Hoe kun je Sneller en Slimmer Leren? (Handleiding)

bureau-boeken-leren

Hoe vaak heb je geprobeerd iets nieuws te leren, maar ben je uiteindelijk gestopt voordat je echt vooruitgang kon boeken?

Als je dat hebt gedaan, voel je dan niet al te slecht, want worstelen om een nieuwe vaardigheid onder de knie te krijgen, is zeker geen eitje. De meeste mensen vinden het moeilijk om te onthouden wat ze hebben geleerd, wat het leren langzaam en pijnlijk maakt.

Als je echter graag wilt leren maar het moeilijk vindt, dan ben je hier aan het juiste adres. In deze gids vind je tientallen bewezen technieken om snel iets te leren.

Dus lees verder en ontdek hoe je een super leerling kunt worden.

Inhoudsopgave

Waarom lukt het je niet om snel te leren?

 Kijk of je jezelf kunt herkennen in een of meer van deze leerblokkades:

 

Moeite om iets vanuit het niets beginnen te leren 

Zoals je waarschijnlijk zelf hebt ervaren, merk je soms dat je niet weet waar je moet beginnen als je iets nieuws wilt leren. Je hebt bijvoorbeeld misschien wel willen leren schaken, maar wist niet hoe je dit het beste kon doen. En omdat je niet de beste manier wist, heb je ofwel niet de moeite genomen om het klassieke strategiespel voor twee spelers te leren, of je probeerde tegelijkertijd uit meerdere bronnen te leren: boeken, video’s, vrienden en familieleden.

Het probleem met deze versnipperde aanpak is dat je het moeilijk zult vinden om je te concentreren en dat je onvermijdelijk tegenstrijdige adviezen krijgt – wat nutteloos is als je begint.

Het andere probleem is dat door boeken te raadplegen en vrienden om hulp te vragen, je misschien niet de meest recente informatie krijgt. Je vrienden zijn bijvoorbeeld misschien niet op de hoogte van enkele van de geweldige computerschaakleerprogramma’s die online beschikbaar zijn.

 

Moeite om te onthouden wat je hebt geleerd 

Denk even terug aan de tijd dat je op school zat. Ik weet zeker dat er eindeloze momenten waren waarin je dingen van leraren leerde, alleen om dezelfde informatie binnen weken, dagen of zelfs minuten te vergeten!

En natuurlijk zet dit probleem zich voort van het onderwijs tot op de werkvloer. Hoe vaak ben je niet in vergaderingen geweest waar belangrijke dingen zijn gezegd, waarbij de helft van de aanwezigen de details snel na afloop van de vergadering vergeet. Met dit soort negatieve levenservaringen is het geen wonder dat naarmate mensen ouder worden, ze minder bereid zijn om nieuwe dingen te leren.

 

Moeite met wat je hebt geleerd in de praktijk brengen

Dit is zeker een van de meest voorkomende redenen waarom mensen er niet in slagen om nieuwe dingen te leren. Ze besteden al hun tijd aan het leren van theorie; maar nooit aan het in de praktijk brengen van het geleerde.

Denk bijvoorbeeld eens aan hoe mensen leren fietsen. In de meeste gevallen zal een ouder of oudere broer of zus je vertellen welke stappen je moet nemen om succesvol op de fiets te stappen. Het is echter pas wanneer je voor het eerst probeert te fietsen, dat het echte leren begint! Dit is ook zo bij vele andere dingen. Hoeveel instructievideo’s je ook bekijkt over een bepaald onderwerp, totdat je begint met het ding dat je wilt leren, zul je moeite hebben om echte vooruitgang te boeken.

 

Overprikkeld raken wanneer je veel moeilijke dingen leert 

De verkeerde leraar of cursus kan je enthousiasme om iets nieuws te leren snel temperen. Dit is vooral het geval als ze in het begin iets te ingewikkeld maken. Neem bijvoorbeeld het leren van een nieuwe taal. Als een leraar je alleen maar zou dwingen om wekenlang grammaticaregels te leren, zou dat ongetwijfeld een halt toeroepen aan je leerproces. Als ze het leren van de nieuwe taal echter leuk en meeslepend zouden maken, zou je niet alleen willen blijven leren, maar zal dit ook je zelfvertrouwen vergroten. En natuurlijk zou je geleidelijk de nodige grammatica en woordenschat kunnen leren.

 

Je krijgt het gewoon niet in je hoofd, ongeacht hoeveel je werkt 

Van tijd tot tijd heb je misschien bij jezelf gedacht: “Hoe hard ik ook oefen of iets opnieuw en opnieuw en opnieuw lees, ik krijg het gewoon niet goed in mijn hoofd.” Dit is een veel voorkomend probleem.

