Zo Herken je Nep Lego (Beste 13 Manieren)

kind-lego

Nep LEGO herkennen is erg belangrijk. Je kind loopt niet alleen het risico ernstig teleurgesteld te worden wanneer hij/zij ziet dat de Lego-set die je voor hem of haar hebt gekocht slechts een goedkope imitatie was, maar het is ook belangrijk de extra risico’s van dergelijke producten niet te vergeten. 

Lego en andere legale fabrikanten van bouwsteentjes moeten hun producten testen volgens de strenge Britse en Europese veiligheidswetten, maar ouders hebben geen garanties dat namaakproducten uit China of elders op hun veiligheid zijn getest.

De potentiële giftigheid van de gebruikte materialen of het verstikkingsgevaar dat het product inhoudt, zullen door gewetenloze fabrikanten hoogstwaarschijnlijk niet zijn onderzocht. De hoofden van officiële Lego-figuurtjes hebben bijvoorbeeld allemaal een gat in het midden, om het verstikkingsgevaar voor kleine kinderen te beperken. Het is zeer twijfelachtig of goedkope imitaties met dezelfde zorg zijn gemaakt.

Terwijl de autoriteiten in Europa en China het optreden tegen de vervalsers opvoeren (naast druk van Lego zelf, dat in 2018 met succes een van de grootste namaak fabrikanten aanklaagde), blijven online marktplaatsen zoals eBay, Amazon en Alibaba gevuld met goedkope vervalsingen. In sommige gevallen kunnen deze worden vermeld door verkopers die ten onrechte beweren dat ze lego-goederen zijn, of die gemakshalve info over het product uitsluiten dat het gewoon een goedkope imitatie is.

Kortom, je wilt liever de aanschaf van nep LEGO voorkomen. Om je hierbij te helpen hebben wij 13 tips voor je opgesteld.

1. Verpakking

Lego - Harry Potter - Ligusterlaan 4 - 75968 - www.marjems.nl

Check de doos waar de lego in zit. Is het drukwerk en de afwerking van hoge kwaliteit? Zijn de vouwen weg? Is de bedrukking dof? Staat het originele Lego merk er goed op? Chinese tekens op de doos en/of op de plastic zakjes zijn overigens altijd een slecht teken.

Als je nog steeds twijfelt, kun je de winkelier beleefd vragen of je de doos mag openen om de inhoud te controleren, ofwel de doos te laten staan en verder te gaan tot je zeker bent dat je een echt Lego-product hebt gevonden.

2. Lego merk

Hoewel namaakproducten ouders voor de gek kunnen houden, kunnen kinderen vaak in een oogwenk zien of een set niet echt is. Elk kind weet dat op elk legoblokje de naam “Lego” staat gedrukt. Als er niks op het blokje staat is dit dus een eenvoudige aanwijzing dat je een niet-Lego product in handen hebt.

3. De prijs

Als je een mooie LEGO doos kunt kopen voor een prijs die te mooi is om waar te zijn, dan is dat waarschijnlijk ook zo. Laat je niet van de wijs brengen, want een nepproduct is nooit van goede waarde. De neppe exemplaren zijn veel goedkoper gemaakt en dus van veel slechtere kwaliteit, ze kunnen zo in je handen breken. Je hebt te maken met een illegaal kopie van de echte lego en dat is zonde van je geld.

4. Blokjes passen niet

lego-blokjes

De blokjes passen niet op de de andere blokjes in je Lego verzameling. In tegenstelling tot sommige legitieme speelgoedfabrikanten en gevestigde merken (zoals Mega Bloks of Oxford) die vergelijkbare stenen speelgoed van hun eigen ontwerp maken dat compatibel is met Lego, passen illegaal geproduceerde Lego copycats misschien helemaal niet bij de stenen en sets die je kinderen al hebben. Het lukrake fabricageproces van veel namaak producenten kan leiden tot niet-conforme of onjuiste afmetingen van de stukken, waarbij sommige consumenten melden dat zij niet goed passen met Legoblokjes of zelfs met andere stukken van dezelfde set.

