Single en Eenzaam? 8x Tips en Advies

vrouw-eenzaam

Single zijn kan af en toe erg eenzaam zijn en eenzaamheid is niet altijd even makkelijk om mee om te dealen. 

Een eerste belangrijke stap om je eenzaamheid tegen te gaan is om eerst een paar keer diep en langzaam in te ademen en elke drang tot paniek te weerstaan, zodat je je denkbrein kunt aanzetten. Zoals je weet is het leven geen race en er is altijd tijd (zelfs als het voelt alsof dat niet zo is). Natuurlijk is het belangrijker om het goed te doen dan om je vrienden bij te moeten houden. Je angst doet alleen maar zijn werk, om je aandacht te trekken. Dat is alles.

Dat gezegd hebbende, het herkennen en luisteren naar je angst is slim, en precies wat je zou moeten doen. Je zorgen over je toekomst zijn belangrijk, heel reëel, en duiden waarschijnlijk niet op een groter angstprobleem. Proberen te voorkomen dat je je überhaupt eenzaam voelt, zal niet helpen, maar het veranderen van hoe je over je eenzaamheid denkt, kan dat wel.

Het is niet jouw angst over de toekomst dat het probleem is, maar hoe je erover nadenkt.  

Hier zijn 8 bekrachtigende gedachten voor wanneer je single bent en je je eenzaam voelt, die je kunnen helpen je mindset te veranderen. Een positieve mindset kan een aantal van de meest voorkomende cognitieve valkuilen van eenzaamheid helpen voorkomen.

1. Er is niets mis met je 

Zelfs als je leven geen kopie is van je beste vrienden, betekent dit niet dat er iets mis met je is. Naarmate je uit de mijlpalen van school groeit en in het gevarieerde landschap van volwassenheid groeit, zullen de verschillen tussen jou en je vrienden duidelijker worden. Verwachtingen worden breder, waarden worden belangrijker en het leven wordt ingewikkelder. Jij en je vrienden doen niet langer alles samen – verre van dat, je bent je er scherp van bewust dat je er alleen voor staat. En dit kan zenuwslopend zijn. Het is normaal om jezelf af te vragen of je op het goede spoor zit voor wat belangrijk voor je is in het leven, maar dit betekent niet dat er iets mis met je is als je je ongemakkelijk voelt. Het betekent dat je normaal bent. Ja, normaal.

2. Er zijn ook nog andere single mensen 

restaurant-mensen

Natuurlijk kunnen al je vrienden plotseling een relatie hebben, maar dat betekent niet dat er geen alleenstaande mensen meer zijn om mee om te gaan of te ontmoeten. Het betekent dat je ze nog niet hebt ontmoet. De beste remedie tegen eenzaamheid is om meer relaties aan te gaan en te cultiveren. Onthoud dat relaties niet romantisch hoeven te zijn om zeer bevredigend te zijn, en vriendschappen kunnen een goede gewoonte zijn voor romantische relaties.

3. Ware schoonheid komt vanbinnen

Aantrekkelijkheid heeft meer te maken met zelfzorg dan met aangeboren fysieke schoonheid. Onderzoeken tonen aan dat mensen zich meer aangetrokken voelen tot geluk en zelfvertrouwen dan tot alleen uiterlijk. Natuurlijk, je uiterlijk doet er toe, maar wat je ermee doet, is oneindig veel meer voorspellend voor het succes van een relatie.

4. Stop met vergelijken

Het is gemakkelijk om bang te zijn dat je achterloopt in een levensrace en je vrienden nooit zult inhalen, maar niets kan je intrinsieke motivatie sneller verpesten dan jezelf met anderen te vergelijken. Voorkom sociale vergelijking om gefocust te blijven op je race, in plaats van op de mensen om je heen. Natuurlijk is het belangrijk om op te merken wat er in de wereld om je heen gebeurt – dit helpt je om op de hoogte te blijven – maar het leven van je vrienden heeft echt niets met dat van jou te maken, behalve hoe ze weerspiegelen wat je misschien wilt.

5. Het leven is geen race

mensen-trap-haast

Het kan ook bijzonder belangrijk zijn om te onthouden dat het leven helemaal geen race is en dat er geen meester-tijdwaarnemer is. Ja, het leven is eindig, net als veel uitkomsten van onze keuzes, maar het leven is ook onvoorspelbaar en kostbaar. Het belangrijkste voor een bevredigend leven is het vinden van geluk tijdens de reis, in plaats van de bestemming, wat ons naar positieve gedachte nummer 6 leidt.

6. Ik moet gelukkig zijn, zodat ik mijn geluk met iemand anders kan delen 

Relaties maken ons niet gelukkig, het zijn net voertuigen voor ons om ons geluk te delen. Het klinkt bijna cliché, maar niemand kan je gelukkig maken behalve jij. Als je iemand zoekt om je gelukkig te maken, dan ben je niet zozeer op zoek naar een relatie, maar wel naar een ontsnapping. Weet je niet zeker welke geluksbooster voor jou het meest logisch is? Er zijn verschillende boeken en strategieën te vinden op het internet voor geluksverbetering.

7. Ik kan zelf ook tevreden zijn 

Het is geen schande om alleen te zijn, tenzij je gelooft in een mythe. Mensen beoordelen je om wat je doet en hoe je je gedraagt, niet om of je alleen of vergezeld bent. In plaats van je te concentreren op je relatiestatus, kan je je ook concentreren op je gedrag (iets waar je gemakkelijk iets aan kunt doen). Ben je vriendelijk? Heb je contact met mensen om je heen, of ben je afstandelijk, gereserveerd of altijd op je telefoon? Als je een relatie wilt, richt je dan op connecties maken met mensen.

8. Het is oké als ik misschien niet wil doen wat ik moet doen 

Er is altijd iets dat je kunt doen, maar dat betekent niet dat het iets is wat je wilt doen. In feite willen we zelden doen wat we moeten doen, en dit op zich kan angst aanjagen, waardoor het nog moeilijker wordt om grip te krijgen. Dus als actie ondernemen je bang maakt, merk dit dan op en pas je aanpak aan. In plaats van jezelf te dwingen anders te zijn, of je volledig terug te trekken, probeer in plaats daarvan zachtaardig voor jezelf te zijn zonder jezelf van de haak te slaan. Het is de oude manier om meer bijen te krijgen met een honingbenadering, en het werkt. Als de beste uitlaatklep voor je angst is om slimme stappen te nemen in de richting van je doelen, is het soms pittig om uit te zoeken hoe je op een plek kunt komen waar je bereid bent te beginnen.

Conclusie

Onthoud dat het de taak van angst is om je te herinneren aan de dingen waar je het meest om geeft, en om je aan te sporen om effectiever je doelen te bereiken. Ja, het doet zijn werk op de vuile manier – door ons ongemakkelijk te maken – maar dat betekent niet dat het een slechte zaak is. Angst is slechts de boodschapper. Wat je met angst doet, is de echte vraag.

Als het gaat om je eenzaam voelen en je zorgen maken over waar we zijn in het leven, waar we naartoe gaan en of we op de goede weg zijn, is niets belangrijker om op te letten. Alleen jij kunt je angst om je eenzaam te voelen horen en gebruiken voor het uiteindelijke doel: je naar succes leiden in de dingen waar je het meest om geeft.

Total
0
Shares
Schrijf een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gerelateerde berichten