De Beste Manieren om je Planten Water te Geven

planten-water-geven-beste-manieren

Rijd op een warme zomerdag door je buurt, en je ziet vele benaderingen van het bewateren van planten en siergrassen.

Sommige huiseigenaren breken aan het eind van de werkdag de tuinslang uit, terwijl anderen de automatische sproeiers programmeren om bij zonsopgang 15 minuten per dag aan te gaan.

Weer anderen bedenken dat de planten een slokje krijgen als de kinderen besluiten dat het tijd is om in de sproeier te spelen. Maar timing van de irrigatie leidt tot gezondere planten en het kan ook op je waterrekening besparen.

Inhoudsopgave

Hoe planten water geven in de zomer

Planten water geven in de zomer kan een kunst zijn. Te weinig of te veel water is niet goed voor tuinen. Doorgewinterde tuiniers volgen deze vuistregel: Geef liever diep en minder vaak water dan te weinig te vaak1.

Geef je planten gelijkmatig water met hulpmiddelen zoals uitsluitslangen voor perken en gieters voor bakken om ze een constante vochtigheid te geven. De grond iets laten uitdrogen voor je water geeft kan de groei bevorderen. Je moet ook voorzichtig meststoffen toedienen in periodes van hoge temperaturen om te voorkomen dat planten verbranden.

Tip: Houd doorwaterslangen in de gaten om zeker te zijn dat ze goed werken. Defecte slangen kunnen kleine fonteinen van water vormen die delen van een tuin onder water kunnen zetten terwijl andere delen droog blijven.

Wanneer planten overdag water geven

jasmijn-gezonde-kamerplant

Het is een goed idee om ‘s morgens vroeg water toe te dienen uit een bovengronds apparaat zoals een sproeier of regenstok. Water geven op dit tijdstip van de dag zorgt ervoor dat het loof snel droogt, wat schimmelsporen ontmoedigt. Maar als je ‘s morgens geen tijd hebt, is het heel goed mogelijk om ‘s avonds water te geven. Let er ‘s avonds alleen op dat je meer rechtstreeks water geeft aan de wortelzone dan aan de bladeren. Water geven in de koelere avond kan ook zijn voordelen hebben, omdat het vocht dan niet zo snel verdampt, zodat het de tijd heeft om in de aarde te trekken.

Eenjarige en overblijvende planten water geven

Of je planten nu eenjarigen of vaste planten zijn, probeer ze tijdens een hittegolf ‘s morgens water te geven. Ochtendbewatering geeft de wortels een goed doorweken en biedt je planten voldoende vocht om de dag door te komen zonder extra stress. Maar tijdens zomerse verschroeiers moet je eenjarigen en vaste planten misschien vaker water geven.

Eenjarigen zijn planten die hun hele levenscyclus in één groeiseizoen afmaken. Hiertoe behoren tuinfavorieten als goudsbloemen, impatiens, en pelargoniums. Deze planten hebben een heel ondiep wortelstelsel en hebben te lijden als de bovenste paar centimeter grond in de zomer uitdroogt. Je moet ze vaak water geven, zelfs tweemaal per dag, als het kwik stijgt.

Vaste planten hebben diepere wortelstelsels, waardoor ze perioden van droogte van het ene seizoen op het andere kunnen overleven. Sommige vaste planten, zoals vlinderonkruid en valse indigo, hebben penwortels die vele centimeters in de grond reiken, waardoor ze in feite waterreserves aanboren tijdens perioden zonder regenval. Het beste moment om vaste planten water te geven is een of twee keer per week, langzaam en diep, zodat het water niet wegloopt voordat het tijd heeft om in de bodem te trekken.

Tip: Een regenmeter kan nuttig zijn; veel planten gedijen op ongeveer een centimeter water per week.

Planten in potten

ideale-plant-slaapkamer

Planten in potten drogen sneller uit, dus geef je het beste meer water in de zomer. Tijdens hittegolven geef je containerplanten tweemaal per dag water, eenmaal ‘s morgens om de planten een oppepper te geven voor de zon begint te bakken, en eenmaal ‘s avonds om aan te vullen wat de dag wegnam. Maar ook het soort container of pot kan de bewateringsfrequentie beïnvloeden. Kunststof potten zijn bijvoorbeeld niet poreus, wat betekent dat ze goed vocht vasthouden, dus moet je oppassen voor overbewatering. Potten van terracotta klei daarentegen zijn poreus, ademend, en kunnen de wortels tegen hitte isoleren, maar de grond kan snel uitdrogen, zodat je meer water moet geven.

