10 Tips voor Sneller Internet en Betere WiFi Verbinding

wifi-verbeteren-internet-sneller

Of je nu thuis aan het werk bent, Netflix aan het kijken bent of gameplay streamt op Twitch, er is niet zoiets als te snel internet.

Om je te helpen hebben we een aantal suggesties samengesteld van manieren waarop je je internet sneller kunt maken en hopelijk de kwaliteit van je Wi-Fi binnen en buiten je huis kunt verbeteren.

1. Werk firmware en software regelmatig bij

Je router/modem heeft zijn eigen software die je regelmatig moet bijwerken. Je kunt op je modem inloggen door de aanwijzingen van je merk te volgen.

Voor een NETGEAR-modem ga je bijvoorbeeld naar http://routerlogin.com waar je je instellingen kunt bijwerken en aanpassen. 

Je moet ook overwegen de desktopversie van je computer, het besturingssysteem, enz. bij te werken, want vaak worden de draadloze instellingen na verloop van tijd minder compatibel.

2. Verplaats je router

Router VPN - Installatiehandleiding | Private Internet Access

Staat je router in de kast? Geen goed idee. Muren, kasten, zelfs boekenplanken kunnen je Wi-Fi-signaal mogelijk dempen. Het fysiek verplaatsen van de router kan een echt verschil maken voor de snelheden die je krijgt en hoe ver zijn draadloze transmissies kunnen reiken. De perfecte plek hangt af van je woning, maar probeer je router niet in een hoek, onder een kast of in een lade te verstoppen – hoe centraler en prominenter hij staat, hoe beter. 

Misschien moet je wat creatieve bekabeling toepassen om je router op een betere plek te krijgen, maar het zal de moeite waard zijn voor het eindresultaat. Het doel is om je belangrijkste apparaten, televisies, laptops, enzovoort- zo dicht mogelijk bij je router te krijgen. 

3. Overweeg glasvezel

Glasvezelinternet is een gegevensverbinding die gedragen wordt door een kabel gevuld met dunne glas- of kunststofvezels. De gegevens reizen er doorheen als lichtbundels die in een patroon gepulseerd worden. Snelheden van glasvezel internet zijn met 1 Gbps ongeveer 20 keer sneller dan gewone kabel.

Waarom is glasvezelinternet zoveel beter dan gewoon kabelinternet?

Omdat er geen koperdraad is om de boel te belemmeren. Kabelinternet stuurt zijn signalen door metalen draden. Het metaal warmt op, waardoor het signaal verzwakt en storingen oppikt. Daarom zijn kabel en DSL internet zo veel trager en onhandiger dan glasvezel internet

Wil je overstappen naar glasvezel?

Dan is het handig eerst te checken of dit wel op jouw adres mogelijk is. Dit is een kleine moeite, je hoeft alleen maar even de glasvezel postcodecheck te doen!

Besparen op je internetkosten? 

Vooral in tijden van nu met de oplopende prijzen is het verstandig om uit te zoeken waar je het goedkoopst glasvezel internet kunt krijgen. Je kunt makkelijk glasvezel vergelijken om hier achter te komen.

4. Wi-Fi Extender

Draadloze Wifi Repeater Wifi Extender Ultraboost Wifi Versterker Lange Bereik Repiter 300M Wifi Booster Wi fi Repeater Access Point|wifi repeater 300mbps|repeater 300mbpsrange extender - AliExpress

Als rommelen met de instellingen van je router geen effect lijkt te hebben en je hebt een paar euro’s over, investeer dan in een Wi-Fi extender of repeater. Dit apparaat steek je in een vrij stopcontact, maakt verbinding met het draadloze internet dat door je router uitgestraald wordt, en breidt het dan verder uit.

Ze zijn (meestal) eenvoudig in te stellen, gemakkelijk te gebruiken, en kunnen je meteen helpen van Wi-Fi dode zones in je huis af te komen. De verlengde of herhaalde draadloze signalen zullen echter niet zo sterk zijn als die welke rechtstreeks van je router komen, dus ook hier is plaatsbepaling belangrijk. Probeer deze apparaten te gebruiken om gadgets aan te sluiten die niet enorm veel bandbreedte nodig hebben.