Helaas maken veel mensen het probleem erger door steeds meer moeite te doen en te oefenen in wat ze proberen te leren. Dit is eigenlijk contraproductief, omdat — zonder een effectieve benadering van leren — tijd en moeite alleen niet genoeg zullen zijn om te slagen.

Het goede nieuws is dat er beproefde manieren zijn om snel en effectief te leren. Laten we nu eens kijken waar het allemaal over gaat en hoe je het nu in je leven kunt gaan gebruiken.

 

Begrijp de verschillende leerstijlen 

schrijven-pen-papier

Verschillende mensen leren anders. Sommigen vinden het fijn als ze écht zien wat ze moeten leren, anderen leren beter door over hun gekozen onderwerp te lezen. Hoewel er meer dan 70 verschillende leerstijlen zijn, zijn er eigenlijk maar 4 hoofdstijlen waar je rekening mee moet houden:

 

 1. Visuele (Ruimtelijke) Leerstijl

De visuele leerstijl is het meest geschikt voor personen die graag video’s bekijken en graag presentaties zien die vol staan met afbeeldingen, grafieken en schema’s.

Het zijn leerlingen die het beste leren door te zien (bijvoorbeeld door middel van foto’s, video of PowerPoint-presentaties).

 1. Auditieve (Fonetische) Leerstijl 

De auditieve leerstijl is het meest geschikt voor personen die graag naar lezingen en audioboeken luisteren. Deze leerlingen vinden het gemakkelijk om te leren wat ze horen.

Dit zijn leerlingen die het beste leren door te horen (bijvoorbeeld via podcasts en audioboeken).

 1. Lezen/Schrijven Leerstijl 

De leerstijl Lezen/Schrijven is het meest geschikt voor – zoals je zou verwachten – mensen die van lezen en schrijven houden. Dat komt omdat de woorden die ze lezen en schrijven gemakkelijk in hun hoofd worden geprent.

Deze leerlingen leren het beste door te lezen en te schrijven (bijvoorbeeld via boeken, tijdschriften en websites).

 1. Kinesthetische (Fysieke) Leerstijl 

De kinesthetische leerstijl is het meest geschikt voor mensen die graag ‘aan de slag’ zijn.

Het zijn leerlingen die het beste leren door te bewegen en te doen (bijvoorbeeld beginnen te leren autorijden door achter het stuur te kruipen).

De leerfases begrijpen 

man-leren-lezen-laptop

De 3 leerfases die je helpen effectief te leren. Vanaf het moment dat we geboren zijn, leren we elke dag nieuwe dingen. En zonder er bewust bij na te denken, hebben we tenminste één van de drie leerfasen gebruikt om kennis en vaardigheden op te doen. De drie leerfasen zijn:

Fase 1: Cognitief Leren 

Deze leerstijl moedigt studenten aan om hun hersenen effectiever te gebruiken, door volledig deel te nemen aan het leerproces. Een leerling die leert dansen, heeft bijvoorbeeld constante steun van zijn docent nodig om hem te laten zien en te vertellen wat hij moet doen.

Fase 2: Associatief Leren

Deze leerstijl vindt plaats wanneer twee niet-gerelateerde elementen (bijvoorbeeld ideeën, gedrag, beelden en geluiden) in onze hersenen met elkaar in contact komen via een mentaal proces dat bekend staat als conditionering. De student-danser begint nu de vaardigheden te begrijpen die ze nodig hebben en ze beginnen enige consistentie in hun uitvoering te zien.

Fase 3: Autoom Leren

Deze leerstijl stelt leerlingen in staat kennis op te doen door middel van onafhankelijke inspanningen en het vermogen te ontwikkelen om te onderzoeken en te evalueren zonder de noodzaak van leraren en mentoren.

De student is nu een bekwame danser geworden en ze zijn in staat om hun vaardigheden nauwkeurig en consistent uit te voeren. Ze kunnen zich ook concentreren op complexe taken en hebben het vermogen om hun prestaties aan te passen waar nodig.

 

Actief Leren

notities-pen-notitieboek

Als je eenmaal hebt besloten wat je wilt leren, je leerstijl hebt ontdekt en de verschillende leerfasen hebt begrepen, ben je klaar om actief te leren. Dit is waar je je bezighoudt met zowel praktisch als theoretisch leren, waardoor je in de best mogelijke positie bent om snel en succesvol te leren.

