20x Spannende Activiteiten in Ijsland

vulkaan-ijsland

Bekend als “het land van IJs en Vuur”, is IJsland net zo bekend om zijn kruipende gletsjers, oogverblindende ijsgrotten en bevroren winters als het is voor dampende fumarolen, warme en ontspannende natuurlijke zwembaden, en voor de actief borrelende vulkanen.

In de zomer kunnen gasten en de lokale bevolking genieten van de middernachtzon, terwijl de winter een eeuwige nacht is, met de belofte van het noorderlicht dat erboven danst.

Al deze elementen samen zorgen voor een geweldige sportlocatie, die open staat voor alle niveaus en gradaties van ervaring. Dit betekent dat of je nu één of vijf dagen hebt om te vullen met avontuur vol actie, je zeker iets zult vinden, of dat nu paardrijden, quad rijden, raften op de rivier of iets totaal nieuws voor je is.

Welke spannende activiteiten zijn er in IJsland, en hoe komen adrenaline junkies hier aan hun trekken? Wij hebben een lijst samengesteld van de beste adrenaline-benemende activiteiten in het land. 

1. Mountainbiken in IJsland

mountain-biken-ijsland

Iedereen houdt van fietsen. IJsland is bijzonder geschikt om te fietsen; de wegen zijn lang, schilderachtig en er is weinig verkeer, en de meeste van de belangrijkste trekpleisters kunnen worden bereikt vanaf de ringweg van het eiland.

Dit heeft fietsers in staat gesteld hun passie te combineren met het traditionele sightseeing, en het proces over een aantal dagen uit te breiden om zo van bestemming naar bestemming te kunnen gaan.

Als je iets uitdagender wilt, kies dan een route, breng je fiets mee in de zomer en vergeet niet warme kleren, eten en kampeerspullen mee te nemen. 

2. Vulkaan Tours in IJsland

Hoewel het veel spannender is wanneer de vulkanen op uitbarsten staat, is deze tour nog steeds een indrukwekkende tour die in de zomer beschikbaar is. Vrees niet, je zult geen stromend magma zien, maar in plaats daarvan een oogverblindende caldeira die bestaat uit kleurrijke binnenste rotswanden.

Rondleidingen door vulkanen geven een fascinerend inzicht in de geothermisch actieve aarde van het IJslandse landschap, en bieden ook een van de meest unieke activiteiten op aarde – daadwerkelijk in een vulkaan zijn! 

Wanneer er een vulkaan uitbarst in IJsland is de kans groot dat je een tour kunt maken om de vulkaan te zien, met een helikopter of auto. Dus als vulkanen je ding zijn, zorg er dan voor dat je langskomt de volgende keer dat er een afgaat. 

3. Paragliding & parachutespringen in IJsland

Paragliding is een geweldige manier om te genieten van het schilderachtige uitzicht van IJsland, terwijl je de vrijheid van een vogel voelt op hetzelfde moment.

Tandem paragliding tours worden uitgevoerd in het zuiden van IJsland van april tot oktober.

Skydiven is ook mogelijk in de zomer in IJsland, zowel tandem sprongen als AFF-cursussen, en als je al een gebrevetteerde springer bent, is het vrij goedkoop om hier een sprong te maken. 

4. Skiën en Snowboarden in IJsland

snowboarden

Skiën en snowboarden zijn mogelijk in de wintermaanden in IJsland, maar helaas, je zou verbaasd zijn hoe vaak de skigebieden gesloten zijn door gebrek aan sneeuw. Soms zijn ze gesloten vanwege slechte weersomstandigheden. 

Hoe dan ook, als je er toch in slaagt om te gaan skiën of snowboarden in IJsland, dan ben je in voor een traktatie. IJsland heeft een fantastische mix van beginnende, gevorderde en expert pistes, en ook off-piste routes voor de meer avontuurlijke reizigers. Ísafjörður en de omliggende bergen bieden ook geweldige skipistes.

