Rolex versus Cartier Horloge, wat zijn de Verschillen?

rolex-versus-cartier-horloge-wat-zijn-de-verschillen

Zowel Rolex als Cartier zijn twee bekende premium luxe horlogebedrijven. Misschien wil je een van deze luxe horloges kopen. Misschien vind je het moeilijk om uit te vinden voor welk merk je moet gaan. Of misschien ben je gewoon nieuwsgierig welk merk superieur is. In dit artikel over Rolex versus Cartier zullen we proberen de beste kenmerken van elk van beide te belichten en te zien welke als beste uit de bus komt!

Weet je niet zeker of je een Rolex of Cartier horloge moet kopen? Lees deze vergelijking.

Wie maakt er betere horloges: Rolex of Cartier?

Tot op heden zijn beide horlogemakers erkend en gerespecteerd. Beide hebben een lange geschiedenis in de horlogerie en behalve als luxe horlogemaker staat Cartier ook bekend als de “Juwelier der Koningen” met hun zeer exclusieve sieraden met diamanten en edelstenen. Het is geen verrassing dat veel mensen die het zogenaamde menu van horlogemakers bekijken, deze twee in hoge mate overwegen bij het winkelen voor een high-end uurwerk.

Dus wat maakt deze twee merken verschillend van elkaar? Hoe komt iemand erachter welk merk het beste bij hem past?

Rolex Horloges

feiten-over-rolex

Rolex is een merk dat zeker overal ter wereld de aandacht op je pols zal vestigen. Rolex is het #1 meest erkende Zwitserse horlogemerk met bijna 100% internationale naamsbekendheid en vele horologische innovaties om hun eigen te noemen. Als je gesprekken wilt beginnen met totale vreemden en een horloge wilt hebben dat mensen herkennen als een high-end horloge, dan is dit het perfecte merk voor jou. Sommige mensen daarentegen willen een discreter statement maken en kiezen voor andere high-end merken om extra aandacht te vermijden.

Voordelen

1. Merkherkenning
Rolex is het meest erkende luxe horloge ter wereld.
2. Nauwkeurigheid
Rolex horloges worden zeer streng getest om een grotere nauwkeurigheid te bieden dan de meeste mechanische horloges.
3. Doorverkoopwaarde
Rolexen hebben een uitstekende doorverkoopwaarde en een hogere gemiddelde doorverkoopwaarde dan andere merken.
4. Selectie
Rolex heeft een ongelooflijk grote selectie van horloges die in productie zijn en nog meer die beschikbaar zijn op de open markt.

Nadelen

1. Kastvormen
Voor het grootste deel gebruikt elke moderne Rolex een ronde kastvorm. Elke andere vorm van Rolex is zeer zeldzaam. Rolex maakte vroeger een paar vierkante horloges en veel van de oudere Cellini modellen waren in feite vierkant of rechthoekig van vorm. Op dit moment zijn bijna alle moderne Rolex horloges rond, terwijl Cartier vele kastvormen heeft van rond en ovaal tot kussenvormig, tonneau en natuurlijk de vele vierkante of rechthoekige Tank horloges.
2. Prijs
Is Rolex duurder dan Cartier? Een instap Rolex heeft een catalogusprijs van meer dan twee keer de prijs van een instap Cartier horloge, waardoor ze exclusiever zijn en voor sommigen minder bereikbaar.
3. Kwartshorloges
Het is heel zeldzaam om Rolex horloges met kwartsaandrijving te vinden (als je daar van houdt). De meeste mensen die een Rolex kopen waarderen de mechanische schittering van een horloge en zijn niet op zoek naar een Rolex die op batterijen werkt, maar als je dat wel zou willen, dan zijn ze moeilijk te vinden, want er zijn er maar heel weinig van gemaakt. Cartier daarentegen heeft er veel.

Cartier Horloges

cartier-horloge

Cartier was een wereldberoemde juwelier voordat het werd erkend als een belangrijke speler in de horloge-industrie. Hun merk staat genoteerd als een van Forbes’ topmerken wereldwijd en met hun sterke invloed in de high fashion, maakten ze polshorloges mainstream in een tijd dat iedereen zakhorloges droeg. Sindsdien heeft de horlogemaker veel populaire collecties geproduceerd, zoals hun iconische Tank-serie.

Velen beschouwen Cartier meer als een modemerk dan als een luxe horlogemaker en misschien komt dat omdat ze bekender zijn als rituele juwelier en ze gewoon dol zijn op horloges met juwelen en diamanten randen. Cartier heeft echter stappen gezet om de mening over hun horlogemakerskwaliteiten te veranderen met talrijke horologische innovaties en iconische horloges.

