11x Tech Trends (in 2022)

robot-hand-tech-trends

De 21e eeuw is een eeuw van technologische verandering geweest. Verscheidene zeer commerciële en heersende technologieën van het begin van de jaren 2000 zijn geheel verdwenen, en nieuwe zijn ervoor in de plaats gekomen. Ook in 2022 zijn er veel geheel nieuwe technologieën bijgekomen, vooral in de sfeer van informatica en techniek. Deze nieuwe technologieën in 2022 zullen waarschijnlijk alleen maar groeien en misschien zelfs de handen van de gewone man bereiken. 

Als je meer wilt weten over nieuwe technologische trends in 2022 en op de hoogte wilt blijven, laten we er dan in duiken. Hier zijn de nieuwe trending technologieën in 2022 die je moet bekijken en leren beheersen als je een voorsprong op de markt wilt krijgen.

1. 5G

5g-internet-tech

Waar 3G en 4G technologieën ons in staat hebben gesteld te surfen op het internet, gebruik te maken van datagestuurde diensten, grotere bandbreedtes voor streamen op Spotify of YouTube en nog veel meer, zullen 5G diensten naar verwachting een revolutie in ons leven teweegbrengen. Door diensten mogelijk te maken die steunen op geavanceerde technologieën zoals AR en VR, naast cloud-gebaseerde speldiensten zoals Google Stadia, NVidia GeForce Now en nog veel meer. Verwacht wordt dat het ook gebruikt zal worden in fabrieken, HD-camera’s die de veiligheid en het verkeersbeheer helpen verbeteren, slimme netbesturing en slimme detailhandel.

Zowat elk telecombedrijf, zoals Verizon, T-mobile, Apple, Nokia Corp, QualComm, werkt nu aan het maken van 5G toepassingen. 5G diensten zullen naar verwachting in 2022 wereldwijd van start gaan, en tegen het eind van het jaar zullen meer dan 50 operatoren diensten aanbieden in ongeveer 30 landen, waardoor het een nieuwe technologie trend is.

2. Blockchain

blockchain-tech-trends

Hoewel de meeste mensen aan blockchain technologie denken in verband met cryptocurrencies zoals Bitcoin, biedt blockchain beveiliging die op veel andere manieren nuttig is. In de eenvoudigste bewoordingen kun je blockchain omschrijven als gegevens waar je alleen aan kunt toevoegen, niet van kunt afnemen of veranderen. Vandaar de term “ketting”, want je maakt een ketting van gegevens. Het niet kunnen veranderen van de vorige blokken is wat het zo veilig maakt. Bovendien zijn blockchains consensus-gestuurd, zodat geen enkele entiteit de gegevens in handen kan krijgen. Met blockchain heb je geen vertrouwde derde partij nodig om transacties te overzien of te valideren.

Verschillende industrieën betrekken en implementeren blockchain, en naarmate het gebruik van de blockchain technologie toeneemt, neemt ook de vraag naar bekwame vakmensen toe. Vanuit vogelperspectief is een blockchain ontwikkelaar gespecialiseerd in het ontwikkelen en implementeren van architectuur en oplossingen met behulp van blockchain technologie. Als je geïntrigeerd bent door Blockchain en zijn toepassingen en je carrière wilt maken in deze trending technologie, dan is dit het juiste moment om te beginnen. 

3. Edge Computing

Wat is edge computing en wat zijn de voordelen? | TechBriefly NL

Vroeger was cloud computing een nieuwe technologie trend om in de gaten te houden, maar het is nu mainstream geworden, met grote spelers AWS (Amazon Web Services), Microsoft Azure en Google Cloud Platform die de markt domineren. De toepassing van cloud computing groeit nog steeds, naarmate meer en meer bedrijven naar een cloud oplossing migreren. Maar het is niet langer de opkomende technologie trend. Edge is dat wel.

Naarmate de hoeveelheid gegevens waarmee organisaties te maken hebben blijft toenemen, hebben ze de tekortkomingen van cloud computing in sommige situaties ingezien. Edge computing is bedoeld om sommige van die problemen te helpen oplossen, als een manier om de latentie te omzeilen die veroorzaakt wordt door cloud computing en gegevens naar een datacentrum te brengen voor verwerking. Edge computing kan gebruikt worden om tijdgevoelige gegevens te verwerken op afgelegen plaatsen met beperkte of geen verbinding met een gecentraliseerde plaats. In die situaties kan edge computing werken als mini-datacenter. Edge computing zal toenemen naarmate het gebruik van het Internet of Things (IoT) apparaten toeneemt. 

