je seksuele wensen, behoeften, en zelfs angsten. Werk een routine uit die voor jullie beiden bevredigend is.

3. Samenwonen schept een Break-Up Mentaliteit

“Wat als dit toch niet lukt?”, vraag je je in je achterhoofd af, terwijl je beslist hoe je de meubels, de financiën, en zelfs de huisdieren verdeelt als het uit mocht gaan. Dat soort mentaliteit zou in de eerste plaats niet eens mogen bestaan als je over samenwonen nadenkt, en toch sluipt het erin. Het maakt het moeilijker om je later volledig te binden, omdat de “wat als” een gewoonte worden.

Als je besluit samen te gaan wonen, leer dan de “wat als” gedachten los te laten – en praat ze misschien zelfs uit met je partner – en focus je zelf op het laten werken van de relatie. Toegewijd zijn aan een relatie is samen leren van ervaringen, niet het verlammen ervan.

4. Samenleven betekent niet dat je iedereen en al het andere loslaat

koffie-met-vrienden-tafel-mok-praten

Je niet-romantische relaties zijn net zo belangrijk als je relatie met je partner. Onder één dak wonen staat niet altijd gelijk aan je afscheiden van alle anderen. Een goede levensstijl met je partner onderhouden is ook je banden met je familie en vrienden onderhouden.

Spendeer een paar minuten aan een gesprek met je ouders, of ga met vrienden op een koffieafspraak. Je zult in een veel betere positie zijn om om het even welke problemen waarmee je te maken krijgt aan te pakken zonder je partner al te veel te stressen, doordat je een andere uitlaatklep hebt om je gevoelens bij te uiten.

5. Samenwonen kan de communicatie beïnvloeden – op een slechte manier

Studies tonen aan dat samenwonen vaak meer conflicten oplevert dan verkering of getrouwd zijn. Ze krijgen te maken met gemeenschappelijke koppelproblemen zoals een verkering-stel die zou hebben (zoals tijd, vrienden, jaloezie, verbintenis), en tegelijk met gemeenschappelijke problemen die getrouwde stellen ondervinden (zoals rekeningen, schoonfamilie, kinderen, enz.).

Samenwonen met je partner kan invloed hebben op hoe je reageert op grotere relatieproblemen dan wanneer je niet samenwoonde – soms op een negatieve manier. Omdat je onder één dak woont, is een keuze die je zou kunnen maken om grieven gewoon voor jezelf te houden en ze een andere keer op tafel te brengen. Maar als deze zorgen zich opstapelen, vergroot dat de onenigheid en verstoring in de relatie, en kan het tijdens een ruzie naar de oppervlakte borrelen. Deze situaties kunnen soms gemakkelijk uit de hand waaien vanwege niet geuite grieven uit het verleden.

In elke samenwonende relatie is het van cruciaal belang dat jij en je partner leren luisteren en opbouwende kritiek aannemen. Samenwonen klinkt gemakkelijk, maar het kan een uitdaging zijn – vooral op de lange duur – dus goede communicatie moet geoefend worden om de stress te verminderen.

6. Samenwonen maakt het moeilijker om uit elkaar te gaan

vrouw-verrast-vriend-koppel

De keuze om samen te gaan wonen wordt normaal gesproken gemaakt omdat jij en je partner allebei genoeg vertrouwen en comfort hebben in elkaars oordelen en ruimte. Maar wist je dat samenwonen een veelheid van effecten kan hebben?

Het is bewezen dat samenwonen weliswaar de kans vergroot dat je bij elkaar blijft, maar niet hoe toegewijd je aan elkaar bent. In feite kan het de relatie meer stress bezorgen, omdat je extra verantwoordelijkheden op je neemt. Naarmate jullie financiën meer verstrengeld raken, kan het moeilijker worden om uit elkaar te gaan. Daar rijst het andere probleem – als jij en je partner besluiten jullie relatie te beëindigen, is dat niet gemakkelijk omdat jullie onder één dak zitten en het even kan duren voor jullie gezamenlijke financiële verplichtingen ontbonden zijn.

