10 Redenen Waarom Mensen Langer Leven

oude-vrouw-oma-langer-leven

Ziekte en ouderdom wordt steeds minder. De voortschrijdende technologie verlegt elke dag de grenzen van de moderne geneeskunde. We vinden niet alleen nieuwe manieren om de dood uit te stellen, maar ook manieren om de ouderdom aangenaam te maken. We naderen snel het punt waarop je, als je net een ongeluk kunt vermijden (wat ook steeds gemakkelijker gaat) en net iets langer in leven kunt blijven, deel zult uitmaken van de eerste generatie die tot ver in de driedubbele cijfers leeft – en gezond genoeg bent om werkelijk van je gouden jaren te genieten.

Hoe komt het eigenlijk dat we steeds langer blijven leven? Hier volgen 10 redenen. 

Zelfrijdende auto’s

Google's zelfrijdende auto is nu volledig operationeel

Preventie is niet alleen een kwestie van het vinden en bestrijden van ziekte. Elk jaar komen meer dan een miljoen mensen om in verkeersongevallen, meestal door menselijke fouten. Reizen met de auto is te centraal geworden in ons leven en onze economie om er gewoon mee op te houden. Deze dagelijkse bezigheid is zo normaal geworden dat we er niet eens meer aan denken dat het een risico is.

Daarom hebben ingenieurs, beleidsmakers en wetenschappers zich ingespannen om menselijke fouten uit de weg te ruimen en onze wegen veiliger te maken door de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s. Hoewel het nog vele jaren kan duren voor een volledig geautomatiseerde snelweg werkelijkheid is, heeft Amerika al het groene licht gegeven voor de introductie van de eerste robot-auto’s op zijn openbare straten, en er zullen zeker meer landen volgen. Vermindering van het gevaar van het dagelijkse woon-werkverkeer (om nog maar te zwijgen van de dreiging van dronken bestuurders) is een belangrijke stap in de richting van het uitbannen van dodelijke ongevallen.

Globalisering

Globalization Can Transform Business, Even During The Pandemic

Het moderne reizen, de communicatiemiddelen en de internetverbinding hebben de wereld kleiner gemaakt. Ideeën, producten en diensten kunnen met ongelooflijke snelheid overal heen reizen, en doen dat elke dag. Dit is het nieuwe economische model voor de wereld. Het betekent ook dat, wat onze leiders en politici ook mogen zeggen, we allemaal van elkaar afhankelijk zijn. Niet alleen maakt dit de wereld veiliger voor het soort massale conflicten die het grootste deel van de menselijke geschiedenis hebben bepaald, het betekent ook dat wereldgezondheid en nationale veiligheid hetzelfde zijn.

Geld en angst zijn beide krachtige drijfveren. In de nieuwe wereldeconomie kruisen ze elkaar, zodat het in ons belang is om de gezondheid van iedereen te verbeteren om de handel gaande te houden. Als uitbraken van ziekten of natuurrampen een land bedreigen, vergroot die impact zich snel naar de rest van de wereld. Het is niet langer voldoende om onze grenzen te beveiligen – we moeten dodelijke ziekten over de hele wereld uitroeien om veilig te zijn. Dat betekent niet alleen minder vechten, het vereist ook meer samenwerking om aardbevingen te voorspellen en vaccins te verspreiden. Wie ook het volgende geneesmiddel of vroegtijdig waarschuwingssysteem creëert, de wereldeconomie zal eisen dat het voor iedereen beschikbaar wordt.

Geld mag dan de wortel van alle kwaad zijn, maar het baant ook de weg naar gezondheid en een lang leven.

Telegeneeskunde

10 innovative examples of telehealth in action | Philips

Zeg maar dag tegen je dokterspraktijk. Hoewel de juiste informatie van de juiste mensen krijgen een verschil kan maken, is informatie alleen soms niet genoeg. Daarom proberen artsen al jaren geneeskunde op afstand te beoefenen, ook wel telegeneeskunde genoemd. Telegeneeskunde kan alles mogelijk maken, van virtueel consult en diagnose, tot operaties via een robot van over het hele land.

