Hoe Herken je een Slechte Werkomgeving? (15 Manieren)

slechte-werkomgeving-herkennen-toxisch

Het toelaten van een slechte omgeving op de werkplek kan leiden tot het bezoedelen van de professionele reputatie van de betrokkenen of tot de ondergang van het bedrijf. Toch kiezen veel leidinggevenden ervoor een oogje dicht te knijpen, en zijn ondergeschikten te geïntimideerd om het kantoordrama onder de aandacht van hun leider te brengen.

Dit zijn de belangrijkste tekenen van een slechte werkomgeving en wat praktische adviezen om de werkomgeving te verbeteren.

1. Geen vragen durven stellen

Als mensen geen vragen stellen aan hun superieuren, dan heb je (misschien onbewust) een organisatie gecreëerd die door angst geregeerd wordt. Als je team zich laat leiden door angst, zullen ze aarzelen om iets nieuws te proberen en alle creativiteit en vooruitgang zullen tot stilstand komen.

2. Angst om openhartig te spreken

toxic-slechte-werkomgeving-gespannen-persoon

Als wat in het openbaar tijdens vergaderingen gezegd wordt over het algemeen anders is dan wat privé tussen collega’s gedeeld wordt, dan is dat een duidelijke indicator van een weinig vertrouwenwekkende, toxische cultuur waarin het aan psychologische veiligheid ontbreekt.

3. Een gebrek aan vertrouwen in leiderschap

Roddelen kan een doodsteek zijn voor een nietsvermoedend bedrijf. Het vernietigt het vertrouwen in het management en sloopt het vertrouwen in andere collega’s. Het ondermijnt ook het vertrouwen van de organisatie, drijft een wig tussen teamleden, en creëert een toxische omgeving. Roddelen is slecht, en elke leider moet zich er scherp van bewust zijn. Leiders moeten de bron aanpakken en het onderliggende probleem oplossen waar het uit voortkomt.

4. Onbuigzame communicatie

Wil elk team gedijen, dan is open communicatie de sleutel. Leiders moeten vermijden selectieve communicatoren te zijn. Het is een onrealistische verwachting van leiders om op één manier te communiceren en van werknemers te verwachten dat ze zich aan hun stijl aanpassen. Gebruik in plaats daarvan aanpasbare en diverse communicatieplatforms om tegemoet te komen aan de manier waarop medewerkers je aanspreken, mondeling of schriftelijk, in een poging om naadloos met hen in contact te komen.

5. Spanning op kantoor

toxic-slechte-werkomgeving-bezorgd-persoon.jpg

Een stil kantoor kan vaak een teken zijn van een toxische werkplek. Soms is een stil kantoor nodig, maar niet de hele tijd. Als niemand glimlacht, of als mensen hun hoofd naar beneden houden en zeggen dat alles in orde is zonder echt opbouwende feedback of commentaar, dan is er waarschijnlijk iets aan de hand. Je kunt gewoon de spanning en de olifant in de kamer voelen, die beide onmiddellijk aangepakt moeten worden.

6. Onbetrokkenheid bij werknemers

Onbetrokkenheid van werknemers is een belangrijk teken van een culturele kloof binnen de organisatie en zou leiders ertoe moeten aanzetten de hand uit te steken naar teamleden. Wekelijkse ontmoetingen in plannen met meer senior teamleden en maandelijkse ontmoetingen met meer junior leden kan helpen. Besteed tijd om de persoon persoonlijk te leren kennen en laat het gesprek op een natuurlijke manier overgaan in zakelijke aangelegenheden en eventuele uitdagingen.

7. Geen tijd voor reflectie

Teamleden coachen elkaar niet openlijk of houden niet regelmatig nabesprekingen wanneer dingen niet lopen zoals gepland. Een goed team neemt de tijd om te reflecteren.

