15x Nadelen van Investeren in Cryptocurrency

nadelen-van-investeren-cryptocurrency

Investeren in crypto is een hot trend op dit moment. Er zijn eenvoudige manieren om Bitcoin te kopen – en ook om een willekeurig aantal andere cryptocurrencies te kopen die in het nieuws voorbij komen.

Maar voor je je te veel inlaat met beleggen in crypto, is het belangrijk om een stap terug te doen en je situatie van een afstandje te bekijken. Alleen omdat iets spannend is en een goede investering lijkt, wil nog niet zeggen dat het ook echt een goed idee is.

Hier zijn enkele redenen waar je over na wilt denken voor je in cryptocurrencies investeert.

1. Cryptocurrencies zijn nog niet echt mainstream

Ondanks de vurigheid rond crypto’s, zijn ze nog niet echt mainstream. Je moet nog steeds iemand bereid vinden om de cryptocurrency van je keuze te accepteren als je betaalt, of je cryptomunten omzetten in fiat valuta om een transactie te voltooien. Het is ook belangrijk op te merken dat uit veel rapporten blijkt dat een relatief klein aantal mensen het grootste deel van de Bitcoin rijkdom in handen heeft.

Omdat cryptocurrencies nog niet op grote schaal voor betalingen gebruikt worden en nog steeds niet als mainstream investeringen gezien worden (ze worden vaak als speculatie aangemerkt), is het moeilijk te zeggen of ze op termijn zullen doorbreken als een levensvatbare mainstream activaklasse.

2. Er is een gebrek aan regelgeving

man-laptop-investeren-cryptocurrency

Tot nu toe is er niet veel regulering van de cryptomarkt. Het is zo’n beetje het Wilde Westen. Er zijn een aantal cryptocurrencies en cryptobeurzen, en zowat iedereen kan een coin offering doen zonder door het soort doorlichting te gaan waaraan een beursgenoteerd bedrijf onderworpen zou zijn.

Hoewel de regelgeving zou kunnen veranderen, worden crypto’s tot nu toe niet beschermd door een SIPC verzekering. Dus als het bedrijf dat je cryptobeleggingen beheert failliet gaat, heb je misschien geen verzekering om je geld terug te krijgen.

3. Cryptocurrencies op waarde schatten kan moeilijk zijn

Bij het waarderen van aandelen kun je kijken naar verschillende kenmerken van een bedrijf, zoals het management, de balans, en de inkomsten. Je kunt je een oordeel vormen over de vraag of de producten en diensten die het aanbiedt op lange termijn kans van slagen hebben, en je kunt de historische waarde op lange termijn van verschillende aandelen en aandelenindexen in kaart brengen. Andere activa, zoals grondstoffen en onroerend goed, zijn ook gemakkelijker te waarderen. Sommige van deze activa zijn tastbaar en kunnen aangeraakt worden.

Crypto, daarentegen, is moeilijker te waarderen. Je kunt cryptocurrencies niet aanraken, en ze hebben geen lange geschiedenis zoals veel andere activaklassen wel hebben. Proberen een waarde in te schatten die kloppend is kan moeilijk zijn, dus vergelijken met andere activaklassen kan lastig zijn.

4. Het is historisch volatiel

De prijzen van cryptocurrency’s zijn historisch volatiel, snel stijgend en dalend. Je hoeft maar een blik te werpen op een prijsgrafiek van een willekeurige cryptocurrency. Grote schommelingen van dag tot dag zijn gebruikelijk, zelfs voor bekende valuta’s als Bitcoin.

Ook andere cryptocurrencies kennen grote schommelingen. Ethereum zag een prijs boven $4.000 in mei van 2021. Maar op 11 juli 2021 is de prijs gezakt tot net boven $2.100. Kleinere munteenheden, zoals Dogecoin, kunnen nog dramatischer schommelingen zien.

Als je iets zoekt met een relatief stabiele prijsstelling, is dat nu nog niet crypto. 

5. We kunnen in een zeepbel zitten die op het punt staat te barsten

geld-bitcoin-investeren-nadelen

Nu de prijzen de laatste maanden snel stijgen, bestaat de vrees dat crypto zich in een zeepbel zou kunnen bevinden. Hoewel er ups en downs zijn geweest met cryptocurrencies, zou de recente oploop voor veel crypto’s hierop kunnen wijzen.