4. Kwantumcomputing

Zeven sleutelvragen over kwantumcomputers | EOS Wetenschap

De volgende opmerkelijke technologie trend is kwantumcomputing, een vorm van computergebruik waarbij de processor van de computer gebruik maakt van de principes van de kwantummechanica.

Deze verbazingwekkende technologie trend is ook betrokken bij het voorkomen van de verspreiding van het coronavirus, en bij de ontwikkeling van potentiële vaccins, dankzij het vermogen om gegevens gemakkelijk op te vragen, te controleren, te analyseren en erop te reageren, ongeacht de bron. Een ander gebied waar kwantumcomputing toepassingen vindt is in de financiële wereld, om kredietrisico’s te beheren, voor hoogfrequente handel en voor het opsporen van fraude.

Kwantumcomputers zijn nu een veelvoud sneller dan gewone computers en grote merken als Splunk, Honeywell, Microsoft, AWS, Google en vele anderen zijn nu betrokken bij het maken van innovaties op het gebied van Quantum Computing. 

5. Virtual Reality en Augmented Reality

Augmented Reality kan uw bedrijfsproces optimaliseren! | Total Reality

De volgende uitzonderlijke technologie trend – Virtual Reality (VR), Augmented Reality (AR) en Extended Reality (ER). VR dompelt de gebruiker onder in een omgeving, terwijl AR zijn omgeving verrijkt. Hoewel deze technologie trend tot nu toe vooral gebruikt wordt voor gamen, wordt hij ook gebruikt voor training, zoals met VirtualShip, een simulatiesoftware die gebruikt wordt om scheepskapiteins van de U.S. Navy, Army en Coast Guard op te leiden.

Meestal samenwerkend met enkele van de andere nieuwe technologieën die we in deze lijst genoemd hebben, hebben AR en VR enorme mogelijkheden in opleiding, amusement, onderwijs, marketing, en zelfs revalidatie na een verwonding. Beide kunnen gebruikt worden om dokters op te leiden voor een operatie, museumbezoekers een diepere ervaring te bieden, attractieparken te verbeteren, of zelfs de marketing te versterken.

6. Robot gestuurde Proces Automatisering (RPA)

Robotic Process Automation: A more efficient back office - Majorel

Net als AI is Robotic Process Automation, of RPA, een andere technologie die banen automatiseert. RPA is het gebruik van software om bedrijfsprocessen te automatiseren, zoals het interpreteren van toepassingen, het verwerken van transacties, het omgaan met gegevens, en zelfs het beantwoorden van e-mails. RPA automatiseert repetitieve taken die mensen vroeger deden. Hoewel RPA de huidige banen van de wereldberoepsbevolking zal bedreigen, schept RPA ook nieuwe banen en verandert het bestaande banen. 

7. Internet der dingen (IoT)

Internet of Things (IoT) - www.hedon.nl

Een andere veelbelovende nieuwe technologie trend is “Internet der Dingen” of terwijl: IoT. Veel “dingen” worden nu gebouwd met WiFi-connectiviteit, wat betekent dat ze met het Internet – en met elkaar – verbonden kunnen worden. Vandaar de naam internet der dingen, of IoT. Het internet der dingen is de toekomst, en heeft nu al apparaten, huishoudelijke apparaten, auto’s en nog veel meer in staat gesteld om via het internet verbonden te zijn met het internet en gegevens uit te wisselen.

Als consumenten gebruiken en profiteren we nu al van het IoT. We kunnen onze deuren op afstand vergrendelen als we dat vergeten als we naar het werk vertrekken en onze ovens voorverwarmen als we van het werk naar huis gaan, en dat alles terwijl we onze conditie bijhouden op onze Fitbits. Maar ook bedrijven hebben nu en in de nabije toekomst veel te winnen. Het IoT kan betere veiligheid, efficiëntie en besluitvorming voor bedrijven mogelijk maken naarmate gegevens worden verzameld en geanalyseerd. Het kan voorspellend onderhoud mogelijk maken, de medische zorg versnellen, de klantenservice verbeteren, en voordelen bieden die we ons nog niet eens kunnen voorstellen.

