30x Gewoontes die Slecht zijn voor het Milieu

slechte-gewoontes-voor-milieu-vervuiling

Naarmate we ons meer en meer bewust worden van de negatieve invloed die wij mensen op de aarde hebben, hebben we een aantal van de belangrijkste dingen leren kennen die we kunnen doen om onze ecologische voetafdruk op onze planeet te verkleinen.

Maar er zijn enkele dingen die de meesten van ons elke dag doen waarvan we niet beseffen dat ze slecht voor het milieu zijn – en helaas zijn ze niet allemaal even gemakkelijk op te lossen.

In de war over wat in de vuilnisbak kan – en hoe je alles weggooit wat niet in de vuilnisbak kan? Wij hebben de antwoorden op al je vragen.

Gebruik deze lijst om te ontdekken hoeveel afval je creëert en hoe je je dagelijkse routine kunt veranderen om duurzamer en milieuvriendelijker te zijn.

1. Niet lang dezelfde spullen gebruiken

duurzame-ethische-kleding

Zorgen dat voorwerpen een lang leven hebben helpt ook de aarde een gezonder leven te leiden. Mensen gooien vaak dingen weg die ofwel opnieuw gebruikt kunnen worden of aan iemand anders gegeven kunnen worden, waardoor een perfect goed hemd of deken op een stortplaats belandt. Probeer zoveel mogelijk van je spullen opnieuw te gebruiken en anders te recyclen.

2. Veel vlees eten

De vleesconsumptie moet wereldwijd omlaag als we onze planeet willen redden. Dat betekent dat je je bewust moet worden van je vleesinname en die minimaliseren waar je kunt. We zeggen niet dat je volledig vegetarisch moet worden, maar vleesloze maandagen invoeren kan enorm gunstig zijn voor het milieu. 

3. Koffiedrinken

De koffiehandel is niet gemakkelijk voor de aarde – de koffiehandel veroorzaakt niet alleen ontbossing, maar het proces om van koffiebessen kant-en-klare gemalen koffie te maken levert ook veel afval op. De oplossing? Probeer in de schaduw verbouwde koffie te kopen, die de plaatselijke flora en fauna minimaal verstoort. En, natuurlijk, composteer je koffieafval.

4. Meer eten kopen dan je nodig hebt

eten-supermarkt

Mensen slaan in kruidenierswinkels vaak voorraden in, en gooien alles wat ze op dat moment willen in hun karretje zonder na te denken of ze dat artikel eigenlijk wel nodig hebben. Daardoor wordt er veel voedsel verspild. Vooral in een tijd als deze zouden we allemaal alleen moeten kopen wat we nodig hebben. Probeer de volgende keer dat je in de kruidenierswinkel bent alleen te kopen wat je weet dat je zult gebruiken, vooral als het om bederfelijke waren gaat.

5. De lichten laten branden

We verspillen veel energie wat eigenlijk niet nodig is. Daar horen kleine dingen bij als lichten laten branden, koffiezetapparaten aan laten staan en de thermostaat onnodig laag houden. Probeer hier voortaan alert op te zijn, het is ook nog eens goed voor de portemonnee. 

6. Je toilet doorspoelen

Dit is misschien een heftig voorstel, maar het kan niemand kwaad als je stopt met elke keer doorspoelen als je plast – je bespaart een hoop liter water per de doorspoeling die je overslaat. 

7. Het kopen van wegwerpartikelen

plastic-waterflesje

We zijn allemaal geneigd te vertrouwen op plastic zakjes voor eenmalig gebruik bij het inpakken van onze lunch of restjes. Maar verminderen, hergebruiken en recyclen is nog nooit zo gemakkelijk geweest nu veel bedrijven duurzame alternatieven voor die alledaagse producten aanbieden. Vervang plastic wrap door herbruikbare wrap van bijenwas en verwissel plastic boterhamzakjes met herbruikbare siliconen zakjes – deze kleine veranderingen kunnen een enorm verschil maken.