Een voorbeeld om dit proces in actie te illustreren: je wilt leren drummen, misschien voor de lol, misschien als potentiële carrière – of misschien allebei! Of je er nu voor kiest om met een persoonlijke drumleraar te werken of te leren uit boeken en video’s, het belangrijkste element is dat je toegang hebt tot een drumstel, zodat je regelmatig kunt oefenen en je drumvaardigheden kunt ontwikkelen. Deze kit kan bij je thuis zijn of in een oefenruimte waar je een of twee keer per week toegang toe hebt.

Theorie plus praktische toepassing is een krachtige combinatie die je zal helpen je vaardigheden en kennis in de kortst mogelijke tijd te ontwikkelen, of dit nu drummen, coderen of zwemmen is. Natuurlijk, met de komst van YouTube en online cursussen, kiezen veel mensen er tegenwoordig voor om zelf te leren. Dit heeft als voordeel dat het goedkoper en on-demand is. Met andere woorden, je kunt leren waar en wanneer je wilt, in plaats van op een bepaald tijdstip naar een specifieke plaats te moeten gaan.

Dit geeft je de vrijheid om nieuwe dingen te leren zonder je huidige werk- en sociale agenda te beïnvloeden. Als je kiest voor zelfstudie, probeer dan op zijn minst een ervaren vriend te vinden om mee samen te werken om ervoor te zorgen dat je op de goede weg bent. Als je bijvoorbeeld overweegt een online Spaanse taalles te volgen, probeer dan te profiteren van eventuele Spaanssprekende vrienden om je gespreksvaardigheden mee te testen.

 

Hoe kun je sneller leren 

 1. Digitaal Brein

Wist je dat er naast je fysieke brein een tweede brein is waar je een beroep op kunt doen? Het wordt het digitale brein genoemd. Simpel gezegd, een digitaal brein is een app of een stukje software waarmee je snel informatie kunt vastleggen en oproepen.

Ben je al bekend met enkele van deze populaire Digital Brain-tools?

 • Airtable
 • Apple Notes
 • Evernote
 • Google Keep
 • Pocket

In plaats van op je geheugen te vertrouwen wanneer je iets nieuws leert, kun je de informatie in plaats daarvan overdragen aan je digitale brein, waardoor je je geest vrijmaakt voor andere taken en jezelf verlost van de stress van het proberen om alles te onthouden. Om je hiervan een voorbeeld te geven: in plaats van te proberen het voorspelde weer voor de week te onthouden, kan je deze informatie snel en eenvoudig bekijken op je telefoon, tablet of laptop.

 1. Gespreide Herhaling 

Come On Chance GIF by A Little Late With Lilly Singh

Zoals je zult lezen als je doorklikt naar dit artikel, werkt Gespreide Herhaling als volgt: hoe vaker je bepaalde stukjes informatie tegenkomt, hoe minder vaak je je geheugen ervan hoeft op te frissen. Klinkt eenvoudig? Dat is omdat het zo is! De techniek van gespreide herhaling legt je erg specifiek op wanneer en hoe je nieuwe informatie in je moet opnemen.

Dit zijn de belangrijkste stappen van Gespreide Herhaling:

 1. Bekijk Je Aantekeningen— Maak binnen 24 uur na je eerste inname van informatie aantekeningen en bekijk ze vervolgens. Lees tijdens de herhaalsessie je aantekeningen, maar kijk dan weg en probeer de belangrijkste punten te herinneren.
 2. Herinner Je de Informatie voor de Eerste Keer— Probeer na een dag de informatie op te roepen nadat je je aantekeningen even snel hebt doorgelezen. Je kunt ook proberen de informatie te herinneren wanneer je een wandeling maakt of gaat zitten en ontspannen.
 3. Herinner het Materiaal Nogmaals— Herinner je vervolgens de informatie om de 24-36 uur in de loop van meerdere dagen. Dit hoeven geen lange leermomenten te zijn, je kunt het doen terwijl je in de rij staat voor een latte of wanneer je met je hond loopt. Je bent nog steeds vrij om je aantekeningen te bekijken, maar doe dit alleen als het echt nodig is.
 4. Bestudeer Het Allemaal Nog Eens— Nadat er enkele dagen zijn verstreken sinds je voor het eerst probeerde de informatie te leren, haal je jouw materiaal tevoorschijn en bestudeer je het helemaal opnieuw. Hierdoor kunnen je hersenen concepten opnieuw verwerken en wordt de informatie in je geest geprint.

