Nieuwe Fiets of Tweedehands Kopen? Voor- en Nadelen

nieuwe-fiets-of-tweedehands-kopen

Een fiets kopen, tweedehands of nieuw, moet een weloverwogen beslissing zijn, waarbij de tijd wordt genomen om de juiste keuzes te maken. Of je nu beginner of ervaren bent, je wilt de tijd nemen om de voor- en nadelen af te wegen.

Er zijn fietsframes die gemaakt zijn om een leven lang mee te gaan, maar veel onderdelen moeten vervangen worden naarmate je ze gebruikt.

Winkels verkopen nu ook tweedehands fietsen, en er zijn nieuwe bedrijven opgericht die een reeks gebruikte fietsen van bekende fabrikanten aanbieden.

We hebben hier wat tips gegeven over hoeveel je aan een fiets moet uitgeven.

Inhoudsopgave

Nieuwe fiets

vrouw-fietsen-stad

Nieuw kopen biedt de meeste flexibiliteit. Je keuze uit kleuren, frames en opties is eindeloos. Je hebt de mogelijkheid om een relatie aan te gaan met één merk. Dit kan van pas komen als er een winkel of zelfstandige in je buurt is waar je op kunt vertrouwen voor het onderhoud van je fiets.

Kopen bij een gespecialiseerde winkel betekent dat ze de fiets waarschijnlijk voor je klaarzetten om weg te rijden, en je krijgt ook geweldig advies – fietsenwinkels zijn altijd bereid om vragen te beantwoorden.

Online kopen is voor velen een favoriete optie. Het voordeel is meestal een verlaging van de kosten. Het nadeel is dat je iets van de individualiteit van de aankoop verliest, en online kopen betekent dat je fiets aankomt in een kartonnen doos die je zelf moet opzetten.

Als een fabrikant van zijn oude voorraad af wil, kun je soms behoorlijk besparen op een fiets die je nog steeds alles geeft wat je wilt en nodig hebt.

Hebben fietsen een goede restwaarde?

In het algemeen worden fietsen niet gemaakt, of geconsumeerd, om hun waarde te behouden. Ze zijn zo ontworpen dat sommige onderdelen slijten en vervangen moeten worden. Er is een afschrijvingspercentage voor fietsen, en sommige modellen presteren beter dan andere.

Op zijn minst kun je verwachten dat je in het eerste jaar ongeveer 50% van de waarde van de nieuwe fiets verliest.

De praktische kant van het kopen van een fiets die zijn waarde behoudt hebben we hier behandeld.

Is een nieuwe fiets kopen een goede investering?

Hoeveel inzet ben je bereid te geven aan het bezitten, berijden en verzorgen van de fiets die je hebt gekocht? Je eigendom moet bestaan uit eenvoudig onderhoud en het af en toe controleren van de fiets. Het loont echt de moeite om hem om de paar ritten na te kijken.

Dan kun je jarenlang genieten van vruchtbaar en plezierig rijden. Ritten die je, als je wilt, de tijd geven om tijdens een ritje uit te rekenen hoeveel je hebt bespaard door de fiets te bezitten. Geen sportschoolkosten, minder kosten voor woon-werkverkeer, minder recepten of medicijnen (mogelijk) en lagere brandstofkosten – tanken voor een fietstocht is belangrijk, maar minder kostbaar dan je auto tanken.

Fietsplan regeling

Fietsplan regelingen zijn een keuze voor mensen die terugkeren naar het bezit van een fiets. Het is een eenvoudig concept dat werknemers de kans biedt om met een werkgever een loonoffer aan te gaan.

Ze krijgen meteen een nieuwe fiets. Dit spreidt de kosten als je vanaf nul begint met fietsen. De financiële prikkel zit in het loonoffer element. De inhouding op het salaris vindt plaats voordat inkomstenbelasting wordt geheven. Je betaalt dus minder belasting.

Tweedehands fietsen

tweedehands-fiets-kopen

Hoewel de essentie van een fiets onveranderd is, is het ontwikkelingstempo gestaag en frequent. Naarmate de producten zich ontwikkelen, zullen fietsers die het fietsvirus te pakken hebben een upgrade en inruil overwegen. Sommigen zullen ook besluiten dat fietsen niets voor hen is en op zoek gaan naar ruimte in de garage of schuur. Zo blijft er een constante stroom van tweedehands fietsen op de markt.

Is het de moeite waard om een tweedehands fiets te kopen?

Er is veel voor te zeggen om een beter rendement te halen uit een tweedehands fiets door voorzichtig te werk te gaan. Aangezien de waarde van een nieuwe fiets in het eerste jaar met 50% daalt, zou je op papier iets geschikts moeten kunnen vinden.