8. Schoonheidsproducten voor eenmalig gebruik

Denk eens na over je schoonheidsroutine: Hoeveel eenmalig te gebruiken of plastic artikelen gebruik je die vervangen kunnen worden door een duurzamer alternatief? Enkele voorbeelden zijn wegwerpscheermesjes, plastic tandenborstels, gezichtsdoekjes voor eenmalig gebruik, wattenschijfjes, handzeep en plastic tampon-inbrenghulpjes – allemaal handig voor onderweg, maar gemakkelijk te vervangen door milieuvriendelijke alternatieven in je huisvoorraad.

9. Verspilling van papier

Elk jaar wordt voor een miljard bomen aan papier verspild aan dingen als dubbele printjes, reclamefolders en online bestellingen die in meerdere verpakte zendingen komen.

Eenvoudige oplossingen: Controleer de instellingen van je printer op je werk om er zeker van te zijn dat je dubbelzijdig afdrukt en niets extra’s afdrukt; schrijf je uit voor reclames en kies ervoor je bestellingen langzamer te laten komen en in slechts één pakket.

Maak verder gebruik van alles wat je digitaal kunt doen, zoals rekeningen betalen, je bestanden op een harde schijf organiseren, digitale uitnodigingen voor speciale gelegenheden online versturen via mail of een applicatie.

10. Vaak reizen met vervuilend vervoer

parkeerplaats-autos

Een van de grootste veroorzakers van vervuiling is de gasuitstoot die van auto’s komt. Voertuigen stoten enorme hoeveelheden koolstofdioxide per jaar uit. Dus hoewel je waarschijnlijk wel weet dat voertuigen in het algemeen de kwaliteit van onze lucht beïnvloeden, realiseer je je misschien niet hoeveel jouw individuele auto aan die vervuiling bijdraagt. 

De oplossing is er een die je vast al eerder gehoord hebt: gebruik alternatieve vervoersmiddelen wanneer je kunt. 

Als je niet met de fiets naar je werk kunt, probeer dan met een collega te carpoolen om je koolstofvoetafdruk te verkleinen. Als je met vrienden op stap bent, doe dan je best om te carpoolen en in plaats van een Uber te nemen, kies je ervoor om de stad te voet of met de fiets te bekijken. 

11. Het weggooien van recyclebare spullen

Het is makkelijk om iets in de vuilnisbak te gooien zonder te beseffen dat het recyclebaar is, maar de tijd nemen om te recyclen kan de planeet nog jaren helpen. Bestudeer welke voorwerpen gerecycled kunnen worden en zorg ervoor dat je ze in de juiste bak doet om een gemiste kans om te recyclen te voorkomen.

12. Niet-recycleerbare voorwerpen in de recyclebak stoppen

Op diezelfde manier wil je ook geen voorwerpen recyclen die niet in de recyclebakken thuishoren. Recyclen kan verwarrend zijn. Er zijn nogal wat voorwerpen – zoals piepschuim en plastic boodschappentassen – die recyclebaar lijken, maar dat in feite niet zijn. Maar het loont de moeite je goed te informeren, want als je niet-recycleerbare spullen in de recyclebakken gooit, verknoei je het recyclageproces en kun je een hele partij recycleerbare spullen kwijtraken.

13. Chemicaliën gebruiken om schoon te maken

schoonmaken-chemicalien

Een plastic fles schoonmaakmiddel is een dubbele bedreiging voor het milieu: De pot is meestal niet recyclebaar, en de chemicaliën erin zijn gevaarlijk als ze in het water terechtkomen.

Je eigen schoonmaakmiddelen mengen met huishoudelijke voorwerpen is verrassend handig en echt goedkoop. Met azijn en water kun je glas schoonmaken, zuiveringszout en water wordt een taaie reiniger voor tegelvoegen, zeezout gemengd met citroensap is een geweldig mengsel dat je kunt gebruiken om vuile vaat te schrobben. (Vergeet niet de vaatdoeken te gebruiken die je van oude kleren gemaakt hebt!)