Zelfs in de ontwikkelde wereld kunnen landelijke en afgelegen gebieden te lijden hebben onder een beperkte toegang tot de modernste zorg. In minder ontwikkelde streken en landen kan het gebrek aan gezondheidsinfrastructuur even dodelijk zijn, zelfs als er genezingen en behandelingen bestaan die levens kunnen redden. Telegeneeskunde, via het wereldwijde web, kan eindelijk een oplossing bieden.

Oorlog en gevaarlijke situaties nemen af

politie-oorlog

De wereld is nog nooit zo veilig geweest. Het aantal gewelddadige misdaden zoals moord, verkrachting en ook grote inbraken zijn allemaal gedaald en gaan al jaren steeds verder naar beneden. We hebben misschien het idee dat het nog wel veel voorkomt, maar dat heeft meer te maken met de snelheid en de berichtgeving van de media tegenwoordig dan met hoe vaak geweldsmisdrijven werkelijk voorkomen ten opzichte van vroeger, toen het nieuws zich niet zo snel en makkelijk verspreidde. 

De wereld is nog nooit zo vredig geweest. Het aantal oorlogen (en oorlogsslachtoffers) is overal ter wereld op een historisch dieptepunt – zelfs in actieve gevechtszones. Net als bij binnenlandse misdaad zien we veel publiciteit rond militaire activiteit, maar de cijfers tonen aan dat oorlog een dalende trend vertoont. De kans om in een oorlog te vechten of te sterven heeft lang de grenzen van het menselijk leven gedicteerd-als de moderne trend doorzet, zal dit een van de laatste bedreigingen voor een lang leven worden.

De dodelijkste ziekten zijn te voorkomen

obesitas-zwaarlijvigheid-overgewicht

Dit decennium halen overdraagbare ziekten als Ebola de krantenkoppen, maar ze zijn niet het grootste gevaar waar we ons zorgen over moeten maken. Een vijfde van alle Amerikaanse sterfgevallen kan nu in verband gebracht worden met zwaarlijvigheid. Ziekte-uitbraken zijn beangstigend omdat ze in veel opzichten buiten onze controle liggen. Gewichtsbeheersing en een gezonde levensstijl zijn veel beter beheersbaar.

Daarom maakt de gezondheidszorg een verschuiving weg van symptoombehandeling, en richt zich in plaats daarvan op preventie. De gezondste landen zijn niet die met de meeste ziekenhuizen of de beste medicijnen – het zijn gewoon die landen waar meer mensen ervoor kiezen om actief te zijn en op hun gewicht te letten. Deze aandacht voor preventie betekent ook dat dokters zich zullen concentreren op screening en het vroeger opsporen van ziekten, zodat ze later niet escaleren en grotere (en duurdere) problemen worden. Dit wordt nu al een topprioriteit voor verzekeraars en zorgverleners. 

Elektronische gezondheidsdossiers

elektronische-patientendossier

Gezondheidsdossiers zullen universeel worden. Digitale communicatie wordt eindelijk geïntegreerd in de moderne geneeskunde. We zullen ons niet langer zorgen hoeven te maken of onze apotheker het handschrift van onze dokter wel kan lezen, of dat de chirurg wel aan de juiste kant van ons lichaam opereert. Dankzij elektronische gezondheidsregistraties, zal alles, van ons gewicht en lengte tot medicijnallergieën en familiegeschiedenis, beschikbaar zijn voor iedereen die ons verzorgt.

Deze moderne dossiers vervangen niet alleen de oude pen-en-papier aantekeningen en besparen tijd met het invullen van dezelfde formulieren voor elke specialist of verwijzing waar we heen gaan, ze brengen ook alle zorgverleners samen in hetzelfde team. Naarmate de bevolking langer leeft tot op hoge leeftijd, wordt de behoefte aan dit soort samenwerkingen nog belangrijker. De beste medicijnen die de wetenschap kan maken werken tenslotte nog steeds alleen bij juist gebruik – en daarom zijn beleid en technologie zich gaan verenigen, en brengen ze veiligheid en wetenschap zowel in ziekenhuizen als thuis.

