Gecatfished door een Hond: Hoe je Online Scams met Huisdieren Voorkomt

online-scams-met-huisdieren

In tijden van COVID-19 zijn veel mensen op zoek geweest naar manieren om de eenzaamheid te bestrijden. Een van deze manieren was het aanschaffen van een huisdier. Zowel honden als katten waren enorm populair, vooral de soorten die van nature veel naar mensen toetrekken. Doordat we niet van huis weg mochten, werden de dieren vaak online gekocht. En dat is precies waar het gevaar schuilt.

Het gevaar van online dieren kopen

bengaalse-kat-duurste-huisdieren

In veel gevallen werden er namelijk foto’s van kleine puppy’s online gezet, waarbij zowel kittens als hondenpuppy’s enorm populair waren. Toch blijft het niet bij deze dieren, aangezien ook vogels, paarden en andere exotische dieren veelvuldig online werden aangeboden. Hiervoor werden vooral websites als Marktplaats of Facebook Marketplace gebruikt.

Met online advertenties werden potentiële kopers naar een website of link gelokt. En dat is precies waar het gevaar schuilt. Hierbij werden mensen bijvoorbeeld doorverwezen naar de website van de aanbieder zelf óf werd er een betaallink gestuurd om een huisdier te ‘reserveren’. Beide links werden door hackers vaak gebruikt om gegevens te stelen van potentiële kopers.

Hoe bescherm je jezelf tegen hackers?

Om te voorkomen dat je zelf ten prooi valt aan deze manieren van hacken, zijn er dingen waar je op moet letten. Hier zetten we ze op een rij. Om te beginnen raden we aan om een VPN te gebruiken, bijvoorbeeld door van de NordVPN aanbieding gebruik te maken. Met een VPN wordt je locatie verborgen, worden je gegevens beschermd én profiteer je van verhoogde veiligheid bij het surfen op het web.

Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de verkoophistorie van een verkoper. Heeft deze veel ervaring? Zijn er al tevreden klanten? En worden gegevens als locatie, naam en mailadres online gedeeld? Op die manier kun je al verifiëren dat het om veilige aanbieder gaat. Let ook op of een verkoper graag persoonlijk of telefonisch wil afspreken of dat het deze liever alles online doet.

Klinkt een advertentie te mooi om waar te zijn, dan is dat vaak ook het geval. Alleen met hoge uitzondering bieden verkopers huisdieren gratis aan. Zijn de foto’s net té mooi, is het net té goedkoop of wil de verkoper net iets te graag de deal sluiten, dan zijn dat vaak tekenen dat er iets niet helemaal in de haak is.

Ook kun je ook al veel zien aan de foto’s die door de verkoper online worden aangeboden. Zijn het foto’s die daadwerkelijk door de verkoper gemaakt kunnen zijn, of lijkt het net alsof de foto’s afkomstig zijn van het web. Is dat laatste het geval, dan is de kans aanwezig dat de verkoper niet eens dieren aanbiedt, maar de advertentie voor andere doeleinden gebruikt.

Wat als je opgelicht bent?

moe-spanning-werken-laptop

Ben je opgelicht door een verkoper, dan zijn er een aantal stappen die je kunt nemen. Het gaat daarbij vooral om het verzamelen van bewijsmateriaal, waarbij je moet denken aan de volgende dingen:

  • Advertentienummer van de website;
  • Schermafdrukken van de advertentie, het mailcontact of de chat;
  • Eventueel het e-mailadres, contactgegevens en telefoonnummer;
  • Bankafschriften, overboekingen en financiële gegevens;
  • Omschrijving van de persoon als je deze hebt ontmoet.

Krijg ik mijn geld terug?

Velen vragen zich af of zij het geld ooit nog terug gaan zien? Die kans is vaak enorm klein. Hoewel de rechter kan bepalen dat de oplichter het geld terug moet betalen, is de kans dat dit gebeurt vaak erg klein. Dit komt omdat de oplichter het geld vaak al heeft opgemaakt voordat jij het kunt claimen.

Let bij het zoeken naar een nieuw huisdier dus altijd op bovenstaande punten. Hiermee voorkom je dat je ten prooi valt aan een oplichter die gebruik maakt van schattige dierenfoto’s. En ben je opgelicht, vergeet dan niet om zo veel mogelijk bewijsmateriaal te verzamelen en aangifte te doen bij de politie.

Total
0
Shares
Gerelateerde berichten