Alle Nadelen van Elektrisch Fietsen

elektrische-fiets-stuur

E-bikes brengen een heleboel onmiskenbare voordelen met zich mee. Ze kunnen dienen als betrouwbaar vervoermiddel zonder afhankelijk te zijn van gas en dat is voor de meeste mensen een groot voordeel.

Dat gezegd hebbende, net als bij elk ander voertuig, is het niet vrij van nadelen. Wat zijn dan de nadelen van elektrische fietsen? Enkele van de nadelen van e-bikes zijn:

1. Zwaargewicht

Elektrische fietsen zijn gemiddeld veel zwaarder dan gewone fietsen. Dit kan moeilijkheden opleveren voor mensen met lichamelijke gezondheidsproblemen of oudere mensen, omdat ze die fietsen misschien niet goed kunnen bedienen.

Dus ook al worden E-bike modellen mettertijd lichter, toch kunnen zware versies voor bepaalde groepen mensen ernstige problemen opleveren.

2. Batterijen worden na verloop van tijd zwakker

elektrische-fiets

Bijna elke batterij wordt na verloop van tijd zwakker. Dat geldt ook voor de batterij van elektrische fietsen. Daarom kan de afstand die je met je elektrische fiets kunt afleggen na verloop van tijd aanmerkelijk kleiner worden. Vooral als je consequent veel kilometers wilt rijden, kan dit je hier op de lange duur echt last van hebben.

3. Groter risico op diefstal

Omdat elektrische fietsen vrij duur zijn, is het risico dat je fiets na verloop van tijd gestolen wordt wellicht ook groter dan bij gewone fietsen. Zorg er dus altijd voor dat je een goed slot koopt om de kans dat je fiets gestolen wordt zo klein mogelijk te maken.

4. Hoge afschrijving

E-bikes verliezen ook veel waarde in de eerste jaren. Als je dus van plan bent je E-bike op een bepaald moment door te verkopen, moet je er rekening mee houden dat je veel geld kunt verliezen ten opzichte van je oorspronkelijke aankoopprijs. Daarom kan het economisch gezien beter zijn om in plaats daarvan een tweedehands E-bike te kopen.

5. Hoge initiële aanschafkosten

Een probleem met elektrische fietsen is dat ze meestal vrij duur zijn. Vergeleken met gewone fietsen zijn ze vaak twee of zelfs meerdere keren zo duur. Daardoor zijn elektrische fietsen misschien niet voor iedereen weggelegd en vooral arme gezinnen kunnen moeite hebben om ze te betalen.

In vergelijking met motors zijn ze echter nog steeds betaalbaarder en zijn de onderhoudskosten lager, zodat elektrische fietsen ook uit economisch oogpunt nog steeds een goed alternatief kunnen zijn.

6. Opladen kost aanzienlijk veel tijd

voordelen-van-elektrisch-fietsen

Vergeleken met het tanken van je auto duurt het opladen van elektrische fietsen veel langer.

Bij sommige modellen kan het zelfs vele uren duren om de batterij van je fiets volledig op te laden. Daarom, vooral als je niet zo’n lange tijd wilt besteden aan het opladen en ook thuis geen oplaadstation hebt, zijn elektrische fietsen misschien geen geschikt alternatief voor je.

7. Batterij vervangen kan duur zijn

Een ander probleem met E-bikes is dat het vervangen van de batterijen vrij duur kan zijn. Vroeg of laat zul je je batterij moeten vervangen, omdat ze na verloop van tijd zwakker wordt. Daarom moet je rekening houden met de prijs van een nieuwe E-bike batterij, die rond de 500 euro zal kosten. Er zijn zelfs E-bike batterij modellen die duizenden euro’s kosten.

8. Reparaties zijn ingewikkelder dan voor gewone fietsen

Vergeleken met gewone fietsen zijn reparaties voor elektrische fietsen meestal ingewikkelder en duurder. Vooral als je problemen aan je E-bike wilt verhelpen, heb je geavanceerde technische kennis nodig en de meesten van ons beschikken niet over dit soort ervaring.

Als je elektrische fiets gerepareerd moet worden, kan dat dus moeilijkheden geven en je kunt ook moeilijkheden hebben om een monteur te vinden die de kennis heeft om je fiets goed te repareren.

9. Minder modellen op de markt

elektrisch-fietsen-vrouw

Vergeleken met gewone fietsen is de keuze aan E-bikes nog vrij beperkt en moet je misschien compromissen sluiten wat betreft de eigenschappen en het ontwerp van je fiets.

Dit kan sommige mensen ervan weerhouden elektrische fietsen te kopen, omdat ze misschien geen grote sommen geld willen uitgeven aan een E-bike die niet perfect aan hun criteria voldoet.

10. Beperkte afstand voordat opladen nodig is

Hoewel veel nieuwe modellen tot 80 kilometer halen voor ze opgeladen moeten worden, zijn er ook modellen waarbij de batterij maar tamelijk korte afstanden meegaat. Als je dus van plan bent regelmatig lange afstanden af te leggen, moet je je eerst informeren of dat realistisch is en op grond daarvan een model kiezen.

11. Verzekeringskwesties

Er kunnen ook wat verzekeringsproblemen zijn in verband met elektrische fietsen. Omdat ze vrij nieuw zijn en pas de laatste tien jaar populair zijn geworden, is de kans groot dat er veel onzekerheid is over verzekeringskwesties en dat er ook rechtszaken kunnen zijn over de schuldvraag in verband met ongelukken met elektrische fietsen.

Zorg er dus voor dat je gedekt bent door je verzekering voor je een E-bike aanschaft, om onaangename verrassingen te voorkomen.

Total
0
Shares
Gerelateerde berichten