Skigebieden rond Reykjavík, Bláfjöll en Skálafell kunnen al in december opengaan en tot in april sluiten, hoewel de openingstijden nogal uiteenlopen. Het skigebied naast Akureyri, Hlíðarfjall, is meestal meer dagen in het seizoen open dan de skigebieden bij Reykjavík, omdat het noordelijker ligt en normaal gesproken meer sneeuw krijgt. 

5. IJsgrot bezoeken in IJsland

Dit is misschien niet al te fysiek zwaar, maar het is een ongelooflijk spannende en buitenaardse activiteit. IJsgrotten ontstaan in IJsland aan het begin van de winter, wat betekent dat gletsjerexploitanten op zoek zijn naar nieuwe grotten voor het komende seizoen. 

IJsgrotten zijn beroemd om hun oogverblindend blauwe binnenste, hun rijkdom aan ingewikkelde ijssculpturen en fantastische fotografische mogelijkheden. Je krijgt alle benodigde uitrusting, inclusief helmen en stijgijzers, en een korte les over hoe je op het ijs moet lopen voordat je de grot ingaat. 

Gletsjergrotten hebben ook hun deel van het gevaar, omdat ze zich vullen met water wanneer de temperatuur boven het vriespunt ligt. Ze zijn daarom alleen toegankelijk tijdens het hoogtepunt van de winter, tussen half oktober tot november en maart, en zijn alleen toegankelijk met een gids die de ijsgrot goed kent.

Je kunt je ijsgrot gids ter plaatse ontmoeten als je naar de gletsjerlagune van Jökulsárlón rijdt, op ongeveer 5-6 uur rijden van Reykjavík, of kiezen uit tal van meerdaagse ijsgrotten tochten. 

6. Kanoën en kajakken in IJsland

Met kanoën en kajakken kom je dichter bij de dieren in het wild van IJsland dan anders mogelijk is.

Het tijdverdrijf van kanoën/kajakken is ook beschikbaar op Hvítá, wat zorgt voor een fantastische, gemengde middag van sightseeing, fysieke activiteit en, ongetwijfeld, een beetje nat worden.

Kano- en kajak varen is ook mogelijk op andere rivieren en kustgebieden in IJsland. 

Velen kiezen voor kanoën in plaats van raften om een kleinere groep te hebben en een meer persoonlijke ervaring. Sommige mensen willen ook de moeilijkere delen van de stroomversnellingen vermijden.

De minimumleeftijd voor kanoën is 18 jaar en er kunnen twee mensen in één kano, wat een meer ontspannen boottocht betekent met minder zwaar lichamelijk werk. 

7. Duiken in IJsland

duiken

In IJsland zijn gecertificeerde open water duikers met ervaring gekwalificeerd om te duiken in een van ‘s werelds top duiklocaties, Silfra Fissure

De duikplaats ligt in het enige UNESCO Werelderfgoed van IJsland, Þingvellir National Park, en heeft water dat zo helder is dat het zicht meer dan 100 meter kan bedragen. De temperatuur van het water blijft het hele jaar door koud, tussen 2° en -4°C, maar het bevriest nooit dankzij een zachte onderliggende stroming in de kloof. 

Om het nog opmerkelijker te maken, duik je direct tussen de Noord-Amerikaanse en de Euraziatische tektonische platen, waardoor het een van de zeldzaamste en gedenkwaardigste duikervaringen ter wereld is. Hoewel Silfra de populairste duikplek in IJsland is, kun je ook kiezen voor een duik in de Noord-Atlantische zee of in een geothermische warmwaterbron. 

8. Snorkelen in IJsland

Degenen die niet in het bezit zijn van een duikbrevet kunnen toch de oogverblindende blauwe schoonheid van Silfra Fissure ervaren met een snorkel tour.

In tegenstelling tot scubaduiken is het enige ademhalingsapparaat waar je je zorgen over hoeft te maken het plastic buisje in je mond. Je krijgt ook vinnen, neopreen capuchons en handschoenen, een droogpak en een masker. 

