Hoe Herken je een Neppe Website (Oplichter)

neppe-website-herkennen-oplichter

Winkelen op een valse website kan tot gevolg hebben dat je persoonlijke of financiële gegevens worden gestolen of dat je apparaat wordt geïnfecteerd met een virus of malware.

Weten hoe je rode vlaggen kunt herkennen is cruciaal, maar eenvoudig als je eenmaal weet waar je op moet letten.

We hebben hieronder tips, trucs en hulpmiddelen om de legitimiteit van een website te controleren.

1. Let op de adresbalk

adresbalk-veilige-beschermde-website

Het eerste waar je op een website naar wilt kijken is de https:// aan het begin van het adres. De S in https:// staat voor secure en geeft aan dat de website encryptie gebruikt om gegevens over te dragen, waardoor ze beschermd zijn tegen hackers.

Als een website http:// gebruikt (geen S), is dat geen garantie dat een website een scam is, maar het is wel iets om op te letten. Voor de zekerheid moet je nooit persoonlijke informatie invoeren op een site die begint met http://.

Sommige internetbrowsers, zoals Google Chrome, helpen je een handje bij het waarschuwen voor onbeveiligde websites. Als een site veilig is, zie je misschien een klein hangslotje naast het webadres, of wordt het adres groen gemarkeerd. Misschien zie je ook de domeinnaam naast het slotje voor de https://. Dat betekent dat de website een van de hoogste coderingsniveaus heeft en te vertrouwen is.

Wees op je hoede voor links die via e-mails en sms’jes worden verzonden door detailhandelaren, mensen die je niet kent, of zelfs je bank of internetprovider, vooral als ze je vragen om je financiële of persoonlijke gegevens te bevestigen. Dit zijn gebruikelijke tactieken die oplichters gebruiken om te proberen je informatie te stelen of je apparaat te infecteren.

3. Doe vooraf onderzoek

man-leren-lezen-laptop

Een snelle online zoektocht naar beoordelingen van een website vertelt je veel. Je kunt de reputatie van de verkoper onderzoeken via officiële beoordelingssites. Als er nergens recensies van klanten staan, is dat een punt van zorg. Vind je grote aantallen negatieve recensies, dan is dat een duidelijk signaal om de website te verlaten.

4. Controleer de domeinnaam

Een favoriete truc van oplichters is het maken van websites met adressen die die van grote merken of bedrijven nabootsen, zoals Yah00.com of Amaz0n.net. Oplichters rekenen erop dat je het adres en de domeinnaam over het hoofd ziet, dus het is altijd de moeite waard om de adresbalk te controleren als je vanaf een andere pagina naar een website wordt doorverwezen.

5. Let op slechte grammatica en spelling

Een overdaad aan fouten in spelling, interpunctie, hoofdlettergebruik en grammatica kan erop wijzen dat een website snel de lucht in is gegaan. Bedrijven met legitieme websites kunnen zeker af en toe een tikfout hebben, maar doen toch moeite om een professionele website te presenteren. Als een website om het andere woord een hoofdletter gebruikt of veel vreemde zinnen en interpunctie heeft, kijk dan nog eens goed.

6. Voer een virusscan uit

Een overvloed aan advertenties of pop-ups kan erop wijzen dat een site niet veilig is. Advertenties zelf zijn geen indicatie van een probleem, maar als er meer advertenties zijn dan inhoud of als je door verschillende advertenties heen moet klikken om naar de website te worden omgeleid, heb je reden om achterdochtig te zijn. Er zijn verschillende gratis hulpmiddelen waarmee je een snelle scan kunt doen op virussen, phishing, malware en bekende oplichtingssites.

De beste manier om je te beschermen tegen kwaadaardige websites is het installeren van antivirussoftware op al je apparaten en deze up-to-date te houden.

7. Zoek naar betrouwbare contactinformatie

laptop-vrouw-werk-reizen

Zoek naar verschillende manieren om contact op te nemen met het bedrijf (telefoon, e-mail, live chat, fysiek adres) en probeer ze uit. Neemt er ooit iemand de telefoon op? Krijg je een generieke vooraf ingesproken voicemail of formuliermail? Als de enige contactmethode een online e-mailformulier is, ga dan voorzichtig te werk.

Legitieme websites moeten een aantal extra functies hebben, zoals een “Over ons” sectie, algemene voorwaarden, een privacybeleid, en, als het een winkelsite is, informatie over verzending en retourneren. Controleer elk van deze pagina’s om er zeker van te zijn dat ze er zijn en volledig gevuld met actuele informatie.

8. Gebruik alleen veilige betalingsopties

Winkelwebsites moeten standaard betalingsmogelijkheden bieden, zoals creditcards of PayPal. Als een website vereist dat je een overschrijving, postwissel of andere onbeveiligde (en niet-terugbetaalbare) vorm van betaling gebruikt, raden we je aan weg te blijven, zelfs als de rest van de website er legitiem uitziet.

9. Zoek de leeftijd van het domein op

Oplichters weten dat tijdens de feestdagen meer mensen online winkelen dan normaal, dus zetten ze rond die tijd snel echt lijkende websites in elkaar. Door de domeinleeftijd te controleren kun je zien hoe lang de website al bestaat, waardoor je een beter idee krijgt van de echtheid ervan.

10. Trap niet in aanbiedingen die te mooi zijn om waar te zijn

hoe-proactief-zijn-online-studie-leraren

Soms geven verkopers zware kortingen op oudere producten om overtollige goederen kwijt te raken of ruimte te maken voor nieuwe producten, maar als je een site vindt waar het nieuwste iPad-model met 80% korting wordt aangeboden, ga dan weg. De kans is groot dat je de goederen die je koopt of het geld dat je hebt uitgegeven nooit zult zien.

Conclusie

Online winkelen kan een geweldige en ongevaarlijke ervaring zijn, zolang je op deze rode vlaggen let en enige voorzichtigheid en gezond verstand gebruikt. In plaats van je bedreigd te voelen door alle manieren waarop valse websites je voor de gek kunnen houden, realiseer je dat je, als je weet waar je op moet letten, de macht hebt om je online ervaring in eigen hand te nemen.

Total
0
Shares
Gerelateerde berichten