Brengt een Tweede Hypotheek Voordelen met zich mee?

tweede-hypotheek-voordelen

Misschien heb je wel eens iemand gehoord over het afsluiten van een tweede hypotheek. Deze lening sluit je af bovenop je huidige hypotheek. Dit kun je bijvoorbeeld doen om de aankoop van een nieuwe woning of een verbouwing te financieren. Twijfel je nog over het afsluiten van een tweede hypotheek? Lees dan vooral verder. We leggen de voor- en nadelen aan je uit!

1. Goedkoper dan een persoonlijke lening

Wanneer je geld nodig hebt, denk je misschien niet direct aan een tweede hypotheek afsluiten. Veel mensen kiezen er namelijk voor om een persoonlijke lening af te sluiten in plaats van een tweede hypotheek. Dit is op zich niet gek, want zo’n lening kun je namelijk ook gebruiken voor een verbouwing, nieuwe auto of vakantie te financieren.

Toch is het uit financieel oogpunt beter om voor een tweede hypotheek te kiezen. Onderaan de streep is deze financieringsvorm namelijk goedkoper dan een persoonlijke lening. Dat komt omdat je over een hypotheek vaak een lagere rente hoeft te betalen!

2. Eenmalige kosten en hypotheekrente zijn fiscaal aftrekbaar

huizen-amsterdam-water-omgeving

Bij het afsluiten van een tweede hypotheek maak je kosten. Zo krijg je in ieder geval te maken met taxatie- en notariskosten. Schakel je een lokale hypotheekadviseur, bijvoorbeeld een hypotheekadviseur in Alkmaar in? Dan zijn hier ook kosten aan verbonden. Staar je hier niet blind op, want zowel de eenmalige kosten als de rente zijn fiscaal aftrekbaar.

3. Je benut overwaarde op je woning

Als de huizenprijzen de laatste tijd flink gestegen zijn, zit er misschien overwaarde op je woning. Je kunt dit voor lief nemen, maar sommige mensen vinden dit zonde. Behoor je tot de laatste groep? Dan kun je de overwaarde op je woning benutten door een tweede hypotheek af te sluiten. Je kunt het vrijgekomen geld dan bijvoorbeeld investeren in een tweede woning, zoals een vakantiehuis.

Wacht overigens niet te lang met het benutten van de overwaarde. Huizenprijzen kunnen van de ene op de andere dag namelijk dalen. Het gevolg hiervan is dat je ineens (veel) minder geld op kunt nemen met een tweede hypotheek.

Zitten er ook nadelen aan?

Wie denkt dat een tweede hypotheek alleen voordelen met zich meebrengt, heeft het mis. Er zitten namelijk ook een aantal nadelen aan. Omdat we graag een compleet beeld schetsen van een tweede hypotheek, vinden we dat we ook de nadelen moeten benoemen. Het eerste nadeel kwam eerder in deze tekst al kort aan bod. Aan het afsluiten van een tweede hypotheek zijn namelijk kosten verbonden. Een tweede nadeel van een tweede hypotheek is dat je deze vaak alleen af kunt sluiten bij de bank waar ook je huidige hypotheek loopt. Er zijn overigens wel banken waarbij je een tweede hypotheek af kunt sluiten zonder dat je eerste hypotheek daar loopt, maar dit zijn er niet veel.

Total
0
Shares
Gerelateerde berichten