Overstappen van Zorgverzekering

Ieder jaar krijg je de mogelijkheid om over te stappen van zorgverzekering. Voor veel mensen is dit een behoorlijke klus en daarom wordt het vaak uitgesteld. In deze blog lichten we toe hoe het overstappen werkt en waarom het wel of niet handig is om over te stappen.

Hoe werkt het overstappen van zorgverzekering?

leuke-manieren-online-geld-verdienen

Half november zijn alle zorgverzekeraars verplicht om hun nieuwe zorgpolis met je te delen. In de zorgpolis zie je alle voorwaarden voor zorg. Wat er in de verschillende aanvullende pakketten zit en wat er volgend jaar wijzigt ten opzichte van dit kalenderjaar.

Jij krijgt vervolgens de tijd om tot 31 december te kiezen of je bij je huidige zorgverzekering blijft of dat je gaat overstappen van zorgverzekering. Na 31 december moet je een heel kalenderjaar wachten om weer te kunnen overstappen. De zes weken aan het eind van het jaar zijn dus erg belangrijk.

Is overstappen slim?

Ga jij dit jaar van zorgverzekering overstappen? In de meeste gevallen is dat een zeer slimme keus. Je kan tot honderden euro’s per jaar besparen. Daarnaast kan een nieuwe zorgverzekering beter aansluiten bij jouw zorgbehoefte. In een jaar tijd kan er veel veranderen en kan het dus zijn dat je heel andere zorg nodig hebt.

Besparen in 2023

spaarpot-geld-sparen

Heb je minder zorg nodig in 2023? Dan kan het juist slim zijn om alleen voor een basisverzekering te gaan. Je zou daarnaast ook kunnen kijken of je je eigen risico wilt verhogen. In 2023 betaal je minimaal €385,00 aan verplicht eigen risico. Dit eigen risico kun je verhogen tot maximaal €858,00. Zorgverzekeraars geven mensen met een hoog eigen risico vaak korting op hun maandelijkse bijdrage.

Als je nog meer wilt besparen, kun je de gehele zorgverzekering ook in een jaar betalen. Dit levert je een extra besparing van een tot twee procent op.

Aanvullende zorg

Soms is het zo dat je aan alleen de basisverzekering niet genoeg hebt. Je hebt bijvoorbeeld een puber in huis die een beugel moet. Of je verwacht juist een kindje in 2023. Wat de reden ook is, vaak is een aanvullende zorgverzekering nodig.

Het vinden van de juiste aanvullende zorgverzekering kan best lastig zijn. Iedere zorgverzekeraar heeft namelijk zijn eigen pakket met zijn eigen voorwaarden. Waardoor vergelijken lastig is. Neem daarom ruim de tijd om de verschillende, aanvullende verzekeringen goed te onderzoeken op basis van jouw zorgbehoeften. Zo weet je zeker dat je niet over of onderverzekerd bent.

Wist je trouwens dat je de aanvullende zorgverzekering niet hoeft af te sluiten bij de zorgverzekeraar waar je je basisverzekering hebt? Dit geeft je extra ruimte om rond te kijken en een aanvullende verzekering te kiezen die goed bij jouw zorgbehoefte past.

Total
0
Shares
Gerelateerde berichten