Bedenk dat zowel jij als je partner je eigen opvattingen en gewoonten hebben, en het is belangrijk dat beide partijen grenzen accepteren en vaststellen op een manier die een eventuele breuk in de toekomst niet rommelig maakt. Je wilt uit elkaar gaan om werkelijke redenen, niet omdat het een gedoe is om met spullen te schuiven.

7. Samenwonen kan kleingeestige ruzies opstapelen

“Waarom kan hij niet gewoon zijn eigen was doen?”

“Waarom moet ik haar rommel zelf opruimen?”

Deze zijn kleinzielig, om eerlijk te zijn. Maar als ze zich eenmaal opstapelen, eisen ze een ernstige tol in de relatie. Deze kleine dingen kunnen wrevel veroorzaken, en soms kun je er zelfs spijt van krijgen dat je in de eerste plaats met je partner samenwoont. Ruzies over klusjes en andere kleine zaken kunnen het gevoel geven dat de relatie onevenwichtig en oneerlijk is.

De beste oplossing? Compromissen sluiten. Zoals we altijd zeggen, compromis is de sleutel. Duidelijke, open en eerlijke communicatie tussen beide partijen lost zelfs de meest kleine zaken in het huishouden op. Maak schema’s, wijs elkaar specifieke taken toe, en vind oplossingen die voor jullie beiden werken.

8. Samenwonen kan de tijd alleen verminderen

beste-neppe-airpods

Samenwonen beïnvloedt elkaars levensstijl, en het kan betekenen dat jullie beiden je dagelijkse gang van zaken moeten aanpassen. Van elkaar één, twee keer per week zien naar letterlijk naast hem/haar wakker worden kan een beetje overweldigend zijn.

Als jij en je partner niet dezelfde gewoonten hebben met alleen zijn, pak dat dan zo vroeg mogelijk aan. Praat over je grenzen, en wees niet bang om je partner je aandacht te laten zoeken als hij/zij dat nodig heeft, maar wel binnen de gestelde grenzen.

9. Samenwonen beïnvloedt de compatibiliteit

Samenwonen met je partner betekent dat je hem/haar als je partner voor het leven hebt beschouwd, maar maak er geen benadering van om jullie compatibiliteit te meten. Je moet het tussen jullie beiden weten dat jullie al compatibel zijn, en dat jullie meer dan klaar zijn om samen de wereld tegemoet te treden.

Als je overweegt met je partner te trouwen, probeer dan samen activiteiten te ondernemen om een gevoel te krijgen hoe het is om samen uitdagingen aan te gaan, en kijk van daaruit hoe het jullie beiden vergaat. Maak een korte reis, probeer samen een nieuwe hobby uit, doe af en toe samen babysitten.

10. Samenwonen betekent financiën aanpassen

minimalistisch-huis

Samenwonen brengt gedeelde financiën met zich mee. Samen betaal je voor je huur/hypotheek, je rekeningen voor de nutsvoorzieningen, boodschappen en andere uitgaven. Maar zoals het spreekwoord zegt: “Geld is de Wortel van alle Kwaad”, en onenigheid over uitgaven kan je woontoestand enorm terugschroeven.

Zorg dat je, voordat je besluit samen te gaan wonen, besproken hebt hoe je met je gezamenlijke uitgaven zult omgaan. Voer een eerlijk gesprek over geld, zodat je allebei op dezelfde bladzijde zit. Compromissen sluiten is de sleutel tot elke relatie, ook als het over geld gaat.

Conclusie

Samenwonen met je partner is een heel nieuw niveau van intimiteit.

Of je nu al besloten hebt om bij je partner in te trekken, of je woont al met hem/haar samen, zorg er dan voor dat je je allebei voorbereid hebt op deze problemen (en mogelijk meer) die komen gaan.

Als je nog steeds moeite hebt om met je partner te communiceren en compromissen te sluiten, kun je het beste advies vragen aan een professionele hulpverlener.

Total
0
Shares
Gerelateerde berichten