8. Vertrouwen

vrienden-niet-vertrouwen-tips

Het meest voor de hand liggende symptoom van een slechte werkomgeving is gemis van vertrouwen. Het is een conventionele wijsheid dat “mensen hun baan niet verlaten, maar hun baas,” en toxic bazen creëren een toxic omgeving die mensen wegjaagt. Natuurlijk is het beter om problemen op te vangen voor ze zover komen, dus houd de communicatie open en zorg ervoor dat je team weet dat ze eerst met jou kunnen praten.

9. Gereserveerde teamleden

Let op niet-expressieve teamleden. Een heel frequent symptoom dat je kunt waarnemen als je een toxische omgeving ervaart is een langdurige periode van stilte. Gezonde teams uiten zich; ze kibbelen, ze praten, ze stellen vragen, ze dagen uit, en ze doen mee. Gebeurt geen van deze dingen, dan is er een groot alarm voor een slechte werkomgeving.

10. Roddelen

Werknemers zullen vaak klagen bij hun collega’s in plaats van het probleem via de juiste kanalen op te lossen. Veel mensen zijn gaan geloven dat dit soort kantoorroddels onvermijdelijk zijn in een werkomgeving, maar dat is niet zo. Roddelen gebeurt wanneer teamleden niet rechtstreeks met elkaar over problemen praten of zorgen aankaarten en ze laten aanpakken. Als mensen zich niet gezien en gehoord voelen, lekt hun ontevredenheid uit in klachten naar hun collega’s.

11. Geen vertrouwen tussen collega’s

Wees alert op het ontbreken van vertrouwen tussen medewerkers. Dit kan zich vertalen in gebrek aan respect tussen teamleden, disfunctioneel teamwerk, en een gebrek aan inzet om gezamenlijke doelen te bereiken. In culturen met een hoge mate van vertrouwen voelen medewerkers zich op hun gemak als ze zich kwetsbaar opstellen tegenover elkaar, om hulp vragen als dat nodig is zonder hun zwakheden te verbergen, en constructieve feedback geven die het team helpt slagen.

12. Onzekere werkverantwoordelijkheden en grenzen

vrouw-neppe-mensen

Een werkplek wordt toxisch als werknemers niet begrijpen waar ieders verantwoordelijkheidsgebied ligt. Onzekere grenzen leiden tot chaos. Je moet beginnen met structureren door verantwoordelijkheidsgebieden, beleidslijnen en processen duidelijk en transparant vast te leggen. Het volgende is de interne cultuur. De eigenaars, en het hele management team zelf, moeten een model van ethisch gedrag zijn voor het team.

13. Vriendjespolitiek cultuur

Mensen verkiezen die je goed kent lijkt misschien “veilig”, maar een cultuur van vriendjespolitiek is toxisch. Aanwerven uit dezelfde poel van vrienden, ex-collega’s en het alumni-netwerk – hoge presteerders overslaan om vrienden of ex-collega’s te promoveren naar functies op hoger niveau, of de een bevoordelen terwijl de ander het doelwit is, is een no-no. Positieve culturen zoeken naar verschillende perspectieven, bevorderen rechtvaardige praktijken en openheid.

14. Non-verbale feedback

Zoek naar non-verbaal gedrag om na te gaan wat er werkelijk aan de hand is. Oogrollen of mensen die niet praten als je een oprechte open vraag stelt zijn maar een paar van de gevaarsignalen. Als mensen zich niet uitspreken tegen de leiding terwijl je denkt dat ze dat wel zouden moeten doen, dan heb je misschien een toxische werksfeer.

15. Structurele angst voor vergelding

Toxiciteit op de werkplek moet vanuit een cultureel gezichtspunt verholpen worden. Als je vermoedt dat er een probleem is, dan is dat er waarschijnlijk ook en moet het snel opgelost worden. Leiders moeten tijd vinden om met het personeel te babbelen en niet wachten tot ze iets te horen krijgen. De organisatiestructuur moet open en eerlijke communicatie mogelijk maken zonder angst voor vergelding of voor aangetaste reputaties. Vraag en vraag vaak!

Total
0
Shares
Gerelateerde berichten