14. Fast-Fashion

Fast-fashion bedrijven zijn een andere schadepost voor het milieu. De mode-industrie is verantwoordelijk voor een deel van de wereldwijde uitstoot en fast-fashion verergert het probleem alleen maar. In plaats van het goedkope synthetische-vezel overhemd te kiezen dat je maar één keer zult dragen, kies je beter de kwalitatief goede natuurlijke-vezel optie die minder schadelijk is voor de planeet.

15. Plastic zakjes gebruiken

plastic-zee

Je weet waarschijnlijk wel dat veel plastic gebruiken slecht is voor het milieu. Probeer het aantal plastic tassen dat je gebruikt te minimaliseren. Je kunt meestal goedkope herbruikbare boodschappentassen vinden bij je kruidenier of online – sla een voorraad in en winkel verder.

16. Het gebruik van tampons en maandverband

Meer dan de helft van de bevolking bestaat uit vrouwen en de meeste van die vrouwen zullen ongeveer 40 jaar lang bijna elke maand ongesteld zijn – wat betekent dat we een hele hoop producten voor vrouwelijke hygiëne gebruiken die niet-recycleerbare bijproducten creëren. 

Door maandverband en tampons in te ruilen voor herbruikbare menstruatiecups of menstruatie ondergoed kun je je negatieve invloed op het milieu drastisch beperken.

17. Het water laten lopen

Het water laten lopen tijdens de paar minuten dat je je tandenpoetst of je haar wast lijkt misschien niet zo erg, maar er is heel wat energie gaan zitten in de behandeling van het water dat door je kraan of douchekop stroomt. Waterbesparing is essentieel voor het behoud van een gezonde planeet, vooral in gemeenschappen waar droogte heerst.

18. Facturen in de post krijgen

Alles kan nu elektronisch, van eten bestellen tot bonnetjes krijgen, dus het is niet meer nodig om zoveel papier met de post te krijgen. Schakel over op online facturering voor je creditcards, huur, en nutsvoorzieningen om elke maand stapels papier te besparen. Het is niet alleen beter voor de aarde, maar ook efficiënter voor jou.

19. Gebruik van nutsvoorzieningen tijdens daluren

witte-keuken-planten

Dit lijkt misschien een merkwaardig punt, maar tijdens energiepieken zoals 6 uur ‘s avonds wordt er twee tot drie keer zoveel koolstof geproduceerd. Dit proces schaadt dus zowel het milieu als je energierekening. Probeer dus je apparaten tijdens de daluren aan te zetten (als dat mogelijk is). 

20. Het gebruik van pesticiden en onkruidverdelgers

Pesticiden vormen een potentieel gevaar voor de mens en hebben ook ongewenste neveneffecten op het milieu. Probeer zoveel mogelijk natuurlijke methoden te gebruiken om je tuin te onderhouden.

21. De invoer van goederen

Onze maatschappij is erg afhankelijk geworden van expresverzending en online winkelen, maar deze praktijken hebben negatieve neveneffecten voor het milieu als je bedenkt welke emissies er allemaal bij komen kijken om je goederen van de ene kant van de aardbol naar de andere te brengen.

In plaats daarvan zouden we lokaal moeten winkelen. Een van de krachtigste manieren om ons economisch systeem om te vormen en tegelijk onze voetafdruk op de Aarde te verkleinen is door onze basisbehoeften, vooral voedsel, energie en geld, plaatselijk te kopen in plaats van ze van ver in te voeren.

22. Gloeilampen van 60 watt gebruiken

goed-idee

Als je nog niet op LED-gloeilampen bent overgestapt, is de tijd nu aangebroken! Ouderwetse gloeilampen geven 90 procent van hun energie af als warmte, dus slechts 10 procent van de energie gaat werkelijk naar het maken van licht.