5. Voeg een wachtwoord toe aan je wifi

Dit is waarschijnlijk niets nieuws, maar je hebt een wachtwoord nodig voor je Wi-Fi netwerk. Het is goed om hackers op afstand te houden en om te voorkomen dat buren van je bandbreedte gaan Netflixen, wat je internet zeker zal vertragen. Zorg ervoor dat je AES-versleuteling gebruikt, dat is zowel de meest veilige als de meest snelheidsvriendelijke beveiligingsoptie.

6. Controleer je PC

HKC AIO24P1-64GB 24 inch All in one PC 4GB Ram 64GB SSD | HKC-eu.com | HKC Europe B.V.

Deze tip is specifiek voor computers: Als het internet op je PC of laptop eeuwig traag is, maar andere apparaten lijken in orde, open dan je Taakbeheer of Activiteitenmonitor en kijk welke programma’s er op de achtergrond draaien. Bepaalde programma’s kunnen ingesteld zijn op automatisch bijwerken die dat niet hoeven te zijn. Als ze steeds op de achtergrond updaten, kan dat de oorzaak zijn van je trage internet. Kijk het na en pas de instellingen aan.

7. Herstart je je router?

Regelmatig je router opnieuw opstarten klinkt als een uitbreiding van de eeuwenoude pseudo-oplossing voor alles wat digitaal is: opnieuw opstarten. Ja, het herstarten van je router kan soms dood internet verhelpen, maar helpt het regelmatig herstarten van je router om sneller te werken? Het korte antwoord is waarschijnlijk van niet.

Er is geen reden om regelmatig opnieuw op te starten, zoals sommige mensen denken. Als je problemen hebt, dan kan het de moeite waard zijn om je router opnieuw op te starten, maar hou je voor het grootste deel aan onze andere tips.

8. Gebruik een ethernetkabel

Ethernetkabel 3m UTP Cat.5e wit - Cablematic

Ethernet. Het werkt nog steeds. We vergeten soms: draden bestaan nog steeds! Je hebt geen wifi nodig. Een bedrade verbinding met je router is meestal te verkiezen boven een draadloze. Hij is sneller en stabieler, en kan niet beïnvloed worden door andere apparaten of grote visvijvers. Het nadeel is dat het beperkt waar je apparaten kunnen zijn, en dat het over het algemeen minder handig is.

Toch is het voor hardware die het snelst mogelijke internet nodig heeft – een spelcomputer, desktop PC, of een streaming box, bijvoorbeeld – vaak de moeite waard om een draad aan te leggen. De router zal een handvol Ethernet poorten over hebben, dus je hebt alleen een kabel nodig. Om echt netjes te werk te gaan en te voorkomen dat er draden over je vloer slingeren, moet je wat kabelbeheer toepassen. Muurbeugels houden de Ethernet kabel vast aan de muren. 

9. Sluit ongebruikte apparaten af

Het helpt ook om het aantal apparaten op je netwerk te verminderen. Tientallen dingen tegelijk op het Wi-Fi laten tikken kan problematisch zijn. Sluit alles wat je kunt aan op Ethernet, en koppel alles los wat je wel aangesloten hebt maar niet meer nodig hebt. Zorg ervoor dat alleen de dingen die internet nodig hebben internet krijgen.

Goede routers bieden regelaars om een bepaald apparaat of een bepaalde dienst voorrang te geven. Het is een handige manier om ervoor te zorgen dat je spelletjes nooit onderbroken worden door iemand anders die video’s op Facebook streamt.

10. Gebruik een snelle VPN

Veel mensen gebruiken een VPN-dienst omdat je daarmee je privacy kunt beschermen, informatie veilig kunt houden, en censuur kunt omzeilen. Zodat ze bijvoorbeeld toegang kunnen hebben tot de Netflix van andere landen. Wie wil dat niet?

Maar veel VPN-diensten vertragen je internetverbinding. Daarom moet je een VPN kiezen die de bandbreedte en de infrastructuur heeft om snellere verbindingen te ondersteunen.

Total
0
Shares
Gerelateerde berichten