Gespreide Herhaling kan echt een verschil maken in je vermogen om snel te leren. Ik zou zelfs zo ver willen gaan om te zeggen dat het het verschil kan zijn tussen falen en succes.

 1. Opzettelijke Oefening 

Opzettelijke oefening is een techniek om de vaardigheid die je wilt verwerven op te splitsen in afzonderlijke componenten, zodat je elk afzonderlijk onderdeel van de vaardigheid onder de knie krijgt. Deze techniek schuwt het idee om iets onnodig keer op keer te oefenen.

Stel je even voor dat je je eigen podcast wilt beginnen. Opzettelijke oefening zou betekenen dat de vaardigheden van podcasting in verschillende secties worden opgesplitst. Je moet bijvoorbeeld tijd besteden aan het leren van de technische aspecten. Daarna wil je misschien werken aan je inhoud en je vocale levering. En als je geïnteresseerd bent in het vergroten van het publiek voor je podcast, moet je een aantal basismarketingvaardigheden leren.

Als je al het bovenstaande in één keer zou proberen te leren, zou je waarschijnlijk in de war raken en gedemotiveerd raken. Als je echter één ding per dag leert, zou je snel alle vaardigheden onder de knie kunnen krijgen die je nodig hebt om een ​​populaire podcaster te worden.

Om Opzettelijke Oefening gemakkelijk toe te passen, doe je het volgende als je iets nieuws wilt leren:

 1. Breek de informatie in kleine, behapbare stukjes 
 2. Maak een leerschema 
 3. Zoek een mentor of coach 
 4. Vraag continu naar feedback 

Als iemand die Opzettelijke Oefening al vele jaren gebruikt, kan ik vol vertrouwen zeggen dat het een fantastische manier is om je leerproces te versnellen.

 1. Feedback Loop

Een van de beste manieren om snel te leren en elke gewenste vaardigheid onder de knie te krijgen, is door een niet zo bekende techniek te gebruiken die de Feedback Loop wordt genoemd – een proces waarbij een leerling informatie verzamelt over zijn prestaties en deze gebruikt om de kwaliteit van zijn leerstijl of -methoden te optimaliseren .

Een Feedback Loop bestaat uit drie fasen:

 1. Beoefening/Toepassing – Dit is de fase waarin je wat je hebt geleerd in de praktijk brengt. 
 2. Meten – Dit is de fase waarin je informatie verzameld over je prestaties. Dit is ook de fase die de meeste studenten negeren of niet goed uitvoeren. 
 3. Leren – Dit is de fase waarin je analyseert hoe goed je het hebt gedaan en je aanpassingen maakt om te verbeteren en opnieuw te oefenen/toe te passen. 

Feedback Loops kunnen een significant en positief verschil maken in hoe je leert. Het is misschien net wat je nodig hebt om je leerfouten om te zetten in successen!

 1. Hersensupplementen 

Weet je dat er bepaalde voedingssupplementen zijn die je geheugen kunnen verbeteren en je hersencapaciteit kunnen vergroten? Laten we nu eens kijken naar een handvol van deze supplementen.

brain GIF by University of California

Panax Ginseng

Deze kruidenremedie wordt al eeuwenlang in Azië en Noord-Amerika gebruikt. Het is een kruidengeneesmiddel waarvan bekend is dat het de aandacht, het geheugen en de focus stimuleert. Mocht je het je afvragen, panax ginseng is ook bekend als Aziatische ginseng, Chinese ginseng of Koreaanse ginseng. Het is over het algemeen verkrijgbaar als supplement in gezondheids- en welzijnswinkels.

 

Omega-3 

Het lichaam heeft een breed scala aan aminozuren nodig om het fysieke metabolisme van energie en de balans van spiermassa te ondersteunen. Wat betreft het nemen van aminozuren voor het stimuleren van de hersenkracht, is aangetoond dat L-Tyrosine een cognitieve versterker is vanwege het kalmerende effect op het systeem en hoe je hersenen reageren op stress.

Er zijn twee soorten Omega-3 vetzuren, DHA en EPA. Deze zijn te vinden in visoliesupplementen (veganisten kunnen als alternatief algenolie kiezen).

DHA en EPA helpen de gezondheid van hersencellen te behouden, evenals het verminderen van hersenontsteking en het verbeteren van de groei van hersencellen. Geheugen, reactietijd en probleemoplossend vermogen worden allemaal verbeterd door het nemen van een supplement dat overvloedig DHA en EPA bevat.