8. Internet van gedragingen (IoB) 

Can the internet of everything improve road user behaviour? – George Yannis Blog

Nu we het hebben gehad over Internet der Dingen (IoT), moet je weten dat het IoT zich ook uitstrekt tot het Internet van gedragingen (IoB). Het internet der dingen (IoT) houdt zich bezig met het gebruik van gegevens en inzichten om gedrag te beïnvloeden. IoT apparaten zijn mogelijk als massieve databases voor Internet of behavior (IoB) paradigma’s. 

Bedrijven zullen met behulp van IoB het gedrag van klanten kunnen volgen en hun respectieve kanalen er voordeel mee kunnen doen. Zo kan een gezondheid-tracking app informatie verzamelen over je lichaamsbeweging routine, dieet, slaap, en andere gewoonten. Deze informatie kan gebruikt worden om meer gedragsverbetering aan te moedigen, bijvoorbeeld door gepersonaliseerde gezondheidsplannen op te stellen.

9. Kunstmatige Intelligentie (AI)

robot-hand-artificial-intelligence

Kunstmatige Intelligentie, of AI, heeft in het afgelopen decennium al veel aandacht gekregen, maar het blijft een van de nieuwe technologie trends omdat de opmerkelijke effecten ervan op hoe we leven, werken en spelen nog maar in de beginfase verkeren. AI is al bekend om zijn superioriteit in beeld- en spraakherkenning, navigatie-apps, persoonlijke assistenten voor smartphones, apps voor het delen van ritten en nog veel meer.

Behalve dat zal AI verder gebruikt worden om interacties te analyseren om onderliggende verbanden en inzichten te bepalen, om de vraag naar diensten zoals ziekenhuizen te helpen voorspellen zodat overheden betere beslissingen kunnen nemen over het gebruik van middelen, en om de veranderende gedragspatronen van klanten op te sporen door gegevens in bijna real time te analyseren, om zo de inkomsten te verhogen en de gepersonaliseerde ervaringen te verbeteren.

10. Menselijke Augmentatie

Huge Pew study says human augmentation will be a hard sell, but it probably won't be - ExtremeTech

De mens heeft voortdurend geëxperimenteerd met technologie om het leven zoals hij het kent te verbeteren. Deze nieuwsgierigheid is nu op een ander terrein gekomen – Human Augmentation, wat in feite betekent dat we de hulp inroepen van technologieën als Kunstmatige Intelligentie en Internet der Dingen, om niet alleen ons dagelijks leven te verbeteren, maar ook om de menselijke intelligentie naar een hoger niveau te tillen.

Momenteel zijn de studies erop gericht mensen met handicaps te helpen met bionica en prothesevergroting en ziektes te genezen door met genen te experimenteren. Maar de belofte is om de bestaande lichamelijke handicaps te beëindigen of te voorkomen dat verwondingen überhaupt ontstaan.

Het kan ook mogelijkheden bieden voor andere creatieve functies. Zo willen bedrijven als Neuralink een ongelooflijk krachtige brein-machine interface bouwen, met het vermogen om enorme hoeveelheden gegevens te verwerken.

11. Cyberveiligheid

cyber-security-tech-trends

Cyberbeveiliging lijkt misschien geen trending technologie, gezien het feit dat ze al een tijdje bestaat, maar ze evolueert net als andere technologieën. Dat komt deels omdat bedreigingen voortdurend nieuw zijn. De kwaadwillige hackers die proberen illegaal toegang te krijgen tot gegevens zullen het niet snel opgeven, en ze zullen manieren blijven vinden om zelfs door de strengste beveiligingsmaatregelen heen te komen. Dat komt ook deels omdat nieuwe technologie wordt aangepast om de beveiliging te verbeteren. Zolang we hackers hebben, zal cyberbeveiliging een trending technologie blijven, omdat ze zich voortdurend zal ontwikkelen om zich tegen die hackers te verdedigen. Als bewijs van de grote behoefte aan cyberbeveiligers, groeit het aantal banen in de cyberbeveiliging drie keer sneller dan in andere technische beroepen.

Total
0
Shares
Schrijf een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gerelateerde berichten