In tegenstelling tot scubaduiken, houdt het dragen van een droogpak tijdens het snorkelen je drijvend aan de oppervlakte, wat betekent dat er geen kans is dat je zult zinken. In plaats daarvan heb je het gevoel dat je over een prachtige canyon vliegt.

Tijdens de snorkel- en duiktours kunt je alle delen van Silfra Fissure bekijken, inclusief de betoverende en dramatische Silfra Kathedraal en de “Real Blue Lagoon”, een gebied met charmante ondiepe zandstranden. 

9. Hondensleeën in IJsland

Hondensleeën kun je het hele jaar door doen, hoewel je alleen ‘s zomers op een gletsjer zult sleeën.

In de winter kan het weer op de gletsjers te slecht zijn, dus de honden worden aan de zuidkust van IJsland gehouden waar het weer milder is, dus er is eigenlijk geen garantie dat je in de winter op sneeuw kunt hondensleeën – maar in de zomer is het wel gegarandeerd! 

Hondensleeën is een leuke activiteit voor alle leeftijden, kinderen vanaf 2 jaar oud kunnen mee op de hondensleeën. Je krijgt ook genoeg tijd om je te vergapen aan de schattige en leuke honden, te midden van het reizen in een prachtig landschap in stijl. 

10. Raften op een rivier in IJsland

raften

Raften op een rivier in IJsland is een favoriet onder de lokale bevolking en is in populariteit gestegen sinds de jaren 1980. Hoewel IJsland geen dramatische rivieren heeft zoals die in Nepal of op het Europese vasteland, zijn ze nog steeds onstuimig genoeg om zelfs de meest ervaren rafters een uitdaging te bieden. 

IJsland heeft zowel makkelijke rivieren (geclassificeerd als graad 2) tot meer veeleisende rivieren (graad 4+), wat betekent dat je de rivier kunt kiezen die het beste bij je niveau van ervaring past.

Het is mogelijk om te raften op de Hvíta´ rivier, in het zuiden, en twee rivieren in het noorden, Jökulsá Austari (Oost-Glaciale Rivier) en de Vestari Jökulsá (West-Glaciale Rivier). 

De meeste rafttochten op de rivier zijn beschikbaar van mei/juni tot september. 

11. Vissen in IJsland

Dit is zeker een favoriet onder de IJslanders, een natie waarvan de geschiedenis en cultuur is gebouwd op de visserij voor meer dan 1000 jaar. Laten we het zo zeggen: als een IJslander je niet kan helpen om een vis te vangen, kan niemand dat. 

Vissen is altijd een groot deel van de IJslandse cultuur geweest, dus het is geen verrassing dat je kunt kiezen uit een aantal vistours, beschikbaar van april tot september. De meest voorkomende vissoorten om te vangen in IJsland zijn Arctic Char, zalm en bruine forel. Het is mogelijk om te vissen in IJslandse meren, rivieren (mits je toestemming hebt van de landeigenaar) en de oceaan.

Houd er rekening mee dat al het vistuig dat IJsland wordt binnengebracht vooraf moet worden ontsmet. Dit kan tegen een kleine vergoeding worden gedaan op Keflavík International Airport. 

12. Surfen in IJsland

Surfen in IJsland is niet alleen voor hardcore surfers, maar voor iedereen die op zoek is naar iets anders tijdens zijn verblijf. Hoewel de golven groot kunnen zijn en de zee ijskoud is, biedt surfen hier een aantal unieke voordelen, zoals een ongelooflijke omgeving, duurtraining en een aantal fantastische surfbreaks.  

Zonder twijfel is de beste tijd om te gaan surfen in IJsland tussen oktober en maart, wanneer het grootste deel van het land wordt geteisterd door regen, stormen en sterke winden. Natuurlijk, sterke wind betekent sterke golven langs de kustlijnen, dus een betere en meer uitdagende ervaring.

Het grootste deel van het surfen in IJsland gebeurt voor de maanachtige landschappen van het schiereiland Reykjanes, waar trekpleisters als het Kleifarvatnmeer en de Brug tussen de continenten te vinden zijn. 