Voordelen

1. Kastmaten
Horloges van Cartier zijn er in vele maten, van de piepkleine 28 mm voor dames tot de oversized 44 mm voor heren. Rolex daarentegen heeft wel kleinere horloges, maar die beginnen bij een iets grotere maat van ongeveer 31 mm en gaan tot ongeveer 42 mm. In de veilige zone als het op grootte aankomt.
2. Kastvormen
Zoals eerder gezegd, zijn horloges van Cartier er in zo ongeveer elke beschikbare vorm, dus qua variatie is er genoeg te kiezen.
3. Prijs
Horloges van Cartier zijn aanzienlijk betaalbaarder dan die van Rolex. Hoewel beide merken horloges hebben met een catalogusprijs onder de €5.800, kun je een Cartier kopen voor minder dan €2.900 tegen de goedkoopste nieuwe Rolexen met €5.510 catalogusprijzen.
4. Kwartshorloges
Rolex produceert geen kwartshorloges meer. Jaren geleden hebben ze het geprobeerd en besloten het niet te doen, nadat ze zich waarschijnlijk realiseerden dat het hun merk zou schaden. Kwarts modellen zijn voor degenen die niet geven om de esoterie en de micromechanica van een ingewikkeld mechanisch horloge en de hoogst mogelijke nauwkeurigheid verkiezen. Een kwartshorloge (op batterijen) zal nauwkeuriger zijn dan een mechanisch horloge. Cartier heeft naast mechanische horloges ook veel mooie luxe kwartshorloges geproduceerd.

Nadelen

1. Merkherkenning
In principe zul je met een Rolex meer commentaar krijgen en meer hoofden doen omdraaien. Rolexen hebben een aparte uitstraling. Het is heel gemakkelijk om er een te herkennen, terwijl Cartier zoveel verschillende stijlen, vormen en maten maakt dat het vaak moeilijker te herkennen is. Cartier is een zeer bekend merk, maar is niet echt te vergelijken met Rolex, dat het meest erkende luxe horlogemerk ter wereld is. Veel heeft ook te maken met hun merkpositionering en productiecijfers versus de enorme vraag.
2. Nauwkeurigheid
Nu we het toch over nauwkeurigheid hebben, de mechanische horloges van Cartier hebben niet dezelfde superieure nauwkeurigheid als Rolex. Rolex voert zeer uitgebreide tests uit op zijn horloges en als ze een nauwkeurigheid van +2/-2 seconden per dag bereiken, krijgen ze het predikaat Superlatieve Chronometer.
3. Doorverkoopwaarde
Behouden horloges van Cartier hun waarde? Horloges van Cartier houden niet zo goed hun waarde als Rolex, maar ze zijn niet verschrikkelijk als het gaat om doorverkoop in vergelijking met sommige andere topmerken.
4. Selectie
Hoewel Cartier horloges maakt in allerlei vormen, maten en kleuren, met diamanten, zonder diamanten, in 18 karaat roodgoud, 18 karaat geelgoud, 18 karaat witgoud, roestvrij staal, en meer; ze hebben lang niet zoveel verschillende modellen als Rolex.

Rolex vs Cartier: Herkenning van de merknaam

rolex-horloge-echt-of-nep

Het merk Rolex is vrijwel een begrip. Het heeft beslist meer gewicht dan de merknaam Cartier. Bedenk maar eens hoe vaak je de naam “Rolex” hebt gehoord tegenover hoe vaak je de naam “Cartier” hoort. Rolex is vanaf het begin het centrum van de horloge-innovatie geweest.

Rolex was bijvoorbeeld het eerste horlogemerk dat volledig waterbestendig was, en het eerste horloge met automatische datumwisseling. Rolex staat ook bekend om zijn nauwkeurigheid als een van de meest nauwkeurige horloges op de markt. Cartier daarentegen werd oorspronkelijk ontworpen voor piloten, maar wordt sindsdien geassocieerd met royalty’s en welgestelden.

Conclusie over merkherkenning

Op grond van bovenstaande punten, en ik weet zeker dat je eigen ervaring kan bevestigen dat Rolex absoluut een veel grotere naamsbekendheid heeft dan Cartier.

Ja, het zijn allebei bekende luxe horloges, maar Rolex domineert absoluut de luxe horlogeruimte als het definitieve luxe horloge.

Winnaar: Rolex

Rolex vs Cartier: bouwkwaliteit

Zowel Rolex als Cartier maken analoge mechanische en quartz horloges. Omdat het Zwitserse luxe horloges zijn, hebben deze merken allebei horloges van hoogwaardige materialen.

