Welke soort Vloer is het Meest Geschikt voor de Woonkamer?

soort-vloer-geschikt-woonkamer

De vloer is een belangrijk onderdeel voor de sfeer van je interieur. Zeker in de woonkamer is de vloer de sfeermaker. Elke vloer heeft zijn eigen voor- en nadelen en zijn eigen toepassing. Wanneer kun je het best welke vloer gebruiken?

Tip: eerst egaliseren

Voordat je een nieuwe vloer laat leggen, is het belangrijk om te controleren of de vloer mooi strak en egaal is. Vaak brokkelt de ondervloer in de loop der jaren af of trekt de vloer krom door bijvoorbeeld water. De vloer egaliseren is dan nodig voordat je een nieuwe vloer legt. Je kunt dit het best laten onderzoeken en uitvoeren door een vakman.

Een specialist weet precies waar hij of zij op moet letten en heeft al talloze vloeren gelegd. Het egaliseren van een betonvloer is een heel precies klusje en eerlijk gezegd niet de leukste klus voor een doe-het-zelver. Met een mooie egale vloer, weet je zeker dat je topvloer er uiteindelijk top bovenop komt te liggen.

Laminaat

woonkamer-vloer

Steeds meer mensen kiezen voor laminaat. En niet zonder reden, want laminaat is relatief goedkoop en kan wel tegen een stootje. Laminaat is in veel verschillende kleuren en dessins verkrijgbaar. Je kunt het moeiteloos combineren met vloerverwarming. Laminaat is bovendien erg onderhoudsvriendelijk.

Omdat de vloer bestand is tegen licht, vuil en stof, is het de ideale vloer voor in de woonkamer. Ook als je een open keuken hebt, is een laminaatvloer een optie. Je kunt het laminaat gewoon doorleggen, maar wees wel voorzichtig, want de vloer kan niet tegen grote hoeveelheden vocht. Dan loop je het risico dat de vloer deels omhoogkomt.

PVC

PVC is in 2023 heel populair. Het is geschikt voor de woonkamer dankzij z’n onverwoestbare karakter en de talloze mogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen tussen tegels en stroken. PVC is ook kras- en vochtbestendig, waardoor doorleggen naar de keuken geen probleem is. Wat dat betreft is PVC een betere optie dan bijvoorbeeld laminaat. Ook PVC valt te combineren met een vloerverwarming. Dit materiaal geleidt de warmte van de verwarming als de beste.

Een ander voordeel is dat je op PVC amper loopgeluiden hoort. Het is dan wel een harde vloer, maar zeker geen lawaaierige vloer. Dat is zeker fijn als je kinderen hebt of in een appartement woont. Je weet zeker dat je de buren er niet mee stoort.

Parket

Vind je een houten vloer mooi, maar is het te kostbaar? Dan is parket een goede tweede keuze. Parket wordt door specialisten gezien als hét alternatief voor hout, maar dan met een voordeliger prijskaartje. De bovenste laag is gemaakt van massief hout, terwijl de onderste laag bestaat uit multiplex. Parket geeft je woonkamer nog meer sfeer.

Het nadeel van parket is dat het minder geschikt is voor plaatsing in een woonkeuken. Daar moet je dus wel rekening mee houden als je een open keuken hebt.

Total
0
Shares
Schrijf een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gerelateerde berichten