Tips voor Gelukkige Konijnen!

tips-voor-gelukkige-konijnen

Konijnen zijn hele leuke, lieve en gezellige huisdieren. Maar uiteraard is het belangrijk dat je goed voor ze zorgt. Konijnen hebben behoorlijk wat liefde en aandacht nodig: je hebt niet zomaar een gelukkig konijn. Met deze tips maak jij je konijn blij!

Juiste leefomgeving

konijn-huisdieren-raam

Het konijn leeft in een hok. Een goede inrichting is belangrijk! Konijnen kunnen zowel binnen als buiten leven. Kies wel één van de twee opties: dit kun je niet steeds veranderen. Met name buitenkonijnen kunnen vereenzamen, dus wees er zeker van dat je het konijn genoeg liefde kunt geven – ongeacht de standplaats. Een stevig konijnenhok is wenselijk, zodat het hok lang meegaat en het konijn er prettig in kan leven. Zorg dat het dier voldoende kan bewegen in het hok: een beetje rondrennen is wel wenselijk! Of laat het dier er regelmatig uit, als je alleen ruimte hebt voor een klein hok. Richt het hok in met bodembedekking, die je regelmatig schoonmaakt en ververst. Er is een toilethoekje nodig, evenals een (ander!) hoekje voor het eten en drinken. Zorg verder voor vermaak in het hok: hier is speciaal konijnenspeelgoed voor te vinden. Het dier moet genoeg te doen hebben gedurende de dag.

Gezonde voeding

Geef je konijn niet zomaar voeding zonder hierbij na te denken. Er zitten namelijk specifieke eisen aan. Een van de misverstanden? Dat konijnen alleen veel groente en fruit nodig hebben. Dit is slechts deels waar: groente en fruit zijn inderdaad goed voor vitamines. Maar sommige groentes zijn schadelijk: zoek dit vooraf uit. Welke groentesoorten je kunt geven aan je konijn? Dit zijn onder andere broccoli, rucola, komkommer en andijvie. Geef géén prei, champignon, spruitjes, ui, knoflook, rabarber, bieslook en vaste kool. En hoe zit het met fruit? Geef nooit veel fruit, want hier zit (te) veel suiker in. Je kunt het beter zien als een extraatje: voer je konijn af en toe wat appel, peer, aardbei of banaan – om maar wat te noemen. En er is nog meer konijnenvoer om aan te denken: geef je konijn, hooi en biks. Je kunt het type voer afstemmen op de leeftijd van je konijn. Zo is er speciale voeding voor jonge of juist oudere konijnen te vinden. Maak idealiter een soort eetplan, waar je je dagelijks aan houdt. Zo weet je altijd precies wat het konijn wel of niet binnenkrijgt, en kun je ziektes voorkomen.

Veel water

konijn-huisdier

Voeding speelt dus een belangrijke rol. Maar ook water is essentieel! Het konijn moet voldoende water drinken, om gehydrateerd te blijven. Zorg dus dat er altijd water aanwezig is. Je kunt twee manieren toepassen om water te geven aan je konijn. Plaats water in een waterbakje, dat je in het hok (of in de buurt van het hok) zet. Of hang een waterfles op aan het hok, op ooghoogte van het konijn. Het flesje moet niet te hoog hangen: het konijn moet er eenvoudig bij kunnen komen. Ververs het water regelmatig. Doe dit in ieder geval dagelijks, maar nog liever tweemaal per dag.

Liefde en aandacht

Konijnen zijn snel eenzaam. Ze hebben echt veel liefde en aandacht nodig: nog wel meer dan bijvoorbeeld een kat! Konijnen kunnen goed samenleven, dus het is beter om meerdere konijnen te hebben dan een enkel konijn. Kijk regelmatig naar het diertje om: dit houdt een konijn gelukkig.

Total
0
Shares
Gerelateerde berichten