De meeste horloges van Rolex en Cartier hebben kasten van roestvrij staal, hoewel ze ook gouden en platina kasten hebben. Rolex onderscheidt zich echter met zijn roestvrijstalen kasten, omdat hij een type gebruikt dat 904L roestvrij staal heet. Dit type is corrosiebestendiger dan andere.

Afgezien daarvan hebben beide merken echter ook wijzerplaten met saffierkristal. Vervolgens is er de waterbestendigheid. Dit verschilt per model van elk merk, maar ze hebben allebei een standaard van ongeveer 100 meter waterbestendigheid. Rolex heeft echter modellen die tot 1220 meter waterdichtheid gaan.

Conclusie over de bouwkwaliteit

Rolex neemt de leiding in termen van bouwkwaliteit met hun hoogwaardig roestvrij staal, en uitstekende waterbestendigheid in sommige van hun modellen.

Winnaar: Rolex

Rolex vs Cartier: stijl

Qua stijl blijven de horloges van Cartier meestal binnen het domein van de mode. Ze hebben wel een paar andere aanbiedingen in verschillende categorieën, maar de geschiedenis van Cartier als juwelier vóór horlogemaker is nog steeds van belang. Een voordeel van horloges van Cartier is dat ze verschillende kaststijlen hebben.

Cartier horlogekasten kunnen vierkant, ovaal of zelfs tonneau zijn. Rolex daarentegen lijkt voor het merendeel van zijn horloges de meer ronde kastvorm aan te houden. Het is zeker een voordeel voor Cartier om verschillende kastvormen te hebben, maar daarmee winnen ze niet noodzakelijkerwijs deze ronde!

Horloges van Cartier zijn meestal meer een kledingstuk. Rolex, daarentegen, is weliswaar een bekend luxemerk, maar toch veelzijdiger in zijn stijl. Ze passen meer bij verschillende stijlen en thema’s, van sport, tot casual, tot jurk. Deze veelzijdigheid in stijl maakt hun gebrek aan variatie in kastvormen enigszins goed.

Conclusie over stijl

Het lijkt erop dat elk van deze horloges zijn eigen voor- en nadelen heeft als het gaat om stijl. Als je op zoek bent naar een puur luxe gekleed horloge met verschillende kastvormen om uit te kiezen, dan is Cartier de beste optie.

Als je echter op zoek bent naar een luxe horloge dat bij verschillende kledingstijlen past, dan zou Rolex beter passen, ondanks het gebrek aan variatie in kastvormen.

Winnaar: gelijkspel

neppe-cartier-herkennen-winkel

Rolex vs Cartier: Prijzen

Qua prijs zijn horloges van Cartier over het algemeen minder duur dan die van Rolex. Ze zijn zeker niet goedkoop, maar als je je nu pas op het gebied van luxe horloges begeeft, dan is Cartier de betere optie om mee te beginnen.

Aan de andere kant heeft Rolex een betere doorverkoopwaarde. Dus als je niet van plan bent je luxe horloge de rest van je leven te houden, dan is een Rolex de betere optie, omdat je dan meer geld terugkrijgt als je van plan bent door te verkopen.

Conclusie over de prijs

Nogmaals, dit is een van die gebieden waar de twee horloges ongeveer gelijk zijn. Bij de aanschaf van een Cartier ben je vooraf minder kwijt, maar een Rolex kan op de lange termijn voordeliger zijn. Met de Rolex geef je meer uit, maar je kunt het horloge jaren later doorverkopen voor een rendement op je investering.

Winnaar: gelijkspel

Belangrijkste punten

Rolex

  • Populairder merk
  • Innovatieve geschiedenis
  • Veelzijdigheid van stijl
  • Betere doorverkoopwaarde
  • Duurder

Cartier

  • Geschiedenis van koninklijke associaties
  • Minder duur
  • Minder populaire merkherkenning
  • Minder stijlcompatibiliteit; meer geschikt als dress watch

Conclusie

Dus op basis van het onderzoek wint Rolex als het betere horloge over het geheel genomen. Maar uiteindelijk is iedereen anders, en ligt het aan iemands individuele voorkeur.

Uiteindelijk gaat het erom hoeveel je bereid bent uit te geven, en wat je bedoelingen met het horloge zijn bij de aankoop ervan. Maar uiteindelijk zijn zowel Rolex als Cartier prima luxe horloges!

Als deze merken buiten je budget vallen, dan kun je misschien kijken naar enkele luxe alternatieven, die de stijl van een luxe horloge delen, zonder de exorbitante prijs!

Total
0
Shares
Gerelateerde berichten