6 Principes van Goed Werkgeverschap

principes-goed-werkgeverschap

Als eigenaar van een bedrijf heb je vaak mensen voor je werken. Zij zijn jouw werknemers en jij bent hun baas. Het is van belang om goed met deze rol om te gaan. Zo houd je je medewerkers tevreden en blijft het bedrijf goed lopen.

Maar hoe doe je dat, een goede werkgever zijn? In dit artikel bespreken we de zes principes van goed werkgeverschap.

1. Wees zorgvuldig

leider-eigenschappen-discussieren-werk

Dit houdt in dat je zorgvuldig te werk gaat bij iedere situatie. Zorg ervoor dat je alle feiten kent en dat iedereen zich gehoord voelt. Uiteindelijk ben jij de eindverantwoordelijke. Het is dus belangrijk om op de hoogte te zijn van wat er speelt.

2. Onderbouw belangrijke besluiten

Heb je een besluit genomen, zorg er dan voor dat je deze goed onderbouwd. Jouw werknemers hebben recht op een goede uitleg als er een verandering gaat plaatsvinden. Door een goede uitleg te geven, geef je de werknemers de kans om hierop in te gaan. Een voorbeeld Is het voeren van een ontslaggesprek. Geef duidelijk aan waarom je ervoor gekozen hebt om het contract te beëindigen.

3. Begrijp de machtsverhouding

Als werkgever heb je te maken met een machtspositie. Je staat als baas nu eenmaal boven jouw werknemers. Wees je hier te allen tijde bewust van. Het heeft namelijk invloed op het contact tussen jou en je werknemers. Maak geen misbruik van de macht die je hebt door iedereen zomaar te laten doen wat jij wil.

4. Behandel iedereen op een gelijke manier

klantenservice-werken-op-reis

Zowel binnen jouw bedrijf als in de samenleving in het algemeen is een gelijke behandeling ontzettend belangrijk. Behandel daarom iedereen op een gelijke manier. Je mag geen onderscheid maken tussen werknemers op basis van hun gender, huidskleur of identiteit.

5. Doe aan verwachtingsmanagement

Zorg ervoor dat je geen verwachtingen schept die je niet waar kan maken. Dit kan gaan over de gang van zaken binnen het bedrijf, maar ook over het aantal uren dat iemand gaat werken. Door vanaf het begin open en eerlijk te zijn en te blijven, doe je geen beloftes die je niet na kan komen. Ga ook altijd met je werknemers in gesprek over hun verwachtingen en stel ze bij wanneer dat nodig is.

6. Regel een goede ongevallenverzekering

Ook belangrijk is het regelen van een goede ongevallenverzekering. Hier ben je wettelijk toe verplicht. Wanneer er iets gebeurt met een werknemer op de werkvloer is het belangrijk dat jij verzekerd bent. Er zijn ook verzekeringen voor ongevallen tijdens zakelijke reizen of personeelsuitjes.

Total
0
Shares
Gerelateerde berichten