15x Pro Tips voor de Ideale Slaapkamer

tips-ideale-slaapkamer

De ideale slaapkamer. Hoe ziet die eruit? Wat mag niet ontbreken en hoe kun je je slaap omgeving zo gezond mogelijk houden?

Als je elke morgen fris en ontspannen wakker wordt, begint je hele dag al goed. Je slaapkamer speelt een belangrijke rol bij het krijgen van de slaap die je lichaam nodig heeft, maar het is meer dan alleen een kamer om in te slapen. Het is ook een plek waar jij en eventueel je partner tot rust kunnen komen, dus het moet comfortabel en vriendelijk zijn. Geef jezelf het cadeau van beter slapen en comfortabel leven door je slaapkamer om te toveren tot een uitnodigende plek om te wonen en te slapen.

Pak je notitie blokje erbij en maak aantekeningen, want wij geven 15 Pro Tips voor de Ideale Slaapkamer.

1. Bepaal wat jouw ideale slaapkamer interieur is

De eerste stap is nadenken over een slaapkamer interieur dat jij mooi vind en waar jij blij van wordt. Een van de beste manieren om ideeën voor een slaapkamer make-over te krijgen is een boekje met inspiraties bij te houden.

  • Foto’s en notities over kleuren, stoffen en meubels die je mooi vindt in de huizen van je vrienden of in winkels.
  • Opgeslagen foto’s van interieurs uit tijdschriften en websites die je inspireren.
  • Foto’s van natuurlijke taferelen en landschappen die je inspirerend vindt, zoals het strand of de bergen.
  • Een lijst van woorden die het gevoel beschrijven dat je je kamer wilt laten oproepen.
  • Een ruwe schets van je ideale slaapkamer (je hoeft geen kunstenaar te zijn!).
  • Een beschrijving van hoe je wilt dat je bed aanvoelt.

2. Kies als eerste een bed uit

Fun Movement GIF by socialbynm

Meestal is het bed het eerste meubelstuk dat mensen kiezen. Als ze eenmaal een bed gekozen hebben, draaien ze de inrichting eromheen. Als ze al een thema in gedachten hebben, kiezen ze een bed dat daarop gebaseerd is. Het maakt wel degelijk uit wat je als eerste kiest; wat hier belangrijk is, is dat je een bed kiest dat je visie voor je slaapkamer weerspiegelt, want het bed bindt het hele thema samen.

3. Het ideale bed

De belangrijkste tip voor de ideale slaapkamer is het hebben van een goed bed. Gemiddeld slapen we 32 jaar van ons mensen leven, als we 90 jaar oud worden in bed), dat is 36% van onze tijd. Aangezien je hier zoveel tijd spendeert is het erg belangrijk dat je een goed bed koopt,  je wilt immers dat je lichaam goed kan uitrusten. Zo ben je gegarandeerd van een fitte energieke toestand om de overige 64% van je tijd te kunnen spenderen. Een goed bed kan wat duurder zijn, maar is de investering dus helemaal waard.

3.1 Afmetingen

Let goed op de maat van het bed dat je wilt kopen. Welke afmeting past het beste in je slaapkamer? Een eenpersoons boxspring is meestal een standaard maat (90 cm breed of 120cm voor een bredere versie), maar voor een tweepersoonsboxspring zijn er vaak meerdere opties. Een bed van 140cm breed word ook wel een twijfelaar genoemd. Hierop kun je met zijn tweeën slapen, maar het is wel aan de krappe kant. Hou er rekening mee dat je dan dicht tegen elkaar aan ligt. 160cm breed is een gangbare maat voor een tweepersoonsbed en voor de mensen die echt van genoeg slaap ruimte houden is 180cm breed de beste optie.