Als de prijzen zo hoog worden, zullen sommige beleggers waarschijnlijk winst willen gaan nemen. Als dat gebeurt, verkopen ze hun munten voor een hoge prijs. Al dat verkopen begint echter prijsdalingen uit te lokken. Als de prijs genoeg daalt, zijn er geen kopers meer voor crypto’s, en de crash zou beleggers die later instapten met grote verliezen kunnen achterlaten.

6. Het is slecht voor het milieu

De toenemende belangstelling rond cryptocurrencies heeft veel mensen ertoe aangezet om met behulp van computerapparatuur te proberen verschillende munten te delven. Ook wordt er gesuggereerd dat bitcoin slecht is voor het milieu omdat het proces een grote hoeveelheid elektriciteit gebruikt – en veel van de energiecentrales die die stroom leveren werken met fossiele brandstoffen.

Als je geïnteresseerd bent in milieuvriendelijke investeringen, wees je er dan van bewust dat sommige crypto’s niet zo efficiënt zijn als andere. Overweeg zorgvuldig welke munten je met je euro’s steunt als je die munten wilt vermijden die zwaar op fossiele brandstoffen steunen.

Als dit een kwestie is die je erg na aan het hart ligt, kun je in plaats daarvan misschien beter overwegen hoe je in hernieuwbare energie kunt investeren.

7. Het wordt niet ondersteund door het banksysteem

Tot nu toe worden crypto’s nog steeds niet op grote schaal door het banksysteem ondersteund. Dat betekent dat je buiten deze gereguleerde kanalen moet gaan om op crypto’s gebaseerde transacties uit te voeren. Hoewel sommige exchanges creditcards uitgeven die crypto beloningen bieden of debetkaarten die je toegang geven tot je munten, is de realiteit dat het banksysteem er nog niet is.

Sommige banken gebruiken wel de onderliggende blockchain technologie voor betalingen, maar die betalingen worden niet per se gedaan met populaire cryptocurrencies. In plaats daarvan wordt de onderliggende technologie gebruikt om hun eigen bank-ecosystemen te verbeteren.

8. Belastingen zijn ingewikkeld

belasting-cryptocurrency-nadelen

Je belastingaangifte doen is waarschijnlijk al ingewikkeld genoeg zonder uit te zoeken hoe je belasting moet betalen over je cryptocurrency verdiensten.

Uiteindelijk hangt hoe je belast wordt voor een deel af van hoe je je crypto ontvangen hebt. Als je fiat valuta gebruikt om je munten te kopen en ze vervolgens aanhoudt, worden ze vaak als kapitaalgoederen behandeld, en moet je bepalen of je na verkoop kortlopende of langlopende vermogenswinstbelasting verschuldigd bent.

Maar als je crypto ontvangt als betaling voor diensten – dan wordt dat beschouwd als inkomen en kan het belast worden als gewoon inkomen, gebaseerd op de waarde van de munt op de dag dat je hem ontving. Dit kan de zaken later ingewikkelder maken. Als je in crypto investeert, raadpleeg dan zeker een fiscaal deskundige.

9. Fiat munteenheden zouden op blockchain kunnen werken

Hoewel veel enthousiastelingen wijzen op de blockchain als een openbaar grootboek en een veilige manier om betalingen te versturen, is de realiteit dat niets fiat valuta’s ervan weerhoudt ook op de blockchain te werken. Fiat munteenheden zijn munteenheden die door een regering of haar centrale bank zijn uitgegeven, zoals de Amerikaanse dollar.

Sommige functionarissen van de Amerikaanse centrale bank hebben zelfs de creatie van een digitale dollar voorgesteld. Dat betekent dat de Amerikaanse munt op de blockchain wordt gezet en dat het mogelijk wordt om transacties uit te voeren met een dollartoken. China werkt momenteel aan de digitalisering van zijn munt, en andere landen zouden kunnen besluiten tot soortgelijke pogingen.

Uiteindelijk zijn cryptocurrencies niet bijzonder uniek in termen van betalen voor voorwerpen. Fiat munteenheden kunnen dit voorbeeld volgen.

