De Voor- en Nadelen van een Tweedehands Auto Leasen

tweedehands-auto-leasen

Overweeg je om privé een auto te leasen, maar vind je de maandprijs aan de hoge kant? Zet private lease dan niet direct uit je hoofd, maar ga op zoek naar een tweedehands auto. De mogelijkheden op dit gebied zijn de laatste jaren alsmaar groter geworden, waardoor je inmiddels uit flink wat occasions kunt kiezen. Twijfel je nog of een tweedehands auto leasen de beste keuze is? Wij zetten hier de grootste voor- en nadelen op een rijtje.

Voordeel: prijs

Het grootste voordeel van een private lease occasion is wat ons betreft de prijs. Doordat het hier niet om een nieuw auto gaat, valt de maandprijs over het algemeen een stuk lager uit dan bij nieuwe auto’s. Omdat de auto al wat ouder is, heeft hij een lagere cataloguswaarde. Dit is iets waar leasemaatschappijen rekening mee houden bij het vaststellen van de leaseprijs. Het prijsverschil met nieuwe auto’s is overigens niet altijd bijzonder groot.

Voordeel: kortere leaseperiode

man-auto-rijden-stuur

Bij nieuwe leaseauto’s kun je vaak een contract afsluiten voor 24, 36, 48 of 60 maanden. Er wordt vaak voor de maximale looptijd gekozen, omdat de kosten per maand dan relatief laag uitvallen. Veel mensen bedenken alleen niet dat ze dan ook vijf jaar aan het contract vastzitten. Als er tussentijds iets in jouw situatie verandert, kan het lastig zijn om onder het contract uit te komen. Occasions hebben over het algemeen een (veel) kortere looptijd. Er kan namelijk al een contract voor 12 maanden afgesloten worden, maar je kunt ook voor 24, 36 of 48 manden kiezen.

Voordeel: direct beschikbaar

Een derde voordeel van een occasion leasen is dat de auto in veel gevallen direct beschikbaar is. Soms kun je er zelfs dezelfde dag al mee wegrijden. Bij nieuwe auto’s is dit niet het geval, want deze moeten vaak eerst besteld worden door een leasemaatschappij. Als er en lange levertijd op zit, kan het maar zo maanden duren voordat je eindelijk in de auto kunt rijden.

Nadeel: mankementen

Aan het leasen van een tweedehands auto zitten ook nadelen. Over het algemeen moeten occasions namelijk sneller naar de garage dan nieuwe auto’s. Dit is op zich niet gek, want er is immers al meer mee gereden. Hierdoor ben jij jouw leaseauto misschien vaker kwijt dan je lief is. Als je de auto niet zo vaak kunt missen, moet jij je afvragen of een tweedehands auto leasen de beste keuze is.

Nadeel: minder ruime keuze

Het aanbod occasions is de laatste jaren weliswaar flink gegroeid, maar toch heb je minder keuze dan bij nieuwe auto’s. Dit kan bijvoorbeeld nadelig zijn als je een voorkeur hebt voor private lease elektrisch. Het aanbod tweedehands elektrische auto’s is namelijk nog niet bijzonder groot. Ook als je speciale wensen hebt, kan het lastig zijn om een occasion te vinden.

Total
0
Shares
Gerelateerde berichten