3.2 Praktisch

Naast dat het belangrijk is om de juiste maat te kiezen, in verband met de ruimte van je slaapkamer, is het ook handig je slaapkamer zo praktisch mogelijk in te delen. Zo bestaan er ook betaalbare boxspring’s met opbergruimte waar je gemakkelijk het bed omhoog kunt klappen en zo een loze ruimte omtovert tot een ruime opbergplek, waar je beddengoed, koffers en andere spullen makkelijk in kwijt kunt. Dit is ideaal voor als je in een klein appartement of een studio woont.

4. Kussens, kussens en nog meer kussens

ideale-bed-kussens

Voeg twee tot zes kussens toe. Om het aantal kussens te bepalen dat je bed nodig heeft, kijk je naar de grootte van je bed. Een klein bed zal minder kussens nodig hebben en een groot bed meer. Kortom, als je je bed opmaakt en je kussens neerlegt, moet je bed er aantrekkelijk uitzien voor het oog. Als je het gevoel hebt dat iets er gewoon niet goed uitziet, heeft je bed ofwel meer of minder kussens nodig.

Enkele mogelijkheden zijn bolsters of vierkante kussens. Je kunt beide toevoegen. Leg bijvoorbeeld het bolsterkussenkussen vóór de kleine, vierkante kussens. Kies een stof op basis van de kleur van je kleed.

5. Vanzelfsprekend, maar onmisbaar: nachtkastjes

Plaats nachtkastjes naast het bed. Een slaapkamer lijkt leeg zonder nachtkastjes. Bovendien is deze essentieel voor je wekker, nachtlampje, boek en eventuele andere slaapspulletjes. Als je een bed hebt uitgekozen, moet je volgende prioriteit zijn om nachtkastjes te vinden die het bed ernaast aanvullen. Je kunt mixen en matchen of nachtkastjes kiezen die bij het bed horen.

6. Ideale vloer slaapkamer

Tapijten zijn de traditionele keuze voor vloerbedekking in de slaapkamer, niet alleen omdat ze extra isolatie bieden en de kamer warmte en comfort geven, ze zijn ook zacht onder de voeten (wat altijd heerlijk aanvoelt voor de blote voeten die onder een behaaglijk dekbed binnenkomen en weer tevoorschijn komen).

Niet alle tapijten zijn het zelfde, er zijn namelijk verschillende type pool. Voor slaapkamers is gesneden pool het beste dankzij zijn weelderig zachte oppervlak. Tapijt met gesneden pool laat ook geen klauwen in zijn vezels vastraken, ideaal als je op zoek bent naar huisdiervriendelijke vloerbedekking.

Maak voor kleinere slaapkamers gebruik van een lichte kleur – de heldere tinten laten zelfs de meest knusse kamers meteen ruimer aanvoelen.

7. Een zacht en pluche vloerkleed naast je bed

tips-ideale-slaapkamer-schapenvacht

Mocht je geen tapijt als vloerbedekking hebben in je slaapkamer dan wil je deze tip serieus overwegen. Leg aan de kant waar je slaapt een zacht en pluche vloerkleed of bijvoorbeeld een schapenvachtje. Als je dan wakker wordt in de koude, winterse ochtend, stap je niet op een koude hardhouten vloer. In plaats daarvan zal een schapenvacht of dikpolig vloerkleed je begroeten. Kies een neutrale en effen kleur, zoals diep grijs, staal, taupe, wit, of donker linnen.

8. Voeg een zitplaats toe

ideale-slaapkamer-tips

Als het mogelijk is, moet je slaapkamer een andere plaats hebben waar jij of een eventuele gast op kan zitten (of waar je je kleren op kan gooien ;)). Het bed moet niet de enige plek zijn waar mensen kunnen zitten. Een extra zitplaats zal veel gebruiksmogelijkheden hebben, zoals bij het aantrekken van schoenen, tv kijken, of surfen op het internet. Overweeg een compacte fauteuil toe te voegen als aanvulling op je inrichting.

Als je een raam in je slaapkamer hebt of gewoon wat extra ruimte, kun je een chaise longue toevoegen of misschien een voetenbankje of dekenkist voor extra bergruimte.