10. Er is een kans op fraude en diefstal

crypto-bitcoin-veiligheid-nadelen

Hoewel sommige cryptocurrencies legitiem zijn, is er ook kans op fraude en diefstal. Daar komt nog bij dat, omdat crypto’s zo trendy zijn, er investeringsschema’s rond deze munten bestaan. Het is al erg genoeg dat de Securities and Exchange Commission een waarschuwing voor beleggers uitbracht over fraude rond crypto’s. Een beroemd voorbeeld van een crypto Ponzi scheme was de Bitconnect rage die begin 2018 eindigde.

Bovendien, als iemand er toch in slaagt in je crypto-portemonnee te komen, kan hij je munten stelen.

11. Je hebt nog geen robuuste portefeuille

Je hebt misschien nog geen robuuste beleggingsportefeuille, dus is het misschien niet zinvol om in iets als crypto te investeren, dat zo’n nieuwe activaklasse is. Bij het samenstellen van een asset allocatie voor je portefeuille zou je je alternatieve activa kunnen beperken tot 10% of tot 20% van de totale portefeuillewaarde.

Anderen vinden het misschien prettiger om een lager percentage aan alternatieven toe te wijzen. Als je nog geen solide kernportefeuille van meer traditionele activa hebt opgebouwd, kan het zinvol zijn eerst wat aan te dikken voor je er risicovollere alternatieven zoals cryptocurrencies aan toevoegt.

12. De markt is overvol met verzonnen munteenheden

Hoewel sommige cryptocurrencies, zoals Bitcoin en Ethereum, hun intrede hebben gedaan in het wijdverbreide bewustzijn, zijn er nog steeds tal van andere verzonnen munteenheden. In feite zijn er meer dan 5.900 cryptocurrencies in juli 2021.

Dit maakt het moeilijk te zeggen welke valuta zal aanslaan. Een van de verrassende feiten over cryptocurrency’s is dat sommige ervan, zoals Dogecoin, begonnen als grappen, maar hun prijs daarna zagen omhoogschieten voor ze lager zakten. Proberen uit te vogelen welke crypto’s een hoge vlucht zullen nemen en een blijvende kracht zullen hebben kan moeilijk zijn – en je zou geld kunnen verliezen voor het voorbij is.

13. Je stopt te veel van je portefeuille in crypto

Als je nog een crypto aan je portefeuille wilt toevoegen, doe dan een stapje terug en bedenk hoeveel van je portefeuille al in crypto’s belegd is. Hou een vast percentage dat je in crypto investeert aan. Kies bijvoorbeeld voor ongeveer 5% van je totale vermogen om in verschillende cryptocurrencies te steken. 

Als te veel van je portefeuille in crypto zit, loop je het risico meer te verliezen dan je je kunt veroorloven als de zeepbel barst of de prijsvolatiliteit je inhaalt.

14. Bitcoin is niet echt schaars

bitcoin-nadelen

Allereerst is bitcoin slechts zo schaars als zijn programmering voorschrijft. Terwijl fysieke metalen, zoals goud, beperkt zijn tot wat uit de aarde gemijnd kan worden, wordt het aantal tokens van bitcoin beperkt door computerprogrammering. Het is niet uitgesloten dat programmeurs, met overweldigende steun van de gemeenschap, ervoor kunnen kiezen om bitcoin’s penninglimiet op een bepaald moment in de toekomst te verhogen. Zo biedt bitcoin de perceptie van schaarste zonder werkelijk schaars te zijn.

15. Schaalbaarheid

Waarschijnlijk de grootste zorgen van cryptocurrencies zijn de problemen met schaalbaarheid die worden gesteld. Hoewel het aantal digitale munten en de adoptie ervan snel toeneemt, wordt het nog steeds overschaduwd door het aantal transacties dat betalingsgigant VISA elke dag verwerkt. Bovendien is de snelheid van een transactie een andere belangrijke maatstaf waarmee cryptocurrencies niet op hetzelfde niveau kunnen concurreren als spelers als VISA en Mastercard, zolang de infrastructuur die deze technologieën levert niet massaal wordt opgeschaald. 

Een dergelijke evolutie is complex en moeilijk naadloos uit te voeren. Sommigen hebben echter al verschillende oplossingen voorgesteld, waaronder bliksemnetwerken, sharding en staking als opties om het schaalbaarheidsvraagstuk op te lossen.

Total
0
Shares
Schrijf een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gerelateerde berichten