13. Quad of Buggy rijden in IJsland

Heli-Quad Safari - Norðurflug Helicopter Tours in Iceland

Quad of buggy rijden is nog een andere manier om het IJslandse platteland te verkennen, met een uitbarsting van adrenaline in evenwicht met een prachtige natuurlijke omgeving. Dit is ook de enige manier om “Off-Road” te rijden in IJsland, omdat je de aangewezen paden neemt die geen schade toebrengen aan het fragiele ecosysteem van IJsland. 

Quads bieden plaats aan de bestuurder in een naar voren leunende positie, van waaruit ze het gaspedaal en de remmen bedienen vanaf het stuur van het voertuig. Een buggy daarentegen biedt een zittende zitpositie en heeft een stuur en pedalen.  

Aangezien je de leiding hebt, is het aan jou hoe snel je gaat, wat betekent dat dit type activiteit geschikt is voor alle niveaus. Zorg er wel voor dat je een volledig internationaal rijbewijs bij je hebt. Wie geen rijbewijs heeft, kan als passagier meerijden. 

14. Wandelen en trektochten in IJsland

Wandelen in IJsland biedt ook een prachtig uitzicht over een scala aan eclectische landschappen.

Wandelen klinkt misschien niet als een zeer extreme sport op het eerste gezicht, maar als je bedenkt dat mensen kunnen gaan wandelen voor een aantal dagen met voedsel, een tent, slaapzakken en extra kleding op zak en vervolgens over gletsjers, woestijnen en vulkanen te gaan, dan kun je wandelen prima onder de categorie spannende activiteiten plaatsen. 

Het is erg populair om te gaan wandelen in IJsland dankzij het eclectische, maar altijd prachtige landschap. Het is een waar genoegen om te wandelen in het land en er zijn tal van wandelpaden om uit te kiezen, waaronder die in de IJslandse Hooglanden, met name in de regio van Landmannalaugar (“De poelen van de mensen”). 

De populairste route heet Laugavegurinn, tussen Landmannalaugar en de Þórsmörkvallei (in totaal 55 km lang). Je kunt ook kiezen voor kortere, begeleide wandelingen door het land. 

15. Paardrijden in IJsland 

Sustainable Horse Riding in Iceland near Reykjavik with the best Icelandic Horses - Mr Iceland - The best horseback riding in Iceland

Paardrijden is erg populair in IJsland, de IJslandse paarden zijn wereldberoemd omdat ze stevig en vriendelijk zijn. De stevige, gespierde lichamen van het IJslandse ras zijn het hele jaar door bestand tegen de harde IJslandse weersomstandigheden, wat het resultaat is van generatie op generatie geconcentreerd fokken. 

IJslandse paarden worden weliswaar als paarden beschouwd, maar zijn in feite bijna pony’s, wat betekent dat ze perfect geschikt zijn voor jongere ruiters en beginners. Dit beroemde paardenras staat bekend om zijn intelligentie en nieuwsgierigheid en is erg gewend aan mensen, wat betekent dat je gedurende de hele tocht in veilige handen (of hoeven) bent. 

Je kunt kiezen uit een groot aantal paardrijtochten die variëren van slechts een paar uur voor beginners tot meerdere dagen. Dit betekent ook, gelukkig, dat paardrijtochten in het hele land beschikbaar zijn. 

16. Heli-skiën en Heli-snowboarden in IJsland 

Heli-skiën en Heli-snowboarden zijn twee van de ultieme extreme sporten die je in IJsland kunt beleven. Ze zijn ook een van de duurste, helaas, maar dan nog, wanneer is zoiets spectaculairs goedkoop?

Heli-skiën en Heli-snowboarden zijn, heel duidelijk, extremer dan hun gebruikelijke tegenhangers, wat betekent dat een hoger niveau van ervaring en vaardigheid vereist is om deel te nemen aan dit type tour. Wie aan de beschrijving voldoet, krijgt de zeldzame kans om te skiën/snowboarden vanaf de top van een berg tot aan de kusten van de Atlantische Oceaan. 