23. Gebruikte kattenbakvulling weggooien

Als je een dier hebt zoals een konijn, cavia, of hamster, en je composteert hun strooisel en afval niet, dan moet je weten dat je dat wel kunt! Je kunt de meeste kattenbakvulling composteren. Je moet wel voorzichtig zijn als je kattenbakvulling wilt composteren, want katten kunnen bepaalde ziekten op mensen overdragen. Maar zelfs voor onze kat-lovers zijn er manieren om de voetafdruk te verkleinen, zoals meer lichtgewicht kattenbakvulling, en kattenbakvulling gemaakt van duurzame materialen zoals gerecycled krantenpapier of zelfs kokosnoot.

24. Het draaien van kleine wasjes in de vaatwasser of wasmachine

Een wasmachine en een afwasmachine in huis hebben zijn moderne luxeartikelen waar we dankbaar gebruik van zijn gaan maken. Maar wees je bewust van hoeveel je in deze machines stopt. Het kost namelijk ontzettend veel water om deze wasjes te laten draaien. Zorg ervoor dat je alleen volle wasjes draait, zodat je het meeste uit elke wasbeurt kunt halen.

25. Papieren handdoeken gebruiken

Het is begrijpelijk dat het een tweede natuur kan zijn om een vel papieren handdoek van de rol te scheuren om een rommel op te ruimen of bij het drogen van een afwas, want dat heb je waarschijnlijk je hele leven al gedaan. Als je jezelf traint, zal het grijpen naar een herbruikbare handdoek in plaats van een papieren handdoek natuurlijk beginnen aan te voelen.

26. Het weggooien van elektronica

man-laptop-investeren-cryptocurrency

Ook het jaarlijkse elektronische afval is ontzettend groot. Dus als je de volgende keer je elektronica wegdoet, doe dan even snel onderzoek naar waar je ze goed kunt recyclen.

27. Eenzijdige documenten afdrukken

Helemaal papierloos gaan is te verkiezen en zeker te doen in onze digitale wereld. Maar als je toch een fysiek exemplaar van je documenten nodig hebt, druk ze dan niet enkelzijdig af. Kies de optie om je papieren dubbelzijdig af te drukken, wat je papierverspilling met een druk op de knop halveert!

28. Plastic rietjes gebruiken

stalen-rietje-koffie

Ergens in je achterhoofd wist je waarschijnlijk wel dat plastic rietjes niet het beste voor het milieu zijn, maar ze zijn zo gebruikelijk – ze zitten in vrijwel elk restaurant waar we komen – dat het moeilijk is om de volle omvang van hun effect op de aarde in je op te nemen. Als je een afhaalmenu haalt, zeg dan dat je geen rietjes nodig hebt en gebruik herbruikbare rietjes, zoals een rietje van roestvrij staal.

29. Apparaten in het stopcontact laten zitten

Er blijken apparaten te zijn die zogenaamde fantoomenergie gebruiken, zelfs als ze uitgeschakeld zijn maar aangesloten blijven. Enkele van de ergste overtreders die je moet overwegen uit het stopcontact te halen als je ze niet gebruikt zijn routers en modems, computers, en videospelletjes consoles.

30. Plastic waterflesjes kopen

We krijgen al jaren te horen dat we geen plastic waterflesjes moeten kopen, maar veel mensen doen het nog steeds. Als je een geheugensteuntje nodig hebt, weet dan dat plastic er tot 450 jaar over kan doen om afgebroken te worden, wat de aarde jaren van schade toebrengt. Sommige mensen zijn overgeschakeld op het dragen van hervulbare waterflessen, die hun waterverbruik op peil houden en de aarde sparen – en het is iets wat jij ook zou moeten overwegen. 

Total
0
Shares
Schrijf een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gerelateerde berichten