De 7 Redenen Waarom Rolex Horloges zo Duur Zijn

redenen-waarom-rolex-horloges-duur-zijn

Weet je waarom Rolex horloges zo duur zijn?

Rolex is een van die luxe horlogemerken met wereldwijde bekendheid en in trek bij velen beroemdheden. Rolex was niet alleen Kennedy’s precisiejuweel, maar het is ook een essentieel onderdeel van de filmgeschiedenis.

In de James Bond films bijvoorbeeld, stond een Rolex polshorloge Big bij in zijn verschillende spionagemissies. In 1962 gebruikte acteur Sean Connery als Bond de Rolex Submariner 6358 om Dr. No op te sporen. En in de film License to Kill uit 1989 maakte Timothy Dalton zijn filmoptreden sportief met een Rolex Submariner Date.

Met zijn oogverblindende elegantie en functionaliteit is Rolex een van de beste luxe Zwitserse horlogemakers die er zijn. Het is dan ook geen wonder dat sommigen geloven dat Rolex horloges uitsluitend voor mensen uit een bepaalde klasse zijn. Maar heb je je ooit afgevraagd waarom Rolex horloges een fortuin kosten?

Basisfactoren in de prijsstelling

De prijzen van Rolex horloges verschillen per model en per collectie. Rolex zou graag willen dat zijn horloges voor iedereen beschikbaar zijn, maar de middelen en materialen die bij de productie gebruikt worden, vereisen ook aandacht. Dit zijn maar enkele van de factoren die een rol spelen bij de prijsstelling van horloges.

In 2018, veilde het Fellows Auction House in Birmingham, Engeland, Dalton’s Rolex 16610. Dit Rolex Submariner 16610 horloge had een geschatte waarde van €80,000 – €120,000. Je kunt een luxe horloge als de Rolex Oyster Date rond de €6.000 krijgen. Desondanks hebben sommige top Rolex horloges nog steeds een startprijs die vergelijkbaar is met die van het geveilde Rolex 16610 horloge.

Hieronder verkennen we mogelijke redenen die verder kunnen verklaren waarom Rolex horloges zo duur zijn.

1. Productie van goud

Rolex watches with ageless value to invest in today

Rolex wordt aangeprezen als de enige horlogemaker die zijn eigen goud produceert. Dit verklaart waarom sommige gouden modellen voorkomen op lijsten van de duurste horloges. Rolex raffineert meestal 24K goud tot 18K geel, wit, of Everose goud voor hun producten.

2. Een leger van edelsteen deskundigen

Om er zeker van te zijn dat ze altijd eersteklas luxe horloges aan de consument presenteren, maakt Rolex gebruik van een massaal team van edelsteen deskundigen. Deze specialisten helpen bij het kopen, testen en zetten van kostbare materialen, waaronder goud en diamant, op de verschillende luxe modellen.

Bovendien doet de firma een beroep op traditionele juweliers om te helpen bij het met de hand uitzoeken en zetten van diamanten en edelstenen.

3. Het belang van mechanisatie

Als een van de beste horlogemerken die er zijn met een zeer grote vraag, heeft Rolex uitgebreid geïnvesteerd in machines, waarvan de meeste in de vorm van robots.

In zijn hoofd bevoorradingsruimte gebruikt het bedrijf deze robots om te helpen bij repetitief werk zoals verpakken, het ophalen van bakken met onderdelen, of het afmaken van de assemblage van Rolex horloges. Niet alleen dat, maar Rolex gebruikt ook robots in het beginstadium van het polijsten van horloges, voordat menselijke werkers het overnemen.

4. Met de hand geassembleerde uurwerken

Ondanks het feit dat Rolex bij de productie uitgebreid gebruik maakt van robots, zijn de taken die door machines en robots worden uitgevoerd eigenlijk eenvoudige taken. Daartoe behoren sorteren, catalogiseren en vijlen. In feite worden uurwerk bewegingen en armbanden meestal met de hand in elkaar gezet. Voordat de horloges naar COSC gestuurd worden voor chronometer certificering, worden ze vaak door mensen dubbel gecontroleerd en getest om een hoge kwaliteit te garanderen.

5. Testen op waterdichtheid

Rolex submariner ceramic wrist shot, vacation, summer, tropical, ocean, underwater, submerged | Rolex submariner, Wrist shot, Submariner

Rolex horloges hebben een opmerkelijke ondoordringbaarheid. Sommige zijn zelfs waterbestendig tot 300 meter (b.v. Rolex Submariner horloges). Om de waterbestendigheid te bevestigen wordt elk Rolex duikhorloge gewoonlijk getest onder drukvaten, en daarna buiten in echt water. Intussen gebruikt Rolex voor het testen van Rolex DeepSea horloges vaak een watertank onder hoge druk, die speciaal via COMEX opnieuw ontwikkeld is.

6. Meerdere Onderzoeksfaciliteiten

Rolex heeft een heel bijzondere afdeling Interne Onderzoek en Ontwikkeling. Ze hebben verschillende professionele laboratoria en faciliteiten waar onderzoekers en wetenschappers werken aan nieuwe Rolex horloges en fabricagetechnieken.

Rolex moet ervoor zorgen dat ze in deze laboratoria en faciliteiten het beste team hebben. Vandaar dat ze de voorkeur geven aan hoog opgeleide wetenschappers in hun scheikundelab voor onderzoek naar oliën en smeermiddelen die in hun machines gebruikt worden.

Andere bijzondere faciliteiten van Rolex zijn een stress test kamer voor het testen van uurwerk bewegingen, kasten, en armbanden. Het bedrijf heeft ook een kamer met verscheidene elektronenmicroscopen en gasspectrometers, waar onderzoek aan metalen en andere materialen plaatsvindt.

7. Rolex’s gebruik van 904L roestvrij staal

Buy Rolex Deepsea Sea-dweller I Black Dial | Wrist Aficionado

Om ze te laten opvallen, geeft Rolex zijn luxe horloges een klassieke, ongeëvenaarde vormgeving. Daarbij hoort het gebruik van hoogwaardig roestvrij staal, 904L. Deze staalsoort is veel sterker en glanzender dan het gewone 316L staal, dat gewoonlijk door andere horlogemakers wordt gebruikt.

904L roestvrij staal is niet alleen duur, maar ook moeilijk te maken. Rolex begon dit staal (meestal Corrosie-bestendige Superlegering genoemd) in 2003 op grote schaal te gebruiken.

Aangezien alle Rolex horloges meestal in huis gemaakt worden, werden de meeste bestaande gereedschappen en machines vervangen om 904L roestvrij staal te kunnen maken. Het vergt speciale vaardigheden en extra werk om deze staalsoort te vervaardigen. Vandaar dat de meeste horlogemakers blijven vertrouwen op het 316L staal. Daardoor is Rolex waarschijnlijk de enige horlogefabriek die 904L staal gebruikt.

Conclusie

Omdat de horloges authentiek en elegant zijn, en de vereiste nauwkeurigheid bezitten, mikken degenen die een luxe glimmende ster om hun pols willen hebben meestal op Rolex.

Maar de fabricage van Rolex is geen makkie. Het merk doet er bijna een heel jaar over om één nieuwe collectie te maken, want ze moeten de onberispelijke kwaliteit van elk horloge garanderen. Daarbij komt dat ze maar een beperkt aantal Rolex horloges kunnen aanbieden, waardoor het aanbod beperkt is terwijl de vraag toeneemt.

Total
0
Shares
Gerelateerde berichten