Het internet gebruiken voor de gezondheid

77 Percent Of Online Health Seekers Start At Search Engines [Pew Study]

Informatie is een krachtig middel om ziekten te bestrijden. Naarmate het internet in omvang en geavanceerdheid blijft toenemen, wordt het ook een geweldige manier om levensreddende informatie naar buiten te brengen. De wereldwijde strijd tegen HIV en AIDS heeft al baat gehad bij campagnes in de sociale media om mensen bewust te maken, de hygiëne te verbeteren en riskant gedrag te verminderen om de verspreiding van de ziekte tegen te gaan.

3D druktechnologie

3D printing shaping the future of medical care | Supercharg3d

3D druktechnologie heeft haar waarde al bewezen in de zakenwereld en de industrie. Van het verlagen van de kosten van prototyping, tot het helpen van ontwerpers bij het modelleren van hun concepten, is 3D-printen nu al een fantastisch productiemiddel.

Waar het proces echt revolutionair wordt is wanneer het toegepast wordt op problemen in de gezondheidszorg. Mensen verliezen ledematen op allerlei manieren, en sommigen worden zelfs zonder geboren. Traditionele protheses zijn oncomfortabel, duur en moeilijk te gebruiken – maar 3D productie heeft al bewezen dat het al die problemen kan oplossen. Op maat gemaakte, volledig geïntegreerde vervangende ledematen zijn eindelijk een optie voor mensen die een prothese nodig hebben.

Maar wetenschappers hebben de technologie nog verder gebracht, door menselijke organen te ontwerpen en te printen die veilig en succesvol getransplanteerd kunnen worden. Het 3D printen van organen betekent dat een patiënt kan leven zonder dat iemand anders hoeft te sterven of een donatie hoeft te doen. We kunnen eindelijk clones en andere sci-fi zorgen over het kweken van organen met behulp van controversiële stamceltechnologie vergeten. 3D geproduceerde organen – en ledematen – betekenen dat verwondingen en ziekte bij niemand een blijvend spoor hoeven achter te laten.

Het stoppen van verouderen

oudere-vrouw-oma

Ook al kunnen ziekten voorkomen worden en ongelukken vermeden, er is geen remedie tegen oud worden… of toch wel? Eigenlijk komen wetenschappers dichter dan ooit bij het isoleren van de genen die verantwoordelijk zijn voor onze veroudering en het vinden van een manier om het proces te beperken of zelfs te stoppen. Onsterfelijkheid is een droom zo oud als de mensheid zelf, maar dankzij de nieuwste genetische wetenschap zijn de onderzoekers optimistisch dat een werkelijke ‘genezing’ van ouderdom binnen bereik kan zijn.

Niet alleen zijn ze dicht bij het ontsluiten van de eeuwige jeugd in ons eigen DNA, maar ze kunnen zo’n behandeling binnenkort misschien ook op grote schaal beschikbaar maken, dankzij de volgende doorbraak…

De revolutie van de precisie geneeskunde

The precision medicine revolution

Gepersonaliseerde gezondheidszorg, ook wel precisie geneeskunde genoemd, begint zijn doorbraak te maken. Elke patiënt is een beetje anders, en wat voor de een werkt, werkt misschien niet voor de ander. Precisie geneeskunde houdt met dit feit rekening. Artsen beginnen bij het stellen van diagnoses en het voorschrijven van behandelingen rekening te houden met details als de genetische aanleg van een patiënt. Niet alleen zal deze benadering van de geneeskunde ons helpen het beste te maken van de medicijnen en procedures die al bestaan, maar het is ook de basis voor het nieuwste initiatief dat gericht is op kanker. Precisie Geneeskunde is eigenlijk een high-tech uitbreiding van de preventieve aanpak van de gezondheidszorg.

Total
0
Shares
Gerelateerde berichten