5. Let op details!

Slechte kleuren, detaillering en plaatsing van stickers. Hoewel Lego-kopieerders steeds geraffineerder worden (vooral doordat sommigen gestolen Lego-ontwerpen en blauwdrukken kopiëren), kunnen er nog steeds fysieke tekenen zijn dat het product niet echt is. Bleke of inconsistente kleuren, ontbrekende details en onjuiste of ietwat scheve bedrukking van minifiguren kunnen erop wijzen dat de set een kopie is. In het geval van Star Wars, Avengers, Harry Potter of andere gelicenseerde sets, zullen kinderen waarschijnlijk meteen kunnen zien of hun favoriete personage gewoon een goedkope imitatie van de echte is.

6. Let op de kleuren

Maak jezelf vertrouwd met de verschillende Lego kleuren.

Evenals het gewicht en het gevoel van verschillende Lego-minifiguur onderdelen.

De verschillen in deze namaak lego figuurtjes worden kleiner, en kleiner met de hoge kwaliteit namaak exemplaren die nu worden geproduceerd.

7. Bekijk de minifiguren nauwkeurig

Lego-Minifiguur

Voor echte minifiguren moet je uitkijken naar het Lego-logo dat op elk onderdeel van het minifiguur is gedrukt. Dit kan op de volgende plaatsen gevonden worden;

  • Het hoofd heeft het logo in de bovenste nop en eronder
  • Torso heeft logo op nek knop
  • Heupen hebben logo tussen de benen noppen
  • Benen hebben logo in holte van voeten

8. Slecht afgewerkte exemplaren

Er blijven gietvorm fouten en oneffenheden achter op de rand van het speelgoed. Een veelgehoorde klacht is dat veel goedkope Lego-klonen nog duidelijke sporen vertonen van het onafgewerkte fabricageproces. Vaak gaat het om kleine oneffenheden of ruwe plastic plaatjes die nog aan de rand van de steen of het minifiguurtje zitten. Deze artefacten zijn typisch overgebleven van het spuitgietproces, maar terwijl gevestigde fabrikanten er zorg voor dragen om ruwe randen glad te strijken en dergelijke oneffenheden volledig te verwijderen, besteden de goedkope namaak fabrikanten niet dezelfde zorg aan de productie van het eindproduct.

9. Bundels van 50 minifiguren 

LEGO verkoopt deze niet. Valse minifiguren zijn misschien wel het grootste probleem voor LEGO op dit moment. De vervalsingen zijn veel goedkoper gemaakt en zozeer dat ze kunnen breken in je handen. Bovendien zijn ze waardeloos.

10. Check de instructies

Nep-Lego-Herkennen

LEGO instructies zijn zeer goed gedrukt en makkelijk te volgen. Nep instructies zijn gedrukt op goedkoper papier, de kleurweergave is slecht dus het is moeilijk om te weten welke stenen je nodig hebt.

11. Let op onvolledigheid

LEGO vergist zich bijna nooit. In een zeldzaam geval ontbreekt er wellicht een enkel steentje. Maar nogmaals, dat is zeer onwaarschijnlijk. Namaak LEGO wordt niet gemaakt volgens dezelfde strenge normen – dus als je een set krijgt en er ontbreken verschillende stenen, kan het zijn dat je namaak hebt gekocht.

12. Weet waar je koopt

Bij online aankopen, vooral via verkopers van derden of op marktplaatsen zoals eBay, kan de consument vaak alleen op zijn eigen ogen vertrouwen om te zien of de aanbieding al dan niet legitiem is. Vaak kun je alles doen wat je kunt om te controleren of de advertentie zelf wel degelijk het merk en het specifieke artikel bevat dat je wilt hebben, om vervolgens teleurgesteld te zijn als het artikel eenmaal arriveert. In wezen kan het riskant zijn om alleen te vertrouwen op de juiste informatie van de verkoper.

Het beste koop je je lego direct bij Lego zelf en anders in een speelgoedwinkel of een grote supermarktketen. 

13. Oorsprong

LEGO is gevestigd in Denemarken, en ze verzenden nooit producten uit China. Wees gewaarschuwd, de douane in sommige landen nemen nep LEGO in beslag, dus je zending komt misschien toch nooit bij je aan. Dan weet je in ieder geval dat je bestelde LEGO nep is, maar het is geen leuke manier om erachter te komen en kun je beter voorkomen! 

Total
0
Shares
Gerelateerde berichten