Je moet tijd investeren in het controleren van de fiets en de eigenaar ook, vooral als je van een veilingsite koopt. We raden ten zeerste aan iemand mee te nemen die verstand heeft van de mechanica van een fiets om hem te controleren, als je er niet 100% zeker van bent dat je dat zelf kunt. Een andere persoon meenemen helpt vaak ook om de druk van een verkoop weg te nemen.

Marktplaats is een algemene site die ook tweedehands fietsen aanbiedt, en geeft verkopers enige verantwoordelijkheid door hun contactgegevens en feedback van andere kopers te verstrekken.

Een andere optie is een meer gespecialiseerde website of winkel die tweedehands fietsen verkoopt, die bieden meestal ook garantie.

Kun je een tweedehands fiets kopen via het fietsplan?

Sommige wel, afhankelijk van de kwalificatiecriteria. Hoewel gericht op het op de markt brengen van nieuwe fietsen, bieden sommige ook opgeknapte fietsen aan met 12 maanden garantie.

Hoe inspecteer je een tweedehands fiets

Een prioriteit moet zijn om het frame te onderzoeken. Hoewel onderdelen verwisseld kunnen worden, betekent een zwaar gedeukt of gebarsten frame het einde van de fiets. Controleer de lasnaden en verbindingen op scheuren of afwerking. Vraag of de fiets verongelukt is.

Controleer op beweging of “speling” in de gebieden waar lagers worden gebruikt om de beweging te ondersteunen – de wielnaven, het balhoofd en de trapas zijn allemaal gebieden om naar te kijken. Als je een geveerde fiets wilt, controleer dan de draaipunten op slijtage.

Probeer originele verkoopdocumenten te bemachtigen. Zoek uit hoe vaak de fiets is onderhouden en door wie. Controleer op modificaties. Het is geruststellend om te weten dat je vertrouwen kunt opbouwen in degene van wie je koopt. Neem iemand mee als je je niet zeker voelt.

Het belangrijkste is misschien wel dat je het framenummer kunt controleren op een aantal controlesites.

Welke fietsen kun je het beste tweedehands kopen?

fietsen-tweedehands-nieuw

Hoe minder ‘actie’ de fiets waarschijnlijk heeft ondergaan, hoe beter. Een mountainbike kan meer tuimelingen en spanningen hebben gehad dan een eenvoudige hybride fiets. Hoewel ze gebouwd zijn om verschillende belastingen te weerstaan, zou je vertrouwen en instinct zijn om een fiets te kiezen die volgens jou minder kans heeft gehad op stoten.

Helaas verliezen de meeste fietsen hun garantie zodra het eigendom overgaat op een tweede eigenaar, maar er zijn enkele merken die beter zijn dan andere als het gaat om het gebruik van een tweedehands fiets.

De belangrijkste overweging is de bereidheid van een monteur om reparaties uit te voeren. Trek en Giant zijn twee zeer bekende fabrikanten die een sterke service, onderdelen en reparatie bieden.

Is het beter om een nieuwe of een gebruikte fiets te kopen?

Je moet meer tijd investeren in het overwegen van tweedehands dan nieuw. Je hebt dezelfde overwegingen over framemaat, materialen en onderdelen, maar dan moet je ook rekening houden met de onbekendheid en het gebrek aan garanties bij tweedehands kopen.

Weeg zorgvuldig af waarom je tweedehands koopt. Je zult er geen spijt van krijgen extra tijd te nemen of weg te lopen.

Nieuwe fiets versus tweedehands fiets (voordelen + nadelen)

Nieuwe fiets (voordelen + nadelen)

Nieuwe fiets voordelenNieuwe fiets nadelen
GarantieMark-up naar detailhandelaar
Recent gecontroleerde onderdelenLevertijd
Follow-up ondersteuning door verkoperModellen veranderen nauwelijks van collectie tot collectie
Gemoedsrust – moet langer meegaanGeen ruimte voor aanpassingen of mini-upgrades

Tweedehands fiets (voordelen + nadelen)

Tweedehands fiets voordelenTweedehands fiets nadelen
Je kunt een goedkoper model vinden dan het nieuwe equivalentGeen garantie
Direct aanschaffenUitdagingen van kopen van iemand die je niet kent
Zeer geschikt voor nieuwelingen of beginners – geen enorme investering als het je niet bevaltAls je niet mechanisch onderlegd bent, kan het zijn dat je belangrijke problemen niet herkent.
Lagere ecologische voetafdrukKost meer tijd om de juiste aankoop te doen

Moet ik een nieuwe of gebruikte fiets kopen?

Als je geen budget hebt ligt het voor de hand om nieuw te kopen. Je krijgt garantie, meer keuze en natuurlijk het comfort van de eerste fiets. Op de tweedehandsmarkt kun je je budget nog steeds maximaliseren, maar dan moet je onderzoek doen, voorzichtig te werk gaan en bereid zijn meer tijd te nemen voor je aankoop.

Total
0
Shares
Gerelateerde berichten