Ondernemen als Student doe je Zo!

ondernemen-als-student

De meeste studenten denken er tijdens het volgen van een studie niet over na om voor zichzelf te beginnen, maar er zijn ook studenten die dit wel doen. Zie jij een gat in de markt? Laat je er dan vooral niet door weerhouden om een eigen bedrijf te beginnen. Helaas zien veel studenten beren op de weg. Dit komt vooral doordat het geld kost om een onderneming te beginnen en veel studenten het financieel gezien niet al te breed hebben. Kun je nog wel wat hulp gebruiken bij het opstarten van je eigen bedrijf? In deze tekst vertellen wij je hoe je als student begint met ondernemen.

Schrijf een ondernemingsplan

werk-laptop-handen

Voordat je besluit om als student te beginnen met ondernemen, heb je ongetwijfeld onderzoek gedaan. Wanneer je tot de conclusie bent gekomen dat er vraag is naar jouw product of dienst, schrijf je allereerst een ondernemingsplan. Dit plan helpt je om inzicht te krijgen in jouw doelen en de haalbaarheid hiervan. De kans is groot dat je nog niet eerder zo’n plan geschreven hebt. In dat geval weet je ook niet wat je allemaal moet behandelen. Daarom zetten we hier een aantal belangrijke zaken die in een ondernemingsplan aan bod moeten komen voor je op een rijtje.

Basisinformatie

Een ondernemingsplan begint altijd met basisinformatie over het bedrijf dat je wilt beginnen. Je werkt onder meer uit wat de doelgroep is en zet op papier wat de belangrijkste concurrenten zijn. Daarnaast besteed je aandacht aan de manier(en) waarop je jouw producten en/of diensten aan de man gaat brengen.

Bedrijfsnaam

Als de basis op papier staat, wordt het tijd om een bedrijfsnaam te bedenken. Ga hierbij niet over één nacht ijs, want de naam van jouw bedrijf verander je niet constant. Wanneer je dit wel zou doen, is het namelijk bijzonder lastig om naamsbekendheid op te bouwen.

Rechtsvorm

Het kiezen van een rechtsvorm is ook een belangrijk onderdeel bij het schrijven van een ondernemingsplan. Ook hier moet je goed over nadenken, want de rechtsvorm heeft onder meer invloed op zaken als aansprakelijkheid, de belastingen die je moet betalen en de fiscale voordelen waarvan je kunt profiteren. Verdiep je daarom goed in de verschillende rechtsvormen voordat je een keuze maakt.

Zorg dat je startkapitaal bij elkaar krijgt

investeren-lego-geld

Aan het starten van een bedrijf zijn vaak kosten verbonden. Zo heb je misschien een pand nodig. Als je weinig geld hebt, kan een bedrijfspand financieren een uitdaging zijn. Als ondernemer kun je hier een zakelijke lening of zakelijke hypotheek voor gebruiken, maar hier zijn vaak een aantal eisen aan verbonden. Zo kun je bijvoorbeeld alleen een zakelijke financiering aanvragen als je een minimale periode ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel. Gelukkig zijn er initiatieven waarbij je als startende ondernemer een lening aan kunt vragen.

Zet je studiefinanciering tijdig stop

Veel studenten krijgen studiefinanciering. Dit is iets om in de gaten te houden als je voor jezelf begint. Jouw inkomen kan namelijk flink toenemen wanneer je een eigen bedrijf hebt. Hierdoor bestaat de kans dat je niet langer recht hebt op studiefinanciering. Kijk daarom goed wat de bijverdiengrens is. Ga je hier overheen? Zet jouw studiefinanciering dan stop. Op deze manier voorkom je dat je aan het einde van het jaar een (groot) bedrag terug moet betalen.

Total
0
Shares
Schrijf een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gerelateerde berichten