9. Waar kledingkast in de slaapkamer plaatsen

Plaats hem in een hoek om de verlichting en ventilatie in de slaapkamer te behouden. In het algemeen wordt de kledingkast in een hoek bij de muur geplaatst. Als hij bij een raam of deur wordt geplaatst, wordt het natuurlijke licht geweerd en wordt de slaapkamer donker. Ook mag de kleerkast niet bij een gang geplaatst worden, anders beïnvloedt hij de doorgang en scheidt hij de slaapkamer, wat een gevoel van wanorde geeft.

10. Ideale plant voor slaapkamer

lepelplant-Spathiphyllum-beste-kamerplant

De beste plant om in je slaapkamer te hebben is volgens ons de lepelplant (Spathiphyllum).

Deze kamerplant biedt een verbazingwekkend voordeel dat een rustgevende slaap bevordert. Daarom is het een geweldige plant voor je slaapkamer, die ook nog eens een mooi gezicht is. Ze helpt de binnen lucht te filteren, de luchtvochtigheid te verhogen, waardoor je beter kunt ademen. Plus, ze helpt ook bij een goede slaap, want ze absorbeert schimmelsporen in de lucht, die veel voorkomende allergenen zijn.

Bovendien is van de schoonheid van deze planten bekend dat ze kalmte brengen door gevoelens van stress in geest en lichaam te verlichten. Het is de beste slaapkamerplant, volgens Feng Shui, omdat hij positieve energie en een vredige aanraking in de kamer brengt.

Tot slot is ze een onderhoudsarme kamerplant, ze overleeft het wanneer je haar water vergeet te geven en ze hoeft ook niet direct in het zonlicht te staan. Dus ze kan op veel plekken in de slaapkamer overleven!

11. Ideale temperatuur slaapkamer

Ons lichaam is geprogrammeerd om ‘s avonds een lichte daling van de kerntemperatuur te ervaren. De thermostaat ‘s avonds lager zetten kan helpen bij de temperatuurregeling en je lichaam het signaal geven dat het tijd is om naar bed te gaan.

De beste kamertemperatuur om te slapen is ongeveer 18,3 graden Celsius. Dit kan van persoon tot persoon een paar graden verschillen, maar de meeste artsen raden aan de thermostaat tussen 15,6 tot 19,4 graden Celsius te houden voor de meest comfortabele slaap.1

12. Ideale luchtvochtigheid slaapkamer

Ons lichaam moet erg zijn best doen om tot rust te komen, en er zijn zoveel factoren die je kunnen helpen of verhinderen om goed te slapen. Je kunt hebt geen controle op het buitenklimaat, maar er zijn wel enkele manieren waarop je de vochtigheidsgraad in je slaapkamer kunt regelen.

Het klimaat in je slaapkamer speelt een belangrijke rol om je te helpen beter te slapen. De ideale luchtvochtigheid vinden om te slapen is essentieel; als je het niet goed doet, kun je moeilijker in slaap vallen. Of je wordt de volgende ochtend misschien niet helemaal fris wakker.

Wat is de ideale luchtvochtigheid in de slaapkamer voor een optimale slaap? Deskundigen zeggen dat de luchtvochtigheid in je slaapkamer tussen 30-50 procent moet liggen, met als ideaal 45 procent als je slaapt.2

13. Ideale hoogte TV slaapkamer

ideale-hoogte-tv-slaapkamer

Mocht je een TV willen monteren in je slaapkamer, dan is het belangrijk dat je de positie hiervan goed hebt, zodat je geen nek of rug klachten krijgt.

Als je wilt weten hoe hoog je een tv in de slaapkamer het beste kunt monteren, moet je de hoogte tussen je ogen en de vloer berekenen om de juiste hoogte van de tv in de slaapkamer uit te rekenen.