Tip: Probeer zelf-water gevende potten. Tropische planten en sommige groenten, zoals tomaten, doen het goed in dit soort potten, die binnenin waterreservoirs hebben om de planten een constante vochtigheid te geven.

Groentetuinen

Droge moestuinen kunnen leiden tot misvormde groenten of zelfs planten die sterven. Groentetuinen moeten minstens twee tot drie keer per week diep bewaterd worden en het beste ‘s morgens om de grond vochtig te houden.

Groenteplanten die tijdens hittegolven extra water nodig kunnen hebben zijn onder meer bloemkool, selderij, komkommers, paprika’s, radijzen en pompoenen. Deze planten vragen een constant vochtige bodem om het beste gewas te produceren.

Gebruik druppelirrigatie, of plaats een sproeislang aan de voet van je planten om te voorkomen dat de bladeren nat worden. Als je toch op sproeiers moet vertrouwen, geef dan vroeg in de ochtend water om de zon de gelegenheid te geven het blad te drogen.

Bomen en struiken

sedum-vetplant-gezonde-kamerplant

Voorbijgaande regenbuien kunnen je bomen en struiken in de zomer niet de voldoende hoeveelheid water geven die ze nodig hebben. Bomen en struiken moeten diep bewaterd worden om een gezond wortelstelsel te bevorderen.

Soms is het beste moment om ze water te geven direct na een lichte regenbui om het vocht in de grond te laten zakken. Het tijdstip van de dag waarop je planten water geeft is lang niet zo belangrijk als ze een grondige weekbeurt geven.

Volg deze algemene bewateringsrichtlijn voor bomen en struiken:

  • Volwassen bomen en struiken: Voor een diepe besproeiing plaats je een slang aan de voet van een struik of boom, en laat je het water lopen tot de bovenste 8 centimeter van de grond vochtig is. Doe dit om de paar dagen voor gevestigde bomen en struiken.
  • Ondiep wortelende exemplaren: Hortensia’s, kornoeljes, Japanse esdoorns, en magnolia’s zullen extra water nodig hebben – minstens driemaal per week – om uitdroging te voorkomen.
  • Nieuwe aanplant en overplanten: Pas geplante of overgeplante exemplaren hebben kleine, zich nog ontwikkelende wortelstelsels die aangemoedigd moeten worden om zich te vestigen. Het kan minstens twee tot drie jaar duren voor ze als gevestigd beschouwd worden. Om ze aan te moedigen, geef je tweemaal per week diep water. Laat het water in de grond trekken, wat de nieuwe wortels stimuleert om dieper in de grond te groeien.

Tip: Blijf de hele herfst water geven om de planten voor te bereiden op een gezonde winterslaap.

Hoe verwelkte planten helpen

Als planten verwelkt zijn door gebrek aan water, moet water geven ze snel weer opwekken. Maar ook andere dingen kunnen verwelking veroorzaken, zoals problemen met plagen en ziekten, en zelfs overbewatering (als de grond vochtig is en de plant slap hangt, kan dit het geval zijn).

Verder kunnen planten op een hete dag verwelken als een manier om hun energie te sparen om de hoge temperatuur aan te kunnen, maar dan weer opveren als het ‘s avonds afkoelt. Na verloop van tijd leer je je planten kennen en zul je die herkennen die op deze manier op hittegolven reageren.

Tips voor water geven in de zomer

  • Planten nemen water op via wortels, niet via bladeren, dus je hoeft geen water te verspillen aan bladeren die droog lijken te zijn.
  • Om te zien hoe diep het water in de grond dringt, gebruik je een stijve metalen staaf. Duw hem in de grond nadat je water gegeven hebt en hij zal stoppen als hij droog vuil raakt.
  • Gebruik een dunne laag mulch om je planten te helpen water te besparen tijdens hete zomers.
  • Irrigeer je tuin met zuiver regenwater door regentonnen bij dakgoten en regenpijpen neer te zetten of een regentuin aan te leggen om afvloeiing op te vangen. Planten zullen er goed van gedijen en het zal je waterrekening drukken.
  • Een andere manier om water te besparen is ongeglazuurde kleipotten in de grond te begraven en ze met water te vullen. Deze oude manier van irrigeren maakt gebruik van laag gestookte vaten, ollas genoemd, om water consequent door de kleiwanden heen te laten sijpelen naar planten en bomen in de buurt.
Total
0
Shares
Gerelateerde berichten