 

Aminozuren 

Het lichaam heeft een breed scala aan aminozuren nodig om het fysieke metabolisme van energie en de balans van spiermassa te ondersteunen. Wat betreft het nemen van aminozuren voor het stimuleren van de hersenkracht, is aangetoond dat L-Tyrosine een cognitieve versterker is vanwege het kalmerende effect op het systeem en hoe je hersenen reageren op stress.

Gelukkig, aangezien L-Tyrosine zeer biologisch beschikbaar is (zeer absorberend in het lichaam), is er maar een kleine hoeveelheid nodig om een sterk effect te hebben. Een ander aminozuur dat je kunt overwegen, is Acetyl-L-carnitine. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die een Acetyl-L-carnitine-supplement slikten, meer focus en alertheid ervaarden. Het kan ook helpen bij de behandeling van milde dementie of de ziekte van Alzheimer.

 

Ginkgo Biloba

Dit kruidensupplement, waarvan wordt aangenomen dat het bijna 270 miljoen jaar oud is, helpt de cognitie door meer bloed door de hersenen te laten stromen.

Voordelen van het nemen van dit kruid zijn onder meer een verbeterde focus, verbeterde concentratie en een boost voor het geheugen. Uit een wetenschappelijk onderzoek bleek dat het ook gunstig kan zijn voor leeftijdsgerelateerde symptomen van cognitieve achteruitgang bij oudere populaties.

 

 1. Snellezen 

Read Book Club GIF

Of we nu op het scherm of op papier lezen, de meesten van ons besteden elke dag uren aan het lezen van inhoud. Als je een langzame lezer bent, heb je een duidelijk nadeel als het gaat om het snel leren van iets.

Gelukkig zijn er enkele beproefde technieken om zowel het lezen als het begrijpen te versnellen. Bekijk deze technieken maar eens:

 

Stop met het innerlijke monoloog

Ook bekend als subvocalisatie of stille spraak, innerlijke monoloog is een zeer veel voorkomende eigenschap bij lezers. Het is het proces van het uitspreken van de woorden in je hoofd terwijl je leest. Het is ook het grootste obstakel dat je ervan weerhoudt je leessnelheid te verhogen.

Overweeg dit: de gemiddelde leessnelheid is vergelijkbaar met de gemiddelde spreeksnelheid (ongeveer 300 woorden per minuut). Dat komt omdat de meeste mensen de gewoonte hebben om de woorden hardop in hun hoofd te zeggen terwijl ze lezen. Dus om sneller te lezen, moet je deze gewoonte doorbreken.

Je kunt dit doen door tot het besef te komen dat je niet elk woord in je hoofd hoeft te zeggen om te begrijpen wat je leest. Probeer het en zie. Je zult merken dat je hersenen nog steeds alle informatie die het ontvangt verwerken en dat je aanzienlijk sneller kunt lezen dan voorheen.

 

Lees eerst door de hoofdpunten 

Als je een zelfverbeteringsboek leest of een onderwerp onderzoekt, is een manier om de informatie sneller op te nemen, door het materiaal te scannen voordat je het helemaal doorleest. Dit betekent het lezen van de inhoudsopgave, de inleiding, de eerste alinea van elk hoofdstuk, bijschriften onder diagrammen, enz.

Dit geeft je een goed algemeen gevoel voor de stof en betekent dat je mentaal voorbereid bent om de inhoud te lezen, te leren en te onthouden. Je zult ook merken dat je het materiaal sneller kunt doorlezen dan je anders zou doen.

 

Lees vaker 

Langzame lezers zijn meestal niet-frequente lezers. Dat komt omdat ze het proces energie- en tijdrovend vinden. Zoals het gezegde luidt: oefening baart kunst!

Wanneer je je ertoe aanzet om regelmatig te lezen (misschien een boek per maand), zal je vanzelf merken dat je lees- en begripsvermogen verbeteren. Je zult ook veel meer genieten van lezen en leren dan voorheen!

Het belang van continu leren 

Het is essentieel dat je nooit stopt met leren. Als je het leren van nieuwe dingen opgeeft, zal je je oud voelen en zal je leven saai zijn. Omgekeerd, als je groeit en je geest verruimt door te leren, zal je je jong en levendig voelen!

Continu leren heeft ook andere tastbare voordelen. Als je bijvoorbeeld als freelance website-ontwerper werkt, heb je een concurrentievoordeel door op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwerpsoftware en -applicaties.

Wat je leeftijd of huidige omstandigheden ook zijn, het leren van nieuwe vaardigheden en het vergroten van je kennis zal verheffend en inspirerend voor je zijn.

Total
0
Shares
Schrijf een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gerelateerde berichten