Een 42 inch tv moet ongeveer 140 cm van de vloer tot het midden van de tv geplaatst worden, een 55 inch tv ongeveer 155 cm, een 65 inch tv ongeveer 165 cm van de vloer tot het midden, en een 70 inch tv ongeveer 170 cm van de vloer tot het midden.

14. De ideale slaapkamer verlichting

Van alle kamers in je huis is je slaapkamer waarschijnlijk de enige waar je tijd doorbrengt als het er helemaal donker, helemaal licht en ergens daartussenin is. Je slaapkamerverlichting precies goed ontwerpen is dus essentieel om er ‘s avonds een comfortabele plek van te maken om je hoofd te laten rusten.

14.1 Dimmers

Goede dimmers zijn belangrijk, want als er maar één heldere lichtbron is, is het moeilijk om in een ontspannen slaap-stand over te gaan. Met een gedimd bedlampje of -kandelaar kun je geleidelijker in slaap vallen of wakker worden.

Met dimmers kun je niet alleen een extra dimensie toevoegen aan de omgeving van de kamer, maar ze zijn ook van nature multifunctioneel. Tussen lage verlichting tot volle helderheid kan een dimmer aan meerdere verlichtingsbehoeften tegemoet komen. Bij maximale helderheid leent de dimmer zich voor algemene verlichting, terwijl bij lagere standen de functie sfeerbepaling mogelijk maakt.

14.2 Taakverlichting

Verwacht je activiteiten te doen die wat meer concentratie vergen, zoals lezen, werken of make-up aanbrengen, overweeg dan om je algemene verlichting aan te vullen met taakverlichting. Gerichte taakverlichting hoeft niet beperkt te blijven tot de traditionele bureaulamp. Overweeg nachtkastlampen, laaghangende hanglampen aan weerszijden van het bed, wandkandelaars, taakverlichting aan weerszijden van een hoofdeinde of andere gerichte verlichting die erboven geplaatst wordt.

14.3 Kleurverlichting

ideale-verlichting-slaapkamer

Omdat gebleken is dat witte en blauwe lichtkleuren de alertheid bevorderen, wordt verlichting met zulke tinten het best gebruikt met taak- of gerichte verlichting om gerichte activiteiten te ondersteunen. Omdat blauw en wit licht de alertheid verhogen en vervolgens de aanmaak van melatonine (of hormonen die slaap opwekken) onderdrukken, zijn ze niet ideaal als je na een lange dag in de slaapkamer wilt uitrusten en ontspannen. Anderzijds verstoort verlichting die warmere kleuren verspreidt (zoals geel) de melatonine productie niet. Warmere verlichting is dus het beste voor activiteiten in de slaapkamer zoals lezen, TV kijken of gewoon ontspannen.

14.4 Verlichting tijdens het TV kijken

Je moet ook rekening houden met de verlichting van je kamer. Als het om tv kijken gaat heeft de overweldigende meerderheid van kijkers de neiging om in het donker tv te kijken, maar dat is niet de beste optie. Als je in het donker tv kijkt, wekt dat een aanzienlijke visuele uitputting op, die je slaappatroon beïnvloedt. Daarom zou je tijdens het tv-kijken schemerige verlichting moeten houden. Een paar lampen kunnen het probleem verhelpen: een bij de tv, en een andere in de buurt van je om de stress te verlichten.

15. Waar airco plaatsen in slaapkamer

Airconditioners in de slaapkamer worden bij voorkeur links of rechts van een van de zijkanten van het bed geplaatst, in plaats van direct boven het bedhoofd of aan de tegenoverliggende muur tegenover het bed. Dit om te voorkomen dat koele lucht rechtstreeks op je wordt gestort terwijl je in bed ligt, wat te winderig kan zijn en ‘s morgens een droge keel tot gevolg kan hebben. Plaats de airco in een ruimte waar koude lucht niet direct op je blaast. Dit is een algemene regel voor waar je een airconditioner moet plaatsen, maar is vooral belangrijk in een slaapkameromgeving.

Total
0
Shares
Gerelateerde berichten