Er gaat niets boven het gevoel van skiën of snowboarden op een steile helling met verse poeder. Zo’n ervaring wordt alleen maar mooier als je de enige op de helling bent. En dan hebben we het nog niet eens over het adembenemende uitzicht op de weg naar beneden en het rondvliegen in een helikopter op de weg naar boven. 

17. Helikoptervluchten in IJsland

helikopter

Natuurlijk kan men ook deelnemen aan een helikopter tour zonder de noodzaak om te skiën of snowboarden toe te voegen. Helikoptervluchten bieden een van de meest opwindende, lonende en gemakkelijkste methoden om een aantal van de belangrijkste bezienswaardigheden van het land te bezichtigen, en bieden ook de kans om naar beneden te kijken naar een reeks dramatische landschappen. 

Helikoptervluchten vertrekken meestal van de binnenlandse luchthaven van Reykjavik en gaan naar verschillende bestemmingen, zoals de bergen op het schiereiland Reykjanes, de prachtige zuidkust en zelfs de centrale hooglanden. 

18. Nachttour van het Noorderlicht vanuit Reykjavik

Grijp de kans om een van ‘s werelds grootste natuurspektakels te zien tijdens een spannende nachttour van het noorderlicht in Reykjavik. 

Stap in een bus met een deskundige gids, en waag je diep in het in duisternis gehulde platteland van IJsland, ver van de elektrische gloed van de steden. 

Stop op verschillende locaties om de inktzwarte hemel af te speuren naar het legendarische licht, en met een beetje geluk zie je een oogverblindend schouwspel dat je voor altijd bij zal blijven. 

Een rondleiding door IJsland met het noorderlicht is een must voor iedereen die Reykjavik in de winter bezoekt, dus mis het niet! 

19. Op de sneeuwscooter in IJsland

Maak een sneeuwscootertocht in IJsland. Iedereen ouder dan 6 jaar heeft toegang tot de sneeuwscooters als passagier, maar je moet 18 jaar of ouder zijn en in het bezit zijn van een volledig internationaal rijbewijs als je er een wilt besturen.

Maak je niet te veel zorgen als je nog nooit op een sneeuwscooter hebt gezeten, want je ervaren en deskundige gids zal je stap voor stap door het proces loodsen en je voorzien van alle nodige veiligheidsuitrusting, waaronder helmen, handschoenen en overalls. 

Sneeuwscooters zijn zeer gemakkelijk te manoeuvreren, waardoor je snel en adrenaline verhogend over besneeuwde landschappen en gletsjers kunt rijden. De meeste sneeuwscootertochten in IJsland vinden plaats bovenop gletsjers, dus naast de actie op de sneeuwscooter heb je ook een prachtig uitzicht over het omliggende gebied. 

20. IJs klimmen en gletsjerwandelen in IJsland

IJsklimmen | Ervaar de ultieme wintersport beleving

IJs klimmen en gletsjerwandelen zijn twee van de meest authentieke ervaringen die je in IJsland kunt beleven. Beide activiteiten worden naar een heel hoog niveau gebracht met ongelooflijke, krakende gletsjerlandschappen, donkere kloven, torenhoge bevroren muren en ingewikkelde ijssculpturen. 

Kinderen vanaf 10 jaar mogen de gletsjer beklimmen, maar gasten moeten 14 jaar en ouder zijn om deel te nemen aan het ijsklimgedeelte van de tour.

Zelfstandig de gletsjers verkennen is ten strengste verboden vanwege de gevaren die inherent zijn aan een dergelijke activiteit. Gecertificeerde gidsen zorgen ervoor dat je informatie krijgt over de gletsjer, alle nodige uitrusting (inclusief helmen, stijgijzers en ijsstokken) en zorgen voor een veilige doortocht naar je bestemming. 

Total
0
Shares
Gerelateerde berichten